jajka na kilka sposobów - 4154 przepisów (strona:203/277)

Placek Swojak glinicki - kuchnia podkarpacka 649

Piotra Ździebło. Placek Swojak glinicki - kuchnia podkarpacka Składniki na blaszkę 25x35 cm: Ciasto: 700 g mąki pszennej 200 g cukru pudru 100 g miękkiej margaryny 3 łyżki miodu 2 jajka 8 łyżek mleka 1 i ½ łyżeczki sody oczyszczonej Masa z kaszy manny: 2 szklanki mleka 4 łyżki kaszy manny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 250 g miękkiego(...)małego wałka). Papier z rozwałkowanym ciastem wyciągamy i odkładamy. Brytfankę wykładamy kolejnym kawałkiem papieru i znów rozwałkowujemy 1 część ciasta. Tak samo robimy z pozostałymi 2 częściami. W ten sposób mamy przygotowane 4 surowe blaty ciasta, które kolejno możemy piec w tej samej brytfance unikając rozwałkowywania ciasta na gorącej blaszce lub czekania aż brytfanka wystygnie. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni

Trzeci talerz
Sos tysiąca wysp – sos do mięsa, sałatek, dip 128

tabasco. Jeśli serwujecie go dzieciom, to pomijamy ten dodatek Sos świetnie sprawdza się do mięs grillowanych czy pieczonych warzyw, jajek, na kanapki, ale również jako dressing do sałaty czy dip na imprezę. Jeśli decydujecie się używać go jako dressing, dodajcie kilka łyżek śmietany lub jogurtu naturalnego. Dzięki temu dodatkowi, dressing będzie nie tylko lżejszy w smaku, ale będzie miał również(...)pieprzu łyżeczka soku z cytryny 4 łyżki ketchupu (ja daję 2 łyżki domowego + 2 łyżeczki tabasco) 1/2 łyżeczki musztardy 1-1,5 łyżki octu winnego 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie) Sposób przygotowania Wszystkie składniki mieszamy. Próbujemy i dodajemy ewentualnie cukier. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/sosy/sos-tysiaca-wysp-sos-miesa-salatek-dip/ BosowKuchni Artykuł Sos tysiąca wysp – sos do mięsa, sałatek, dip pochodzi z serwisu Przepisy na dania

Mieszam w Garnku
Naleśniki zapiekane z twarożkiem i migdałami 95

Uwielbiam naleśniki, więc często przyrządzam je u siebie w kuchni, ale szybko zmieniają mi się smaki i mam ochotę na jakąś zmianę… W najbliższym czasie przedstawię Wam kilka pomysłów, z czym możecie podawać naleśniki. Gwarantuję, że pomimo tego, że za każdym razem będziesz musiał(a) usmażyć tego samego naleśnika, to i tak, jego smak będzie zupełnie inny, bo pomogę(...)Węglowodany: 5.72 Tłuszcz: 44.23 Białko: 30.34 Składniki: olej kokosowy - 14g (1 łyżka)jajka - 2 łupina babki jajowatej - 10g (2 małe łyżeczki) śmietana 18% - 14g (1 łyżka) pieprz - wg uznania sól himalajska/morska - wg uznania gałka muszkatołowa - szczypta twaróg tłusty - 40g żółtko jajka - 1 migdały blanszowane - 14g (1 łyżka) Sposób przygotowania: Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Przygotuj masę na naleśnik.Zmiksuj

Keto Przepisy
Jak przygotować siekane kotlety warzywne z kurczakiem?- czyli test noża szefa kuchni Zwilling® Artis 257

blogu pokażę Wam jak w prosty i szybki sposób przygotować pyszne kotlety warzywne z kurczakiem. Przygotowując potrawę testowałam nóż szefa kuchni Zwilling® Artis. Każdy, kto lubi gotować wie o tym, że dobry, ostry nóż to podstawa szybkiego przygotowania potrawy. Wielokrotnie miałam problem z szybko tępiącymi się nożami. Po naostrzeniu za kilka dni problem powracał. Nóż szefa kuchni Zwilling® Artis(...)kurczakiem z użyciem noża  szefa kuchni Zwilling® Artis KOTLETY WARZYWNE Z KURCZAKIEM SKŁADNIKI: 1 podwójny filet z piersi kurczaka, 1 papryka czerwona, 1 cukinia, 1 cebula, 1 jajko, 1,5 łyżki bułki tartej, ½ łyżeczki ziół prowansalskich, sól i pierz, olej do smażenia.   PRZYGOTOWANIE: Filet z piersi kurczaka kroję w małą kosteczkę.   Cukinię ścieram na tarce o dużych

Tradycyjna kuchnia Kasi
Paszteciki nadziewane dynią, jarmużem i pistacjami 176

Paszteciki nadziewane dynią i jarmużem to smaczne paszteciki z drożdżowego ciasta. Idealne na karnawałowe przyjęcie. U mnie znikają z talerza w mgnieniu oka. Przyrządzam je na wiele sposobów. Po świątecznym obżarstwie proponuję przepis na paszteciki z dynią i jarmużem. Są to moje świąteczne resztki, które wykorzystałam do tego przepisu. Dynię piżmową piekłam do sałatki z dynią . Jak zwykle wybrałam dynię(...)pasztecików 20 g świeżych drożdży 350 g pszennej mąki 100 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka cukru 300 ml ciepłego mleka 2 żółtka 1 łyżeczka soli 50 g miękkiego masła jajko do posmarowania czarnuszka do posypania Nadzienie 150 g pieczonej dyni piżmowej 100 g świeżego jarmużu, tylko liście 1 biała cebula 2 łyżki masła szczypta gałki muszkatałowej 2 ząbki czosnku

codojedzenia
My name is KEKS, ŚWIĄTECZNY KEKS 153

nastolatka sama zaczęłam piec ciasta. Mama piekła makowce, pierniki, różne ciasteczka, był wafel z ciastkami, ale keks się nie pojawiał. Pamiętam, że pierwszy raz zainteresowałam się tym ciastem będąc kilka dni przed Bożym Narodzeniem w domu bliskiej koleżanki z liceum. Jej mama ucierała właśnie ciasto na keks, a my siekałyśmy bakalie. Nie pamiętam, czy próbowałam tego wypieku, może nie zdążyłam(...)przepisy na keks, świąteczny będzie u mnie zawsze przygotowywany według tego starego sposobu z rozsypującej się pierwszej książki kucharskiej mojej Mamy. Polecam wszystkim! Przygotowuję: - 300 g mąki tortowej - 1 łyżkę proszku do pieczenia - 200 g cukru pudru - 1 cukier waniliowy lub wanilinowy - 150 g miękkiego masła - 5 jajek - 400 do 450 g bakalii - 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej/smażonej - tłuszcz

I tu będę miała takie te
Tort komunijny 228

jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na 1 blat biszkoptowy: 4 jajka 150 g cukru 100 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijać po każdym(...)przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić. W taki sam sposób i z takich samych składników upiec drugi blat biszkoptu. Masa twarożkowa z brzoskwiniami: 600 g twarogu zmielonego minimum trzykrotnie 600 ml śmietany kremówki 150 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu

Domowa cukiernia Ewy
Bezglutenowa pizza wegetariańska :) 146

łyżka erytrolu  1 łyżka mąki z ciecierzycy (Incola) Ciasto: 100 g mąki z ciecierzycy (Incola) 50 g mąki kasztanowej (Incola) 50 g mąki ryżowej (Incola)  1 jajko  szczypta soli himalajskiej 1 łyżka oleju rzepakowego  Farsz: 650 g pieczarek  1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 papryka czerowna  1 puszka pomidorów 1/2 puszki kukurydzy(...)sposób redukujemy nadmierną ilość wody i zagęszczamy naturalnie cały farsz. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, wylej ciasto na środek i za pomocą łyżki ukształtuj okrągły placek. Wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz 20 minut. Po tym czasie wyciągnij upieczone ciasto i ułóż na wierzchu gotowy farsz, posyp startym serem i wstaw ponownie do piekarnika na kilka minut

Zdrowie na języku :P
Nie marnuj jedzenia - poznaj Taste&Share 166

jedzenia. Jeżeli jednak z jakichś powodów aplikacja nie spełnia Twoich oczekiwań lub mieszkasz z dala od dużego miasta i raczej nie znajdziesz odbiorcy - spróbuj wykorzystać produkty na maxa. Najprostszym sposobem przedłużenia żywotności produktu jest jego zamrożenia - ale jak wiadomo, nie każdy artykuł żywnościowy nadaje się do mrożenia. Kombinuj, bo możliwości jest wiele. Resztki warzyw - tzw. okrawki warto zamrażać i wykorzystać(...)podczas warsztatów przygotowaliśmy: krem z topinamburu z chipsami z obierków łosoś z teriyaki z uschniętych warzyw pozostałych w lodówce bread pudding z uschniętego pieczywa I tu kilka słów wyjaśnienia odnośnie menu.  Krem z topinamburu gotowanego w mleku ( mleko po odcedzeniu wykorzystane do moczenie pieczywa na bread pudding ) podany został z chipsami z obierek. Obierki, czyli skórka z dobrze wyszorowanego

kolorowotorcikowo
Sernik bananowy na biszkoptach 121

dojrzałe banany 1 jajko 1/2 szkl. mleka 1/2 szkl. cukru 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej biszkopty na spód Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski wbij jajko i krótko zblenduj z cukrem oraz bananami. Dodaj sery, mleko i mąkę ziemniaczaną, i całość zblenduj na jednolitą, gładką masę serową. Dno tortownicy (średnica 23 cm) wyłóż biszkoptami (użyłam podłużnych(...)stopni i piecz jeszcze przez 15-20 minut (wierzch zacznie się ładnie rumienić). Po wyłączeniu zostaw w otwartym piekarniku około 20-30 minut lub wystudź w ten sposób całkowicie. Moja tortownica ma ceramiczne dno i silikonowe boki, ale jeśli masz metalową polecam wyłożyć ją papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Sernik bananowy Sernik bananowy Sernik bananowy _________________________________  11 września mija

Kolorowy Przepisownik
Kukurydziane naleśniki zapiekane z kurczakiem i szpinakiem w sosie jogurtowym 168

który podaję wystarcza na 5 sztuk. Składniki na naleśniki: 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka mleka (pół na pół z wodą) 2 jajka przyprawy: 1 łyżeczka kurkumy, sól, pieprz Jajka w całości ubijamy, po czym dodajemy naprzemiennie mąkę i mleko, do otrzymania jednolitej, niezbyt gęstej masy. Przyprawiamy. Kurkuma nada naleśnikom piękny, słoneczny kolor. Patelnię nagrzewamy. Ja na swojej nie używam(...)danie :) Umieszczam w blaszce jedną sztukę naleśnika, do którego dodaję kilka łyżek farszu oraz zawijam w rulonik. To samo robię z pozostałymi naleśnikami, układając je ciasno obok siebie. W misce mieszam jogurt naturalny, 2 starte ząbki czosnku, starty ser żółty, przyprawiam solą i pieprzem do smaku. W ten sposób przygotowany sos, wylewam na naleśniki ułożone w blaszce. Danie pieczemy

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
RABARBAROWE CIASTO Z MAŚLANKĄ 143

RABARBAR Pewnie  kojarzy się Wam  z kompotem i dzieciństwem . Na szczęście można go używać i podawać na wiele sposobów. Charakteryzuje się kwaskowatym smakiem.  Zawiera dużo żelaza, kwas jabłkowy i znaczącą ilość kwasu szczawiowego. Ma duże ilości witaminy A, C, E oraz kwas foliowy,  potas, wapń, fosfor, magnez.  Jego kwaśny smak pochodzi od kwasów(...)cukru. Do miski miksera włożyłam miękkie masło. Dosypywałam cukier i zmiksowałam na białą masę. Dosypałam cukier wanilinowy. Wbiłam jajka. Utarłam składniki na gładką masę. Stopniowo dodawałam maślankę nie przerywając miksowania. Następnie dodawałam do masy mąkę i proszek do pieczenia. Wlałam kilka kropli aromatu waniliowego i ucierałam tak długo, aż wszystkie składniki zamieniły się w jednolitą masę. Przełożyłam ciasto na wysmarowaną

potrawyregionalne
Dla kogo bukiecik? Suflet z fiołków z Klaudyną. 143

powodzeniem mógłby też nosić taką nazwę. Podobnie przygotowywane suflety wspaniale smakują z dodatkiem innych owoców, np. malin, truskawek czy jagód.  7 g żelatyny 1/2 filiżanki zimnej wody 4 jajka, oddzielnie żółtka i białka 1 szklanka cukru /dałam 3/4 szklanki/ szczypta soli 1/4 szklanki soku z cytryny 1/4 szklanki syropu z fiołków ( najlepiej użyć domowego, ale w sklepach jest(...)galaretki fiołkowej ) Białka ubić na sztywno z połową ilości cukru - piana ma być sztywna i lśniąca. W osobnym naczyniu ubić kremówkę. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na kilka minut, aby napęczniała. Żółtka wraz z połową ilości cukru, solą, sokiem z cytryny i syropem z fiołków włożyć do metalowej miski i ustawić ją nad gotującą się wodą w innym

KUCHARNIA
Drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami do barszczu 236

Drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami do barszczu...Pyszne na ciepło i na zimno. Idealne do barszczu czerwonego.Z nadzieniem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów

Gospodyni Miejska