jajka na kilka sposobów - 4154 przepisów (strona:167/277)

Kotleciki makaronowe z serem 264

Kuchnia czeska podlega wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski , Bawarii , Austrii , Węgier i Słowacji. Będąc tam kilka razy z przyjemnością kosztowałam tamtejszej kuchni.Na talerz trafiły zarówno houskove

Ostra na Słodko
Szarlotka piernikowa z jabłkami 180

250g masła ¾ szklanki cukru 2 jajka 100g śmietany 2 łyżeczki (np. domowej ) przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masa orzechowa: 200g orzechów 100g masła ⅓   szklanki cukru Masa budyniowa: 400ml mleka 1 budyń śmietankowy 1 biała czekolada Warstwa jabłkowa: 8 jabłek (reneta) ½ szklanki wody Sok z ½ cytryny 5 łyżeczek cukru 2 galaretki agrestowe Sposób przygotowania Ciasto: Mąkę przesiewamy, mieszamy(...)same, trzeci z masą orzechową. Masa orzechowa: Orzechy siekamy. Masło przekładamy do rondelka z grubym dnem, dodajemy cukier. Po rozpuszczeniu cukru dodajemy posiekane orzechy i dokładnie mieszamy. Gotujemy przez kilka minut na małym ogniu ciągle mieszając. Ciepłą masę rozsmarowujemy na przygotowanym ostatnim blacie nieupieczonego ciasta i dopiero wkładamy do piekarnika. Blaty studzimy. Masa budyniowa: Z 400ml mleka odlewamy pół szklanki

Kuchnia w czekoladzie
CIASTO KOKOSOWO – TRUSKAWKOWE 381

Wiecie co w blogowaniu niesamowicie mnie cieszy? To, że innych zarażam swoją pasją i tym, co sama kocham robić najbardziej! Kilka lat temu miłością do pieczenia zaraziłam moją kochaną Mamę ( tak! Bo mama kiedyś nie piekła i nie ubiła piec! ). Teraz nie może się doczekać jak wyciągnie z piekarnika kolejne pyszne ciacho! Tak było własnie w przypadku tego(...)której nikt się nie oprze! Ciasto smakuje fenomenalnie i jest bardzo łatwe i szybkie! Idealne na rodzinne Święta, imprezy, albo po prostu do popołudniowej kawki. Spróbujcie! SKŁADNIKI: BISZKOPT MAKOWY: * jajko – 4 szt * cukier – 3 łyżki * mąka pszenna – 3 łyżki * mak – 3 łyżki * sól – 1 szczypta * proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki BEZA KOKOSOWA: * duże

Ostra na Słodko
BAZYLIOWE PLACKI Z CUKINII 135

przed szkodliwymi dla naszego organizmu substancjami. Można ją jeść bez obawy o trucizny, jakimi nasiąka wiele produktów spożywczych. Cukinia nie kumuluje bowiem metali ciężkich. Można ją przyrządzać na wiele sposobów. Nadaje się do smażenia, duszenia, marynowania, pieczenia oraz do jedzenia na surowo. A najbardziej wybredni smakosze docenią przysmak, jakim są kwiaty cukinii smażone w cieście naleśnikowym.  Warto wiedzieć(...)CUKINII: 1 cukinia 1 jajko 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1/2 szklanki startego żółtego sera garść świeżej bazylii sól, pieprz oliwa z oliwek do smażenia  Cukinię umyć i zetrzeć ze skórką na tarce o grubych oczkach. Posolić i odstawić na sitku na 15-20 minut, aż puści sok. Następnie odcisnąć cukinię, dodać roztrzepane jajko, starty ser i mąkę. Dokładnie

wege i kropka
Bezglutenowa kuchnia 133

mimo to wspomniane białko, składniki mineralne i witaminy z grupy B, należy uzupełnić w inny sposób. W związku z tym nasze posiłki będą częściej obfitowały w takie rzeczy jak: Kasza gryczana Kasza jaglana Niełuskany ryż Soja Soczewica Ciecierzyca Sezam Siemię lniane Słonecznik A oto kilka przepisów na bezglutenowe dania i wypieki, które nie tylko są pozbawione glutenu, ale również(...)smarujemy sosem Wykładamy przygotowane dodatki Oprószamy oregano i startym żółtym serem Pieczemy w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 200-220°C przez 20-25 minut. Babka cytrynowa 5-6 jajek 1 szklanka cukru 2/3 szklanki oleju 2 – 2,5 szklanki mąki bezglutenowej 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia sok z 0,5 cytryny skórka otarta z 1 cytryny W misce mieszamy

Kuchcik gotuje
Puszyste placki z jabłkami 161

placki. Pamiętam, że jako dziecko nie bardzo lubiłam placki. Co tam, tych z jabłkami nie znosiłam. Jednak z wiekiem smaki się zmieniają i teraz z chęcią pałaszuję chrupiące placuszki. Jest kilka szkół przygotowywania placków z jabłkami. O ile ciasto z grubsza wygląda tak samo, to pozostaje kwestia rozdrobnienia dodawanego jabłka. Jedni lubią dodać jabłko starte, inni dodają spore kawałki jabłka(...)Ilość mąki podana jest orientacyjnie. Różna będzie wielkość jajek jakie dodacie, mąka której używacie na co dzień może również zbierać inną ilość płynów. Dlatego jeśli trzeba, dodajcie więcej mąki. Ciasto powinno być dość gęste – jak gęsta śmietana. Drukuj Puszyste placki z jabłkami window.ajaxurl="http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 2 jajka 2 jabłka 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu

Mieszam w Garnku
Chocotella krem orzechowo-czekoladowy RECENZJA + przepis na placki bananowe 167

Jakiś czas temu otrzymałam do przetestowania krem Chocotella firmy   EPROTEIN . Oto kilka informacji: Chocotella jest to w 100% naturalny krem orzechowo-czekoladowy. 1. W 100% naturalny 2. Niesamowity smak 3. Bez zbędnych dodatków 4. Bez oleju palmowego 5. Bez dodatku soli 6. Bez dodatku cukru 7. Słodzony stewią i ksylitolem 8. Wysoka zawartość białka, która wynika z zawartości orzechów(...)deserów, naleśników, placków, owoców czy też konsumpcji solo :) JA zdecydowałam się na podanIe z banalnie prostymi plackami bananowymi Składniki: 2 jajka 80g dojrzałego banana 20g odżywki  białkowej  KULTURYSTA 100% Whey Protein jako dodatek krem   Chocotella Sposób przygotowania: Wszystkie składniki blendujemy smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni lekko przetartej olejem kokosowym, na małym ogniu podajemy z kremem

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Rabarbar tu, rabarbar tam, jakżeż mu oprzeć się mam - torcik rabarbarowy 167

cukier waniliowy - 4 jajka - 200g masła lub margaryny Mąki łączę z proszkiem. Masło w temperaturze pokojowej rozbijam robotem na piankę stopniowo dodając cukier, następnie po kolei dodaję po jajku i ubijam do uzyskania gładkiej masy Nie powinno być widocznych mocno ziaren cukru na masę przesiewam obie mąki i proszek delikatnie mieszam do połączenia dzielę ciasto na 5 w miarę(...)sposób po kolei piekę wszystkie 5. Wystudzone przekładam przygotowanym kremem rabarbarowym. Leciutko dociskam wszystkie jeden po drugim. Ostatni, wierzchni pozostaje bez kremu. Można go ozdobić w dowolny sposób. Polewą lub zwyczajnie posypując cukrem pudrem, ja tak zrobiłam. Ozdobę stanowią wzorki cynamonowe, mogą też być ze słodkiego kakao. Teraz torcik ląduje w lodówce, najlepiej na kilka godzin. Po tym czasie

I tu będę miała takie te
Bezglutenowe naleśniki z kremem bananowym. 148

łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki mąki kokosowej  Wykonanie:  1. Wszystkie składniki sypkie przesiać do miski wlać mleko, wodę dodać ekstrakt waniliowy. Składniki wymieszać do połączenia dodać jajka i wyrobić na gładką masę. Jak wcześniej wspominałam ciasto powinno być gęstsze niż te na klasyczne naleśniki. Opcjonalnie na koniec dodajemy cukier, mieszamy lub miksujemy do jego całkowitego rozpuszczenia(...)dodajemy do masy bananowej. W przypadku gdy masa nie jest odpowiednio gęsta dosypać mąkę kokosową.  * Śmietankę kokosową możecie kupić w sklepie ze zdrową żywnością, ale ja wykorzystuję własny sposób jej uzyskania. Jeśli macie w domu mleko kokosowe w puszce i nie przechowujecie go w lodówce to możecie tuż po otwarciu puszki bez wcześniejszego potrząsania pozyskać ów śmietankę

vaniliowoczekoladowa
Makaron z sosem carbonara 208

 Makaron z jajkiem. Zajadałam się nim, kiedy miałam kilka lat. Naturalną koleją rzeczy jest, że aby był bardziej treściwy dorzucić do niego należy jakąś wędlinę

W kuchni wieczorem
Domowa wędlinka z kurczaka 157

patelni. P iersi z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy surowe jajko i przyprawiamy. Mięso dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy posiekaną natkę pietruszki, do drugiej części dodajemy podsmażone pieczarki. Ja z takiej ilości przygotowałam dwie duże roladki, w podanym linku jest sposób przygotowania czterech mniejszych. Rozkładamy folię spożywczą, skrapiamy wodą.  Masy dzielimy na pół (czyli otrzymamy(...)formujemy roladkę. Takim samym sposobem przygotowujemy drugą roladkę.  Gotujemy wodę i wrzucamy roladki w folii spożywczej. Gdy roladka zmieni kolor na biały (trwa to chwilkę), można usunąć folię, roladki gotujemy około 15 minut. Jeśli nic nie rozumiecie z moich wyjaśnień :) spieszę z rozwiązaniem- tutaj znajdziecie obrazki, dwa sposoby krok po kroku i kilka przepisów na różne roladki. Mmm Pycha

Na moim talerzu
Naleśniki z kurczakiem, kurkami i parmezanem 187

wody gazowanej 1 szklanka mleka 2 jajka 2 łyżki oleju sól Farsz: 1 podwójna pierś z kurczaka (około 0,5 kg) 700 g kurek 1 cebula 4 ząbki czosnku 200 g śmietany 18% 6 łyżek tartego parmezanu 2 łyżki tymianku sól, pieprz ziołowy 2 łyżki oleju 2 łyżki masła 1/2 pęczka natki pietruszki Sposób wykonania: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta miksujemy(...)dodajemy z powrotem kawałki mięsa. Smażymy do momentu aż  woda z patelni w większości odparuje. Zmniejszamy ogień i dodajemy śmietanę oraz parmezan. Mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki.  Na naleśniki nakładamy gorący farsz i zawijamy w rulony lub w trójkąty. Wierzch posypujemy parmezanem

Qchnia po prostu
Środa: Wegetariańskie burgery z cieciorki i koziego sera 149

jakie są pod ręką. Burger według tego przepisu jest jednym z ulubionych Eugeniusza – stawia go na równi z hamburgerami z wołowiny. Można go podać dokładnie w tak sam sposób jak wersję mięsną, czyli z wysmażonym boczkiem, cebulą, ogórkiem kiszonym i keczupem. Lepiej jednak smakuje w wersji wege:) Trzeba przyznać, że ten oryginalny kotlet jest niezwykle aromatyczny, konkretny w smaku(...)ugotowanej ciecierzycy z puszki 100 g koziego sera Jajko 3 – 4 łyżki mąki pszennej razowej lub bułki tartej Pietruszka korzeniowa Pół ząbka czosnku 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 2 łyżeczki ziaren kolendry Łyżeczka soli Łyżeczka grubo mielonego pieprzu Olej do smażenia 4 bułki z mąki pełnoziarnistej 1 mała cebula Kilka liści sałaty lub garści rukoli, lub poszatkowana kapusta biała albo

Niedzielny kucharz
Błyskawiczne pierniczki na ostatnią chwilę 167

aromatyczne i smaczne, że nie da się obok nich przejść obojętnie- no chyba że zamkniesz je na przysłowiowe cztery spusty Ale tak serio, w tym roku musiałam upiec kilka porcji, bo pierwsza i druga zniknęły zanim się obejrzałam. Dlatego pieczeniu ciasteczek, wykrawaniu i zdobieniu na calusi rok mówię już „dość” Przepis dawno, dawno temu zaczerpnęłam stąd . Nie byłabym(...)Dlatego podam Ci moją wersję (nieco mniej słodką). Potrzebujesz: 300 ml miodu płynnego (ja wzięłam wielokwiat) pół kostki margaryny (może być Kasia) pół kg mąki 50 g cukru trzcinowego 1 jajko (wiem, że niektórzy nie dodają wcale, inni zamiast jednego dają 3, ale w wyniku eksperymentów stwierdzam że jedno to w sam raz) łyżka kakao 40 g przyprawy do piernika (wybieram

Arbuziaki
Sernik gotowany 651

przygotować sernik gotowany? W dużym garnku na niezbyt dużej mocy palnika rozpuścić masło i cukier.  Zdjąć garnek z palnika i dodać ser, ziarenka wanilii i roztrzepane jajka. Wymieszać składniki, aby powstała jednolita masa. Masę z serem podgrzewać na małej mocy palnika do czasu aż zacznie delikatnie gęstnieć, ciągle mieszać i nie dopuścić, aby masa się gotowała.  Zdjąć(...)rondelku (nie gotować) i rozpuścić w niej pokruszoną czekoladę, masło i cukier puder. Powinna powstać jednolita ciekła polewa czekoladowa.  Dobrym sposobem na rozpuszczenie czekolady, jest włożenie wszystkich składników na polewę do talerza i wstawienie go na kilka minut do mikrofali na program do rozmrażania. Po rozpuszczeniu wszystko mieszać, aż powstanie jednolita konsystencja. Zobacz również: ciasto Snikers bez pieczenia

Kuchcik gotuje