kremu czekoladowego (typu nutella lub inny tańszy zamiennik) 250-300 g drylowanych wiśni (u mnie mrożone) Zmielony twaróg przekładamy do miski, dodajemy kolejno: olej mleko, cukier, jajko, kakao, budyń i miksujemy do połączenia i otrzymania gładkiej masy. Masę serową dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy kakao, czekoladę i dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy połowę wiśni(...)się rumieni wierzch przykrywamy folią aluminiową. Ciasto po upieczeniu będzie dość rzadkie, ale to nic, takie ma być. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie przekładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc), żeby stężało. POLEWA CZEKOLADOWA: 4 łyżki przegotowanego, letniego mleka lub wody 1 łyżka gorzkiego kakao 100 g czekolady mlecznej dowolna dekoracja (u mnie czekoladowe serduszka
Rozpustne gotowanieKolejny przepis z zeszyciku cioci Basi!I kolejna szarlotka przed nami!Wyglądem odrobinę przypomina moją Szarlotkę królewską , ale smak i wykonanie całkiem inne ( co nie znaczy
Ostra na Słodkowiele sposobów i według mnie - nigdy się nie nudzi. Co zrobić, aby szpinak nie był bez smaku? Trzy zasady: smażymy na maśle, dodajemy świeży czosnek i pod koniec dorzucamy dodatek wapniowy. Dlaczego należy łączyć szpinak z wapniem? Ponieważ w szpinaku zawarty jest kwas szczawiowy, który powoduje "odwapnienie" organizmu. Dlatego świetnym dodatkiem do szpinaku jest jogurt, śmietana, jajko, mleko(...)Dzisiaj w przepisie wystąpi ser feta. Zacznijmy od przygotowania naleśników. Potrzebujemy (na ok 8 sztuk): szklanka pełnoziarnistej mąki pszennej szklanka mleka 2 jaja szklanka wody szczypta soli olej Jajka roztrzepujemy z mlekiem i z solą. Dodajemy mąkę, następnie wodę i łyżkę oleju. Należy pamiętać, aby przez cały czas mieszać wszystko energicznie, w przeciwnym razie utworzą się grudki. Można użyć
Taste of imaginationlukrze (gdy będą jeszcze ciepłe - wówczas lukier ładnie się rozprowadzi) i posypać skórką pomarańczową lub posypać cukrem pudrem (gdy pączki będą ostudzone). Wskazówki : • Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe wyjmujemy kilka godzin wcześniej z lodówki, aby się ociepliły. • Skorzystajmy ze świeżych drożdży (jeśli nie możemy ich dostać, wówczas pozostają nam suszone drożdże instant). • Aby drożdże ładnie wyrosły, musimy je wymieszać(...)uzyskamy dzięki smażeniu pączków w tłuszczu sięgającym do połowy pączka. • Do ciasta na pączki dodaje się spirytus, który podczas smażenia ma pomóc szybciej ściąć białko zawarte w mące i jajkach. To z kolei może zabezpieczyć przed zbyt dużym chłonięciem tłuszczu przez pączki. Spirytus może pomóc, ale na pewno nie uchroni przed zbyt tłustymi pączkami jeśli będziemy je niewłaściwie smażyć. Smażenie
KUCHNIA POLSKAjajka (żółtka i białka osobno) 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 140 g mąki ryżowej 140 g skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka kakao 1 paczka cukru wanilinowego (16g) 3-4 marchewki garść posiekanych orzechów włoskich i kilka sztuk całych(...)stopni. Ciasto jest bardzo luźne. 10. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut z grzaniem góra-dół, a następnie przełączamy na termoobieg i pieczemy w ten sposób jeszcze 15 minut. Mój chimeryczny piekarnik Bosch wymaga jeszcze dopiekania od spodu przez dodatkowe 15 minut. 11. Gdy ciasto przestygnie polewamy je lukrem i ozdabiamy orzechami. Lukier robimy przez
Kawa z mlekiemteż własnego gustu (ktoś doda więcej pieczonych ziemniaków, a inny więcej jajka). Na zdjęciach widzisz sałatkę w 3 pucharkach, bo i tak można ją przygotować i na przykład zaserwować takie porcje gościom. Natomiast ja użyłam całego opakowania mixu sałat, całego rukoli, kilkunastu ziemniaków, prawie całego słoika kaparów, kilku jajek i małego słoika ogórków kiszonych, bo poza(...)zdjęciu, z reszty przygotowałam sałatkę w dużej salaterce i zjedliśmy ją na kolację. Sałatka z jajkiem, pomidorem, ziemniakami i kaparami Składniki: Mix sałat z roszponką rukola młode ziemniaki ugotowane ogórek kiszony kapary w oleju pomidory jajka gotowane oliwa z oliwek extra vergin Sposób przygotowania: Ugotowane młode ziemniaki kroimy na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości) i podsmażamy na niewielkiej
Kolorowy Przepisownikkranówa" lub gazowana) - najlepiej w proporcji 1:1. Do ciasta warto dodać kilka łyżek oleju , wtedy naleśniki nie będą przywierać do dna patelni. Przesiewanie mąki przez sito do ciasta ma na celu nie tylko pozbycie sie grudek, ale wpływa również na puszystość naleśników, bo w ten sposób mąkę napowietrzamy Ciasto musi mieć jednolitą konsystencję gęstej, ale wciąż płynnej śmietany(...)przygotowujemy naleśniki. Proszek do pieczenia zacznie wtedy delikatnie bąblować w cieście i naleśniki wyjdą przez to bardziej miękkie. Naleśniki ze słonym nadzieniem można dodatkowo zapanierować po nadzianiu w jajku i bułce tartej i ponownie podsmażyć na patelni. Składniki na 9-10 szt dużych naleśników średniej grubości [szklanka ma u mnie 250ml pojemności] : 2 jajka - duże 1 i 1/3 szkl
Grunt to przepis!Przepis autorski (mój). Sernik smakuje rewelacyjnie i przyznam, że moja mama sama zjadła aż 3/4 ciasta. Przez kilka dni nosiłam jej do szpitala po kilka kawałków i miło było, jak z niewielu rzeczy prosiła właśnie o ten sernik. Przyznam, że z chęcią sama nim bym się objadła, ale niestety za szybko zniknął i nie miałam już czym. Delikatna nuta(...)średnicy 22 cm) Spód: 200g kruchych ciasteczek/herbatników 50g masła/margaryny Masa: 500g kilkakrotnie mielonego twarogu (może być dobrej jakości z wiaderka) 150g śmietanki 30-36% 3 jajka 190g cukru (można odrobinę mniej) 10g cukru waniliowego 1 opakowanie budyniu waniliowego (40g) 2 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki skórki cytrynowej Dodatkowo: puree malinowe (u mnie gotowe z firmy
Di gotujewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Moja rola ograniczyła się do przygotowania mięsa, dlatego nie opiszę dokładnego procesu wędzenia. Postępuję w ten sam sposób również przy wędzeniu innych mięs (boczku, drób czy nawet słonina). szynka wieprzowa majeranek czosnek Solanka: woda sól majeranek czosnek Szynkę umyć, osuszyć i podzielić na równe kawałki. Przygotować solankę. W misce z wodą rozpuścić sól. (Smak solanki(...)dosolić. W razie czego czynność powoli powtarzać. Natomiast jeśli ziemniak pływa na samym wierzchu - należy dolać wody, bo wówczas jest za słona. Do sprawdzenia smaku można także użyć surowego jajka w skorupce.) Do idealnie słonej wody dodać posiekane ząbki czosnku i roztarty majeranek (wg smaku). Włożyć mięso (powinno być całe pokryte zalewą) i przykryć talerzykiem, aby nie wypływało. Całość odstawić
Di gotujekarkówki LUB 1,2 kg łopatki wieprzowej + 2 surowe golonka kilka liści laurowych, ziele angielskie, pieprz ziarnisty 2-3 ząbki czosnku włoszczyzna sól, pieprz 2 jajka 1 duża bułka masło klarowane --- Składniki na naleśniki : 1,5 szklanki mleka 2 szklanki mąki pszennej woda 2 jajka sól oliwa Przygotowanie : Mięsa oczyść. Ćwiartki z kurczaka w całości a wieprzowinę(...)ilość patelni bułkę aby ściągnęła smak i trochę tłuszczu z patelni. Mięso zmiel w maszynce, dopraw solą i pieprzem, dodaj jajka ale tylko tyle aby masa była plastyczna. Pozostało już tylko robienie krokietów. Robiłem je na 2 sposoby. Pierwszy to ułożenie 4-5 naleśników nachodzących na siebie, uformowanie wałka z farszu, ciasne zawinięcie całości w 1 wałek i odcinanie
Mechanik w kuchnipewnie zauważyliście blog ma nową szatę graficzną :) Jestem ciekawa, jak Wam się podoba? Ja osobiście jestem bardzo zadowolona z finalnego efektu :) Jeszcze muszę kilka szczegółów dopracować ale to w swoim czasie :) Nowy szablon to zasługa Karoliny z bloga Pasje Karoliny . I to w jej stronę kieruję jeszcze raz moje najserdeczniejsze podziękowania :) Karolino - jesteś wspaniała!! Pojawiłam się także na Pinterescie - jednak(...)cukru waniliowego 3 jajka 190 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta cynamonu 5 łyżek mleka 50 g mielonych orzechów włoskich 4 miękkie, tej samej wielkości gruszki* dowolny dżem lub konfitura (u mnie dżem malinowy) opcjonalnie: garść posiekanych orzechów włoskich * użyjcie dojrzałych, miękkich gruszek - wprawdzie trudniej będzie je wydrążyć, ale zaoszczędzicie sobie w ten sposób czas, który trzeba
My simple kitchenbardzo zachwycający. Jeśli chcemy pizzę jak z włoskiej pizzerii, ten kamień się sprawdzi. Przeprowadzę jeszcze jeden eksperyment na dniach. Rozgrzeję kamień, wyjmę z piekarnika i wbiję na niego kilka jajek! No , ale dziś zrobimy sobie pizzę! Przepis na ciasto znajdziecie W TYM MIEJSCU! Dodatki do dzisiejszej pizzy są mało skomplikowane i śródziemnomorskie -mąką ECO pszenna od Młyn Kopytowa -oliwa(...)krojenia i fantastyczna do podawania, jak również genialna jako podkładka pod gorące naczynia. Posiada cztery nóżki, dzięki którym nie będzie się ślizgała podczas pracy i nie będzie , w sposób bezpośredni, dotykała powierzchni pod nią. Starannie wykonana, błyszcząca i solidna, ale ze względu na to, iż granit jest kamieniem naturalnym, przez co niepowtarzalnym w swojej strukturze i barwie poszczególne produkty wykonane
Z Kuchni Do Kuchniskutecznie i walczyć należy. Pytanie tylko – jak? Uczone gazety i jeszcze mądrzejsze portale internetowe i blogi lifestylowe podają niezliczone sposoby na walkę ze stresem. Wyodrębnić możemy kilka podstawowych sposobów walki. Najpierw należy poznać źródło stresu. Muehehehe, no przecież jest nim większość ludzi, których znamy i znakomita część obcych. Niemal cała ludzkość. Potem wyeliminować stres. Znaczy co – utopić chłopa(...)antystresową zupę. Czystą, mocno aromatyczną i wegańską. Potrzebujemy: 2 młode marchewki 1 młody seler 1 młodą pietruszkę 4 fioletowe ziemniaki truflowe lub ½ batata kilka młodych ziemniaków lub garść makaronu drobnego (mąka i woda, bez jajek) 1 cukinię kilka szparagów kilka różyczek kalafiora kilka różyczek brokuła 2 łyżki oliwy dwie gałązki świeżego tymianku ząbek czosnku sok z połowy cytryny 1 szalotkę
ladykitchenDzisiaj przed wami wpis trochę z innej beczki. Moja porada i sposób na pyszne ciasto drożdżowe. Mam nadzieję, że taka porada się wam przyda. A może sami macie jakieś pomocne wskazówki co do pysznych drożdżowych wypieków. Czekam również na wasze wskazówki :).Ciasto drożdżowe z rozczynem:Składniki na ciasto drożdżowe takie podstawowe to (powinny być w temperaturze pokojowej):Mąka - powinna być(...)boków i dna miski można przełożyć na stolnice i ugniatać dalej. (Ja ciasto gniotę w większej misce i nie używam stolnicy). Ciasto ugniatamy jakieś 8 min. Można je kilka razy mocniej uderzyć o stolnice, (ja rzucam o miskę). Kiedy nasze ciasto jest już dokładnie zagniecione, nakrywamy ściereczką i znów odstawiamy aż urośnie. Najlepiej jak podwoi swoją świętość jakieś
Moje pyszne gotowanieKiedyś myślałam o serniku jak o największym wrogu. Zawsze mama powtarzała, że ser opada w serniku, bo pęka, bo to i tamto. W pierwszym serniku świątecznym
Wypieki Uli