jajka na kilka sposobów - 4154 przepisów (strona:173/277)

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI 107

Tradycyjne, najlepsze pierniczki. Z tego przepisu korzystam już kilka lat i zawsze wychodzą tak samo smaczne. Pierniki pełne miodu, przyprawy korzennej, kruche, idealny przysmak na święta. Swoje ciasteczka zazwyczaj piekę z początkiem grudnia, potem tylko wkładam smakołyki do pudełka i tam sobie leżakują aż do świąt. A jeśli uznam, że pierniki są za zbyt twarde, do pudełka na jeden dzień(...)przyprawy korzennej do piernika (użyłam  Skworcu ) * 4 szklanki mąki pszennej * 1 jajko * 1 łyżeczka sody oczyszczonej Wykonanie: Miód przelać do garnka, dodać masło, przyprawę korzenną i cukier puder. Wszystko podgrzać do momentu, aż masło się rozpuści, dobrze wymieszać, wystudzić. Do miski wsypać mąkę, sodę oczyszczoną, wbić jajko, wlać przestudzony płyn miodowy. Ciasto wymieszać dobrze drewnianą łyżką. Przełożyć do woreczka

Zrób to smacznie
Rolada szpinakowa z serkiem topionym i pieczarkami 145

szpinakowy: szpinak świeży 1 opakowanie (230 g) jajka 4 szt., czosnek 3 ząbki, sol do smaku, pieprz czarny mielony do smaku, Nadzienie: serek topiony śmietankowy 1 du ży, pieczarki 200 g, cebula biała 1 szt., zioła prowansalskie 1/4 łyżeczki, sol do smaku, pieprz czarny do smaku Sposób przygotowania: Szpinak myjemy, siekamy i podsmażamy na oleju. Smażymy(...)smaku. Odstawiamy do ostygnięcia.  Roladę rozwijamy i smarujemy serkiem topionym, następnie smarujemy smażonymi pieczarkami. Roladę zwijamy, kładziemy na foli aluminiowej i zwijamy roladę w folie aluminiowa. Chłodzimy przez kilka godzin w lodowce. Gotow ą  roladę wyciągamy z foli i kroimy w plastry. Gotowe roladki układamy na talerzu i podajemy

kulinarne odsłony pati
ŁABĘDZI PUCH – CIASTO KOKOSOWE Z KRUSZONKĄ 185

kajzerki są składnikiem masy! Każdy dziwi się, kiedy to słyszy a potem już tylko oblizuje się ze smakiem. Spróbujcie i Wy! Polecam! SKŁADNIKI: ( blacha 22 x 28 cm ) BISZKOPT: * jajko – 5 szt * cukier – 3/4 szkl * mąka pszenna – 3/4 szkl * mąka ziemniaczana – 1 łyżka MASA: * bułki kajzerki – 2 szt * mleko – 3 szkl * cukier(...)masło – 200 g * dżem aroniowy lub z owoców leśnych – 1 słoik KRUSZONKA KOKOSOWA: * masło – 2 łyżki * kokos – 100 g * cukier – 0,5 szkl SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy cukier i miksujemy, aż piana będzie lśniąca. Wrzucamy po 1 żółtku, a następnie dodajemy

Ostra na Słodko
SERNIK CASTINGOWY -NAJLEPSZY SERNIK NA ŚWIECIE! 180

sernik to jest najlepszy sernik jaki kiedykolwiek jadłam i kiedykolwiek robiłam. A robię go często! Pojawia się kilka razy w miesiącu do popołudniowej kawki i znika w tempie błyskawicznym! Ileż to razy chciałam Wam dać przepis, ale nie udawało mi się odciąć nawet jednego kawałeczka do zdjęcia! Postanowiłam, że dam go teraz – teraz przy tej wyjątkowej okazji. Kto oglądał(...)składników – bardzo dobrego sera, świetnego masła i wiejskich jajek. Najlepszy sernik na świecie – podano do stołu! Koniecznie zróbcie! SKŁADNIKI: * ser biały tłusty 3 x mielony – 1 kg * masło min. 82% – 100 g * drobny cukier – 200 g * wiejskie jajka – 6 szt * mąka ziemniaczana – 1 czubata łyżka * wanilia – 1 laska SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Rozgrzewamy piekarnik do 170C z termoobiegiem. Natłuszczamy tortownicę

Ostra na Słodko
Pasztet z szynkowara 112

mięso i warzywa z rosołu - zawsze to jakiś kolejny sposób na ich zjedzenie w innej formie, a i z przygotowaniem zejdzie krócej, bo już większość ugotowana :-) SKŁADNIKI 2 ćwiartki z kurczaka 2 skrzydła indycze 3 marchewki 1/2 selera 3 pietruszki 30 dag wątróbki drobiowej 1 cebula 2 łyżki oleju 2 jajka sól, pieprz, gałka muszkatołowa Ćwiartki i skrzydła wkładamy(...)wątróbkę i gotujemy jeszcze ok. 15 - 20 minut. Cebulę kroimy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Przestudzone mięso obieramy od kości i wraz z innymi składnikami mielimy w maszynce. Dodajemy jajka i przyprawy (gałki nie żałujcie, powinno ją być dobrze czuć w pasztecie), wyrabiamy masę pasztetową, a następnie przekładamy ją do foliowego woreczka umieszczonego w szynkowarze. Zamykamy i wstawiamy do garnka

Czary - gary w kuchni
Czekoladowe mini serniczki z wiśniami 182

masa serowa 500g twarogu sernikowego 2 jajka 4-5 łyżek cukru lub ksylitolu/erytrolu ok 30 wiśni (mrożonych lub z nalewki) 2 łyżki kakao 1 łyżka ekstraktu waniliowego 50g mlecznej czekolady spód 150g herbatników 1 łyżka kakao 50g topionego masła 1 łyżka cukru lub ksylitolu dodatkowo 1/2 słoika domowej konfitury wiśniowej lub frużeliny wiśniowej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Herbatniki rozdrabniamy do konsystencji piasku(...)kratkę na której ustawiam formę z serniczkami wstawiam brytfannę z wodą. Dzięki takiemu zabiegowi serniczki rosną równo, nie opadają i nie pękają. Serniczki studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej  na całą noc. Smacznego

DefinicjaSmaku
Krokiety z farszem z piersi kurczaka, boczniaków i suszonych pomidorów 179

piersi z kurczaka 250g boczniaków 2 szalotki 200ml passaty pomidorowej kilka suszonych pomidorków mały pęczek pietruszki zioła prowansalskie chilli sól i pieprz Naleśniki: 1 szklanka mleka  1 szklanka wody 1,5 szklanki mąki szczypta soli 2 jajka 2 łyżki roztopionego masła Dodatkowo: 0,5 szklanki mąki 2 jajka 0,5 szklanki bułki tartej olej do smażenia Kurczaka umyć(...)minut. Po tym czasie dobrze rozgrzać patelnię i smażyć cienkie naleśniki. Układać na talerzu jeden na drugim, aby nie wyschły. Na naleśniki nakładać gotowy farsz i zwijać zgodnie ze sposobem podanym poniżej:  Zwinięte krokiety panierować kolejno w mące, roztrzepanym jajku z łyżką mleka i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju. Do krokietów doskonale pasuje  Kremowy sos curry . Smacznego

Piąty grzech główny
Karp w czerwonym winie 126

Karpia można zjeść przygotowanego tradycyjnie obtaczanego w jajku i macę, a później smażonego na oleju. Można też przygotować go w płatkach migdałów. Jednak nasze najnowsze odkrycie, zdecydowanie góruje nad tymi dwoma sposobami przyrządzania karpia. Jest to rybka smażona w delikatnym czerwonym winie z dodatkiem cebulki, marchewki i rodzynek. Kulinarne niebo na podniebieniu. Potrawa wolna od glutenu.Ilość porcji: 2Czas przygotowania(...)liść laurowy, goździk, cukier oraz sól i pieprz. Całość smażymy 5 minut mieszając co chwilę. Na samym środku patelni robimy miejsce i układamy karpie. Smażymy z obu stron po kilka minut. Podajemy na ciepło, polane sosem. Smacznego

Kolizje Smaków
Smażone pierogi z łososiem, gorgonzolą i sosem bazyliowym 131

Od dłuższego czasu „ chodziły za mną „ pierogi.Co prawda lepienie ich nie należy do moich ulubionych czynności , ale jak już się za nie biorę tak wszystko idzie

Ostra na Słodko
BAJECZNY PIERNIK Z POWIDŁAMI, NA MĄCE ORKISZOWEJ 197

ąki pszennej- 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru- 150-200g płynnego miodu (dałam 100g syropu z buraka i 50g miodu)- 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany- 125g miękkiego masła- 3 jajka (osobno białka i żółtka)- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej (10g)- 2-3 łyżeczki przyprawy korzennej (dałam Kotanyi, jest bez cukru)- 1 łyżka kakao (opcjonalnie)Do przełożenia:ok.430-500g dobrych powideł (dałam(...)minut, do suchego patyczka. Ja piekłam 40 minut.Zostawiamy do wystudzenia. Następnie wyjmujemy ciasto z blaszki i kroimy wzdłuż na pół. Otrzymamy w ten sposób dwa blaty.Powidła przekładamy do rondelka i podgrzewamy, można je podsmażyć kilka minut. Gorącymi smarujemy dolny blat ciasta, przykrywamy górną częścią, również smarujemy powidłami, można także posmarować boki piernika. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.Polewa

Smaczne Zdrowe
Królewska brioche z czekoladą i tahini. 107

pestki granatu posypki czekoladowe kwiatki i listki z masy marcepanowej  Sposób przygotowania: W małej miseczce umieszczamy pokruszone drożdże, ciepłe mleko i cukier. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę z solą. Dodajemy cukier, spieniony zaczyn z drożdży i jajka. Zaczynamy powoli wyrabiać ręką. Dodajemy po kawałku masła, wciąż wyrabiając(...)końcu przekładamy nasze ciasto na stolnicę i dzielimy na 8 części. Każdą z nich formujemy w kulkę i spłaszczamy. Powstałe placuszki smarujemy tahini (1/2 łyżeczki na każdy) i wsypujemy kilka kawałków czekolady. Delikatnie zalepiamy nasze kawałki ciasta z nadzieniem i formujemy z nich kuleczki. W natłuszczonej/ wyłożonej papierem keksówce układamy nasze bułeczki obok siebie, mają na siebie nachodzić. Przykrywamy ściereczką

DominikaDolci
Ciasto ,,Błękitna laguna" 112

szklanki, masło 250 g, barwnik spożywczy(niebieski)1 łyżka, ponadto: galaretka(niebieska) 2 szt, woda gorąca 3 szklanki, borówki 15 dag, Sposób przygotowania: Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywn ą  piane. Dodajemy stopniowo cukier i ciągle ubijamy na najwyższych obrotach miksera(...)się gotować to dodajemy cukier i wlewamy powoli mleko z budyniami. Cały czas energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki, oraz aby budy ń  się nie przypalił. Gotujemy przez kilka minut, ciągle mieszając do momentu aż m ą ka będzie nie wyczuwalna w smaku. Budy ń  bardzo dokładnie przykrywamy foli ą  aluminiow ą  i odstawiamy do ostygnięcia

kulinarne odsłony pati
O kuchennym zauroczeniu i jagodach z budyniem 135

cegły ściany. Uroczy i sielski :) Do tego stary, beżowy, zdobiony kwiatami i zadziwiająco ciężki serwis do herbaty, a w którym kawa też dobrze smakuje, chociaż stygnie w okamgnieniu. Kilka sztućców również chwytałam w dłoń oglądając je z wyrazem twarzy nr.38 " łał! jakie ładne!" I wszystko z tych rzeczy było do mojej dyspozycji przez całe 2 tygodnie :D Po powrocie(...)ciasto:   200 g mąki 2 łyżki cukru pudru 100 g zimnego masła 1 jajko Nadzienie:  1- 1,5 opakowania budyniu śmietankowego ok. 600ml mleka 1/2 kostki miękkiego masła cukier Sos: tabliczka białej czekolady 5 łyżek mleka Do tego: świeże jagody  Sposób przyrządzenia: Ciasto: 1. Przesiej mąkę, cukier puder i pokrojone na kawałki masło włóż do misy miksera

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Drożdżówka z dynią i powidłami śliwkowymi 157

jajek , więc swój zażółcony kolor zawdzięcza wyłącznie dodatkowi dyni. Nie zawiodłam się! Efekt końcowy smakował równie apetycznie, jak brzmiał podczas czytania pierwotnego przepisu :) Składniki na tortownicę o średnicy 26cm: CIASTO : 25g drożdży świeżych 75g masła 1/2 szkl. mleka 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej 4 łyżki cukru 1/4 łyżeczki soli  3/4 szkl. puree z dyni - sposób przygotowania poniżej KRUSZONKA(...)patyczkiem - bez oporu powinien wchodzić w wypieczony miąższ . Upieczoną dynię wystudzić, obrać ze skóry i zmiksować blenderem na puree. Następnie przełożyć je na sitko i pozostawić do odsączenia na kilka godzin - ja zwykle zostawiam na noc . Puree nie może byc zbyt wodniste, ale również nie za suche. Tak przygotowane puree z dyni można przechowywać w lodówce kilka dni, lub poporcjować

Grunt to przepis!
Ciasto Afrodyta 12780

Pyszne ciasto według receptury siostry Anastazji. Szczególnie masa serowa jest rewelacyjna. Wyszło jej bardzo dużo, ale idealnie pasuje do biszkoptu i prażonego kokosu. Polecam.   Składniki: Biszkopt: 6 jajek 2/3 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1/2 kg drobno zmielonego sera białego (u mnie wiaderkowe) 3-4 łyżki cukru(...)galaretki cytrynowe 1-2 łyżki cukru pudru Kokos: 100 g wiórków kokosowych 2 płaskie łyżki cukru kryształu 5 dag masła Dodatkowo: 1 słoik dżemu jasnego (np. morelowego lub brzoskwiniowego) Sposób wykonania: 1. Zrobić biszkopt: białka ubić, stopniowo dodać cukier i żółtka. Na końcu delikatnie wmieszać mąki i proszek do pieczenia. Wyłożyć na blaszkę (36x24cm). Piec 30-40 minut

Kuchnia domowa Ani