się "śmieciowe" jedzenie, ale zawsze w domu czekał na mnie smaczny obiad. Jednakże uczniowie mieszkający w akademiku nie mają takiego komfortu, a nie wszyscy korzystają z uczelnianych burs. Nie sposób "ciągać" ze sobą o akademika garnków, patelni, czy innych przydatnych sprzętów. Same książki i inne potrzebne rzeczy zajmują sporo miejsca, dlatego multicooker to przydatne rozwiązanie, które umożliwi nawet odgrzanie słoików(...)korzysta z garnka lub patelni, a to urządzenie zastępuje wszystkie te sprzęty oraz dodatkowo ma wiele przydatnych funkcji. Przepisy i propozycje: Poniżej przedstawiam Wam kilka propozycji do przygotowania w multicookerze. Na razie jest ich kilka, ale z dnia na dzień mój blog wzbogaci się o dodatkowe. Jeśli będziecie chętni, to dajcie mi znać, a specjalnie będę opracowywała Wam moje autorskie
Di gotujecukrem z dodatkiem lodowatego masła, a na koniec zimnej wody, zagniatamy szybko kruche ciasto. Ręcznie… albo jeśli macie robot kuchenny taki jak ten – odrobinę inaczej. To najszybszy sposób na kruche ciasto. Mąkę, cukier i sól włożyłam do misy miksera, zmieszałam w kilku obrotach. Lodowato zimne masło, włożone na 10 minut do zamrażalnika, pokroiłam bardzo drobno w kostki, wrzuciłam(...)zimną wodę, zmiksowałam do połączenia. I ciasto gotowe. W jakieś 5 minut albo i szybciej. Zawinięte w folię wkładamy do lodówki na 30-45 minut. Możecie od razu zrobić kilka porcji i zamrozić –kruche ciasto lubi mrożenie, a to ciasto można wykorzystać i do słodkich, i do wytrawnych tart. Truskawki kroimy w ćwiartki, rabarbar obieramy i kroimy
Karo in the KitchenMieszamy, próbujemy i doprawiamy tak jak lubimy. Jajko w koszulce: Do garnka wlewamy ok. 15 cm wody. Gdy się zagotuje dodajemy 1-2 łyżki octu. Utrzymujemy wodę w takiej temperaturze by nie wrzała, a jedynie delikatnie bulgotała. Jajko wbijamy do miseczki. Delikatnie wlewamy je do garnka z wodą z octem. Zanim wlejemy jajko, przy pomocy łyżki wprowadzamy wodę w ruch(...)białko wokół żółtka zacznie się ścinać. Delikatnie łyżką nagarniamy białko gdy zaczyna odpływa od żółtka. Jajko gotujemy około 3 minut (żółtko w środku będzie wówczas płynne). Po tym czasie delikatnie wyjmujemy je łyżką cedzakową i układamy bezpośrednio na szparagach. W ten sam sposób przygotowujemy kolejno pozostałe jajka. Przekładamy makaron na talerze, na każdej porcji układamy jajko w koszulce i posypujemy
OstryKęsMieszamy, próbujemy i doprawiamy tak jak lubimy. Jajko w koszulce: Do garnka wlewamy ok. 15 cm wody. Gdy się zagotuje dodajemy 1-2 łyżki octu. Utrzymujemy wodę w takiej temperaturze by nie wrzała, a jedynie delikatnie bulgotała. Jajko wbijamy do miseczki. Delikatnie wlewamy je do garnka z wodą z octem. Zanim wlejemy jajko, przy pomocy łyżki wprowadzamy wodę w ruch(...)białko wokół żółtka zacznie się ścinać. Delikatnie łyżką nagarniamy białko gdy zaczyna odpływa od żółtka. Jajko gotujemy około 3 minut (żółtko w środku będzie wówczas płynne). Po tym czasie delikatnie wyjmujemy je łyżką cedzakową i układamy bezpośrednio na szparagach. W ten sam sposób przygotowujemy kolejno pozostałe jajka. Przekładamy makaron na talerze, na każdej porcji układamy jajko w koszulce i posypujemy
OstryKęszdrowe odpowiedniki typowych, tuczących dań śmieciowych. A do tego kilka wyjątkowo smakowitych przepisów wegetariańskich, dzięki którym zapomnicie o kalorycznych daniach. Codziennie w tym tygodniu na naszej stronie znajdziecie nowy przepis z tego menu. Fit zamiast fast food O naszej kuchni spokojnie możemy powiedzieć, że jest zdrowym fast foodem. Nasz sposób gotowania polega na planowaniu posiłków – obiadowego menu na tydzień(...)dwóch-trzech dorosłych osób) Zanim ruszycie do sklepu z listą zakupów, sprawdźcie koniecznie, które ze składników macie w domu. 4 udka 500 g kaszanki 15 cm chorizo 2 jajka 100 g mielonych migdałów 1/2 szklanki komosy Mleko kokosowe 4 kromki ciemnego pieczywa 4 bułki z mąki pełnoziarnistej Ciecierzyca z puszki 100 g koziego sera z ziołami np. z czosnkiem niedźwiedzim
Niedzielny kucharzstarta mozzarella i mieszanka warzywna Mexico Bonduelle. Składniki na naleśniki 8 sztuk: 1 jajko 2 szklanki mąki pszennej 1 1/2 szklanki mleka trochę wody (daję na oko, około 1/2 szklanki) 1/2 łyżeczki kurkumy sól pieprz olej rzepakowy do smażenia Farsz: 1 puszka mieszanki warzywnej Mexico Bonduelle kilka oliwek czarnych 1/2 cukinii 1 łyżeczka oregano 10 plasterków salami starta mozzarella(...)zapiekamy około 20 minut. Podajemy na ciepło. Są naprawdę pyszne :-). Smacznego :-) Czy wiecie że?... Agronomowie Bonduelle selekcjonują ziarna do siewu oraz pomagają rolnikom wybrać właściwy czas siewu, właściwy sposób pielęgnacji, oraz właściwy czas zbiorów. Agronomowie tak dobierają ten czas, aby warzywa były odpowiednio dojrzałe, ale nie przejrzałe
kruche babeczkibalkon był słoneczny. Opiszę Wam sposób w jaki ja hodowałam ziemniaki, uwzględniając fakt, że mieszkam na północy kraju, gdzie wszystkie rośliny nieco później budzą się z zimowego snu. Mój sposób różnił się nieco od książkowego, bo mieszkam w bloku, więc warunki siłą rzeczy mam niezbyt rolnicze;) Po pierwsze pojemniki: Mam na balkonie dwie drewniane skrzynie wyłożone folią (workami(...)Wysokość trochę ponad 30 cm . Ziemiaki - sadzeniaki: Mniej więcej w połowie marca, z ziemniaków, które kupuję na rynku od rolnika, wybrałam 5 najładniejszych, wielkości dużego kurzego jajka. Wzięłam kartonową wytłaczankę od jajek, odcięłam górę i do przegródek włożyłam ziemniaki. Postawiłam je najpierw na parapecie w kuchni, a gdy wypuściły pierwsze zielone pędy (około 5 mm wysokości), przeniosłam je do ciemnej
Posadzone i zjedzoneSkładniki: Biszkopt (blaszka 36x21cm): 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Mus brzoskwiniowy: 1 puszka brzoskwiń 4 łyżeczki żelatyny Mus jogurtowy: 1 litr jogurtu naturalnego 4 łyżki cukru pudru - ilość można dostosować do własnych preferencji 4 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: herbatniki maślane polewa czekoladowa wiórki kokosowe Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka ubić(...)pominęłam ten krok. Zamiast herbatników można też dodać tężącą dowolną galaretkę. 4. Na herbatniki wylać polewę czekoladową i udekorować wedle uznania. 5. Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin. Smacznego!!! Źródło: 183 nowe przepisy siostry Anastazji
Kuchnia domowa Animajonezu, 3 łyżki ketchupu, szczypiorek, sól i pieprz. Przygotowanie: Zacznij od ugotowania makaronu al dente. Mieszaj go delikatnie w trakcie, aby się nie sklejały. Ugotuj jajka na twardo. Pokrój jajka, cebulę, ser i szynkę w drobną kostkę. Posiekaj drobno szczypiorek. Wrzuć składniki do miski, połącz je z majonezem, ketchupem i dopraw solą, pieprzem. Dorzuć szczypiorek i wymieszaj. Ugotowany makaron ułóż(...)równe kawałki w kształcie kwadratu. Na każdy kwadrat ułóż plasterek sera i kawałek kabanosa. Zawiń każdy kwadrat ciasta francuskiego, składając dwa przeciwległe krawędzie do środka. Zlep końce w taki sposób, aby nie rozpadły się w piekarniku. Piecz ciasteczka w piekarniku przez 20 minut. Mini pizze – idealne przekąski na imprezę Kto nie kocha pizzy? W wersji mini to idealne przekąski
Rozdomowionarodzaju. Najlepiej więc kontrolować ciasto podczas wyrabiania. Jeśli jest elastyczne i lekko lepkie to drożdżówki z serem na pewno będą puszyste i smaczne nawet na drugi dzień. Dobrym sposobem na drożdżówki, które zachowują długo świeżość jest dodanie sporej porcji miękkiego masła. Ilość masła można zmniejszyć i zastąpić twarożkiem. Będzie to nieco lżejsza wersja drożdżówek jak w przepisie poniżej. Lubię drożdżówki(...)minut. Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę i złóż kilka razy, żeby wyszło z niego powietrze. Podziel ciasto na 16 równych porcji i uformuj z nich kule. Spłaszcz ręką. Następnie dnem małej szklanki zrób wklęśnięcie. Przygotuj masę serową. Masło zmiksuj z cukrem i wanilią. Dodaj jajko i zmiksuj jeszcze raz. Na koniec dodaj twaróg i miksuj do połączenia. Napełnij
codojedzeniaTakiemu połączeniu nie sposób się oprzeć. Ja tartę zaserwowałam na obiad, ale świetnie się sprawdzi jako przekąska dla gości. SKŁADNIKI Kruchy spód: 260 g mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki soli 1 jajko 130 g zimnego masła Nadzienie: 160 g chudego boczku wędzonego parzonego 1 duża cebula 350 g kurek (u mnie mrożone) 2 łyżki masła 2 jajka 400 g kwaśnej(...)śmietany 18% 60 g sera grana padano duży pęczek natki pietruszki 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku sól, świeżo mielony pieprz WYKONANIE Ciasto kruche: Do miski wsypać mąkę, sól, dodać jajko i posiekane zimne masło. Całość zagnieść, aż powstanie jednolite ciasto (w razie potrzeby można dodać łyżkę zimnej wody). Gotowym ciastem wylepić spód i boki okrągłej formy o średnicy
Passions hobbies liferazem postawiłam na fantazyjne posypki i róż. Wszak to tort dla dziewczynki. Tak powstał tort przekładany śmietaną z mascarpone z truskawkami oraz z masą maślaną . Składniki: biszkopt: - 5 jajek (u mnie wielkość M) - 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej - 3/4 szklanki cukru masa do przełożenia: - 500 ml śmietanki 36% - 250 g mascarpone - 3-5 łyżek cukru pudru(...)dodatki: - dżem truskawkowy - 450 g mrożonych truskawek poncz: - 1/2 szklanki posłodzonej słabej herbaty z cytryną masa maślana do dekoracji: - około 250 g masła 82% - cukier puder - 3 łyżki mleka - kilka kropel barwnika spożywczego czerwonego (Dr. Oetker) dodatki do dekoracji: - galaretka w cukrze (u mnie wiśniowa Makarena) - kolorowe fasolki (The Jelly Bean) - kolorowe mini piegi (Delecta) - mix dekoracji cukrowych (Mała
Kuchnia co dniamnie ten drugi sposób, gdyż nie posiadam opiekacza). Moje nadziałam gotowym kremem czekoladowo-orzechowym, ale świetnie sprawdzi się również krem orzechowy z tego przepisu . Serdecznie polecam! Do pracy rodacy ;). Składniki: (na ok. 60 sztuk po złożeniu) Ciasto półkruche: 150 g zimnego masła 300 g mąki pszennej 100 g mąki krupczatki 80 g kwaśnej śmietany 18% 1 jajko 50 g cukru(...)chcesz i przede wszystkim posiadasz opiekacz do orzeszków, możesz je przygotować właśnie w nim: ze schłodzonego ciasta odrywać małe kawałeczki, formować z nich kulki i umieszczać w opiekaczu. Piec kilka minutek do zezłocenia (ok. 3 minutki). Po ostudzeniu nadziewać. - ja swoje orzeszki nadziałam kremem czekoladowo-orzechowym z firmy Terravita , ale polecam również klasyczną Nutellę lub ten krem orzechowy domowej roboty
Nastoletnie WypiekanieNazwałam te rogale biszkoptowymi, bo zrobiłam ciasto w zupełnie inny sposób niż zazwyczaj. Białka ubiłam, dodałam stopniowo puder oraz żółtka niczym podczas przygotowania biszkoptu. W efekcie rogale wyszły prawdziwie puszyste i mięciutkie. Jak słodkie puchate i maślane bułeczki. Jak dobrze wypieczony wilgotny biszkopt. Dobre są zarówno pierwszego dnia, jak i kolejnego. A z dodatkiem jabłek smakują wprost fenomenalnie. Warto pomieszać(...)drożdży (kostka) niepełna szklanka cukru pudru 5 szklanek mąki pszennej tortowej 70 ml letniego mleka do rozczynu 200 ml letniego mleka do ciasta 150 g masła roztopionego, wystudzonego 3 jajka szczypta soli Farsz: 6 niedużych jabłek - 3 słodkie i 3 o kwaskowym smaku pół szklanki cukru pół szklanki mąki Dodatkowo cukier puder do posypania. Wykonanie: Na dnie miski rozkruszyć drożdże
Poezja Smaków - blog kulinarnymąki i cukru. Jak dla mnie przepyszny, spróbujcie :) Składniki (na keksówkę o długości 28-30cm): 140g migdałów (najlepiej w płatkach lub mielonych) 4 jajka podzielone na żółtka i białka 1 całe jajko 4 duże łyżki ksylitolu 2 łyżki kakao 2 łyżeczki cynamonu 3/4 łyżeczki imbiru 3/4 łyżeczki kardamonu po szczypcie mielonych goździków, gałki muszkatołowej, anyżu posiekane bakalie: u mnie(...)masę. Do żółtek dodać całe jajko, migdały, kakao, cynamon, imbir, kardamon i bakalie. Wymieszać. W osobnym naczyniu ubić białka i delikatnie wymieszać je z wcześniej przygotowaną masą. Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec ciasto ok 30-35 minut. Po upieczeniu zostawić ciasto na kilka minut w wyłączonym, otwartym piekarniku. inspiracja
Ze smakiem i z pasją