łyżka oleju na syrop: 100 ml soku pomarańczowego 100 % Tymbark 2 łyżeczki cukru skórka otarta z 1/2 pomarańczy Przygotowanie: W szerokiej miseczce mieszamy za pomocą trzepaczki sok pomarańczowy, jajka, można dodać trochę świeżo otartego cynamonu i skórkę z pomarańczy. Kromki chleba tostowego zanurzamy w płynie pomarańczowo-jajecznym z każdej strony. W czasie kiedy chleb tostowy się moczy, w rondelku umieszczamy(...)smażymy chleb tostowy po 2 minuty z każdej strony, aż tosty będą złociste. Pomarańczowe francuskie tosty tuż przed konsumpcją polewamy syropem pomarańczowym. Są pyszne, są idealne w smaku. Polecam! Kilka słów z materiałów prasowych marki TYMBARK „… Jak wynika z badania przeprowadzonego przez Instytut ARC Rynek i Opinia dla marki TYMBARK ponad 91 proc. Polaków jada śniadania, a dla 45 proc
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępieczeniu ciast drożdżowych była babcia. Po wielu latach ich pieczenia miała już w rękach i oczach taką miarę, że piekła je bez żadnego odmierzania składników. Ja (chociaż próbuję już kilka ładnych lat) nadal nie mogę dorównać jej mistrzostwu. Co jakiś czas oczywiście próbuję. W końcu wprawa czyni mistrzem. Największe problemy mam z przygotowaniem kruszonki (uchwycenia proporcji cukru, mąki i tłuszczu(...)szklankę mleka, 1 (niepełną) szklankę cukru, ½ kostki (50 g) świeżych drożdży, 2 jajka, 3 żółtka, 70 – 75 dag mąki, opakowanie cukru waniliowego, tłuszcz do wysmarowania blachy. ewentualnie dowolne małe owoce sezonowe (porzeczki, truskawki, wiśnie, borówki, jagody itd.) Blachę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Jajka sparz. W garnku rozpuść tłuszcz. Do garnka dodaj mleko, cukier
blog.moje-pasje.infoWielkanoc zbliża się bardzo szybko, a Ty znowu nie masz pomysłów na wypieki? Chcesz zrobić coś z odpowiednim klimatem, ale nie posiadasz formy na babkę
Via Gustowięc twardnieją po upieczeniu, najlepiej przygotować je kilka dni wcześniej, aby zdążyły zmięknąć ( wiem wiem, to taki trening na cierpliwość ;) ). Same placki można przechowywać w chłodnym miejscu przez kilka dni, po przełożeniu ciasto trzymamy w lodówce. Dla mnie najsmaczniejszy w tym cieście jest chrupiący orzechowy wierzch :) Zachęcam do wypróbowania . Do świąt co praw da jeszcze trochę czasu, ale może warto(...)teraz sprawdzić czy trafia w Wasze gu sta :) Składniki na b laty: 600 g mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru 16 g cukru wanilinowego 200 g masła, zimnego 2 jajka 2 żółtka 3 łyżki miodu 3 łyżki mleka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 czubata łyżka przyprawy do piernika Polewa orzechowa: 200 g orzechów włoskich, posiekanych 125 g masła
Opowieści z piekarnikaDrodzy, konkurs zakończył się kilka dni temu, dziś zgodnie z zapowiedzią św.Mikołaj ogłosi komu przypadnie książka. Św.Mikołaj chciałby nagrodzić wszystkie osoby, ale książek ma tylko 3 sztuki. Więc- kolejność przypadkowa- Książki otrzymują ZUZIA za Pierniczki staropolskie :) a dokładnie wspomnienie dzieciństwa ½ kg prawdziwego miodu 2 szklanki cukru 25 dkg smalcu 1 kg mąki 3 jajka 3 płaskie łyżeczki sody(...)kakao PRZYGOTOWANIE 1. Wsypać do miski cukier oraz wlać miód; 2. Smalec rozpuścić do stanu płynnego, a następnie dodać do reszty składników i dokładnie wymieszać. 3. Mąkę przesiać oraz jajka roztrzepać . Wszystkie składniki w misce zacząć wyrabiać na jednolitą masę. 4. Do mleka dodać sodę i sól. Wlać do miski i w dalszym ciągu ugniatać ciasto. 5. Kakao, przyprawę
Z Kuchni Do Kuchniwłożyć do piekarnika na pół godziny. Nie ma po nim dużo sprzątania - używamy tylko jednej miski, łyżki i rondelka. A co więcej można je przygotowywać na setki różnych sposobów - w zależności od pory roku, bierzemy po prostu swoje ulubione owoce i zanurzamy w tym ekspresowym cieście. W moim domu już jest tradycją, że na przełomie czerwca i lipca piekę clafoutis(...)takim razie do dzieła! Składniki: 10 łyżek przesianej mąki + trochę do podsypania 6 łyżek cukru szczypta soli 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią kilka kropli aromatu migdałowego ½ łyżeczki proszku do pieczenia (15 g) 3 jajka 1 szklanka mleka (250 ml) ½ kostki masła (100 g) + trochę do wysmarowania formy 2 szklanki drylowanych czereśni Masło rozpuść w rondelku i odstaw
Food SquarePora na drugi przepis z Pillars of Eternity! Cały czas pozostajemy w sferze kuchni mieszkańców Zatoki Rauatai, która słynie z przepisów na przepyszne desery i przekąski
Nerds KitchenJuż za kilka dni Andrzejki a zaraz po tym święta i Sylwester-postanowiłam więc zebrać w jeden post wszystkie przepisy z mojego bloga na uwielbiane przeze mnie śledzie-żeby każdy mógł znaleźć coś dla siebie-polecam i smacznego:) Śledzik pod pierzynką -inaczej zaskoczyło mnie w przepisie połączenie sera żółtego ze śledziem-(a nie jak tradycyjne z buraczkami i ziemniakami(...)śledź w oleju z cebulką Pyszny śledzik,najprostszy do zrobienia,ale u mnie znika zawsze błyskawicznie-polecam gorąco na każda okazję czy święta lub po prostu na kolacyjkę.Mój sposób moczenia nadaje im całkiem inny delikatny smak-spróbujcie koniecznie!!przepis znajdziecie tutaj Sałatka śledziowa z buraczkami Sałatka która gości u mnie w domu co wigilię odkąd sięgam pamięcią
Swojskie jedzonkonajlepszej metody, by zawsze się udał oto kilka pomocnych wskazówek poniżej przepisu: Proporcje na 1 jajko: 20 g cukru 30 g mąki (23 g mąki pszennej+7 g mąki ziemniaczanej) Proporcje na 2 jajka: 40 g cukru 60 g mąk i (45 mąki pszennej+15 g mąki ziemniaczanej) Proporcje na 3 jajka: 60 g cukru 90 g mąki(...)jajek: 160g cukru 240 g mąki (180g mąki pszennej +60 g mąki ziemniaczanej) Proporcje 9 jajek: 180 g cukru 270 g mąki (203 g maki pszennej+67 g mąki ziemniaczanej) Proporcje na 10 jajek: 200 g cukru 300 g mąki (225 g mąki pszennej+75 g mąki ziemniaczanej) Wykonanie biszkoptu: jajka ubić z cukrem na puch. Jajka powinny potroić objętość
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Sposób na pyszne śniadanie w 10 minut? I nie chodzi tu oczywiście o przysłowiową bułkę z szynką. Jest wiele sposobów by uzyskać ten efekt. Owsiane musli, płatki z mlekiem, tosty, jajecznica... Można wymieniać bez liku. Zależy co kto lubi. Dziś przedstawię przepis na bardziej zaawansowaną sztukę - pyszne pizzerki w słodkiej i słonej odsłonie do wyboru. Ich przyrządzenie nie zajmuje wiele(...)czasu, a w połączeniu ze szklanką pysznego i zdrowego soku owocowego stanowią smakowity i wartościowy posiłek. Mniam! Sprawdźcie sami. Składniki: ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 4 jajka 40g świeżych drożdży kostka masła lub margaryny do pieczenia 4-5 łyżek śmietany 12 % szczypta soli szczypta cukru Dodatki: keczup 1 średnia cebula 2-3 pieczarki 1-2 plastry świeżego ananasa
Kuchnia po mojemuciasto. Pyszne i mięciutkie. W sam raz dla fanów Tiramisu. Polecam. Przepis pochodzi z gazetki "Gotuj krok po kroku" Składniki (20 x 30 cm) Biszkopt: 6 jajek 60 g mąki pszennej 120 g mąki ziemniaczanej 180 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1,5 proszku do pieczenia 10 łyżek stołowych zimnej wody 2 łyżki ciemnego kakao Polewa czekoladowa(...)mieszać bo inaczej czekolada może nam się przypalić. Nie gotujemy. Odstawiamy do wystudzenia Podam wam przykład jak ja rozpuszczam żelatynę i uważam ,że jest to jeden z najlepszych sposobów. Żelatynę wsypuję do przezroczystej szklanki, zalewam niewielką ilością wody i czekam aż napęcznieje i pochłonie płyn. Po tym czasie wkładam żelatynę do mikrofali ustawioną
W Moim Magicznym Domucytryny 1 łyżka aromatu waniliowego lub migdałowego (na bazie alkoholu, nie olejku!) woda i sok z cytryny do regulacji gęstości Bezwzględnie zawsze pamiętajcie o umyciu i sparzeniu skorupek jajek przed jedzeniem i używaniem ich w postaci surowej –pałeczki salmonelli giną już w temperaturze 65°C. Zabiegi higieniczne jak mycie i parzenie w zupełności w tym momencie wystarczą. Białka* ubijamy(...)białości, na średnich obrotach, żeby nie wpompować niepotrzebnego powietrza. Zostawić naczynie z lukrem przykryte szczelnie folią spożywczą, do czasu odpowietrzenia lukru, na minimum 60 minut. W międzyczasie można nim kilka razy stuknąć o blat, to przyspieszy uciekanie powietrza. *Składniki lukru bazowego bez problemu można podzielić na pół i zrobić mniejszą porcję lukru, z tylko jednego białka, na przykład
Karo in the Kitchensmaczne :) ja za każdym razem robię je inaczej tzn inaczej dekoruję :) Składniki : Biszkopt - 120 g mąki pszennej typ 450 - 90 g mąki ziemniaczanej - 145 g cukru - 6 dużych jajek - 10 g proszku do pieczenia ( 2 małe łyżeczki ) - starta skórka z 1 cytryny - 1 łyżeczka olejku waniliowego Masa jogurtowa : - 500 ml jogurtu naturalnego - 1 galaretka cytrynowa - 250 g borówek lub jagód(...)połączyć składniki zachowując napowietrzoną masę . Mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i przesiewając łączymy z jajeczną masą ale już łyżką a najlepiej ręką bo to najdelikatniejszy sposób, dodajemy skórkę z cytryny i olejek waniliowy ,mieszamy krótko i gładką masę wylewamy na blaszkę o wymiarach 25cm x 35 cm. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 190 stopni (pamiętajmy
Wypieki ReneJajka najwygodniej ubijać mikserem planetarnym z trzepaczką lub mikserem ręcznym z odpowiednimi końcówkami. Do pełnej puszystości, rozpuszczenia cukru i napowietrzenia, w zależności od ilości jajek i masy cukru powinno Wam to zająć od 8 do nawet 15 minut. UWAGA! Do biszkoptu zawsze używamy jajek w temperaturze pokojowej! Jeśli spieszycie się i zapomnieliście wyjąć jajka z lodówki wcześniej, możecie włożyć(...)Proteiny w temperaturze otoczenia mają bardziej lekkie wiązania i jajka zdecydowanie łatwiej się ubijają, zostają też dużo bardziej stabilne i ubijają się, dając większą objętość masy niż jaja wyjęte prosto z lodówki. Jajka ważymy. Połowa wagi jajek to potrzebna ilość cukru i mąki. Odważamy potrzebne ilości, mąkę przesiewamy (najlepiej dwukrotnie). Jajka wbijamy do misy i ubijamy z całym cukrem
Karo in the Kitchenpołączenie smaków. A dodatkowym atutem jest fakt, że w kilka chwil na talerzu pojawia się syte i zdrowe danie. Spróbujcie i Wy. Składniki: (na 1 porcję) 3 małe jajka 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju roślinnym Graal sól i pieprz do smaku zielona pietruszka kiełki rzodkiewki Przygotowanie: Jajka wbijamy do miseczki, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy (rozbijamy(...)widelcem. Puszkę z tuńczykiem otwieramy, odlewamy olej. Samego tuńczyka lekko rozdrabniamy widelcem i przekładamy do jajek. Całość lekko mieszamy. Na wysmarowaną odrobiną oleju kokosowego lub oliwy z oliwek patelnię wylewamy naszą masę. Omlet smażymy na mały ogniu. Gdy góra zacznie się lekko ścinać patelnię przykrywamy pokrywką. Smażymy do ścięcia. Omlet przekładamy na talerz. Wierzch posypujemy kiełkami rzodkiewki i zieloną pietruszką
Słodkie okruszki