jajka na kilka sposobów - 4154 przepisów (strona:188/277)

Rolada z masą twarogową i bananami 151

cieście one i tak się stracą, zwłaszcza po pokrojeniu;) Ciasto jasne: 20 g miękkiego masła 20 g cukru pudru 20 g mąki 1 białko Ciasto ciemne: 3 jajka + 1 żółtko 100 g mąki 100 g cukru kryształu 15 g kakao Dodatkowo: 200 g tłustego sera (użyłam twarożku sernikowo-kanapkowego Mój Ulubiony z Wielunia) 1 op. cukru wanilinowego 2 łyżki cukru(...)ścierką w roladę w taki sposób, by jasny wzorek był na wierzchu. Odstawiamy do przestudzenia. Twaróg miksujemy z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym. Dodajemy schłodzoną śmietankę i ubijamy aż masa wyraźnie zgęstnieje. Ciasto rozwijamy, rozprowadzamy na nim masę serową. Przy brzegu kładziemy obrane banany i ponownie zwijamy w roladę. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. 101 przepisów Świata Kobiety

Smaki Na Talerzu
Sałatka z ziemniakami, groszkiem i jajkiem 161

recipeIngredient":["3 ziemniaki - \u015brednie\r","2 jajka\r","1\/2 czerwonej cebuli\r","6 rzodkiewek\r","150 g zielonego groszku\r","szczypiorek\r","Sos\r","1 \u0142y\u017cka majonezu\r","1 \u0142y\u017cka jogurtu greckiego\r","1 \u0142y\u017cka octu jab\u0142kowego\r","s\u00f3l, pieprz"],"name":"Sa\u0142atka z ziemniakami, groszkiem i jajkiem","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null(...)u0142adniki.\r","Posypujemy szczypiorkiem."]} Drukuj Sałatka z ziemniakami, groszkiem i jajkiem Składniki 3 ziemniaki - średnie 2 jajka 1/2 czerwonej cebuli 6 rzodkiewek 150 g zielonego groszku szczypiorek Sos 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżka octu jabłkowego sól, pieprz Sposób przygotowania Ziemniaki gotujemy w łupinkach. Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, kroimy w kostkę

Mieszam w Garnku
Tort bezowy z kremem kokosowym i owocami 190

papier do pieczenia na wymiar dużej blachy. Używając talerzyka lub miseczki ołówkiem obrysowujemy kółko. Blachę smarujemy olejem i przykładamy papier w taki sposób, by strona z odrysowanymi kółkami znalazła się na dole i prześwitywała. Przed ubijaniem jajek upewnijcie się, że miska, w której to robicie nie jest tłusta. Najlepiej użyć miski szklanej lub metalowej, ja jednak używam plastikowej i jeśli(...)temperaturę zmniejszamy do 120ºC (100ºC z termoobiegiem) Czas - 2h, aż będą suche (jeśli zaczną się przyrumieniać - obniżcie temperaturę piekarnika) Po 2h wyłączcie piekarnik i zostawcie w nim bezy na kilka godzin, by spokojnie wystygły. Nie otwierajcie drzwiczek. Bezę możecie przygotować dzień przed podawaniem tortu. Krem i owoce nakładamy na bezę w dniu jej podania. W cieple, lodówce i z dodatkami

Cooking Monster
Nowy numer Food Forum 134

weganizm, rośną w siłę i mają coraz więcej zwolenników. Taki sposób odżywiania, mimo że uznany za bezpieczny i korzystny dla zdrowia, wciąż budzi wątpliwości u kobiet ciężarnych. Czy możliwe jest zaspokojenie wszystkich potrzeb dziecka dorastającego w łonie matki wykluczając całkowicie mięso, a nawet dodatkowo produkty odzwierzęce jak nabiał czy jajka? Skąd czerpać białko, żelazo czy witaminę B12? Wszystkie niezbędne informacje(...)naszego układu pokarmowego i mikroflory jelitowej. Oprócz tego w aktualnym Food Forum znaczenie diety dla koncentracji i pamięci, olej rydzowy jako źródło NNKT, przepis na zieloną detoksykującą sałatkę i kilka innych tematów. Artykuł Nowy numer Food Forum pochodzi z serwisu powiedz dietom

Powiedz dietom nie
Jajka nadziewane szpinakiem w tempurze 118

kwiatów dzikiego bzu czy chociażby jajek. Ja wykorzystałabym ciasto w taki sposób ale Wy oczywiście możecie mieć swoje własne pomysły i przygotować w tempurze inne pyszności. Jako, że Wielkanoc jest już za pasem polecam Wam jajka nadziewane szpinakiem i panierowane w tempurze. Całość smażona na głębokim tłuszczu. Jajka zrobiłam ostatnio na urodziny dziadzia i zniknęły ze stołu w ekspresowym tempie(...)grudek. Jajka ugotować na twardo. Powinno to zająć 7 minut. Po ugotowaniu jajka wystudzić, obrać i przekroić każde na pół. Z ugotowanych jajek wyjąć żółtka i pokruszyć widelcem. Na patelnię wlać olej, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szpinak . Smażyc na średnim ogniu przez 5-6 minut. Pod koniec smażenia dodać 1/2 łyżeczkę soli, pieprz do smaku oraz kilka płatków

mecooks
Eklerki kokosowe 594

ścianek garnka. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie do ciasta dodawać po jednym jajku, miksując mikserem lub ucierając drewnianą łyżką po każdym dodaniu ( kolejne jajko dodajemy po uzyskaniu jednolitego ciasta ). Podczas tej czynności należy wtłoczyć w ciasto jak najwięcej powietrza, dzięki temu eklerki pięknie urosną w piekarniku. Ciasto przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego(...)Powstały budyń będzie bardzo gęsty, ale tak ma być. Gdy zabulgocze zestawić z ognia i przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała ona powierzchni budyniu. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę ( ucierać przez kilka minut ). Do napowietrzonego masła partiami dodawać wystudzony budyń, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Miksować należy na niższych obrotach miksera

Opowieści z piekarnika
Dutch Baby, czyli Pieczony Naleśnik Piernikowy 181

Kilka dni temu dotarła do mnie książka "Nowy Jork na talerzu" - Smitten Kitchen i od tamtej chwili nie potrafię odłożyć jej na półkę, bo przepisy są genialne, więc codziennie coś z niej gotuję. Dziś padło na pieczone naleśniki piernikowe, po których nie spodziewałam się cudów, a jeszcze wygląd takiego naleśnika pozostawia wiele do życzenia. Jak ja bardzo się myliłam(...)jajka, duże L 1 łyżeczka melasy  1/3 szklanki (40 g) mąki pszennej 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1/8 łyżeczki mielonego imbiru szczypta zmielonych goździków 1/8 łyżeczki mielonej lub świeżo startej gałki muszkatołowej 1/8 łyżeczki soli 1/3 szklanki (80 ml) mleka 2 łyżki (30 g) masła Dodatkowo: cukier puder syrop klonowy albo słodka śmietanka, owoce itd. Sposób przygotowania: W pierwszej kolejności

Blondynka Gotuje
Przekąska z ciasta francuskiego – z kurczakiem i pieczarkami 763

Prosty, a jednocześnie smaczny pomysł na ciepłą kolację, to połączenie 3 podstawowych składników takich jak: ciasto francuskie, kurczak i pieczarki. 2 op. ciasta francuskiego xl 2

Smaki Na Talerzu
Wtorek: Gryczotto z kaczką i orzechami 162

gryczotto podaliśmy na dwa sposoby: z pieczoną kaczką i z rybą. Filet z kaczki upiekliśmy w niedzielę przy okazji przygotowywania obiadu. Ale można ją równie łatwo i szybko usmażyć w czasie gdy gotujemy kaszę. Składniki: 2 filety z kaczki 400 g. Opcjonalnie dwa filety wędzonego pstrąga Pół szklanki palonej kaszy gryczanej Białko z jednego jajka Garść orzechów włoskich 2 szalotki(...)minut, żeby gryczotto wchłonęło całą wilgoć i ładnie zmiękło. Krok 3 Przygotowujemy dodatki do kaszy. Na suchą, mocno rozgrzaną patelnię wysypujemy posiekane orzechy włoskie, żeby nieco się podsmażyły. Czas – kilka minut. Ściągamy z patelni. Krok 4 Rozgrzewamy na patelni masło. Drobno siekamy szalotki oraz tymianek. Wrzucamy na rozgrzane masło i dusimy, aż cebulka zmięknie, czyli około 3-5 minut. Kiedy

Niedzielny kucharz
Pyszne pierniczki 189

czas na zmięknięcie. Upieczcie je 2-3 tygodnie przed Świętami i zamknijcie w pudełku lub słoju. Jeśli chcecie przyspieszyć mięknięcie pierniczków, to wstawcie do pudełka szklankę z wodą albo kilka kawałków jabłka. W wypadku jabłka, trzeba pilnować, aby nie zaczęło pleśnieć i wtedy je wymienić. Pierniki z tego przepisu idealnie nadają się do powieszenia na choince, schrupania, ozdobienia lukrem(...)miodu gryczanego 200 g cukru demerara 200 g masła skórka otarta z jednej cytryny ok 5 łyżeczek przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody szczypta soli jajko 500 g mąki pszennej Sposób przygotowania W garnku rozpuszczamy masło, miód i cukier. Dodajemy przyprawę do piernika i skórkę cytryny. Jak mieszanina zawrze, dodajemy sodę. Masa zacznie się pienić. Odstawiamy

Mieszam w Garnku
Przepis #130 Wielkanocne inspiracje: Mazurek z kremem czekoladowym 142

wiele różnych sposobów oraz z różnymi dodatkami. Podstawa to spód ciasta, które ja zrobiłam z mąki orkiszowej a nadzienie oczywiście czekoladowe:) A w Waszych domach pieczenie mazurka na Wielkanoc? Wartości odżywcze na 100 g: 326 kcal w tym; B: 8,2 g; W: 29 g; T: 18,8 g. Składniki Spód - 1 szklanka (130g) mąki orkiszowej - 1 jajko - 2 łyżki(...)gorzkiej czekolady - 75 g mleczka kokosowego - 30 g syropu klonowego lub innego płynnego słodzidła - 40 g masła orzechowego Dodatkowo - bakalie do dekoracji Wykonanie Na blat/stolnicę wysypuję mąkę. Dodajemy jajko, słodzik, olej w stałej formie oraz jogurt. Całość dokładnie zagniatamy . Dzielimy na pół i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. W między czasie przygotowujemy nadzienie. W kąpieli wodnej rozpuszczamy

Health-Fit-Life
PIERNIK STAROPOLSKI 159

marcepanową i polewą czekoladową. Przetestowałam i w ten sposób przygotowany piernik jest doskonale skruszały, wilgotny i aromatyczny. Szczerze polecam! Nie pożałujecie:). PIERNIK STAROPOLSKI /keksówka 32×10 CIASTO 200 g masła 150 g miodu 40 g przyprawy do piernika 15 g kakao 3 szczypty kardamonu 1/2 łyżeczki cynamonu 4 duże jajka 50 g cukru trzcinowego 60 g mąki żytniej(...)przyprawę do piernika, kakao, kardamon i cynamon. Podgrzać, ale nie zagotować. Zestawić z ognia i wystudzić do temperatury pokojowej. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Wszystkie rodzaje mąk , proszek do pieczenia i sodę wymieszać ze sobą. Dodać ubite jajka, przestudzoną masę maślano-miodową i dokładnie wymieszać. Całość przelać do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką blaszki. Piec w piekarniku nagrzanym

Pieguskowa Kuchnia
Biszkoptowa Rolada Jabłkowa 174

Idealna dla osób na diecie nisko-tłuszczowej, gdzie ciężkie kremy i kaloryczne desery nie są wskazane.To taka biszkoptowa wersja szarlotki w formie estetycznie wyglądającej roladki.Biszkoptowa Rolada

Słodka Strona
Kruche babeczki z wiśniami, Bocconotti calabresi 204

roku przygotowuję kilka słoików tego przysmaku i robię sobie gofry, gdy tylko najdzie mnie ochota - tak się składa, że gofrownica była jednym z pierwszych prezentów od mojego Męża :)Ostatnio z Mężem wybraliśmy się na nasz rynek na lody. Ale oczywiście skończyło się na tym, że kupiłam sobie gofra z wiśniami w żelu:) Szukam również nowych sposobów na wykorzystanie frużeliny(...)babeczek czas przygotowania: 45 min. + co najmniej 30 min. na chłodzenie ciasta kruchego Składniki: 250 g mąki pszennej 100 g cukru 120 g masła, zimnego 1 jajko i 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli nadzienie: 8 łyżek ulubionego dżemu lub frużeliny, Włosi używają dżemu z winogron lub wiśni Przygotowanie: Przygotuj kruche ciasto - do miski wsyp mąkę

Chilli Czosnek i Oliwa
Pancakes'owe markizy 137

dziurkę, a kwadratowy - w kwadratową. Bez napięcia, bez wysiłku. Egoistyczna Żądza stara się wepchnąć okrągły kołek w kwadratową dziurkę, a kwadratowy kołek w okrągłą dziurkę. Inteligencja próbuje wymyślić chytrzejsze sposoby, aby kołki weszły w takie dziurki, do których nie pasują. Wiedza stara się ustalić, dlaczego okrągłe kołki pasują do okrągłych dziurek, a nie pasują do kwadratowych. Wu Wei nie próbuje(...)cukru trzcinowego nierafinowanego4 łyżki oliwy z oliwekPół szklanki mleka (użyłam migdałowego)szczypta soli1/4 szklanki wody 1/2 filiżanki papki migdałowej pozostałej po wyrobie mleka krem orzechowo-czekoladowy (użyłam niezawierającego mleka, jajek i innych niewegańskich składników)Przygotowanie:     Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki, tj. mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz cukier. Dodajemy kolejno oliwę, mleko, wodę i ponownie

Weganizm infantylny
Pieczone jabłko, po prostu 146

We wtorek miałam chandrę. Piekłam drożdżówki, z piekarnika pachniało tak cudnie, a ja czułam, że potrzebuję jakiegoś pocieszacza. Mój wzrok padł na miskę pełną jabłek i

Pożeraczka, czyli raz adobrze