jajka na kilka sposobów - 4154 przepisów (strona:175/277)

cygańska droga 211

gotowej masy makowej) 1 szkl cukru 3/4 kotki margaryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 8 jajek łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao szczypta soli krem: 1 kostka masła 1 budyń waniliowy 2 szkl mleka 1/2 szkl cukru 3 żółtka ponadto: 2 galaretki: zielona i czerwona kilka podłużnych biszkoptów polewa czekoladowa (zrobiłam taką z żelatyną, ale akurat w tym przypadku się(...)delikatnie wmieszać pianę z białek. (W tym przepisie masę dzielono na dwie części i pieczono w dwóch osobnych blaszkach, ja zrobiłam po swojemu, jak w mazurku cygańskim , polecam ten sposób). Masę wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, piec ok 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu przekroić na dwa cienkie blaty. Żółtka utrzeć z 2 łyżkami

6niebo
Przepisy na wigilię: Uszka z grzybami na dwa sposoby 101

prostu zawinięte – uszka Przedstawiamy Wam dwa sposoby lepienia tego wigilijnego specjału. Jest jeszcze trzeci, robiony na bazie trojkąta, ale kto ma trójkątne uszy oprócz elfów (i Lulka)? Jeszcze nie tak dawno był obyczaj zachowywania ścisłego postu w Wigilię, posunięty tak daleko, że w ciągu dnia nie jadało się mleka, jajek i masła. W dawnych, nie tak przecież odległych czasach(...)uszka bez jajek Reżim żywieniowy dotyczył również wigilijnych dań, w których nie było wszystkich wymienionych składników. Ciasto na uszka i na pierogi nie zawierało jajek. Dzisiaj te zasady już nie obowiązują. Ale, chociaż w przypadku pierogów jedno jajko jak najbardziej się przyda, dla nadania im lekkiej twardości, to w uszkach jest ono zbędne. Ciasto bez jajka, zarabiane na gorącej wodzie

Niedzielny kucharz
Smażone pierożki z grzybami 152

czas start! Przepis na te pierogi możemy wykorzystać na 2 sposoby, smażone takie jak poniżej ale mogą być też gotowane. Podczas przygotowania farszu po domu roznosi się najpiękniejszy zapach, grzybów, taki jesienny, leśny a nawet już taki świąteczny bym powiedziała. Składniki na ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 1 jajko 0,5 płaskiej łyżeczki soli 1 szklanka letniej wody składniki(...)stolnicę, w środku robimy dołek do którego wlewamy wodę,  wbijamy jajko, dodajemy sól. Zagniatamy ciasto. Farsz : Grzyby gotujemy około 20 minut. Ugotowane grzyby odcedzamy i mielimy w maszynce lub innym malakserze. Ja swoje przepuściłam przez maszynkę do tarcia ziemniaków na placki ziemniaczane. Dodajemy sól, pieprz, bułkę tartą, jajko. Mieszamy. Na maśle podsmażamy cebulę, następnie dodajemy nasz farsz grzybowy

Życie zaczyna się w kuchni
Waniliowy sernik z musem czekoladowym 13196

herbatników.     Masa serowa: Wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej! Miękkie masło utrzeć z cukrem do jasności i puszystości. Wbić jajka (całe jajka, nie oddzielać osobno białek i żółtek!). Dodać twaróg, mleko oraz proszek budyniowy, zmiksować do połączenia składników i otrzymania jednolitej masy.   Masę serową wylać na herbatniki w formie. Wstawić(...)minut, następnie uchylić drzwiczki i odczekać kolejne 15 minut. Po tym czasie można już wyjąć sernik i odstawić w chłodne miejsce do wystudzenia. Całkowicie ostudzony schłodzić w lodówce kilka godzin (najlepiej całą noc).   Mus czekoladowy: Zarówno mleczną, jak i gorzką czekoladę posiekać, a następnie wrzucić do jednej metalowej miski. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej (jak to się robi, możesz

Nastoletnie Wypiekanie
Sernik pierniczkowy nie tylko na Święta 162

moim rodzinnym domu. Na pierwszy ogień poszedł piernik staropolski , o którego przygotowaniu marzyłam już od dawna. Udał się lepiej niż myślałam! Przygotowując go bowiem po raz pierwszy, nie sposób odmówić sobie obaw o to, czy ciasto po ponad miesięcznym leżakowaniu będzie się jeszcze do czegoś nadawało. Czegokolwiek . Na szczęście ciasto wyszło. A ten smak... Moi drodzy, tego nie da się(...)też upiec makowiec, ale już niestety nie zdążyłam. C. nigdy nie jadł prawdziwego, polskiego makowca; może więc zaszaleję w styczniu...? Jeśli czas pozwoli. Do towarzystwa piernikowi upiekłam za to kilka rodzajów małych pierniczków, które cieszyły się dużym powodzeniem. Zawsze jakoś tak jest, że takie drobne słodkości kuszą bardziej. Albo może wydają się bardziej niewinne...?  Nie mnie o tym decydować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Orzeszki z kremem "Bueno" 528

Zazwyczaj nadziewam je masą z orzechów włoskich, ale tym razem postanowiłam wykorzystać do tego celu krem przypominający w smaku ten z batoników Kinder Bueno. Wypróbowałam kilka przepisów znalezionych w sieci, coś dodałam, czegoś ujęłam i powstał najbardziej mi odpowiadający smak. Krem można wykorzystać do ciast, deserów czy innych ciasteczek. Z podanych składników na ciasto(...)zblenderować lub rozdrobnić w inny sposób. Masło stopić, dodać orzechy, cukier waniliowy i zmiksować. Przestudzić. Dodać śmietanę i znowu zmiksować. Na końcu wsypać mleko w proszku i miksować jeszcze aż masa wyraźnie zgęstnieje i zrobi się kremowa. Ciasto: 20 dkg masła (ewentualnie  margaryny do pieczenia) 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18% 1 jajko 2 żółtka 1/2 łyżeczki sody

Maślane ciasteczko
Na grzyby przepisy z borowikami 203

pożywieniu. Warto je wykorzystywać w dietach odchudzających, bo są niskokaloryczne ,a dają poczucie sytości i zmuszają do pracy przewód pokarmowy. Opublikowałem sporo przepisów z różnymi grzybami, a teraz przedstawię kilka z tymi najszlachetniejszymi czyli borowikami. Torcik sezamowy z borowikami  Oryginalna przystawka ze smacznym prostym sosem. Składniki. Placuszki sezamowe 50 g sezamu białego 10 g maku 20g masła(...)dokładnie wymieszać. Jajka w koszulkach z borowikami. Składniki 2 jajka 20 dag grzybów Oliwa Ocet Sól  morska gruboziarnista ,pieprz Szczypiorek Wykonanie. W lekko wrzącej ,zakwaszonej octem wodzie ugotować jajka w koszulce. Oczyszczone borowiki usmażyć na oliwie. Przyprawić solą i pieprzem. Na ciepłym talerzu ułożyć jajka , na nich grzyby ,posypać posiekanym szczypiorkiem. Resztą oliwy z patelni polać jajka i posypać

Kulinarny karnet Christophera
Przydaś, czy Gadżet? 204

Firma Tupperware dała  się mi poznać jako firma oferująca wysoką jakość, którą wysoko wycenia. Kurcze, ale lubię ich produkty. Za co? Za jakość, wykonanie, ciekawy

Blondynka Gotuje
SUNLIGHT SOUFFLE – TES V: SKYRIM – wytrawny suflet serowy z księgi „Uncommon Taste” 303

Fani The Elder Scrolls od kilku dni świętują wydanie remastera ostatniej części sagi – po pięciu latach od premiery oryginału doczekali się odświeżonej wersji pod nazwą

Nerds Kitchen
Bubble – bąbelkowe gofry szpinakowe z kozim serem i łososiem 130

wspólne śniadanie w gronie najbliższych. Składniki: Gofry szpinakowe: 3 jajka 100g szpinaku rozdrobnionego Hortex 50ml mleka 130g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól pieprz olej do wysmarowania gofrownicy Dodatkowo: 200g kremowego sera koziego 240g wędzonego łososia garść świeżego szpinaku garść świeżego posiekanego koperku 4 rzodkiewki kilka plasterków zielonego ogórka 100%Sok Pomarańczowy Hortex Wykonanie: 1. Białka ubić(...)Hortex. #durszlakXhortex #hortex #odmatkinatury Nasze owoce i warzywa zamrażamy tuż po zbiorach, dzięki czemu zachowują smak, kolor i witaminy przez cały rok! Dzięki mrożonkom Hortex w szybki i łatwy sposób przygotujesz swoje ulubione danie :) Matka Natura uwielbia soki pomarańczowe Hortex

Szalona Kuchnia Eweliny
Naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod beszamelem 168

zwykłego dania zrobić coś extra ? Pomysłów i sposobów jest wiele, a najprostszym z nich dodanie do dania sosu i ewentualne zapieczenie. Naleśniki ze szpinakiem nie przekonują każdego...sama niezbyt lubię jeść je solo, czyli tak nazwijmy to " na sucho". Ale już naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie - mmmmm.... - pyszności ! Farsz szpinakowy przełamałam słoną i wyrazistą fetą, dzięki temu, naleśniki nabrały(...)klasyczny sos beszamelowy, złamałam odrobiną kwaśnej śmietany. Może przygotuje dziś na obiad lub kolację zapiekane naleśniki ze szpinakiem ? PRZEPIS NA ZAPIEKANE NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM  Składniki: Ciasto naleśnikowe: 1 jajko 100 ml mleka 100 ml wody gazowanej około 3/4 szklanki mąki  2 łyżki oleju szczypta soli Nadzienie szpinakowe: 250 g świeżego szpinaku 1/2 niedużej cebuli 2 ząbki czosnku

kolorowotorcikowo
Zupa Miso z kurczakiem 199

smaku, jak i zapachu, a Japończycy używają tylko kilku podstawowych przypraw, by wydobyć naturalny smak składników  Wielką wagę przywiązuję się nie tylko do smaku potrawy, ale także do sposobu jej podania, aromatu i wszelkich wrażeń zmysłowych. Japonia słynie z przepysznych owoców morza, warzyw, ryżu i makaronów. Do najbardziej rozpoznawalnych japońskich potraw zaliczyć można sushi, ramen, okonomiyaki, suszone ryby, mięso(...)ryżowy, glony wakame, marchewkę z bulionu, krewetki, szczypiorek, drobno pokrojoną cebulę, rzodkiewkę, grzyby z bulionu, jajka prażony sezam a nawet ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Składniki na bulion: 2-3 litry wody ćwiartka z kurczaka 2-3 marchewki pietruszka kawałek selera pól cebuli kilka ząbków czosnku ziele angielskie liście laurowe garść suszonych grzybów 1 opakowanie zupy Miso Oyakata

Cynamonowe szczęście
Ślimaczki drożdżowe z konfiturą z kiwi 136

180ml mleka [3/4 szkl.] – ciepłego 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka mąki 1 łyżeczka cukru CIASTO: 400g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 100g cukru 1 jajko + 1 żółtko - 1 białko zostawić do posmarowania bułeczek przed pieczeniem szczypta soli NADZIENIE: 1 mały słoiczek domowej konfitury z kiwi [ok 200ml] 1 garść kolorowej posypki cukrowej – do ob sypania(...)mąką i włożyć do niej ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto zbić ręką - uderzając w nie kilka razy pięścią, w ten sposób się je odgazowuje. Ciasto rozciągnąć/rozwałkować w prostokąt ok. 40x30cm. Posmarować konfiturą z kiwi , zostawiając 3cm ciasta bez farszu przy jednym z dłuższych boków.   Zawinąć

Grunt to przepis!
Fritatta z patelni, z szynką, fetą i szpinakiem. Moja opinia nt. patelni kamiennej Delimano Stone Legend. 179

tłuszcz z codziennej diety w bezbolesny sposób. Najfajniej jednak sprawdzić patelnie na przykładzie dania. A więc mamy frittatę.  A dlaczego frittata? Bo... Sami przeczytajcie... Producent zapewnia, że powłoka jest nieprzywierająca i szczególnie nadaje się do smażenia potraw mocno przywierających (jaja, ryby), dlatego chyba najlepiej przekonać się o jej właściwościach na daniu z jajkami w roli głównej. Patelnia teflonowa(...)okazji jeszcze możemy się poparzyć. Przy patelni kamiennej tego NIE MA . Podsmażam pierwsze składniki, wbijam jajka i po prostu zostawiam - do tego nie zużywam ani odrobiny oleju. Nic się nie przypala, nic nie trzeba obracać. Smaży się samo. Ewentualnie zostawiam tylko pod przykryciem na kilka minut, by białko mocno się ścięło z wierzchu - by doszło tak jak w piekarniku

Poezja Smaków - blog kulinarny