Dawno nie podawałam na blogu przepisu na ciasto. W ciągu ostatnich miesięcy piekłam sporo tortów bezowych, po których zostawało mi sporo żółtek. Zazwyczaj mamy w kuchni
Weekendy w domu i ogrodziestopni. Wyjmujemy i kiedy przestygnie odkrawamy boki, wyjmujemy ciasto, zdejmujemy papier i zostawiamy do wystygnięcia na kratce. Biszkopt ciemny: · 6 jajek · 1 szkl cukru · 3/4 szkl mąki(...)lodówki na kilka godzin. Następnie dekorujemy tort masą cukrową. I teraz z najszczerszą chęcią chciałabym pokazać jak tort wyglądał w środku. Ale piątek 13 nie miałby swoje mocy, gdyby wszystko było ok. Tak wiec wyjmując go z lodówki, nawet nie wiem kiedy zostałam tylko z paterą w rękach. Tort w bardzo spektakularny sposób spadł na ziemię... Ale liczę
Malinowe Pocałunkitylko słodzi, ale też nadaje kakaowy kolor deserowi. Składniki (na 3 spore pucharki): 0,5 litra mleka 5 łyżek tapioki (w perełkach) 3 czubate łyżki karobu 1 jajko szczypta soli ok. 120 g borówek amerykańskich 5 słodkich brzoskwiń lub dżem brzoskwiniowy Do garnka wlać mleko, dodać tapiokę i karob. Wymieszać i odstawić na 5 minut. Brzoskwinie obrać ze skórki(...)łyżki dżemu lub musu z brzoskwiń i wrzucić po kilka borówek amerykańskich. Wyłożyć na nie pudding. Na wierzch puddingu wyłożyć resztę musu lub dżemu z brzoskwiń i po kilkanaście borówek. Pudding odstawić do schłodzenia, a potem wstawić na ok. 3 godziny do lodówki. Przed podaniem ułożyć po kilka malin i listki mięty na wierzchu deseru. Na ok. kwadrans
Weekendy w domu i ogrodziewodę na "dokładkę". Pijemy wszyscy. Jesteśmy uzależnieni. Zaczynamy tak dzień i tak go kończymy. A pro po kończenia - zaskakujące w jakim tempie znika herbata w naszym domu. Kupujemy po kilka opakowań na raz, zapełniamy szafkę po brzegi. Zielona jest na porządku dziennym. Na palcach dłoni nie zliczymy "jednostek" na osobę. Czarna, owocowa, ziołowa... (ten wielokropek jest długi) no i... CZAJ(...)internecie i przekonywało, że nam posmakuje. Oczywiście przerobiłyśmy krążący, rdzenny przepis na "gruzińskie ciasto" (bo przecież my musimy życie komplikować) i wyszło CUDO! Cudo z małą dedykacją :) SKŁADNIKI: - jajko, - 1/3 szklanki trzcinowego cukru - bakalie: 3 figi , 1 duże pomelo , rodzynki królewskie, rodzynki korynckie, papaja, mango , aronia, czarna porzeczka suszona , 3 śliwki suszone , 3 mandarynki suszone , jagody inkaskie, - 3 kostki czekolady
Wypisz WymalujTe kotlety (placki) zrobiły u nas furorę. Banalnie proste i baaardzo smaczne. Przygotowuję je zawsze w dwóch wersjach, pierwsza (wegańska, dietetyczna) z dodatkiem
Smaczne Zdrowesposób jest naprawdę prosty i genialny w swej prostocie Domowa kostka rosołowa Będziesz potrzebować: 3-4 marchewki 3 korzenie pietruszki ½ selera białą część pora cebulę kilka ziarenek ziela angielskiego kilka liści laurowych 3 ząbki czosnku lubczyk sól, pieprz tymianek kurkuma ewentualnie suszone grzyby jeśli chcesz bulion mięsny, polecam gotować go na udzie z indyka Por pokrój i podsmaż z czosnkiem(...)uniwersalna przyprawa do wszystkiego gotowa. Jest naturalna, bez zbędnych i szkodliwych wzmacniaczy smaku, konserwantów i tony soli. Przydatne zioła w kuchni Smak swoich potraw możesz wzbogacać na nieskończoną ilość sposobów. To naprawdę smutne, że spośród bogactwa ziół i przypraw, większość z nas zadowala się sztucznie wytworzoną mieszanką, solą i pieprzem. Czym jeszcze można zastąpić gotowe przyprawy? Podrzucam małą ściągawkę
Pani domowadzień wcześniej. Poprzedniego wieczoru można również przygotować budyń do kremu, po wystudzeniu schować do lodówki, a następnego dnia, przed wykonaniem kremu, ocieplić do temperatury pokojowej. Biszkopt orzechowy: 4 duże jajka 150 g cukru 100 g mąki pszennej tortowej pół łyżki mąki ziemniaczanej 100 g orzechów włoskich, zmielonych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki wody Wkładka orzechowa: 3 białka(...)gęsty budyń. Należy mieszać energicznie, aby nie zrobiły się grudki. Gdy budyń zabulgocze, zdjąć go z ognia i przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała jego powierzchni, odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło miksować przez kilka minut, aż stanie się jaśniejsze i napowietrzone. Porcjami dodawać wystudzony budyń, miksując na niższych obrotach miksera do połączenia po każdym dodaniu. UWAGA
Opowieści z piekarnikaMąkę wymieszać z solą, cukrem waniliowym i miękkim masłem pokrojonym na małe kawałki. Do suchych składników z masłem dodać rozbełtane jajka. Wyrobić na gładkie ciasto. W wyrobionym cieście zrobić wgłębienie i dodać spirytus. Ponownie wyrobić. Ciasto podzielić nożem na kilka części. Każdą z nich uformować w dysk i rozwałkować cieniutko na blacie podsypanym mąką. Uwaga - mąki nie może być zbyt(...)pisząc mam kłopot z oceną tej książki, bo nie przepadam za nierealnymi historiami i książkami na granicy science fiction. Problem braku czasu i ogólne przesłanie książki rozumiem doskonale. Jednak sposób przekazania do mnie nie przemawia. 8/2018 (320 str.) mutacja noworoczna zima/bia
Weekendy w domu i ogrodzieSylwester, Nowy Rok - pyszne, czekoladowe, z dodatkiem orzechów włoskich, bakalii i chrupiących wafelków Grześki. Na prawdę ciężko mu się oprzeć :) SKŁADNIKI: (na formę ok 25x35 cm) Biszkopt kakaowy: 4 jajka 1/2 szkl cukru 1,5 łyżki oleju 1/3 szkl mąki pszennej 1/3 szkl mąki ziemniaczanej 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Beza z bakaliami i wafelkami: 6 białek(...)wszystko tak jak w przepisie, a następnie gotową masę przetrzeć przez sito o grubszych oczkach. A tak na marginesie, jak już jesteśmy przy masie budyniowej to zdradzę Wam niezawodny sposób jak uratować zważoną masę budyniową : należy ją przełożyć do metalowej miski, a tą położyć na gazie na garnku z gorącą wodą (jeszcze nie gotującą się), tak, żeby nie dotykała
Kto ugości moich gości?Tatrami lubiano (lubią)potrawy z ziemniaków kluski z bryndzą ,moskole , kołoce , bukty. Ponieważ wieczerza była posiłkiem postnym dominowały dania rybne przyrządzane na najprzeróżniejsze sposoby ,wśród których nie mogło zabraknąć karpia ( szczupaka) w szarym sosie. Niekiedy dań rybnych było tyle ,że tradycyjna liczba 12 została bardzo przekroczona. I na to znalazła się rada ,po prostu(...)zeszytu mojej teściowej, która ma 97 lat. Kruche ciasteczka 50 dag mąki 1 proszek do pieczenia 20 dag cukru 20 dag masła 3 jajka 5 łyżek śmietany Masło, mąkę i cukier usiekać ,dodać jajka i śmietanę i dobrze wyrobić i odstawić na chwilę w chłodne miejsce. Potem rozwałkować ,wykrawać ciasteczka w różnych wzorach i piec. Tyle cytatu
Kulinarny karnet ChristopheraPonadto dzika zielenina zawiera więcej cennych witamin i kwasów tłuszczowych omega-3 niż rośliny uprawne. Jest bogatym źródłem witamin C i E oraz karotenoidów i jest w stanie w sposób znaczący zaspokoić zapotrzebowanie na te składniki (badania – tu i tu). Dzika zielenina w innych krajach Tradycja zbierania dzikiej zieleniny przetrwała nie tylko w Grecji. Włosi nazywają ją „verdure di campagna(...)lekarskiego, naszego popularnego mlecza (dmuchawca), z którego liści robią pyszne sałatki. Młode liście mlecza mają pieprzowy smak (podobny do rukoli), który świetnie komponuje się z typowo francuskimi składnikami, jak jajka, boczek czy sos winegret. Francuzi nie tylko nie traktują mlecza jak chwast, lecz wręcz uprawiają go w swoich ogródkach. Jedzmy zieleninę w Polsce, nie tylko dziką W Polsce też możemy
Chilli Czosnek i Oliwałyżeczka oleju sezamowego sól pieprz olej do smażenia 2 łyżki śmietany 3 łyżki konfitury z aronii, jabłek i pigwowców 2 gałązki natki pietruszki Ciecierzycę odcedzić i dodać do niej jajko. Zmiksować ręcznym blenderem na gładką masę. Do masy dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, olej sezamowy i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać sporą ilość(...)jednak najbardziej poruszyła historia samego Hernanda, który od najmłodszych lat żył na granicy dwóch światów - wychowywany był w muzułmańskiej rodzinie, zgodnie z jej tradycjami, ale przez to, w jaki sposób został poczęty, poniżany przez pobratymców i ojczyma. Zaznał agresji, biedy i głodu. Ratował go spryt, czasem strach oraz znajomość Koranu i języka arabskiego oraz umiejętność czytania i pisania. Byłam zachwycona
Weekendy w domu i ogrodziefinalny produkt z krótkim tekstem, który byłby właściwie niepotrzebny, bo każdy przepis polega na warstwowym ułożeniu przygotowanych wcześniej półproduktów. Ważne jest tylko, żeby gotować składniki al dente, bo będą kilka godzin kisić się w słoiku i żeby ewentualne sosy były na dnie słoika, tak żeby nie moczyć w nich sałaty czy bardziej delikatnych składników. Jakie obiady chciałabym zabrać ze sobą(...)mieć przekąskę na 12 kolejnych dni roboczych. Sporo jest dań egzotycznych: hinduskich jak aloo gobi czy curry z fasoli Jaś, albo azjatyckich jak szpinak z sosem sezamowym czy jajko barwione sosem sojowym. Są też swojskie smaki jak kanapka z kotletem schabowym, biała kiełbasa a’la curry wurst czy omletowe muffinki. Chętnie zabrałabym do pracy frittatę, bulion azjatycki, zupa
Ugotowane pozamiataneWiecie dobrze, że ja staram się jeść mało mięsa, i jem je nie częściej niż 1 do 2 razy w tygodniu. Są też miesiące, że pojawia się ono tylko kilka razy. Po spożyciu mięsa miewam odczucie ciężkości w żołądku i jest to spowodowane problemami żołądkowymi, jakie mam już od kilku dobrych lat po usunięciu woreczka żółciowego. Dlatego mięso nauczyłam przygotowywać(...)ryżowej (w zastępstwie może być kuskus lub kasza jaglana) - 5 pieczarek - opakowanie przyprawy do indyka - 1-2 jajka zerówki - sezam do panierowania - olej rzepakowy do smażenia W dużej misce wymieszaj mięso, starte na tarce pieczarki i ugotowaną komosę, całość dopraw dodaj jajka i wyrabiaj przez 10 minut. Uformuj małe klopsiki średnicy 3-4 cm. Każdy obtaczamy w sezamie i smażymy
SMYKWKUCHNIMama są niesamowicie zapaleni pod względem zwiedzania, podziwiania świata, odkrywania wiedzy na temat wszystkiego, co nasz otacza i oczywiście... integracji :). Bardzo dużo miłych wrażeń, sporo historii, kilka dobrych kilometrów przebytych pieszo, no i oczywiście urok przepięknego Lwowa. To najbliższe nam - Polakom ukraińskie miasto nie bez przyczyny nazywane jest drugim Krakowem. Widać sporo podobieństwa w zabudowie, mentalności mieszkańców. Dodatkowo stolica Galicji(...)prawdę warto przeżyć coś takiego. Lwów to także przepyszna kawa, mnóstwo kawiarni, cała masa kawowych smakoszy. Jak się dowiedzieliśmy każda knajpka, bar, restauracja oprócz swojej własnej, przyrządzanej na swój sposób kawy, posiada własne... nalewki :). Warto poczęstować się jednym i drugim trunkiem. W tym niezwykłym miejscu pełno jest zjawisk nie tyle dziwnych, co innych, nie spotykanych nigdzie indziej. Można na przykład
Moja Mama Gotuje