wielkimi krokami, a co za tym idzie Wasze szperanie po blogu zdecydowanie już zmierza w świątecznym kierunku. By choć trochę ułatwić Wam te poszukiwania świątecznych smakołyków przygotowałam dla Was kilka pysznych przepisów. Dziś zapraszam na gorący, prosto z pieca kulebiak z kapustą kiszoną, kaszą gryczaną i grzybami. Espumisan Max, wyrób medyczny CE Taki kulebiak z kapustą kiszoną, kaszą gryczaną(...)łyżki * jajko L – 1 szt * sól – 1 łyżeczka * zimne masło do przekładania ciasta – 100 g * jajko do posmarowania FARSZ: * kapusta kiszona – 300 g * grzyby suszone ( u mnie koźlaki ) – 1 szkl * kasza gryczana – ok. 100 g * duża cebula – 1 szt * liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, cukier * masło SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Drożdże rozcieramy
Ostra na SłodkoWielkanoc kojarzy mi się z majonezem. Dlaczego? Jak Wielkanoc to i jajka, jak jajka to tylko z majonezem:) Co powiecie na ciasto z majonezem? Babka majonezowa, czy babka z majonezem, jak kto woli, to idealne ciasto na świąteczny stół. Jak już Wam wspomniałam, co roku testuję nowy przepis na babkę. Tym razem przyszedł czas na babkę z majonezem(...)babka tak szybko nie wysycha, więc poporcjowana zachowa świeżość dłużej niż babka wykonana z innych przepisów. Jest to istotne, bo w nawale prac przedświątecznych możemy ją upiec np. kilka dni wcześniej. Babkę możecie udekorować polewą czekoladową lub obsypać cukrem pudrem. Przepis na polewę znajdziecie tutaj . Do mojej babki dodałam aromat cytrynowy, bo lubię takie pachnące ciasta. Ten krok możecie oczywiście
Rusty ForkPamiętam. Ogromne drzewo w moim sadzie. Pełne pięknych, soczystych czereśni. I podarte portki ilekroć zapragnęło się nazrywać kilka sztuk na własną rękę. I tatę machającego ze szczytu tego drzewa i zrzucającego od czasu do czasu małe gałązki z czerwonymi rubinami. W ten sposób zawsze witałam wakacje:) Wiadrami (!) pełnymi czereśni, które przetwarzało się na wszystko "co się da i ile się(...)sobą komponują :) Polecam do po południowej kawki :) Porcja na małą blachę Składniki: Ciasto kruche: 40 dag mąki 25 dag cukru 20 dag masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka Dodatkowo: około 80 dag wydrylowanych czereśni 500 ml mleka 3 łyżki cukru 1 torebka budyniu waniliowego Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i wstawić do lodówki na 30 minut
My simple kitchenktórzy mieli okazję tam mieszkać, uczyć się i żyć. Kilka nazwisk znajdziecie na tytułowym zdjęciu. Z mieszkańców tego pięknego kraju najbliższy mojemu sercu jest Jacque Pepin . Uwielbiam jego spokojny sposób gotowania i przygotowywania deserów. Mam wtedy wrażenie, że wszystko jest proste. Jest świetną odskocznią od energicznych showmanów, którzy wszystko robią w 15 minut ;) Wracam, jednak, do kuchni francuskiej. Jak już(...)proponuje czasem bardzo przyzwoite wina, a na nasze potrzeby zdecydowanie wystarczające. Na co więc przygotować się w tym miesiącu? W lodówce polecam mieć zawsze co najmniej jedną kostkę masła, kilka jajek, wino i ciasto francuskie. Gulasze zazwyczaj zawierają dodatki warzywne u nas bardzo powszechne, czyli marchewkę, ziemniaki, pietruszkę, cebulę, pieczarki. Ważne są zioła . W końcu zioła prowansalskie to ukłon
W kuchni wieczoremPulpety to dobry sposób na przemycenie do dania obiadowego czegoś zdrowego. Można dodać do nich marchewkę, pietruszkę, kukurydzę. Dziś na moim stole goszczą pulpety mięsno-szpinakowe
Szefowa kuchniKolacja... niektórzy z niej rezygnują z dbałości o smukłą linię, ale czy słusznie?... Z myślą o posiłku na ciepło przyrządziłam , coś co chodziło za mną już
vaniliowoczekoladowaKentem eksperymentowali bowiem nie tylko ze smakami, ale też konsystencją nadzienia. Były więc twardsze praliny i te rozpływające się w ustach; pomarańczowe, porzeczkowe, imbirowe, karmelowe, lukrecjowe ( brr! ) i jeszcze kilka innych, z czego orzechowe zgodnie zawróciły nam w głowach. Zabawa była przednia, ale jak wróciłam do domu, padłam jak nieżywa. A z tyłu głowy myśl, że następnego dnia trzeba wstać(...)przecież ten śnieg ... Dziś mam dla Was przepis na jedne z najlepszych ciastek, jakie ostatnio zdarzyło mi się jeść. Są tak cudownie kruche i chrupkie, że nie sposób się od nich oderwać. Waniliowe, z cukrowo-migdałową posypką, która jest tutaj kropką na i (wiem, co mówię, jedną partię zapomniałam posypać; też były dobre, ale to już nie to samo
Pożeraczka, czyli raz adobrzezdjęciach widoczna mniejsza porcja) 4 jajka ugotowane na twardo 1 cebula 6 pomidorów 1 papryka 2 brązowe szalotki (zmielone) lub 2 zmiażdżone ząbki czosnku 200 g tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 60 g czarnych oliwek bez pestek 200 g filetów anchois (nie dałam, bo nie lubię) sos vinaigrette (winegret) Przygotowanie: Jajka obieramy i kroimy na trzy(...)mieszamy. Paprykę kroimy w paski lub plasterki i układamy na pomidorach z cebulą. Dodajemy szalotkę i odciśniętego z wody tuńczyka. Układamy jajka, dodajemy oliwki i anchois, jeżeli lubimy. Sałatkę polewamy sosem winegret i odstawiamy na kilka minut do lodówki. Smacznego
bistro mamaNajbardziej znane francuskie naleśniki- Crêpes Suzette to prawdziwy raj dla podniebienia. Istnieje kilka wersji historii powstania ich przepisu. Dla mnie najciekawsza jest ta, mówiąca że powstały one w wyniku błędu czternastoletniego pomocnika kuchennego Henriego Charpentiera, pracującego w restauracji Hetel de Paris w Monte Carlo. Miał on przygotować deser dla księcia Wali, późniejszego króla Wielkiej Brytanii, Edwarda VII oraz(...)początku. Załamany Henri spróbował przypalonego sosu, a jego kubki smakowe oszalały z zachwytu. To było to! Właśnie żywego ognia brakowało, by wszystkie składniki połączyły się w tak niezwykły sposób. Bez namysłu zanurzył naleśniki w sosie, skropił dodatkowo alkoholem i podpalone podał swoim zacnym gościom. I tak na cześć urodziwej towarzyszki księcia naleśniki zostały nazwane Crêpes Suzette . Wiele lat później
Smakowity Blog Kulinarnysię od dna i będzie "pływało" w masie serowej ;) Odkładamy. MASA SEROWA: 700 g twarogu zmielonego co najmniej dwukrotnie 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 1 jajko 1 budyń czekoladowy 2 łyżki gorzkiego kakao 100 g rozpuszczonej mlecznej czekolady lub 4-5 łyżek kremu czekoladowego (typu nutella lub inny tańszy zamiennik) Zmielony twaróg przekładamy(...)się rumieni wierzch przykrywamy folią aluminiową. Ciasto po upieczeniu będzie dość rzadkie, ale to nic, takie ma być. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie przekładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc), żeby stężało. POLEWA CZEKOLADOWA: 4 łyżki przegotowanego, letniego mleka lub wody 1 łyżka gorzkiego kakao 100 g czekolady mlecznej Do niewielkiej, szklanej
Rozpustne gotowaniesię w ustach. Jest idealnym pomysłem na rodzinne imprezy i do popołudniowej kawki. Świetnie sprawdzi się też np. na komunijnym stole! Polecam! SKŁADNIKI: ( blacha : 22×28 cm ) BISZKOPT: * jajko – 5 szt * cukier – 3/4 szkl * mąka pszenna – 3/4 szkl * mąka ziemniaczana – 1/4 szkl KREM BANANOWY: * miękkie masło – 250 g * żółtko – 3 szt * cukier(...)szkl * mleko – 700 ml * mąka pszenna – 2 łyżki * mąka ziemniaczana – 4 łyżki * banan – 1 szt * likier bananowy – 4-5 łyżek * kokos – 200 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Białka ubijamy na pianę ze szczyptą soli i nie przerywając ubijania wsypujemy cukier. Do piany dodajemy po 1 żółtku – miksujemy. Wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy drewnianą
Ostra na Słodkoogromną ilość przepisów na to ciasto i to znalezione u Marty jest według mnie idealne. Budyniowy krem i kruche ciasto pięknie rosnące. Zniknęło u nas w mgnieniu oka. Akurat sposób przygotowania tej karpatki nie jest skomplikowany, a ja nie przepadam za mocno maślanymi kremami, a tu tego masła nie czuć. Polecam Składniki na ciasto na blachę(...)proszku do pieczenia Masło rozpuszczamy w garnku i dolewamy wodę. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, do uzyskania gładkiej, gęstej masy. Studzimy i wbijamy kolejno jajka wraz z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując. Otrzymane ciasto będzie klejące, ale nie należy się tym przejmować. Dzielimy je na 2 części i pieczemy kolejno w piekarniku rozgrzanym
dom-agi.plsumie w internetach można wygrzebać wszystko. Od instrukcji składania statków kosmicznych dla NASA, przez rozbrajanie bomb wiszących na terrorystach po sposoby prasowania pieluch tetrowych. Więc czemu nie można o sposobach macania wora? Poszukując interesującej nas wiedzy, trafiamy na różne strony, portale i ludzi. Jak odróżnić wiedzę nam pomocną od tej totalnie z tyłka wziętej, że pozostanę przy tematyce około genitalnej(...)jakości 200g 3 jajka 7 łyżek mąki kasztanowej (jak nie macie to pszennej) 1/3 szklanki cukru pudru garść pokrojonych pistacji 3 łyżeczki pudrowej herbaty matcha ziarenka z jednej laski wanilii 250 g serka do serników zmielonego pudełko jogurtu naturalnego skórka starta z jednej cytryny agar lub żelatyna prażone pestki dyni zmielone razem z garścią pistacji, kilka całych pestek do ozdoby
ladykitchenptysie kojarzyły mi się z kremem charakterystycznym dla tzw. ciepłych lodów. Uwielbiałam je w dzieciństwie 😋 W dorosłym życiu zdecydowanie bardziej wolę ptysie z wytrawnymi pastami. Podaję je na różne sposoby jako przekąski, np. na Sylwestra. Niezależnie od tego, czy przygotowuję je na słodko czy na wytrawnie, używam tego samego sprawdzonego przepisu. Ciasta robi się szybko i bardzo łatwo. Dłużej trwa(...)mąki pszennej 3 jajka Masło, wodę oraz sól umieścić w garnku i zagotować (masło musi się roztopić). Zdjąć z palnika i od razu dodać całą mąkę. Mieszać drewnianą łyżką, aż składniki się połączą i ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka. Odstawić do lekkiego przestudzenia (10 - 15 minut). Miksując, dodawać po jednym jajku. Ucierać, aż masa zgęstnieje (po ok. minucie - dwóch
Weekendy w domu i ogrodziełatwy sposób przygotować obiady na cały tydzień, koniecznie poznajcie 4 proste zasady, dzięki którym jest to możliwe, a nawet łatwe. Znajdziecie je w tym wpisie. A menu na ten tydzień – wszystko z pieca w dwie godziny – wyglądało następująco: Niedziela – Skrzydełka buffalo chicken z pieczonymi frytkami Poniedziałek – Sałatka COBB, czyli kurczak, awokado i jajko Wtorek – Pęczotto(...)jajko Sałatka Cobb – klasyk amerykańskiej kuchni z 6 składników. Pyszne i niezwykle sycące danie, idealne na lunch. U nas z dressingiem w wersji light. Wtorek – Pęczotto z pieczonymi warzywami Pęczotto z pieczonymi warzywami to jedno z tych dań, które wymaga tylko wymieszania składników. I gotowe. Pyszne, zdrowe i sycące. Środa – Chiński makaron długowieczności z boczniakami Wystarczy kilka
Niedzielny kucharzdrobny – 150 g * jajko – 2 szt * budyń śmietankowy – 1 op / 60 g * herbatniki – ok. 25 szt MUS: * truskawki – 250 g * cukier puder – 8 łyżek * sok z cytryny – 1 łyżka * żelatyna – 10 g * śmietana kremówka 36% – 250 g BEZA WŁOSKA: * drobny cukier – 150 g * białko – 2 szt * woda – 30 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MASA SEROWA: Masło(...)wody, dokładnie miksujmy z musem. Śmietanę ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem pudrem, wlewamy powoli mus, miksujemy do połączenia składników. Całość wyciągamy na schłodzoną masę serową i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. BEZA WŁOSKA: 140 g cukru zalewamy wodą, mieszamy, stawiamy na ogniu i gotujemy aż osiągnie temperaturę 118C. W tym czasie ubijamy na sztywno białka pod koniec dodając
Ostra na Słodkokażdemu. To świetny sposób na przemycenie nielubianej rybki nie tylko dla dzieci. Klopsiki są delikatne i puszyste, a całe danie bardzo łatwe do przygotowania i nie zabiera wiele czasu. Sos pomidorowy z dodatkiem świeżego oregano i kaparów smakuje wyjątkowo. Bez dokładki się nie obejdzie. Składniki na klopsiki: 600 g filetów z dorsza 1 cebula 1 jajko 4 łyżki bułki tartej(...)łyżka masła ghee Wykonanie: z filetów rybnych usunąć skórę i ewentalnie pozostałe ości. Cebule obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Rybę i cebulę zemleć w maszynce do mięsa. Dodać jajko, bułkę tartę, przyprawy i posiekaną pietruszkę, następnie wyrobić masę. Uformować klopsiki, obtaczać pojedyńczo w mące i smażyć na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony do zrumienienia czosnek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szparagami nie ma nic wspólnego, zupełnie. Natomiast nazwa wężymord wzięła się stąd, że dawno dawno temu używany był jako antidotum na jad żmij. Prawdę mówiąc nie wiem w jaki sposób, jak się go przyrządzało, ale pewnie działał skoro doczekał się takiej nazwy. No i właśnie Madzia przyniosła do domu pół kilo wężowych mordek - jak pieszczotliwie zaczęliśmy nazywać to warzywo(...)mąki pszennej 100 g masła szczypta soli 60 g wody Składniki na farsz: 300 g obranej skorzonery 150 g boczku 150 g słodkiej śmietany 150 g mleka 3 jajka kilka łyżek oliwy kilka gałązek tymianku gałka muszkatołowa sól, pieprz Robimy ciasto: wysypujemy mąkę na blat, robimy górkę, a na środku górki otwór. I tam nalewamy wodę. Dajemy szczyptę soli, pokrojone
Marder&Marder Manufacturekolejce czeka kilka postów brzoskwiniowych, ale dziś "znaniecka" pojawiły się kasztany. Nie było ich, nie było a tu idąc do pracy nagle zobaczyłam kasztanowy kobierzec. Kilka od razu trafiło do mojej kieszeni- ten zwyczaj mam od mamy, która zawsze ma pod ręką kasztana "na zdrowie". Wracając zebrałam jeszcze parę do dekoracji. A w domu przygotowałam kasztanowe muffiny. Wprawdzie(...)zrozumieliśmy, że nie ma to za bardzo sensu. Nawet jeśli kasztanowiec przetrwałby pierwsze lata, jesień jest u nas zbyt zimna, żeby jadalne kasztany zdążyły w pełni dojrzeć. W ten sposób musiałam się pożegnać z ideą gorących kasztanów prosto z piekarnika- pozostają mi te z bożonarodzeniowego targu. Kasztany niejadalne też uwielbiam- nie potrafię przejść obojętnie obok ich błyszczącej skórki i kłujących
les mirabellesGofry gofry gofry … Są takie dni , kiedy gofry chodzą za mną i chodzą …Dziś mam dla Was kolejną wersję swoich ulubionych gofrów!Pizzowe
Ostra na Słodko