się "śmieciowe" jedzenie, ale zawsze w domu czekał na mnie smaczny obiad. Jednakże uczniowie mieszkający w akademiku nie mają takiego komfortu, a nie wszyscy korzystają z uczelnianych burs. Nie sposób "ciągać" ze sobą o akademika garnków, patelni, czy innych przydatnych sprzętów. Same książki i inne potrzebne rzeczy zajmują sporo miejsca, dlatego multicooker to przydatne rozwiązanie, które umożliwi nawet odgrzanie słoików(...)korzysta z garnka lub patelni, a to urządzenie zastępuje wszystkie te sprzęty oraz dodatkowo ma wiele przydatnych funkcji. Przepisy i propozycje: Poniżej przedstawiam Wam kilka propozycji do przygotowania w multicookerze. Na razie jest ich kilka, ale z dnia na dzień mój blog wzbogaci się o dodatkowe. Jeśli będziecie chętni, to dajcie mi znać, a specjalnie będę opracowywała Wam moje autorskie
Di gotujecukrem z dodatkiem lodowatego masła, a na koniec zimnej wody, zagniatamy szybko kruche ciasto. Ręcznie… albo jeśli macie robot kuchenny taki jak ten – odrobinę inaczej. To najszybszy sposób na kruche ciasto. Mąkę, cukier i sól włożyłam do misy miksera, zmieszałam w kilku obrotach. Lodowato zimne masło, włożone na 10 minut do zamrażalnika, pokroiłam bardzo drobno w kostki, wrzuciłam(...)zimną wodę, zmiksowałam do połączenia. I ciasto gotowe. W jakieś 5 minut albo i szybciej. Zawinięte w folię wkładamy do lodówki na 30-45 minut. Możecie od razu zrobić kilka porcji i zamrozić –kruche ciasto lubi mrożenie, a to ciasto można wykorzystać i do słodkich, i do wytrawnych tart. Truskawki kroimy w ćwiartki, rabarbar obieramy i kroimy
Karo in the KitchenMieszamy, próbujemy i doprawiamy tak jak lubimy. Jajko w koszulce: Do garnka wlewamy ok. 15 cm wody. Gdy się zagotuje dodajemy 1-2 łyżki octu. Utrzymujemy wodę w takiej temperaturze by nie wrzała, a jedynie delikatnie bulgotała. Jajko wbijamy do miseczki. Delikatnie wlewamy je do garnka z wodą z octem. Zanim wlejemy jajko, przy pomocy łyżki wprowadzamy wodę w ruch(...)białko wokół żółtka zacznie się ścinać. Delikatnie łyżką nagarniamy białko gdy zaczyna odpływa od żółtka. Jajko gotujemy około 3 minut (żółtko w środku będzie wówczas płynne). Po tym czasie delikatnie wyjmujemy je łyżką cedzakową i układamy bezpośrednio na szparagach. W ten sam sposób przygotowujemy kolejno pozostałe jajka. Przekładamy makaron na talerze, na każdej porcji układamy jajko w koszulce i posypujemy
OstryKęsMieszamy, próbujemy i doprawiamy tak jak lubimy. Jajko w koszulce: Do garnka wlewamy ok. 15 cm wody. Gdy się zagotuje dodajemy 1-2 łyżki octu. Utrzymujemy wodę w takiej temperaturze by nie wrzała, a jedynie delikatnie bulgotała. Jajko wbijamy do miseczki. Delikatnie wlewamy je do garnka z wodą z octem. Zanim wlejemy jajko, przy pomocy łyżki wprowadzamy wodę w ruch(...)białko wokół żółtka zacznie się ścinać. Delikatnie łyżką nagarniamy białko gdy zaczyna odpływa od żółtka. Jajko gotujemy około 3 minut (żółtko w środku będzie wówczas płynne). Po tym czasie delikatnie wyjmujemy je łyżką cedzakową i układamy bezpośrednio na szparagach. W ten sam sposób przygotowujemy kolejno pozostałe jajka. Przekładamy makaron na talerze, na każdej porcji układamy jajko w koszulce i posypujemy
OstryKęszdrowe odpowiedniki typowych, tuczących dań śmieciowych. A do tego kilka wyjątkowo smakowitych przepisów wegetariańskich, dzięki którym zapomnicie o kalorycznych daniach. Codziennie w tym tygodniu na naszej stronie znajdziecie nowy przepis z tego menu. Fit zamiast fast food O naszej kuchni spokojnie możemy powiedzieć, że jest zdrowym fast foodem. Nasz sposób gotowania polega na planowaniu posiłków – obiadowego menu na tydzień(...)dwóch-trzech dorosłych osób) Zanim ruszycie do sklepu z listą zakupów, sprawdźcie koniecznie, które ze składników macie w domu. 4 udka 500 g kaszanki 15 cm chorizo 2 jajka 100 g mielonych migdałów 1/2 szklanki komosy Mleko kokosowe 4 kromki ciemnego pieczywa 4 bułki z mąki pełnoziarnistej Ciecierzyca z puszki 100 g koziego sera z ziołami np. z czosnkiem niedźwiedzim
Niedzielny kucharzstarta mozzarella i mieszanka warzywna Mexico Bonduelle. Składniki na naleśniki 8 sztuk: 1 jajko 2 szklanki mąki pszennej 1 1/2 szklanki mleka trochę wody (daję na oko, około 1/2 szklanki) 1/2 łyżeczki kurkumy sól pieprz olej rzepakowy do smażenia Farsz: 1 puszka mieszanki warzywnej Mexico Bonduelle kilka oliwek czarnych 1/2 cukinii 1 łyżeczka oregano 10 plasterków salami starta mozzarella(...)zapiekamy około 20 minut. Podajemy na ciepło. Są naprawdę pyszne :-). Smacznego :-) Czy wiecie że?... Agronomowie Bonduelle selekcjonują ziarna do siewu oraz pomagają rolnikom wybrać właściwy czas siewu, właściwy sposób pielęgnacji, oraz właściwy czas zbiorów. Agronomowie tak dobierają ten czas, aby warzywa były odpowiednio dojrzałe, ale nie przejrzałe
kruche babeczkibalkon był słoneczny. Opiszę Wam sposób w jaki ja hodowałam ziemniaki, uwzględniając fakt, że mieszkam na północy kraju, gdzie wszystkie rośliny nieco później budzą się z zimowego snu. Mój sposób różnił się nieco od książkowego, bo mieszkam w bloku, więc warunki siłą rzeczy mam niezbyt rolnicze;) Po pierwsze pojemniki: Mam na balkonie dwie drewniane skrzynie wyłożone folią (workami(...)Wysokość trochę ponad 30 cm . Ziemiaki - sadzeniaki: Mniej więcej w połowie marca, z ziemniaków, które kupuję na rynku od rolnika, wybrałam 5 najładniejszych, wielkości dużego kurzego jajka. Wzięłam kartonową wytłaczankę od jajek, odcięłam górę i do przegródek włożyłam ziemniaki. Postawiłam je najpierw na parapecie w kuchni, a gdy wypuściły pierwsze zielone pędy (około 5 mm wysokości), przeniosłam je do ciemnej
Posadzone i zjedzoneSkładniki: Biszkopt (blaszka 36x21cm): 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Mus brzoskwiniowy: 1 puszka brzoskwiń 4 łyżeczki żelatyny Mus jogurtowy: 1 litr jogurtu naturalnego 4 łyżki cukru pudru - ilość można dostosować do własnych preferencji 4 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: herbatniki maślane polewa czekoladowa wiórki kokosowe Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka ubić(...)pominęłam ten krok. Zamiast herbatników można też dodać tężącą dowolną galaretkę. 4. Na herbatniki wylać polewę czekoladową i udekorować wedle uznania. 5. Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin. Smacznego!!! Źródło: 183 nowe przepisy siostry Anastazji
Kuchnia domowa Animajonezu, 3 łyżki ketchupu, szczypiorek, sól i pieprz. Przygotowanie: Zacznij od ugotowania makaronu al dente. Mieszaj go delikatnie w trakcie, aby się nie sklejały. Ugotuj jajka na twardo. Pokrój jajka, cebulę, ser i szynkę w drobną kostkę. Posiekaj drobno szczypiorek. Wrzuć składniki do miski, połącz je z majonezem, ketchupem i dopraw solą, pieprzem. Dorzuć szczypiorek i wymieszaj. Ugotowany makaron ułóż(...)równe kawałki w kształcie kwadratu. Na każdy kwadrat ułóż plasterek sera i kawałek kabanosa. Zawiń każdy kwadrat ciasta francuskiego, składając dwa przeciwległe krawędzie do środka. Zlep końce w taki sposób, aby nie rozpadły się w piekarniku. Piecz ciasteczka w piekarniku przez 20 minut. Mini pizze – idealne przekąski na imprezę Kto nie kocha pizzy? W wersji mini to idealne przekąski
Rozdomowionarodzaju. Najlepiej więc kontrolować ciasto podczas wyrabiania. Jeśli jest elastyczne i lekko lepkie to drożdżówki z serem na pewno będą puszyste i smaczne nawet na drugi dzień. Dobrym sposobem na drożdżówki, które zachowują długo świeżość jest dodanie sporej porcji miękkiego masła. Ilość masła można zmniejszyć i zastąpić twarożkiem. Będzie to nieco lżejsza wersja drożdżówek jak w przepisie poniżej. Lubię drożdżówki(...)minut. Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę i złóż kilka razy, żeby wyszło z niego powietrze. Podziel ciasto na 16 równych porcji i uformuj z nich kule. Spłaszcz ręką. Następnie dnem małej szklanki zrób wklęśnięcie. Przygotuj masę serową. Masło zmiksuj z cukrem i wanilią. Dodaj jajko i zmiksuj jeszcze raz. Na koniec dodaj twaróg i miksuj do połączenia. Napełnij
codojedzeniaTakiemu połączeniu nie sposób się oprzeć. Ja tartę zaserwowałam na obiad, ale świetnie się sprawdzi jako przekąska dla gości. SKŁADNIKI Kruchy spód: 260 g mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki soli 1 jajko 130 g zimnego masła Nadzienie: 160 g chudego boczku wędzonego parzonego 1 duża cebula 350 g kurek (u mnie mrożone) 2 łyżki masła 2 jajka 400 g kwaśnej(...)śmietany 18% 60 g sera grana padano duży pęczek natki pietruszki 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku sól, świeżo mielony pieprz WYKONANIE Ciasto kruche: Do miski wsypać mąkę, sól, dodać jajko i posiekane zimne masło. Całość zagnieść, aż powstanie jednolite ciasto (w razie potrzeby można dodać łyżkę zimnej wody). Gotowym ciastem wylepić spód i boki okrągłej formy o średnicy
Passions hobbies liferazem postawiłam na fantazyjne posypki i róż. Wszak to tort dla dziewczynki. Tak powstał tort przekładany śmietaną z mascarpone z truskawkami oraz z masą maślaną . Składniki: biszkopt: - 5 jajek (u mnie wielkość M) - 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej - 3/4 szklanki cukru masa do przełożenia: - 500 ml śmietanki 36% - 250 g mascarpone - 3-5 łyżek cukru pudru(...)dodatki: - dżem truskawkowy - 450 g mrożonych truskawek poncz: - 1/2 szklanki posłodzonej słabej herbaty z cytryną masa maślana do dekoracji: - około 250 g masła 82% - cukier puder - 3 łyżki mleka - kilka kropel barwnika spożywczego czerwonego (Dr. Oetker) dodatki do dekoracji: - galaretka w cukrze (u mnie wiśniowa Makarena) - kolorowe fasolki (The Jelly Bean) - kolorowe mini piegi (Delecta) - mix dekoracji cukrowych (Mała
Kuchnia co dniaNazwałam te rogale biszkoptowymi, bo zrobiłam ciasto w zupełnie inny sposób niż zazwyczaj. Białka ubiłam, dodałam stopniowo puder oraz żółtka niczym podczas przygotowania biszkoptu. W efekcie rogale wyszły prawdziwie puszyste i mięciutkie. Jak słodkie puchate i maślane bułeczki. Jak dobrze wypieczony wilgotny biszkopt. Dobre są zarówno pierwszego dnia, jak i kolejnego. A z dodatkiem jabłek smakują wprost fenomenalnie. Warto pomieszać(...)drożdży (kostka) niepełna szklanka cukru pudru 5 szklanek mąki pszennej tortowej 70 ml letniego mleka do rozczynu 200 ml letniego mleka do ciasta 150 g masła roztopionego, wystudzonego 3 jajka szczypta soli Farsz: 6 niedużych jabłek - 3 słodkie i 3 o kwaskowym smaku pół szklanki cukru pół szklanki mąki Dodatkowo cukier puder do posypania. Wykonanie: Na dnie miski rozkruszyć drożdże
Poezja Smaków - blog kulinarnymąki i cukru. Jak dla mnie przepyszny, spróbujcie :) Składniki (na keksówkę o długości 28-30cm): 140g migdałów (najlepiej w płatkach lub mielonych) 4 jajka podzielone na żółtka i białka 1 całe jajko 4 duże łyżki ksylitolu 2 łyżki kakao 2 łyżeczki cynamonu 3/4 łyżeczki imbiru 3/4 łyżeczki kardamonu po szczypcie mielonych goździków, gałki muszkatołowej, anyżu posiekane bakalie: u mnie(...)masę. Do żółtek dodać całe jajko, migdały, kakao, cynamon, imbir, kardamon i bakalie. Wymieszać. W osobnym naczyniu ubić białka i delikatnie wymieszać je z wcześniej przygotowaną masą. Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec ciasto ok 30-35 minut. Po upieczeniu zostawić ciasto na kilka minut w wyłączonym, otwartym piekarniku. inspiracja
Ze smakiem i z pasjąJest to walka z częstym problemem jakim jest niedożywienie dzieci w Polsce. KUPUJĄC -> POMAGASZ Dołącz i Ty! KLIKNIJ –> WIELKA MOC POMAGANIA SKŁADNIKI: ( blacha 24 x 28 ) BISZKOPT: *jajko – 4 szt *cukier – 4 czubate łyżki *mąka pszenna – 5 łyżek ( 1 szkl = 250 ml ) *sok z cytryny + woda – do nasączenia KREM BUDYNIOWY: *budyń śmietankowy bez cukru(...)puder – 2 łyżki MASA BRZOSKWINIOWA: *brzoskwinie w puszcze – 1 op *galaretka brzoskwiniowa – 2 op *woda – 500 ml DODATKOWO: *morele w syropie *czekolada mleczna *płatki migdałów SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : BISZKOPT : Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier, wlewamy po 1 żółtku, ucieramy. Dodajemy przesianą mąkę, delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem ok. 25 minut
Ostra na Słodkojest przesłodzone więc bez problemu można wciągnąć większy kawałek. Zresztą jest tak smaczne, że ręka sama sięga po dokładkę. *blaszka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 3 łyżki zimnej wody na krem mleczny: 500 ml mleka 100 g mąki pszennej 100 g cukru(...)deserową połamać do miseczki i rozpuścić nad parą. Kremówkę ubić a następnie zmiksować z czekoladą. Powstałą w ten sposób masę rozsmarować na warstwie kremu. Orzechy posiekać, uprażyć na suchej patelni i wystudzić. Posypać nimi wierzch ciasta. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki: (na około 8 sztuk) Babeczki: 2 jajka 110 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 110 g masła miękkiego 110 g cukru pudru 1 limonka, sok i skórka Krem: (na około 8 sztuk- dość drobne płatki i listki- jeśli chcesz zrobić większe(...)bądź więcej płatków proporcjonalnie zwiększ składniki) 140 g miękkiego masła dobrej jakości co najmniej 82% 280 g cukru pudru 1-2 łyżeczki mleka pół łyżeczki ekstraktu waniliowego kilka kropli żółtego barwnika spożywczego kilka kropli zielonego barwnika spożywczego Dekoracja: posiekane drobno rodzynki, bądź posiekana ciemna czekolada Dodatkowo potrzebne będą: miska z wysokimi ściankami mikser szpryca/rękaw cukierniczy z końcówkami: tylka
KreatywnePinypodpasował szpinak, którego zostało odrobinę od pieczenia ciasta i pieczarki, które kupiłam na zupę, po czym stwierdziłam, że dwóch nie chce mi się gotować (bo chłopakom pieczarkowej nie daję). Kilka minut i pyszny obiad zrobiony :) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle(...)sztuk Naleśniki: 2 szklanki mleka ¾ szklanki wody Ok 2 szklanki mąki 1 jajko ½ łyżeczki soli 3 łyżki oleju Farsz: 1 opakowanie świeżego szpinaku lub ¾ mrożonego 300g pieczarek 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego Sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 300g sera żółtego Odrobina masła Sposób przygotowania Naleśniki: Składniki na ciasto zmiksować. Jeśli konsystencja jest zbyt rzadka należy dosypać troszkę mąki
Kuchnia w czekoladzieOstatnio w moim życiu wszystko kręci się w okół Azji. Niedawno wróciłam z Chin, kilka dni temu wzięłam udział w koreańskich warsztatach, a teraz wypatruję wycieczki do wymarzonej Tajlandii. Zainspirowana kuchnią azjatycką przygotowałam dla Was przepis na pyszne, szybkie danie – świetny pomysł na obiad! Oryginalna jego koreańska nazywa to JABCHAE – tam jednak używa się prawdziwego makaronu z batatów(...)czosnek – 3 ząbki * szpinak – 200 g * jajko – 2 szt * biały sezam – 1 garść * cukier trzcinowy – 1 łyżka * olej sezamowy – 150 ml * sos sojowy – 100 ml * czarny pieprz – do smaku * miód ( użyłam kruszynowego, może być wielokwiatowy ) – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Zacznijmy od przygotowania składników. Papryki kroimy w piórka, przesmażamy. Marchew kroimy
Ostra na Słodkopomarańczowa galaretka - 1 malinowa galaretka - 3 łyżki mieszanki owoców egzotycznych w puszce. - 2 polewy krówkowe - 1 polewa czekoladowa - 1 łyżeczka masła - wiórki czekoladowe - posypka truskawkowa Sposób przygotowania: I. Biszkopt: Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C. Jajka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem przez około 10 minut. Do masy przesiewamy mąkę i budyń. Całość krótko mieszamy ręką. Przelewamy do tortownicy i pieczemy(...)cieńsza. Na spodzie rozsmarowujemy masę ciemną, następnie jasną i przykrywamy biszkoptem. Dekorujemy polewami. Dodajemy do każdej po 1/2 łyżeczki masła, aby nie stwardniały. Posypujemy wiórkami czekoladowymi i posypką. Schładzamy kilka godzin. Smacznego
DominikaDolcitakie dni kiedy to macie ochotę na coś słodkiego, ale niekoniecznie macie czas na przygotowanie wybornego deseru ??. Mam rozwiązanie szybki, lekki i szalenie smaczny sernik w towarzystwie kokosowego budyniu. Kilka prostych składników, zero mąki pszennej, zero białego cukru. Cała słodycz zamyka się w dobrej jakości białej czekolady i wiórków kokosowych. To także kolejny przepis bezglutenowy a jakże prosty w wykonaniu(...)jajka (L) 125 g białej czekolady 125 g kremowego serka śmietankowego typu (Philadelphia) szczypta soli Na budyń kokosowy: 125 ml mleka kokosowego 25 g wiórków kokosowych 5 ml Likieru malibu lub ekstraktu waniliowego***(można pominąć) 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej 100 ml zimnej wody Dodatkowo: biała czekolada do dekoracji Wykonanie : 1. Jajka: oddzielamy żółtka
vaniliowoczekoladowapowinny) pozostać grudki z mąki. Te grudki po usmażeniu są bardzo chrupiące. Najlepiej zamiast zwykłej wody użyć wody gazowanej. Woda powinna być jak najbardziej zimna. Można do ciasta dorzucić kilka kostek lodu, które będą zapobiegać jego ogrzaniu. Każdy kawałek łososia oprószony mąką maczać w tempurze i od razu wkładać na patelnię. Powinno na niej smażyć się niewiele, aby temperatura tłuszczu(...)można zastosować ciasto o luźniejszej konsystencji. Natomiast do tłustych ryb i owoców morza lepsze jest ciasto gęstsze. Jakie ciasto? Ciasto można przygotować na wiele sposobów. Różne proporcje, różne rodzaje mąk oraz dodatek żółtka czy całego jajka. Mąkę pszenną można zmieszać z mąką (lub skrobią) kukurydzianą. Spotkałam się również z dodatkiem proszku do pieczenia. Wszystko zależy od upodobania. Każdy kucharz
Codzienna kuchnia niecodziennaPokazywałam ostatnio tajemnicze zdjęcie , a Wy wołaliście o przepis.Także przyspieszyłam tempo i tym oto sposobem ciacho już dziś może zagościć w Waszych domach!Zachwyci na Świątecznym stole , ale nie tylko!Jest świetnym pomysłem na niedzielny deser czy też w tygodniu do popołudniowej kawy.Dużo ”mokrego” maku , takiego jak uwielbiam … delikatna masa serowa …. a wszystko to pokryte prawdziwą czekoladą(...)MASA SEROWA : *ser biały dwukrotnie zmielony – 1 kg * cukier – 1,5 szkl * mąka ziemniaczana – 2 łyżki * jajka – 6 szt * masło – 150 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczkaMASA MAKOWA: * mak mielony ( nie masa makowa ) – 250 g * cukier – 1,5 szkl * jajka – 4 szt * masło – 70 g * mąka – 4 łyżki * proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki * olejek migdałowy – 0,5 łyżeczkiDODATKOWO : * czekolada
Ostra na Słodko