Dziś, wraz z babeczkami słów kilka o moim pierwszym razie ;) A nawet o dwóch... Pierwszy dotyczy palnika, który udało się wygrać, a na który polowałam od dłuższego czasu, drugi o bezie włoskiej, której właśnie przez wzgląd na brak palnika nigdy nawet nie przygotowywałam. I o ile w życiu z tymi pierwszymi razami różnie, tak tutaj jestem z siebie naprawdę(...)masła Nadzienie malinowe 150g malin 1 galaretka malinowa 150ml gorącej wody Beza włoska 1 białko 20ml wody 70g cukru kryształu Diamant Dodatkowo Świeże maliny Listki świeżej mięty Sposób przygotowania: Spody- Masło topimy, jajko delikatnie roztrzepujemy. Do miksera kielichowego lub siekacza wsypujemy połamane herbatniki, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy. Powstałą masą wylepiamy foremki na tartaletki. Wstawiamy do nagrzanego
Kuchnia w czekoladziewątpienia znacznie zdrowsze. Bez sztucznych barwników i aromatów, bez niepotrzebnej chemii. Przygotowanie ich zajmuje chwilę i nie jest skomplikowane. Moje dzisiejsze lody to tylko cztery składniki. Bez śmietany, bez jajek, sam naturalny jogurt, wanilia, odrobina cukru i truskawki. Jeśli macie pod ręką inne owoce, to wykorzystajcie je również. Takie lody można śmiało podać dzieciom, choć dorośli też się nimi(...)patyku można teraz kupić w większości sklepów spożywczych i z artykułami gospodarstwa domowego. Czasami kosztują kilka złotych, więc nie jest to wielki wydatek. Można jednak wykorzystać małe pojemniczki po serkach i jogurtach, a zamiast patyka wkładać łyżeczkę - to też jest dobry i sprawdzony sposób
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki : 40 dkg mąki pszennej 1 duże całe jajko sól około 1/2 szklanki letniej wody Sposób wykonania : Mąkę przesiać przez sitko na stolnicę , zrobić dołek, wbić całe jajko. Dodać sól, wlać wodę , zagnieść ciasto na jednolitą konsystencję. Gdy nasze ciasto jest zbyt twarde dolewamy jeszcze trochę wody i ponownie wyrabiamy je. Ciasto na pierogi powinno mieć dość wolną konsystencję(...)pierogi wykładamy na czyste talerze. Rada : do wody w której będziemy gotować pierogi możemy dodać łyżkę oleju, aby pierogi się nam nie sklejały. Tutaj znajdziesz kilka cennych porad na temat ciasta na pierogi : http://krzyskuchnia.blogspot.com/2015/02/ciasto-na-pierogi-kilka-cennych.html
Przepisy i porady kulinarneGratin to nic innego, jak "francuski" sposób przygotowania potrawy. Jest to zapiekanka składająca się z absolutnie cienko pokrojonych, surowych ziemniaków (to cecha charakterystyczna!), zalanych sosem śmietanowo-jajecznym i przykrytym chrupiącą warstwą tartego sera. Z tą samodzielną potrawą,jak i częstym dodatkiem do dań spotkałam się już nie raz! Podstawowa wersja nazywa się Gratin dauphinois i składa się z podstawowych, wyżej(...)nagrzać do 200'C.Formę wysmarować masłem oraz przeciętym czosnkiem (nada to świetnego aromatu!).Surowe ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki, dosłownie kilka mm (inaczej będą twarde, co zepsuje całą potrawę).W osobnym naczyniu wymieszać jajko ze śmietaną, dodać przyprawy (pieprz, sól, zioła prowansalskie, gałkę muszkatołową). Już na tym etapie można dodać również trochę startego sera. Ułożyć pierwszą warstwę
Kitchens Alphabetstarte pieczarki, ale po prostu o sam sposób przygotowania i użyte przyprawy. Tak samo jest z pulpetami. Mała zmiana czyni cuda Dziś zapraszam Was na pyszne pulpety w sosie pomidorowo-pieczarkowym. Spróbujcie, polecam Składniki: 500 g mielonego mięsa (u mnie wieprzowo-wołowe) pół czerwonej cebuli 1 jajko M 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu Kamis(...)wbijamy 1 jajko, dodajemy bułkę tartą i przyprawy. Całość wyrabiamy ręką i formujemy małe pulpeciki. Podsmażamy pulpeciki na niewielkiej ilości oleju (gdy się rumienią z jednej strony, obracamy na drugą np. łyżką). Obieramy pieczarki i ścieramy je na tarce na drobnych oczkach, podsmażamy (ja wrzucam je obok pulpecików). Dolewamy bulion, przykrywamy pokrywką i gotujemy tak całość kilka minut (około
Słodkie okruszkiścianek garnka. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie do ciasta dodawać po jednym jajku, miksując mikserem lub ucierając drewnianą łyżką po każdym dodaniu ( kolejne jajko dodajemy po uzyskaniu jednolitego ciasta ). Podczas tej czynności należy wtłoczyć w ciasto jak najwięcej powietrza, dzięki temu eklerki pięknie urosną w piekarniku. Ciasto przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego(...)ognia i wlać pastę z żółtek. Dobrze wymieszać. Postawić z powrotem na palnik i mieszając rózgą kuchenną zagotować. Pogotować przez kilka sekund. Zdjąć z palnika i wmieszać likier ( jeśli używacie ). Budyń przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała jego powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia. Polewa czekoladowa : W małym rondelku rozpuścić masło, dodać posiekaną czekoladę i wymieszać
Opowieści z piekarnikasposób się od niego oderwać. Jeszcze smaczniejszy z dodatkiem pokruszonych bezików, choć w dzisiejszej wersji niestety ich nie ma. Nie jest wcale trudny w przygotowaniu. Jak dla mnie to idealny letni deser, jeśli jeszcze nie próbowaliście to koniecznie musicie nadrobić zaległości! 300 g. truskawek 1 czekolada deserowa 1 szklanka cukru 0,5 litra śmietanki 30% 4 jajka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)masę można delikatnie przemieszać widelcem, aby kolory i smaki ładnie rozeszły się po całej formie. Wierzch keksówki również przykryć folią spożywczą. Gotowe semifreddo włożyć do zamrażarki i zostawić na kilka godzin (najlepiej na noc). Przed podaniem wyjąć z zamrażarki, formę przykryć deską lub talerzem, odwrócić i wyjąć semifreddo. Jeśli nie chce od razu wyjść z formy trzeba chwilę poczekać
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniewidth:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Placki jogurtowe z truskawkami – Składniki: 330g naturalnego jogurtu (ewentualnie greckiego), gęstego! 3 duże jajka 3 łyżki cukru pudru 1 opak. cukru wanilinowego lub 16g cukru waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli kilka truskawek 2 łyżki roztopionego masła 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 220g) odrobina oleju do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)plasterki truskawek. Smażyć dalej na małym ogniu, z obu stron na rumiano. Gotowe placuszki z truskawkami można podawać z cukrem pudrem, bitą śmietaną, polane czekoladą lub w inny ulubiony sposób ;) Smacznego! Więcej przepisów na dania z truskawkami znajdziecie tutaj pod tagiem: TRUSKAWKI The post Placki jogurtowe z truskawkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojesię kiedyś, jak byłam mała. Dlaczego „monetki”? Bo jakoś ich kształt przypomina mi właśnie monety. Jak nadajemy kształt ciasteczku? Odrywamy kulkę ciasta, wielkości mniej więcej orzecha włoskiego, kilka razy toczymy ją w dłoniach, aby wyrównać krawędzie i rozpłaszczamy przy użyciu widelca. I cała filozofia bicia ciasteczkowych monet. A mi takie proste, klasyczne ciastka kruche kojarzą się z dzieciństwem(...)zrywanych kalendarzy, można zobaczyć jakie produkty królowały w sklepach. Zakładam, że ciężko było o masło, bo w przepisach króluje jedyna dostępna wtedy chyba margaryna – Palma. Do tego zwykle jajka, śmietana i cukier w różnych proporcjach i dziecięce zapotrzebowanie na słodkości dawało się okiełznać niezliczoną liczbą wypieków Ciasteczka pieczemy według upodobania, tzn niektórzy preferują lekko zezłocone, inni chrupią intensywnie brązowe
Mieszam w Garnkusobie pomyślałam i postanowiłam zrobić kilka smaków, a co niech będzie kolorowo i jesiennie. opakowanie makaronu Lubella kolanko pomidor 3 łyżki szczypiorku łyżeczka masła bułka tarta I masa: jajko szklanka przecieru pomidorowego łyżka słodkiej papryki łyżka koncentratu pomidorowego sól i pieprz do smaku łyżka suszonej bazylii II masa: opakowanie mrożonego szpinaku jajko łyżka skórki z cytryny łyżka(...)soku z cytryny sól i pieprz do smaku III masa: jajko 4 łyżki żółtego sera łyżeczka suszonego czosnku sól i pieprz do smaku Makaron gotujemy al dente, zgodnie z zaleceniami producenta. Do trzech misek wkładamy składniki na każdą z warstw, dokładnie mieszamy Szpinak po rozmrożeniu lekko odciskamy z nadmiaru wody. Do każdej dodajemy 1/3 makaronu i delikatnie mieszamy
Dieta moja pasjakilka dni już Wielkanoc. Mam nadzieję, że pogoda dopisze, bo póki co, to słońce pięknie świeci, aż chce się wyjść na powietrze i pospacerować. Podrzucę Wam jeszcze jeden przepis na babkę. Smakuje wyjątkowo pysznie. Bardzo aromatyczna za sprawą kandyzowanej skórki pomarańczowej, słodka i wilgotna. Ma w sobie pyszną białą czekoladę i nią również jest udekorowana. Babkę można także posypać tylko(...)kandyzowanej skórki pomarańczowej Sposób przyrządzania: Mleko, połamaną białą czekoladę i masło włożyć do garnuszka i podgrzewać, aż składniki się połączą. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, wlać rozpuszczone składniki oraz rozmącone jajka i szybko zmiksować na jednolitą masę. Przelać do foremki na babkę i piec
Zakątek rozkoszy kulinarnychBananowy kopiec BISZKOPT jajka-6 szt cukier-1 szklanka mąka-1 szklanka proszek do pieczenia-1 łyżeczka kakao-3 łyżki KREM śmietana - 36 % - 2,5 szkl żelatyna - 1 łyżka gotowana woda czekolada gorzka - 40 g DODATKOWO: banany - 4 szt sok z 1/2 cytryny Sposób przygotowania: BISZKOPT Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodawać po trochu mąkę(...)ubić na sztywno. Następnie dodać startą na tarce czekoladę, dokładnie wymieszać. Wyłożyć krem śmietanowy na banany, formując górkę, obsypać startym ciastem, lekko dociskając do kremu. Odstawić ciasto na kilka godzin do lodówki. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document
Kuchnia Danusidworze mgła. Siedząc w pracy przed komputerem zaglądam ukradkiem do okna czy aby kilka promieni słonecznych nie zdoła się przedrzeć przez ten delikatny welon, którym zostało wszystko spowite. Na próżno. Wracając do domu zbieram liście - czerwone, żółte, brązowe, pomarańczowe... i już w mych dłoniach panoszy się kolorowy bukiet. Wtulam się mocniej w moją ukochaną chustę w czerwone róże(...)sposób powstały te ciasteczka. Mięciutkie, z aromatem przypraw i dyni. Na pewno je powtórzę. Zdaję sobie sprawę, że nie każdy ma ochotę i czas by takie masło sobie przyrządzić, dlatego spokojnie zamiast masła dyniowego można użyć masła orzechowego :) Składniki: 12 dag masła 7 dag cukru 2 kopiate łyżki masła dyniowego 1 jajko 15 dag mąki pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki proszku
My simple kitchentort składa się z trzech poziomów. Do tego tortu użyłam biszkoptów, które pokazywałam w tym wpisie . Składniki: biszkopt jasny z 5 jajek ( taki ) biszkopt ciemny z 5 jajek ( taki ) 1 kg mascarpone 650 ml śmietany kremówki 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej 4 - 5 łyżek cukru drobnego Wykonanie: Upieczone i ostudzone biszkopty położyć na blacie(...)Pośrodku mniejszego okręgu (tego o śr. 18 cm) wyciąć kolejny okrąg, znowu w odległości ok 3 cm od brzegów (użyłam foremki do wycinania pączków). W ten sposób powstaną nam trzy podwójne okręgi. Tę samą czynność powtórzyć z drugim biszkoptem. Okręgi wycinać dokładnie w tej samej odległości, co przy pierwszym biszkopcie. Przygotować masy. Kremówkę ubić
Sto kolorów kuchnigorzej, zbrodnią jest smażenie steka wyciągniętego wprost z lodówki Dwa razy naszym w menu na tydzień pojawiła się ryba, cudownie pachnący dymem pstrąg z lokalnej hodowli , wędzony w tradycyjny sposób, a nie na zimno – metodą przemysłową. W menu najwięcej wykorzystaliśmy warzyw – hitem stołu było spaghetti z cukini. Od kiedy mamy specjalny przyrząd, czyli tak naprawdę najprostszą na świecie obieraczkę(...)sera koziego 100 g Opakowanie jogurtu greckiego 250 ml Jajko Pół szklanki komosy 0,5 kg bobu Opakowanie rukoli Dojrzałe małe mango 1 duże deserowe jabłko lub dwa mniejsze 1 gruszka Cytryna Kilka moreli (poza sezonem mogą być suszone) Kolorowe pomidorki koktajlowe 400 g Duża cukinia Kalarepka Kilka rzodkiewek 4 ziemniaki 1 czerwona cebula Ząbek czosnku 2 garści orzechów włoskich
Niedzielny kucharz