jajka na kilka sposobów - 4154 przepisów (strona:178/277)

Sałatka tortowa 41198

pikantnego ketchupu 200g sera żółtego w kawałku 1 duży słoik papryki konserwowej  5 jajek ugotowanych na twardo 40g tartego parmezanu 1 puszka groszku konserwowego 2 duże pęczki szczypiorku Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Szpinak myjemy i osuszamy, miksujemy z dodatkiem żółtek, oleju, czosnku i przypraw na gładki krem. Białka ubijamy ze szczyptą soli, a następnie stopniowo dolewamy rozdrobniony szpinak. Dodajemy(...)Ugotowane jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ścieramy na grubych oczkach, dodajemy kolejne 3 łyżki majonezu oraz parmezan. Wykładamy na paprykę i dokładnie rozsmarowujemy. Układamy groszek konserwowy, uprzednio równie dobrze odsączony najlepiej na papierowych ręcznikach i pokrywamy warstwą żółtek startych na drobnych oczkach oraz posiekanym drobno szczypiorkiem. Sałatkę przykrywamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce kilka godzin przed podaniem

Kuchnia w czekoladzie
Hawanka wg Aleex 140

Ciasto o tak intrygującej nazwie znalazłam u megi65. Podobał mi się jego wygląd, odpowiadały mi składniki, ale – tak szczerze – nie umiałam wyobrazić sobie jego smaku. Miałam do wyboru kilka przepisów, z których musiałam wybrać jeden. Chciałam upiec ciasto imieninowe dla taty, więc zależało mi na tym, aby naprawdę było smaczne. Hawanka wyglądała na skomplikowany wypiek, więc dość długo się zastanawiałam(...)wśród gości prawdziwą furorę. Zniknęło błyskawicznie z patery i każdy pytał o przepis. Świetnie nadaje się także na świąteczny stół. Polecam. Składniki na blaszkę o wymiarach 22x37: Biszkopt: • 4 jajka • ¾ szklanki drobnego cukru w tym cukier waniliowy • 4 łyżki mąki pszennej • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 1 łyżka kakao • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 szczypta soli Krem czekoladowy: • 2 szklanki

W mojej kuchni
Migdałowe oczka - 'Thumbprint Cookies (bez glutenu, wegańskie) 192

Urocze migdałowe ciasteczka z dżemem. Bez glutenu, jajek, laktozy i cukru. Pyszne, zdrowe i bardzo proste do przygotowania. Migdałowe ciasteczka to zdrowa wersja popularnych "thumbprint cookies" czyli ciasteczek z odciśniętym śladem kciuka. W ten właśnie sposób powstaje w ciasteczku zagłębienie na dżem :-) Polecam! Składniki:  Na  30 szt.: 200 g mielonych migdałów 75 g mąki ryżowej 50 g nierafinowanego(...)około 15-16 minut, do ładnego zarumienienia ciasteczek. W trakcie pieczenia ciasteczek przełożyć dżem lub konfiturę do małego rondelka i podgrzać* Wyjąć blaszkę z ciasteczkami z piekarnika. Zostawić na kilka minut do przestygnięcia a następnie przełożyć ciasteczka na kratkę. Do każdego zagłębienia w ciasteczku nałożyć około 1 łyżeczki podgrzanego dżemu.  * Jeśli dżem jest bardzo gęsty, można go nałożyć

maniapieczenia
babeczki melbowe z frużeliną 135

odmiękło od masy. Ten sposób zawsze się sprawdza i babeczki pozostają kruchutkie. Takie małe kolorowe słodkości przyciągają wzrok, zwłaszcza małych łasuchów. Składniki na ok. 30 babeczek: na ciasto: 100 g mąki 60 g zimnego masła 1 żółtko łyżka cukru pudru na masę melbową: 500 ml mleka 250 ml śmietany 18% gęstej 2 jajka 100 g masła 75 g cukru pudru(...)wrzątkiem, wrzucić do niej połamaną czekoladę i mleko. Mieszając rozpuścić. Za pomocą pędzelka posmarować babeczki od środka. Śmietanę i jajka roztrzepać. Mleko zagotować w rondelku, zmniejszyć ogień na najmniejszy i powoli wlać do mleka masę śmietanowo-jajeczną. Gotować powoli kilka minut aż oddzieli się ser. Przecedzić go przez sitko i odstawić do wystygnięcia. Miękkie masło utrzeć najpierw z cukrem pudrem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
MONTE – CIASTO MEGA CZEKOLADOWE Z SERKAMI MONTE 503

pięknie zdobi, ale sprawia też , że ciasto pięknie pachnie i z całą pewnością znajdzie wielu wielbicieli! Gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę! SKŁADNIKI: ( tortownica 21 cm ) BISZKOPT: * jajko – 4 szt * mąka pszenna – 0,5 szkl * mąka ziemniaczana – 0,5 szkl * cukier – 3/4 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM: * serki Monte(...)mleko w proszku – 2 pełne szklanki * żelatyna – 3 łyżeczki * masło – 1 łyżka *żółtko – 1 szt * cukier puder – 2 łyżki DODATKOWO: * kokos SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec dodając stopniowo cukier, a następnie wlewamy po 1 żółtku. Dodajemy mąkę przesianą ( koniecznie ) z proszkiem do pieczenia i za pomocą drewnianej łyżki mieszamy

Ostra na Słodko
Amarantus, orzechy, czekolada, czyli wegańskie pieguski 200

zwierzęcego, bez których wydawać by się mogło, że pewne dania nie mają racji bytu, to wbrew pozorom nie stanowi to najmniejszego problemu. Dowodem na to są dzisiejsze ciastka. Żadnych jajek, mleka, masła, a nawet mąki i cukru. Można? Można! Podstawowym składnikiem ciasteczek jest amarantus od firmy Fresano(do nabycia tutaj), zwany też zbożem XXI wieku, który robi obecnie dietetyczną(...)cholesterolu. Stanowi dobry zamiennik kasz, ale popularny jest również w postaci ekspandowanych ziaren, czyli- wyjaśniając najkrócej- zdrowszej wersji popcornu, której możemy używać do ciast i deserów. Warto również rzec kilka słów na temat czekolady. Oczywiście nie jest to jakaś cudownie mleczna bomba kaloryczna, ale prawdziwie gorzkie cudo o 90% zawartości kakao. Świetnie zdaję sobie sprawę z faktu, że nie cieszy

peanutbuttermonster
Deser bananowy na zimno a'la tiramisu 295

bardzo, bardzo podobnie! Oj, ten deser to dla mnie prawdziw hit i latem będę do niego wracać często :) Składniki (2 porcje): Biszkopt: 1 duże jajko 2 łyżki ksylitolu 1 łyżka mąki pełnoziarnistej szczypta soli kilka łyżek świeżo zaparzonej i ostudzonej kawy (może być rozpuszczalna) kakao Krem: 2 zamrożone banany 1/3 szklnki mleka roślinnego (u mnie migdałowo-waniliowe) 1/2 łyżeczki ziarenek(...)krem i na koniec wierzch posypać kakao. Przygotowany deser zjeść od razu. Jeśli wolimy zrobić z tego lody to wykładamy pudełeczko papierem do pieczenia, układamy warstwy w ten sam sposób i przekładamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy lody na kilka minut, aby się troszkę podtopiły

Healthy food explorer
Czekoladowe ciasto z wiśniami 131

gorzkiej czekolady 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki kakao 70 ml soku wiśniowego 3 jajka 1,5 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g wiśni 2 łyżki mąki ziemniaczanej Polewa: 100 g mlecznej czekolady Sposób wykonania: Umyte wiśnie drylujemy i oprószamy mąką ziemniaczaną. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem. Piekarnik(...)środka ciasta). Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut (po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest w środku suche - jeśli nie, pieczemy jeszcze przez kilka minut). Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika do ostudzenia. Odłożoną wcześniej masę czekoladową podgrzewamy a następnie wrzucamy do niej kawałki czekolady. Mieszamy do momenty aż się rozpuści. Polewę rozprowadzamy po wierzchu ciasta

Qchnia po prostu
Bawole oko 171

Bawole oko to przepis stary jak świat Sposobów na jego przygotowanie jest tak wiele, że ciężko było by je tu wyliczyć. Niezmiennymi składnikami pozostają jednak dwukolorowe kruche ciasto i biszkopt. Zawsze pojawiają się także bakalie, masa i jakaś konfitura lub marmolada. A oto i moja rodzinna receptura na to ciasto Bawole oko Składniki: Kruche ciasto: 500 g mąki(...)kostkę suszonych owoców (u mnie mieszanka owoców suszonych Helio ) 100 g orzechów laskowych (u mnie Helio ) Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki mąki 3 łyżki cukru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie) opakowanie cukru wanilinowego Masa ubijana na parze: 3 jajka 8 łyżek cukru 300 g masła 2 łyżki adwokatu Dodatkowo: 1,5 kg jabłek (waga po obraniu) 3 łyżki cukru

PatiGotuje
Pierś kaczki w redukcji pomarańczowej 300

papkę (lub przeciśnij przez praskę, w zależności od narzędzi, jakimi dysponujesz). Około 50-80 gram masła podziel na małe kostki i wrzuć do garnka z ziemniakami. Weź ubijaczkę do jajek albo łopatkę silikonową, postaw garnek na małym ogniu i zacznij ucierać energicznie. Jak masło się elegancko rozpuści i wymiesza z ziemniakami, zacznij po trochu wlewać mleko. Kontynuuj szaleńcze ucieranie(...)średnio rozgrzana patelnia”, podaję poniżej skalę porównawczą. Jeśli po rozgrzaniu patelni, pryśniesz na nią kilka kropel zimnej wody nic się nie zadzieje – patelnia jest za zimna. Jeśli po rozgrzaniu patelni, pryśniesz na nią kilka kropel zimnej wody i zaczynają one parować w sposób zauważalny – patelnia jest średnio rozgrzana. Jeśli po rozgrzaniu patelni, pryśniesz na nią kilka kropel

manslogblog
Tort poprzeczny- Orzechowa brzoskwinka 228

biszkoptów: pół szklanki przegotowanej wody pół kieliszka spirytusu sok z połówki cytryny Sposób przygotowania: 1. Biszkopt bakaliowy: Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy żółtka na przemian z cukrem, cały czas ubijając. Do posiekanych bakalii dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy. Dosypujemy powoli do powstałego z jajek i cukru biszkoptu, cały czas mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Biszkopt najlepiej rozdzielić(...)niej rozpuszczamy budynie śmietankowe. Resztę zagotowujemy i dolewamy rozpuszczone budynie. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy po odrobinie budyniu dobrze mieszając by nie było grudek. Dolewamy kilka kropel olejku pomarańczowego. Ubieramy ok 1/4 masy, a do reszty wsypujemy pokrojone w kostkę 3/4 jednej puszki brzoskwiń. Mieszamy delikatnie łyżką. 4. Biszkopt jasny przekrawamy na pół, a następnie pionowo

Kuchnia w czekoladzie
Tort kawowo-truskawkowy Ombre 301

można serwować ale można go też serwować dnia następnego. Składniki na tortownicę 28 cm i wysokości minimum 6 cm, uwaga biszkopt rośnie powyżej rantu formy. Składniki na biszkopt: 10 jajek w temperaturze pokojowej 1,5 szklanki drobnego cukru 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4 kakao naturalnego Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Piekarnik nagrzać(...)masa będzie rzadsza i będzie wyglądała na zwarzoną lub rzadką (absolutnie nie panikować! tak ma być ;-). To oznaka, że wszystko jest OK i od otrzymania kremu dzieli Was zaledwie kilka minut. Dalej miksować, aż krem wyraźnie zgęstnieje. Dodać ekstrakt z wanilii (lub Wasz ulubiony). Gotowa masa będzie charakterystycznie‚ mlaskała o ścianki miksera. Film instruktażowy z przygotowania kremu na bazie szwajcarskiej

moj przepis na
Madera, raj na Oceanie Atlantyckim 187

pięknego, słonecznego dnia. Według miejscowej legendy, gdy Bóg stworzył świat, był bardzo zadowolony ze swojego dzieła. Ucałował z zachwytem Ziemię i w miejscu po boskim pocałunku powstała Madera. Nie sposób się nie zgodzić z tą opowieścią, gdy wyspa zachwyca od pierwszych chwil pobytu, już na lotnisku! Nocleg zarezerwowaliśmy w stolicy wyspy, Funchal i dojechaliśmy do niego taksówką, umawiając się(...)Tuńczyk Fot. Ośmiornica w oleju z cebulą Fot. Ośmiorniczka z occie winnym z papryką ostrą Fot. Śledź w oleju Fot. Tradycyjna zupa chlebowa z tymiankiem i jajkiem w koszulce Fot. Ośmiornica na sposób tradycyjny :) czyli podana w gorącym naczyniu, w dużej ilości oliwy, z warzywami Fot. Zupa ze skorupiakami Fot. Szaszłyk z kalmarów oraz langustynki z grilla wraz z dodatkami

Taste Of My Day
ŚWIĄTECZNY KULEBIAK Z KAPUSTĄ KISZONĄ, KASZĄ GRYCZANĄ I GRZYBAMI 133

wielkimi krokami, a co za tym idzie Wasze szperanie po blogu zdecydowanie już zmierza w świątecznym kierunku. By choć trochę ułatwić Wam te poszukiwania świątecznych smakołyków przygotowałam dla Was kilka pysznych przepisów. Dziś zapraszam na gorący, prosto z pieca kulebiak z kapustą kiszoną, kaszą gryczaną i grzybami. Espumisan Max, wyrób medyczny CE Taki kulebiak z kapustą kiszoną, kaszą gryczaną(...)łyżki * jajko L – 1 szt * sól – 1 łyżeczka * zimne masło do przekładania ciasta – 100 g * jajko do posmarowania FARSZ: * kapusta kiszona – 300 g * grzyby suszone ( u mnie koźlaki ) – 1 szkl * kasza gryczana – ok. 100 g * duża cebula – 1 szt * liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, cukier * masło SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Drożdże rozcieramy

Ostra na Słodko
Babka z majonezem 398

Wielkanoc kojarzy mi się z majonezem. Dlaczego? Jak Wielkanoc to i jajka, jak jajka to tylko z majonezem:) Co powiecie na ciasto z majonezem? Babka majonezowa, czy babka z majonezem, jak kto woli, to idealne ciasto na świąteczny stół.  Jak już Wam wspomniałam, co roku testuję nowy przepis na babkę. Tym razem przyszedł czas na babkę z majonezem(...)babka tak szybko nie wysycha, więc poporcjowana zachowa świeżość dłużej niż babka wykonana z innych przepisów. Jest to istotne, bo w nawale prac przedświątecznych możemy ją upiec np. kilka dni wcześniej. Babkę możecie udekorować polewą czekoladową lub obsypać cukrem pudrem. Przepis na polewę znajdziecie tutaj . Do mojej babki dodałam aromat cytrynowy, bo lubię takie pachnące ciasta. Ten krok możecie oczywiście

Rusty Fork
Kruche ciasto z czereśniami i budyniem 139

Pamiętam. Ogromne drzewo w moim sadzie. Pełne pięknych, soczystych czereśni. I podarte portki ilekroć zapragnęło się nazrywać kilka sztuk na własną rękę. I tatę machającego ze szczytu tego drzewa i zrzucającego od czasu do czasu małe gałązki z czerwonymi rubinami. W ten sposób zawsze witałam wakacje:) Wiadrami (!) pełnymi czereśni, które przetwarzało się na wszystko "co się da i ile się(...)sobą komponują :) Polecam do po południowej kawki :) Porcja na małą blachę Składniki: Ciasto kruche: 40 dag mąki 25 dag cukru 20 dag masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka Dodatkowo: około 80 dag wydrylowanych czereśni 500 ml mleka 3 łyżki cukru 1 torebka budyniu waniliowego Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i wstawić do lodówki na 30 minut

My simple kitchen
Luty - kuchnia francuska 159

którzy mieli okazję tam mieszkać, uczyć się i żyć. Kilka nazwisk znajdziecie na tytułowym zdjęciu. Z mieszkańców tego pięknego kraju najbliższy mojemu sercu jest Jacque Pepin . Uwielbiam jego spokojny sposób gotowania i przygotowywania deserów. Mam wtedy wrażenie, że wszystko jest proste. Jest świetną odskocznią od energicznych showmanów, którzy wszystko robią w 15 minut ;) Wracam, jednak, do kuchni francuskiej. Jak już(...)proponuje czasem bardzo przyzwoite wina, a na nasze potrzeby zdecydowanie wystarczające. Na co więc przygotować się w tym miesiącu? W lodówce polecam mieć zawsze co najmniej jedną kostkę masła, kilka jajek, wino i ciasto francuskie. Gulasze zazwyczaj zawierają dodatki warzywne u nas bardzo powszechne, czyli marchewkę, ziemniaki, pietruszkę, cebulę, pieczarki. Ważne są zioła . W końcu zioła prowansalskie to ukłon

W kuchni wieczorem
Pulpety mięsno-szpinakowe w sosie pomidorowym 198

Pulpety to dobry sposób na przemycenie do dania obiadowego czegoś zdrowego. Można dodać do nich marchewkę, pietruszkę, kukurydzę. Dziś na moim stole goszczą pulpety mięsno-szpinakowe

Szefowa kuchni