jajka na kilka sposobów - 4154 przepisów (strona:195/277)

Krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami 187

kiszonej kapusty; 2 liście laurowe; 3 ziarna ziela angielskiego; 5 ziarenek pieprzu; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. Panierka: 4 jaja; Bułka tarta.  1 szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Kapustę kiszoną odcisnąć z soku, ewentualnie opłukać pod bieżącą wodą (ja tego nie robię, bo lubimy kwaśny smak kapusty), przełożyć do garnka, zalać zimną wodą(...)razie potrzeby, doprawić jeszcze solą i cukrem. Do miseczki wlać niewielką ilość oleju. Patelnię teflonową rozgrzać. Rozgrzaną patelnię posmarować olejem (przy pomocy pędzelka; oleju powinno być jedynie kilka kropel, ale patelnia powinna być nim dokładnie pokryta). Na tak przygotowaną patelnię (patelnię należy smarować olejem przed smażeniem każdego naleśnika) wylewać porcjami ciasto i smażyć cienkie naleśniki, na średnim ogniu

Gospodyni Miejska
Klasyczna Chała (Chałka) - Smaki Izraela 186

trzy chlebki, czy obiadem nakarmię dwie czy pięć osób. Bajgle, chlebki pita, chałki, kiszone cytryny, bulion warzywny, pączki, hummus, szakszuka, czy płatki śniadaniowe to tylko kilka z propozycji jakie można znaleźć w tej książce. Ja jak tylko uporałam się z remontem zabrałam się za klasyczną chałkę, gdyż nie dawała mi spokoju. Potrzebowała trochę czasu na wyrastanie, ale już teraz powiem(...)szklanka (250 ml) ciepłej wody 4 łyżki plus 1 łyżeczka cukru 1/4 szklanki oleju (ja wlałam rafinowany olej kokosowy ) 3 duże jajka 2 łyżeczki drobnej soli 4-5 szklanek mąki pszennej mak, ziarna sezamu , gruboziarnista sól do posypania Sposób wykonania: Ciasto można wymieszać albo ręcznie albo w robocie planetarnym. Do dużej miski, w której będziemy wyrabiać ciasto wsypujemy lub kruszymy

Blondynka Gotuje
Tort śmietanowy 197

zrobiłam dla mego męża na rocznicę ślubu, która wypada, no cóż....akurat w Walentynki:) Tort śmietanowy, uniwersalny, na każdą okazję, wystarczy tylko poszaleć z dekoracją. Potrzebujemy: Biszkopt 6 dużych jajek 1 niepełna szklanka cukry 1 szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu szczypta soli szczypta barwnika spożywczego (jaki kolor użyjecie zależy(...)łyżka spirytusu bądź 2 łyżki wódki łyżeczka cukru Masa śmietanowa 800ml śmietany 30% 500g serka marscapone 5 łyżek cukru pudru 3 opakowania śmitanfixu szczypta barwnika spożywczego(u mnie czerwony) Sposób przygotowania: Biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier. Żółtka roztrzepać, dodać proszek oraz ocet, dokładnie wymieszać. Do sztywnej piany dodać żółtka, szczyptę

na moim stole...
Tort naleśnikowy, Sponsoring i Zapiski z Toskanii 161

Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 2,5 szklanki mleka 2,5 szklanki mąki 4 jajka szczypta soli 2 łyżki cukru 3-4 krople aromatu waniliowego kilka łyżek oleju 1 duży słoik kremu czekoladowego Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name(...)wyczerpania masy (tylko pierwszego usmaż na rozgrzanym oleju). Wychodzi około 20 naleśników. Posmaruj każdy cienką warstwą czekolady, z wyjątkiem ostatniego. Możesz go posypać kakao lub udekorować w inny sposób. Odstaw tort do lodówki pod przykryciem na co najmniej 2 godziny. Ciężko wytrzymać, ale naprawdę warto! Ostatnio obejrzane: kontrowersyjny Sponsoring (2011, Małgorzata Szumowska) i melancholijne Zapiski z Toskanii (2010, Abbas Kiarostami

Qlinarnie i Qlinarnie
Botwinka. Na okrągło. I chwile jak bańki mydlane 168

sposób je wszystkie wymienić. Część z nich chcę zachować tylko dla siebie, wiele przeżywać z bliskimi, a spora część wiąże się wyłącznie z jedzeniem. Myślę, że to co jemy i gotujemy w zdecydowanej części jest echem naszej pamięci. Wracamy do ulubionych smaków z dzieciństwa, odtwarzamy potrawy, szukamy na nie przepisu. Ale nie tylko listy składników i sposobu wykonania. Tęsknimy(...)muszkatołowa, kminek, sól, pieprz, chilli 2- 3 łyżki świeżego koperku 1-2 łyżki octu balsamicznego (najlepiej starego, słodkiego) 100 g miękkiego koziego sera 50 g śmietany 2 jajka przyprawy: sól, pieprz dodatkowo kilka plastrów koziego sera Wszystkie składniki połączyć - wodę dodajemy na końcu, stopniowo. Ciasta nie należy zagniatać zbyt długo, bo będzie twarde. Uformować kulę i schłodzic w lodówce przez

KUCHARNIA
Ciasto biszkoptowe z porzeczkową nutą 186

piekarnika i zrzucamy z wysokości 30 cm na podłogę. Dzięki temu ciasto nie opadnie. Potem studzimy już normalnie. Po ostudzeniu ciasto przekrawamy na dwa blaty. Ciasto ciemne: 5 jajek 1/2 szklanki cukru 100 g mąki pszennej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy stopniowo cukier(...)czarnej porzeczki - druga połowa kremu - ciasto jasne - polewa czekoladowa Ciast wkładamy na kilka godzin do lodówki :-) Smacznego :-))) #beko #ciastojakzobrazka Poniżej filmik, który pokaże nam jak sprytnie i szybko na dodatek bez użycia noża pokroić równo ciasto. Powiem Wam tylko, że wystarczy do tego nić. Sposób możecie wypróbować, jak będziecie kroić biszkopt na moje pyszne ciacho :-) Polecam, bo to naprawdę działa

kruche babeczki
Pudding z CHIA z dodatkiem truskawek 124

organizm cukrów, stąd zaleca się ich spożywanie przez diabetyków . Jak to się je? Możemy je spożywać na milion sposobów. Jako dodatek do sałatek i dań głównych, możemy posypywać nimi kanapki,  zmielone i połączone z odrobina wody stosować jako  zamiennik jajek w wypiekach  – pod wpływem płynów ziarna zwiększają bowiem kilkukrotnie swoja objętość i wytwarzają żel, który zawiera(...)CHIA z dodatkiem truskawek Składniki: 4 łyżki Chia 200 ml mleka migdałowego, kokosowego lub zwykłego. 200 g gęstego naturalnego jogurtu 2 szklanki truskawek lub malin (mogą być mrożone) kilka kropli ekstraktu waniliowego lub miąższu z laski wanilii 2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego Przygotowanie: Nasiona Chia mieszamy z mlekiem i odstawiamy do napęcznienia (najlepiej na noc do lodówki

Moja Mama Gotuje
Żołądki drobiowe w cieście z kalarepą i surówką 140

mamami i babciami, dodaję zarówno żołądki i serca do rosołu, a później przekładam je do talerza z lanymi kluseczkami. Dziś się to zmieniło! Użyłem żołądków drobiowych w nieco inny sposób i wyszło nic innego jak...  ...żołądki drobiowe w cieście z kalarepą i surówką Na taką zdjęciową przystawkę wystarczy solidna garść żołądków na osobę . Czyścimy je, odcinając błony łączące żołądki(...)później studzimy. W tym czasie przygotowujemy prościutką surówkę. Siekamy na drobne pałeczki marchewkę i czerwoną cebulę oraz 2-3 plastry ugotowanej kalarepy. Surówka skończona. Robimy ciasto. W misce ubijamy jajko ze szczyptą soli, odrobiną suszonych, posiekanych płatków chilli lub po prostu z pieprzem, dosypujemy mąki aby uzyskać dość zwartą konsystencję. Wrzucamy ostudzone żołądki do miski, dokładnie je obtaczając w cieście

Right Behind The Kitchen
Czekoladowa szachownica 334

masło – 200 g* cukier puder – 80 g* czekolada mleczna – 250 g* śmietana 36% – 300 ml* kakao – 1 łyżkaDODATKOWO :* posiekana czekolada deserowa* czekoladowa posypka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :BISZKOPT JASNY :Oddzielamy białka od żółtek.Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodając pod koniec ubijania cukier.Nie przerywając ubijania dodajemy po 1 żółtku.Mąki przesiewamy z proszkiem(...)jedną stronę / do połączenia składników.Wylewamy na tortownicę wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia.Pieczemy ok. 35 min / 180C.BISZKOPT CIEMNY :Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao.Całe jajka ubijamy na puszystą masę , pod koniec dodając po łyżce cukru.Nie przerywając ubijania zmniejszamy obroty miksera i wsypujemy przesianą mąkę.Dokładnie , ale krótko mieszamy.Wylewamy na tortownicę wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia.Pieczemy

Ostra na Słodko
Ciasto ala Kinder Maxi King 21518

można zmodyfikować i na przykłąd zamiast biszkoptu użyć herbatników.  Polecam! Ciasto ala Kinder Maxi King           Składniki: Biszkopt: ·       5 jajek ·       1/2 szklanki cukru pudru ·       1/3 szklanki cukru dark muscovado ·       100 g mąki(...)posmarować masą krówkową, a następnie przełożyć kremem. Przygotować polewę czekoladową. Orzechy włożyć do worka i potraktować tłuczkiem. Można również posiekać nożem ale pierwszy sposób jest zdecydowanie szybszy. Polać ciasto polewą i posypać orzechamiWłożyć do lodówki na kilka godzin aby masa się ścięła

Mania Gotowania
ciasto "pyzia" 209

Dużo robi tu biszkopt zalany galaretką, który wprost uwielbiam. Jeśli tak jak ja nie lubicie suchego biszkopta pod takimi ciastami to koniecznie wypróbujcie ten sposób.  *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę jabłkową: 1 kg kwaśnych jabłek 2 galaretki o smaku kiwi na masę(...)biszkopty. Wstawić do lodówki. Kremówkę ubić z pudrem. Żelatynę rozrobić w dwóch łyżkach wrzątku i wlać do śmietany. Wyłożyć na ciasto i wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem na wierzchu ułożyć maliny

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Panierka kukurydziana do ryb. Jak odmrażać i smażyć mrożone filety rybne 277

samym panierowaniem również. Filetów do panierowania nie przyprawiam – ryba ma swój charakterystyczny smak i nie zagłuszam go niczym – przyprawiam za to mocno panierkę. Panierka z dodatkiem mąki kukurydzianej ma kilka olbrzymich plusów. Po pierwsze – mąka kukurydziana jest żółta, a to od razu nadaje smażonym czy pieczonym panierowanym produktom słoneczny kolor – a jemy oczami, prawda? Secundo – panierka z dodatkiem mąki kukurydzianej(...)ważne są dwa czynniki – ryba ma być dokładnie pozbawiona wody z rozpuszczonego lodu żeby nie niszczyć wiążących/klejących właściwości jajek i musi być w temperaturze otoczenia . Wszystkie sypkie składniki panierki dokładnie ze sobą mieszamy. W miseczce dokładnie rozkłócamy jajka z dwoma łyżkami mleka. Na patelni o grubym dnie mocno rozgrzewamy na średnim ogniu olej rzepakowy lub ryżowy – oleju powinno

Karo in the Kitchen
Tymiankowa tarta z botwiną dumą wiosennej kuchni 196

Przynajmniej dumą mojej Kuchni :) I to jaką! Podchodziłam do niej kilka razy, ale za żadnym nie udało mi się uzyskać smaku, który wymyśliłam sobie w głowie. Z burakiem ćwikłowym, czy z botwiną? Najpierw blanszować, czy nie? Kroić, czy trzeć? Za twarde, za słone, zbyt mało wyraziste...i tak metodą prób i błędów W KOŃCU znalazłam brakujące elementy, niepotrzebne odstawiłam(...)pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 3 gałązki świeżego tymianku/ 1/3 łyżeczki suszonego tymianku Farsz: 2 średnie cebule  pęczek botwiny 1/2 łyżki miodu 1 łyżka wody sól pieprz olej do smażenia Zalewa: 2 jajka 150ml mleka sól 3 gałązki świeżego tymianku/ 1/3 łyżeczki suszonego tymianku pieprz Do tego: ser bałkański z owczego mleka z solanki/ feta Sposób przyrządzenia: Ciasto

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Zapiekane szparagi i rzodkiewkowe historie 176

jeść pęczkami, nie czując ostrości na języku. Jaka szkoda... Pomysł na tę tartę znalazłam w magazynie Spis bedre , nr 5/2016, który tak mi się spodobał, że kupiłam już kilka numerów pod rząd. Apetyczne zdjęcia i ciekawe przepisy, które mam ochotę wypróbować od razu. Wiele z nich przygotowuję, gdy mam trochę czasu; są to jednak z reguły dania obiadowe, które(...)jaki sposób zapiec szparagi postanowiły Ania , Emilia ,  Mirabelka  i Panna Malwinna .  Tarta ze szparagami i kurczakiem na cieście filo Składniki: (na formę do tarty 35x11 cm) 3 płaty ciasta filo 40 g masła nadzienie: 350 g piersi z kurczaka 4 cebulki dymki 250 g zielonych szparagów 2 łyżeczki curry w proszku 2 jajka 200 g serka wiejskiego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto Makowo-Kokosowe z Warstwą Sernikową i Masą Budyniową 659

masła Ciasto Makowo Kokosowe z Warstwą Sernikową i Masą Budyniową - Sposób przygotowania:Warstwa Serowa:Warstwę sernikową warto przygotować dzień wcześniej, ponieważ musi być ona całkowicie wystudzona zanim zaczniemy składać ciasto.Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Zmielony twaróg miksujemy razem z cukrem i śmietanką. Następnie wbijamy jajka - mieszamy i na końcu dodajemy 2 łyżki budyniu. Łączymy składniki do otrzymania gładkiej(...)ubijamy na puch. Budyń miksujemy do momentu otrzymania gładkiej masy i pozbycia się ewentualnych grudek. Następnie partiami, ciągle miksując dodajemy porcje budyniu do ubitego masła. Gotowy krem wkładamy na kilka minut do lodówki.Na spód formy wykładamy dolną część ciasta. Następnie smarujemy połową masy budyniowej, kładziemy warstwę sernikową i pokrywamy drugą częścią kremu. Całość przykrywamy górną warstwą ciasta

Słodka Strona