powoli szał na kiszonki połączony z fobią o nieszczelnych jelitach, ale o tym kiedy indziej. Mnie najbardziej cieszy nadchodzący trend, którego od momentu jak poznałam kuchnię nordycką i ich sposoby gotowania, jestem fanką. Podejście nordyckie powinno być stosowane wszędzie. Czyli gotujemy sezonowo i tylko z tego, co jest dostępne lokalnie. To uczy szacunku do składników, wzmaga kreatywność i pokazuje(...)proponuję upiec moskole właśnie na takich blachach. Do moskoli potrzebujemy ziemniaki i mąkę pszenną oraz szczyptę soli. Tak robiła moja babcia, mama i wszystkie znane mi ciotki. Żadnych jajek, mąk ziemniaczanych i innych sztuczek ze smażeniem na oleju włącznie. Dowolną ilość ugotowanych ziemniaków przeróbcie na gładką masę jak na kluski śląskie, Może być na tarce, maszynce lub prasce. Przyklepcie, podzielcie
ladykitchenklatkowego. Jak gotować kurze jajka Sposobów na gotowanie jajek jest sporo. Ja wkładam je do zimnej wody, a czas liczę od momentu zagotowania. Czas uzależniony jest od wielkości jajka. Jajka ma miękko: 3 - 4,5 minuty Jajka na półmiękko (tzw. mollet ): 4 - 5 minut Jajka na twardo: 7-9 minut. UWAGA: Zawsze przed użyciem jajka należy umyć. Aby białko(...)wody wsypać garść soli. Gotować na niedużym ogniu. Jajka poszetowe (fr. oeuf poché ) czy jajka w koszulkach? Jajko poszetowe to dokładnie to samo, co jajko w koszulce. Pierwsza nazwa to spolszczone określenie zaczerpnięte z języka francuskiego. Jajko w koszulce to jako gotowane w wodzie, ale bez skorupki. Świeże jajko (o temperaturze pokojowej) należy wbić delikatnie do niewielkiej miseczki. W garnku
Codzienna kuchnia niecodziennawspominałam, wszelkie kawowe smaki, to moje smaki ;) Rolada jest łatwa i dość szybka w wykonaniu. Bardzo polecam :) Biszkopt: 135 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 dużych jajek 180 g cukru 3/4 szklanki proszku cappuccino o dowolnym smaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka wody 1 łyżka soku z cytryny Krem: 200 ml śmietany kremówki(...)suchego patyczka. Podczas gdy rolada się piecze, na blacie rozłożyć czystą ściereczkę. Równomiernie oprószyć ją cukrem wanilinowym lub drobnym cukrem kryształem. Upieczone ciasto położyć na ściereczce w taki sposób, aby papier do pieczenia był na górze. Delikatnie ściągnąć go z ciasta. Pracując szybko zwinąć jeszcze gorące ciasto w roladę razem ze ściereczką, wzdłuż dłuższego boku. Odłożyć do całkowitego wystudzenia. Krem
Opowieści z piekarnikawarto czasem poszperać w starych gazetach przekonałam się ostatnio. Będąc u Mamy wzięłam sobie kilka egzemplarzy poradnika domowego sprzed 2000 roku. W jednej z nich był przepis na tort ptysiowy. Niby nic, ale jakoś sama nawet na to nie wpadłam, by z ciasta zaparzanego zrobić blaty do przełożenia.Troszkę zmodyfikowałam krem, dodatki i stworzyłam swój własny ;) Lekki, smaczny(...)Blaty ptysiowe: 125ml (½ szklanki) 60g masła Szczypta soli 1 łyżeczka cukru 100g mąki pszennej 3 jajka Krem: 200ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 1 serek homogenizowany waniliowy 1 biała czekolada Brzoskwinie z puszki (5-6 połówek) lub inne owoce (sezonowe) Garść pistacji Sposób przygotowania Ciasto ptysiowe: Mleko, sól, masło oraz cukier zagotowujemy. Ściągamy z kuchenki, dodajemy przesianą mąkę pszenną
Kuchnia w czekoladzieBakłażany (zwane także jako oberżyna, gruszka miłosna, jajko krzewiaste i psianka podłużna) mają kremową konsystencję i bogaty, mięsisty smak. Są uniwersalne, świetnie komponują się z każdym mięsem. Są również bardzo zdrowe, ponieważ zawierają wiele antyoksydantów, błonnika, witamin i minerałów, a jednocześnie są mało kaloryczne. To tylko kilka powodów, aby jeść bakłażana. Myślę, że więcej nie muszę Was przekonywać. Jeśli natomiast(...)jego udziałem to polecam zapoznać się z kilkoma radami poniżej. 1. Wybór Bakłażana możemy kupić przez cały rok, choć sezon przypada na późne lato/ jesień. Istnieje kilka rodzajów bakłażanów, ale niezależnie od typu należy wybrać te, które są twarde, ciężkie i mają błyszczące, wolne od skazy skórki. Młodsze i mniejsze bakłażany mają lepszy smak i są mniej gorzkie
Tradycyjna Kuchniaidealne ciasto na imprezy lub gdy chcemy upiec ciasto, które zachowa świeżość i smak przez kilka kolejnych dni. SKŁADNIKI KRUCHY SPÓD 150 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej lub ryżowej 150 g schłodzonego masła 50 g cukru pudru 1 jajko JABŁKA 2 kg jabłek 1 łyżka masła 50-100 g cukru KRUSZONKA 125 g masła(...)smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone w kostkę masło i cukier puder. Ucieramy, aż powstanie drobna kruszonka. Dodajemy jajko i mieszamy do połączenia składników. Przygotowanym ciastem wylepiamy spód formy, nakłuwamy widelcem i na czas rozgrzewania piekarnika wstawiamy do zamrażarki. Piekarnik rozgrzewamy do 190℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół
cool and mintySchowaj/pokaż wstęp Powiedzenie “Niech zgadnę, ktoś Ci ukradł słodka bułkę…” zna każdy fan gier z cyklu The Elder Scrolls. Można rzecz, że swetroll, czyli
Nerds Kitchenpierogów mają Chińczycy dziesiątki. My postanowiliśmy wykorzystać jeden z nich w pierogach wigilijnych, bo powstałe w ten sposób pierożki skojarzyły nam się one z… aniołkami. W każdym razie jakieś podobieństwo jest, a już na pewno jakaś odmiana. Poza tym dzięki temu sposobowi pierogi nie rozklejają się podczas gotowania. Jak się je lepi? Wycinamy kwadrat z ciasta, nakładamy na środek(...)farsz, zlepiamy bok do boku, tworząc prostokąt, a następnie łapiemy dwa rogi, ściągamy do siebie i zlepiamy.. Polecamy Wam ten sposób, bo jest efektywny i efektowny zarazem. Składniki: Ciasto : 2 szklanki mąki 2/3 szklanki cieplej wody 1 jajko 1/3 łyżeczki soli Farsz : Kapusta z grzybami według tego przepisu Przygotowanie: Krok 1 Mąkę przesiej do misy, dodaj sól, wymieszaj. Wbij
Niedzielny kucharzZnów zainspirowała mnie KwestiaSmaku i poznałam nowy sposób na drożdżówki ;) Następnym razem wprowadzę kolejne modyfikacje do przepisu, bo o ile ciasto wyszło idealne to z nadzieniem i dodatkami już było gorzej. Zresztą czy nie wyglądają pysznie? W przepisie nie podaję posypki z orzechów która jest na zdjęciu, bo mi nie pasowała do jabłek jednak. Smaruję też ciasto pozostałymi(...)się zdjęciami ;) Składniki: Ciasto 250 ml ciepłego mleka 1 saszetka drożdży instant (7 g) lub 30 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej 50 g cukru szczypta soli 1 jajko 2 żółtka 70 g miękkiego masła do posmarowania: 1 żółtko + 4 łyżki mleka Nadzienie - ja dodałam własne jabłka ze słoiczka (przepis niebawem) ale można to zrobić tak: 1 kg kwaśnych
W kuchni bez szafekpierogów mają Chińczycy dziesiątki. My postanowiliśmy wykorzystać jeden z nich w pierogach wigilijnych, bo powstałe w ten sposób pierożki skojarzyły nam się one z… aniołkami. W każdym razie jakieś podobieństwo jest, a już na pewno jakaś odmiana. Poza tym dzięki temu sposobowi pierogi nie rozklejają się podczas gotowania. Jak się je lepi? Wycinamy kwadrat z ciasta, nakładamy na środek(...)farsz, zlepiamy bok do boku, tworząc prostokąt, a następnie łapiemy dwa rogi, ściągamy do siebie i zlepiamy.. Polecamy Wam ten sposób, bo jest efektywny i efektowny zarazem. Składniki: Ciasto : 2 szklanki mąki 2/3 szklanki cieplej wody 1 jajko 1/3 łyżeczki soli Farsz : Kapusta z grzybami według tego przepisu Przygotowanie: Krok 1 Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy sól, mieszamy. Wbijamy
Niedzielny kucharzopanowały czeluści internetów. Są idealne na wszelkiego rodzaju imprezy dziecięce, bo robi się je szybko, maluchy je uwielbiają, a do tego rewelacyjnie dekorują stół. Ciasto możesz zrobić na różne sposoby, ja podam Ci dziś ten podstawowy. A dekoracja… i tu ogranicza Cię tylko własna wyobraźnia. Czekolada biała (lub z dodatkiem dowolnych barwników spożywczych), ciemna, kolorowy cukier, maczek lub jakakolwiek(...)klasa! Samo ciasto robi się błyskawicznie. Oto czego potrzebujesz: 150 g masła o temp pokojowej 150 g cukru cukier waniliowy 2 jajka szczyptę soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 300 g mąki pszennej Masło, cukry i jajka ubij mikserem na najwyższych obrotach na puszystą masę. Nam z początku wydawało się że coś poszło nie tak, bo myślałam że masa
Arbuziakiplanowanym dziełem na bloga, ale jednak efekt końcowy jest nawet uroczy 😍 W ten o to sposób powstał torciko-sernik jagodowy a żeby było śmieszniej udekorowany jest jeżynami 😉 Składniki (śr: 18 cm): Proteinowy, kakaowy biszkopt (śr: ok 15 cm) -4 duże jajka -5-6 łyżek gorzkiego kakao -2 miarki odżywki białkowej (u nas naturalna) -4 łyżki ksylitolu -szczypta(...)wyłożyć folią aluminiową. Masę serową podzielić na 4 równe części. Wlać pierwszą porcję masy, ułożyć pierwszy blat, wlać kolejną część masy itd. Całość włożyć do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Po tym czasie ostrym nożem odciąć delikatnie boki tortu od tortownicy i ściągnąć pierścień, następnie udekorować górę
Candy Pandassera żółtego startego na grubych oczkach 1/2 sera camembert pokrojonego w plasterki 3-4 jajka (jeśli uważamy że jest za rzadki farsz dodajemy kolejne jajko) sól pieprz Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i zagniatamy z masłem (jak na kruszonkę). Dodajemy jajko, sok z cytryny dokładnie zagniatamy i dodajemy wodę. Całość zagniatamy żeby wszystkie składniki się połączyły i ciasto było gładkie(...)smażymy, pod koniec smażenia dodajemy zioła prowansalskie. Na podpieczony spód wykładamy kurczaka 3/4 brokuła. W miseczce rozrabiamy jajko ze śmietaną i mieszamy z serem żółtym doprawiamy delikatnie solą i pieprzem i tak powstałą miksturę wylewamy po powierzchni tarty. Na wierzch układamy jeszcze kilka pozostałych różyczek brokuła i rozkładamy plasterki sera camembert. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
Piekielna Kuchnia Patirodzynki, migdały, zmielony mak i skórkę pomarańczową. Gotować na małym ogniu przez 5-10 minut. Ostudzić. Dodać pokruszone biszkopty i jajka (jajka dodawać po kolei, za każdym razem mieszając. Jeśli masa robi się za żadna, nie należy dodawać kolejnego jajka. Nadzienie powinno być gęste!) 2. Ciasto półfrancuskie: 300 g masła zmrozić w zamrażalniku. Drożdże rozpuścić w 100 ml ciepłego mleka(...)wymieszać i odstawić na 20 minut do "ruszenia drożdży" (więcej o rozczynie możesz przeczytać TUTAJ ) 120 g masła roztopić, przestudzić. Jajka ubić do puszystości z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn, sól, mleko oraz ubite jajka. Wszystko dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego, pod koniec dodając roztopione i przestudzone masło. Dobrze wyrobione ciasto
Nastoletnie Wypiekaniemiodu 100 g migdałów 80 g rodzynek 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 300 g pokruszonych biszkoptów 80-90 g masła 4 – 5 jaj Lukier: 200 g cukru pudru kilka łyżek soku z cytryny 100 g posiekanych migdałów do posypania rogali 100 skórki kandyzowanej z pomarańczy Nadzienie : Mak wypłukujemy, przekładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy na małym ogniu(...)mleka. Mieszamy i przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Masło stapiamy na małym ogniu. Jajka ubijamy z cukrem i z cukrem waniliowym na puszystą, gęstą masę. Mąkę przesiewamy, wsypujemy do dużej miski, dodajemy zaczyn, ubite z cukrem jajka, mleko, sól. Ugniatamy ciasto, pod koniec partiami dodajemy roztopione masło. Ciasto wykładamy na stolnicę i zagniatamy. Wkładamy
Bon Appetit Małgorzaty