piernikiem wyskakuję, ale obiecałam sobie, że dodam zaległe wpisy, właśnie świąteczne jeszcze, żeby nie odkładać ich do listopada. Obawiam się, że zapomniałabym o nich całkowicie przez te kilka miesięcy ;) Piernik przyznaję bez bicia, że robiłam po raz pierwszy i po raz pierwszy jadłam, bo w moim domu nie był pieczony. Bynajmniej ja o niczym takim nie wiem. Zastanawiałam się(...)też zrobię ciasto długo dojrzewające, a nad samym wykończeniem na pewno pomyślę w odpowiednim momencie :) Póki co w głowie mam mazurki! Składniki na ciasto: 1 kg mąki 3 jajka 250g masła 500g miodu prawdziwego 200g cukru kryształu ½ szklanki mleka ½ łyżeczki soli 3 łyżeczki sody oczyszczonej 2 opakowania przyprawy do piernika bez cukru i mąki Składniki na krem: 3 szklanki mleka
Kuchnia w czekoladziełączy ze sobą już gotowe. Być może wynika to z tego, że osoba, która pierwsza gotowała ten tradycyjny żurek, może kilka pokoleń wcześniej, nie miała odpowiednio dużego garnka, żeby ugotować wszystko razem, albo uznała, że w ten sposób łatwiej jest kontrolować czas gotowania i odsączać np. warzywa czy mięso z bulionu. Słyszałam podobną historię o pieczeni z obciętym brzegiem. Osoba(...)wody 3 białe kiełbaski średni słoik oliwek zielonych bez pestek butelka domowego zakwasu na żurek – tutaj przepis po pół łyżeczki suszonego majeranku i czosnku niedźwiedziego pół ugotowanego jajka na każdą osobę (do dekoracji) opcjonalnie chleb do żurku na każdą osobę (do dekoracji) posiekany szczypiorek do dekoracji Jak przygotować żurek na zakwasie z oliwkami? Ugotować 3 wywary osobno
Ugotowane pozamiatanepszennej łyżka mąki ziemniaczanej duże jajk o szczypta soli Kopytka z Gulaszem Węgierskim - Sposób przygotowania: Mięso kroimy w kostkę, a następnie dodajemy po ok. niepełnej łyżeczce słodkiej papryki, czosnku, soli oraz pieprzu i dokładnie mieszamy , aby pokryć przyprawami każdy kawałek mięsa. Odkładamy na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Po tym czasie podsmażamy mięso na rozgrzanym oleju do złoto(...)być dość miękka, ale nie rozgotowana). Do mięsa dodajemy pomidory i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut, a następnie wrzucamy cebule z papryką i wszystko dusimy jeszcze przez kilka minut. Gulasz doprawiamy solą, pieprzem i ostrą oraz słodką papryką. Gdyby gulasz okazał się za gesty - dodajemy więcej wody, gdyby za rzadki dodajemy ok. łyżeczkę mąki pszennej wymieszanej
Słodka StronaJeśli jesteś fanem kokosu, tak jak ja :) to pokochasz te małe smakołyki. Domowe Raffaello jest proste do wykonania. Tym słodkim upominkiem możesz zaskoczyć swoja rodzinę i przyjaciół. Istnieje wiele sposobów na zrobienie trufli kokosowych -z zagęszczonego mleka, masła, mleka w proszku. Ja dzisiaj polecam dwie zdrowe wersje, idealne dla dzieci . Bez cukru więc mogą zjeść duuuuuuuże ilości(...)śluzów, a to oznacza, że szybciej pozbędziecie się kataru czy kaszlu. 1. Raffaello pieczone w piekarniku Składniki 1 jajko 1 banan 180 g wiórków kokosowych syrop klonowy/ miód 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie Banana rozgniatamy, dodajemy jajko, wiórki, syrop i mąkę. Wszystko zagniatamy, robimy kulki i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Pieczemy w 180 stopniach do zarumienienia
lady-och-mistrzyni.blogspot.comTort urodzinowy Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki ryżowej pół szklanki mąki ziemniaczanej pół szklanki mąki gryczanej 2 łyżeczki proszki do pieczenia pół szklanki oleju
nietadietabiszkoptów 500 g serka mascarpone sok z 1 cytryny 1 laska wanilii 160 g drobnego cukru 4 jajka szczypta soli opcjonalnie przyprawa do deserów karmel i wanilia 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki likieru kawowego gorzka i mleczna czekolada do przybrania Sposób przygotowania: W garnku, na wolnym ogniu gotujemy cukier z wodą, aż powstanie lekko brązowy karmel. Zdejmujemy garnek(...)warstwami: karmel, biszkopty, masę mascarpone, karmel, biszkopty, masę mascarpone, itd. Kończymy na warstwie z masy mascarpone i dekorujemy startą czekoladą, wiórkami czekoladowymi, lub według uznania. Przed podaniem schładzamy przez kilka godzin w lodówce. Oryginalnie do masy dodaje się jedynie żółtka. Masa do której dodamy również białka jest delikatniejsza i bardziej puszysta
DominikaDolcimalinowy, różowe bezy nadające całości chrupkości i kakaowy biszkopt. Całość niezbyt słodka, lecz pyszna i piękna! Niezwykle kobieca. Składniki (na tortownicę o średnicy 16 cm): Kakaowy biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru pudru 1/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao Krem hibiskusowy: 650 ml śmietanki 30% 50 gram suszonych kwiatów hibiskusa 5 łyżek cukru pudru Dodatkowo: 500 gram malin(...)sposób biszkopt się wyrówna). Kroimy biszkopt na 3 blaty. Krem hibiskusowy- należy przygotować dzień wcześniej! 500 ml śmietanki doprowadzam do wrzenia, wsypuję suszone kwiaty hibiskusa i przykrywam garnek talerzem, by śmietanka naciągnęłam kwiatami. Odstawiam garnek do wystudzenia na 2-3 godziny, po tym czasie przelewam śmietankę przez sitko i odcedzam suszone kwiaty. Schłodzoną do temperatury pokojowej śmietankę umieszczam na kilka
Mango PapajaChlebek odrywany z rabarbarem to mięciutkie ciasto drożdżowe, uformowane w ten sposób, aby kawałki ciasta po upieczeniu mogły dość łatwo odrywać się od siebie, bez potrzeby użycia noża. Istnieje wiele przepisów na ten rodzaj ciasta, więc i ja pokusiłam się o swój wariant, a że obecnie trwa sezon na rabarbar, upiekłam chlebek odrywany z jego wykorzystaniem. Przygotowanie chlebka(...)masło do ciasta roztopić, ostudzić - do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier i cukier waniliowy, wyrośnięty rozczyn, jajko i żółtko oraz pozostałe mleko lub wodę, składniki wymieszać mikserem lub za pomocą noża lub drewnianej łyżki, wyrabiać ciasto przez co najmniej kilka minut, dodając stopniowo ostudzone masło, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i odchodzące od dłoni - ciasto przykryć ściereczką, pozostawić
Smakołyki Berenikizostał specjalnie przygotowany na Sylwestra, gdyż doskonale smakuje na zimno z dipem Do przygotowania kurczaka można wykorzystać pałki z kurczaka, kawałki piersi lub skrzydełak. Mięso przygotowane tym sposobem bardzo przypomina to podawane w sieci KFC, nie zawiera co prawda w panierce sekretnej mieszanki przygotowanej z dodatkiem 11 ziół jak w oryginale u Colonela Sandersa , ale ma równie wyjątkowy smak! Jest(...)zalewamy zalewą, zamykamy i odstawiamy w zimne miejsce na kilka godzin. Sól gruboziarnistą z czosnkiem i prażoną cebulkę rozgniatamy w moździerzu. Wszystkie składniki panierki, w tym oba rodzaje mąki, łączymy ze sobą. Kawałki kurczaka wyjmujemy z zalewy i panierujemy w panierce, następnie ponownie moczymy w płynie zalewy (zamiast w jajku) i ponownie panierujemy. W rondlu lub frytkownicy rozgrzewamy olej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPiernik to ciasto, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia. Większość zaczyna przygotowanie piernika kilka tygodni przed Świętami, przygotowując do niego bazę, która leżakuje potem w kamiennym garnku. Ja, której lenistwo to rodzona siostra robię zawsze wszystko na ostatnią chwilę, więc często wymyślam dania, które są łatwe, szybkie i nie wymagające wysiłku. Piernik ekspresowy jest tego przykładem(...)mąki 20 dag cukru 2 jajka szczypta soli 3 łyżki b gęstego jogurtu greckiego 3 łyżki miodu lipowego 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 pełne łyżki przyprawy do piernika Kotanyi 1 łyżeczka cynamonu 125 g margaryny Palma z Murzynkiem lub masła powidła śliwkowe polewa czekoladowa siekane migdały srebrne kulki dekoracyjne Sposób przygotowania: W rondlu rozpuszczamy margarynę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsmaczna i zawsze się udaje. Przepis mój możecie znaleźć w dodatku z ciastami w piśmie "Chwila dla Ciebie" nr 37/2017. Biszkopt o wymiarach 26 x 34 cm : 3 jajka 50g/3,5 łyżki cukru 35g/3,5 łyżki mąki pszennej 25g/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli Dodatkowo: 1 galaretka cytrynowa/agrestowa (u mnie Emix ) 4 jabłka(...)oczkach; ja często mieszam) i przełożyć na patelnię lub malutkiego garnuszka. Dodać cukier, przemieszać i poddusić kilka minut - aż zmiękną. Następnie wsypać galaretk ę w proszku i dokładnie wymieszać. Ciasto delikatnie rozwinąć, w yłożyć na nie ciepłe jabłka i zwinąć z taki sam sposób jak było zwinięte z ręczniczkiem - zaczynając od krótszego boku. Całość owinąć folią aluminiową i schłodzić
Di gotujejajka są droższe, ale smakują zdecydowanie inaczej, nie śmierdzą i pochodzą od „szczęśliwych kur”. Wszystkie właściwości zdrowotna jajka są zachowane, a nie wzbogacone o syf zawarty w paszach stosowanych w hodowlach przemysłowych. Kupiliśmy jajka. Należy je ugotować. Wiem, że to niby banalnie proste, ale wierzcie mi, że pojawiają się pytania o gotowanie jajek. Powiem wam jak ja to robię. Jajka(...)obiera. Do rondelka wsadzam jajka, dosypuję dwie duże garście soli i zalewam zimną wodą. Zaczynam gotować. Od momentu zagotowania wody daję im osiem minut gorących kąpieli. Odlewam wrzątek i potrząsam garnkiem tak, żeby skorupki popękały i zalewam zimną wodą. Skorupki odchodzą same. Pamiętajcie, że im świeższe jest jajko tym trudniej obrać. Co zrobić z jajkami na twardo? Można do sałatek
ladykitchenspore arkusze, kładę je na blacie tak aby zachodziły w połowie na siebie, na środku stawiam moją foremkę i boki arkuszy zawijam na bok mojej formy. To chyba najlepszy sposób, a sernik musi być zabezpieczony, będzie pieczony w kąpieli wodnej. Do formy włóż ciasteczkowy piasek i lekko ubij tworząc jednolite dno. Wstaw do lodówki na czas tworzenia sernika. Otrzyj skórkę(...)śmietanę oraz pół szklanki drobnego cukru. Miksuj do połączenia po czym dodaj kolejne pół szklanki. Dodaj sok i skórkę pomarańczy, mąkę ziemniaczaną i zmiksuj. Teraz dodawaj po jednym jajku i cały czas miksuj aby uzyskać puszystą jednolitą masę. Tak przygotowaną masę serową wlej do formy z przygotowanym dnem. Do piekarnika nagrzanego do 170 st C wstaw dużą formę
nietylkopasta.plpszennych bułek. Ja zazwyczaj kupuję jedną dodatkowo, rwę ją w dłoniach na mniejsze kawałki, podsuszam na blacie i wkładam taką czerstwą, podsuszoną, ale nie całkowicie suchą bułkę do malaksera – kilka obrotów ostrzy i gruba panierka gotowa. Na patelni rozgrzewamy 4-5mm warstwę oleju rzepakowego lub ryżowego . Na gorący, mocno rozgrzany tłuszcz wkładamy opanierowane kotlety i smażymy na średnim ogniu(...)rozkłócone jajka i smażymy całość na małym ogniu, do czasu ścięcia jajek. Jajka wchłoną cały płyn z patelni. Jeśli jajka nie chcą się ścinać z wierzchu (bo macie np. wysoką patelnię i warstwa jajek jest dość gruba) połóżcie na patelnię pokrywkę – jajka powinny być ścięte, ale wilgotne, nie przesmażone. Dzielimy porcje między dwie miseczki i rozkładamy kotlety z jajkiem
Karo in the Kitchenwalentynek zostało zaledwie kilka dni...Dzień zakochanych to szczególny dzień w roku, który spędzamy ze swoj ą drug ą po ł ówką 💕 Jest to czas, w którym możemy powspominać wsp ó lnie spędzone chwile, dzień w którym się poznaliśmy, pierwszy pocałunek...W takim dniu najczęściej, swoj ą ukochan ą osobę(...)porcje: ciasto: czekolada mleczna 100 g, masło 50 g, cukier 4 łyżki, jajko 1 szt, m ą ka pszenna 2 łyżki, polewa: czekolada mleczna 50 g, mleko 2 łyżki, dodatkowo: płatki migdałowe 2 łyżki, borówki 10 szt, Sposób przygotowania: Ciasto: Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Jajko ucieramy z cukrem, dodajemy
kulinarne odsłony patipuder – 2 szkl * woda – 8 łyżek * posiekane orzeszki ziemne – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Pokruszone drożdże mieszamy z łyżką cukru, 2 łyżkami mąki i 4 łyżkami ciepłego, ale nie gorącego mleka – odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut w ciepłe miejsce. Jajka oraz żółtka ucieramy na puch, dodajemy wyrośnięty zaczyn oraz resztę ciepłego mleka. Wszystko razem(...)minut na sicie. Tak odsączony mielimy 3 x, a następnie dodajemy biszkopty, orzechy, migdały, rodzynki i skórkę – jeszcze raz mielimy. Tak przygotowaną masę mieszamy z cukrem i jajkami, odstawiamy na kilka godzin do lodówki. FORMOWANIE: Ciasto dzielimy na 4 pasy. Każdy z nich wałkujemy an prostokąt o grubości ok. 0,5 cm i krótszy bok ok. 23 cm. Wycinamy
Ostra na Słodkokuchni samej autorki - super! „Szczęśliwe garnki. Kulinarna książka z przepisami na Święta”, bo tak brzmi pełen tytuł propozycji Pawlikowskiej, zawiera trzydzieści cztery przepisy absolutnie pozbawione nie tylko mięsa, jajek, masła czy majonezu, ale również np. typowej, zwykłej pszennej mąki (zastępuje ją mąka z samopszy, starej odmiany pszenicy, uprawianej w Polsce wyłącznie na ekologicznych plantacjach). Chodzi nie tylko o to, żeby(...)dostałby większość składników w osiedlowym sklepiku. Najciekawszym dla mnie okazał się fakt, że pomimo ogromnej odległości przekonań, co do filozofii jedzenia między mną a Beatą Pawlikowską, w bardzo podobny sposób przygotowujemy chleby – korzystając z zakwasu, nasion i pozwalając, by miał potrzebny mu czas. Największym zaskoczeniem fakt umieszczenia pośród przepisów jabłka, gdzie przepisem są wskazówki jak się nim delektować w okresie
Życie zamknięte w smaku