oraz listę zakupów możecie pobrać po zapisaniu się na mój newsletter pon iżej. Wszystkie przepisy w PDFie przeliczyłam na 2 porcje. Przy okazji dzisiejszego wpisu chciałam opowiedzieć Wam kilka słów o nowej książce, którą wydała moja blogowa koleżanka, Malwina z bloga Filozofia Smaku . "Lunchbox na każdy dzień" to zbiór prostych przepisów na dania, które możecie zabrać ze sobą(...)sałaty i pomidorków koktajlowych. W wersji wegetariańskiej możecie zamienić szynkę na ser feta. Składniki / na 2 porcje: 3/4 szklanki mąki pszennej (u mnie pełnoziarnista) pół szklanki przefiltrowanej wody 1 jajko pół łyżeczki soli szczypta pieprzu pęczek szczypiorku, posiekanego 1 ząbek czosnku, posiekany 1/2 papryczki chilli, posiekanej 50 g dobrej jakości szynki (ja wybrałam prosciutto cotto) pokrojonej w kostkę - w wersji
Chilli Czosnek i Oliwałykowata, dlatego trzeba się jej pozbyć. Tu szkoły są dwie: jedna każe po prostu złapać szparaga dwoma rękami, wygiąć w łuk, a zdrewniała końcówka sama się odłamie. Jest to sposób szybki, prosty, ale stosując go ryzykujemy, że wraz z nienadającą się do zjedzenia częścią utracimy też soczyste kawałki szparaga. Dotyczy to w szczególności szparagów grubych, nie tak elastycznych jak szparagi(...)miejscu odcinamy zdrewniały kawałek. Tyle teorii. Zresztą nie ma się co o metodach obróbki szparagów rozpisywać, bo jest to warzywo niesłychanie wdzięczne do przygotowania. Polecamy Wam do wypróbowania kilka przepisów ze szparagami, prostych i smacznych. SZPARAGI Z MAKARONEM W MAŚLANYM SOSIE Pyszne, zielone danie. Mega prosta i szybka pasta w aksamitnym, lekkim sosie z pociętymi na kawałki szparagami. SPAGHETTI
Niedzielny kucharzprzyszła mi na myśl nazwa „kudłacze”, właśnie z powodu odstających farfocelków. Ale wiecie co, takie grubsze starcie, wyszło plackom na dobre. Nie dość, że zrobiłam je w kilka minut, nie pościerałam sobie paluchów, to i placki fajnie chrupały. Kiedyś, jeszcze jako dziecko nie lubiłam placków. Szczególnie tych ziemniaczanych. Jeśli były na kolację, to zawalał mi się cały świat(...)ciepło i zimno. A Wy z czym lubicie jeść placki ziemniaczane? Drukuj Klasyczne placki ziemniaczane – kudłacze Składniki 1 kg ziemniaków 1 jajko 1 średnia cebula sól, pieprz, czosnek, chili opcjonalnie 3 łyżki mąki olej do smażenia ulubione dodatki Sposób przygotowania Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Cebulę obieramy i również ścieramy. Dodajemy do ziemniaków przyprawy, jajko i mąkę. Mieszamy
Mieszam w Garnkuniektórych jest to nieco czasochłonne danie, ale jaka duma i zadowolenie podczas konsumpcji :) SKŁADNIKI: ( ok. 30 ravioli) CIASTO MAKARONOWE: 300 g mąki makaronowej „00” (lub semoliny) 3 jajka 1 łyżka oliwy NADZIENIE: 250 g ricotty 1 łyżka oliwy duża garść świeżej bazylii ( można zastąpić szałwią/ tymiankiem) 1 łyżeczka suszonej bazylii (opcjonalnie) morska sól i świeży pieprz do smaku DODATKOWO(...)części i każdą z osobna rozwałkowujemy. Gdy ciasto się klei do wałka podsypujemy lekko mąką. Można użyć przystawki, maszyny do makaronu albo wałka i stolnicy (ja zastosowałam ten ostatni sposób). Staramy się, by płaty makaronu były prostokątne. Maszynką do ravioli wycinamy kwadraty o szerokości ok. 3 cm. Na każdy kwadrat nakładamy po pół łyżeczki farszu (nie za dużo
Calzonella.comrozpuszczamy na wolnym ogniu, mieszając. Miód ma być płynny, ale nie gorący. Jeśli jest ciepły najlepiej wlać do niego zimną śmietanę, by od razu był gotów do użycia. Jajka mieszamy razem z cukrem, miodem i śmietaną, przy użyciu drewnianej łyżki lub widelca. Następnie dodajemy przyprawę do piernika, olejek cytrynowy i pomarańczowy, sól, mielone migdały i orzechy (lub same migdały(...)wystudzeniu pierniczki lukrujemy. Do cukru pudru dodajemy kilka łyżek wody, mleka lub wody z sokiem cytrynowym i mieszamy tak długo, aż masa stanie się jednolita i pozbędziemy się grudek. Gotowym lukrem przy pomocy pędzelka lukrujemy pierniki (najpierw spód potem góra), układamy ponownie na pergaminie, by lukier stwardniał i odstawiamy na kilka godzin. Wysuszone pierniki przekładamy do szczelnych puszek
Smakowy Rajząbki czosnku łyżka musztardy łyżeczka sosu Worcester (ewentualnie Maggi) łyżeczka zimnej wody 2 małe jajka sól, pieprz przyprawy: słodka papryka, gorczyca olej (do smażenia) Dodatkowo: ok. 2 o górki konserwowe duża cebul a musztarda ketchup Domowy Hamburger jak z McDonald's - Sposób przygotowania: Bułeczki: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem 2 łyżek cukru(...)się "skurczy"). Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, ogórki w plasterki. Bułeczk i przekrawamy wzdłuż ( możemy je podpiec na patelni). Na dół wykładam y po rcje wołowiny , a na nią kilka plasterków ogórka (w oryginalnym hamburgerze z najdziemy jedynie jeden plasterek ) , posypujemy cebulką . Górną część bułeczki smarujemy od spodu ketchupem oraz musztard ą (po ok. 1 łyżecz ce) i kładziemy
Słodka StronaLipiec mija mi w pracy. To niewiarygodne że mimo wakacji ciągle siedzę w szkole po kilka godzin dziennie. Ostatnie dziesięć dni były naprawdę bardzo trudne. Narada, spotkania w Starostwie, „gorąca” linia telefoniczna i ciągłe ustalenia, na które nie mogłam się zgodzić, dyskusje, negocjacje. W piątek przeżyłam bardzo trudne spotkanie, tym razem u mnie w szkole. Uff, dużo tego było. Piszę(...)miękkiego masła • 2 duże jajka • 1 kg mąki pszennej • 2 i 1/4 szklanki ciepłego mleka Rozczyn: • 40 g świeżych drożdży • 3 łyżki ciepłego mleka • ok 3 łyżek mąki • 1 łyżeczka cukru Nadzienie: • 500 g jagód (mogą być mrożone) • 300 g serka śmietankowego • 2 łyżki miodu • 4 łyżki cukru waniliowego Dodatkowo: • 1 żółtko • 2 łyżki mleka Sposób przygotowania: 1. Twarożek, miód
W mojej kuchniżaroodpornym, polewa sosem, posypuje serem i zapieka kilkanaście minut. Enchilada z kurczakiem, ryżem i warzywami Enchilada może powstać z farszem mięsnym, np. z kurczaka lub mięsa mielonego, owoców morza, jajek, z ziemniakami połączonymi z twarogiem. W internecie, na blogach można spotkać rozmaite przepisy, np. z dodatkiem pieczarek, oliwek, innych warzyw, nawet owoców (bananów), różnych sosów. Myślę, że każdy taki rulonik(...)smakuje świetnie! Enchilada z kurczakiem, czerwoną fasolą, papryką, kukurydzą i ryżem – pyszne aromatyczne, zapiekane danie, propozycja obiadowa lub na kolację. Przepis zalazłam tutaj , modyfikując nieco składniki dania oraz sposób przygotowania, wszystko w zależności od ilości gości. Danie z pewnością zasługuje na powtórkę! Smacznego SKŁADNIKI: 12 dużych tortilli pszennych lub pełnoziarnistych (3 opak. po 4 sztuki) 160 g ryżu
Zasmakuj Kuchniwymieszać i odstawić na 15 minut. Orzechy i migdały posiekać. Bakalie sparzyć wrzątkiem, a następnie pokroić w cienkie paski. Dodać do chleba i wymieszać. Dodać cukier i roztrzepane lub ubite jajka. Znów bardzo starannie wymieszać. Foremki wysmarować masłem. Przełożyć do nich masę. Na wierzchu ułożyć kawałek masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około godzinę. Podawać z lodami. *podczas(...)marnowaniu żywności. W Taste&Share będziemy pokazywać nowe rozwiązania w kuchni, nowe sposoby wykorzystania domowych sprzętów, zwracać uwagę na to jak przechowywać żywność i jak gotować z resztek. Razem będziemy wymyślać nowe pomysły i koncepcje, a potem będziemy się nimi DZIELIĆ. Share, czyli care Kilka lat temu w Niemczech narodził się ruch nazwany „foodsharing”. Jego głównym celem jest zmniejszenie
królestwo garówsięgał po jego dokładkę. A dla wielbicieli makowych ciasto polecam jeszcze Ananaska albo Pijaka – oba te ciasta są oczywiście na blogu. Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( blacha 24×30 ) BISZKOPT: * jajka – 6 szt * cukier – 1 szkl * mak – 1 szkl * mąka puszysta poznańska LUBELLA – 1 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczki * aromat do ciast migdałowy(...)puszcie * mak do posypania * sok cytrynowy PIANA: * śmietana 30% – 600 g * cukier puder – 3 łyżki * cukier waniliowy – 1 łyżka * fix do śmietany – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT MAKOWY: Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, a następnie wlewamy po jednym żółtku i dalej ubijamy. Wsypujemy przesianą mąkę LUBELLA z proszkiem do pieczenia i dodajemy mak oraz
Ostra na Słodkobiszkoptu użyjemy kakaowych, okrągłych biszkopcików to jeszcze szybciej go przyrządzimy. Deser idealny na niedzielny podwieczorek lub np. walentynkowy wieczór. Czekoladowy Sernik na Zimno (z Mascarpone) - Składniki: Biszkopt: 2 jajka 4 łyżki cukru 1/2 łyżki mąki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia polowa cukru waniliowego łyżka kakao Masa serowa: 200 g gorzkiej czekolady 500 g mascarpone(...)śmietanki kremówki 30% 1/2 szklanki cukru pudru 2 fixy do ubijania śmietany Polewa czekoladowa: 60 g czekolady mlecznej 60 ml śmietanki kremówki Czekoladowy Sernik na Zimno (z Mascarpone) - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Tortownice ze ściąganym pierścieniem (20 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek
Słodka StronaNa ten tort pomysł powstawał w trakcie tworzenia. Nie miałam na niego pomysłu przed pieczeniem. Piekłam biszkopt i myślałam sobie, jakoś to będzie. Jedyne co wiedziałam
Blondynka Gotujedodatkiem jarmużu. Całość pysznie i lekko łączy się z sezonowymi truskawkami, którymi jeszcze można się cieszyć. Cudownej niedzieli! 😃 Składniki: Jarmużowy biszkopt (śr: 18 cm) -4 średnie jajka -90g jarmużu (liście bez łodyg) -100ml oleju rzepakowego -200g mąki ryżowej -200g ksylitolu -sok z połówki cytryny Truskawkowy krem -5 łyżek ryżu jaśminowego -100ml mleka(...)wyłączyć i zostawić pod przykryciem ok 30 minut (w ten sposób ryż będzie miękki).. Następnie dolać nieco wody i ugotować ryż tak aby po wystudzeniu nie było w nim płynu. Do truskawek dodać ryż i ksylitol, wszystko zmiksować na gładko. Następnie wsypać mąkę kokosową, wymieszać i pozostawić na kilka minut do zgęstnienia. Jeśli masa jest jeszcze trochę za rzadka dodać
Candy Pandassię magicznie pojawiać na stole. Zakupy same się nie robiły i, o zgrozo, papieru toaletowego i soli jak brakło, to na amen i nie było mamy, która w czarodziejski sposób zawsze wynajdywała brakujące rzeczy. Dorosłość kopnęła mnie w dupę dość intensywnie. Jak na ironię, osiedlowy sklep lubował się w mrożonych pierogach, kluskach, pyzach i knedlach. Wiecie, tanie, łatwe do zrobienia(...)też nie wpływa dobrze na talię, ale raz na jakiś czas możemy schować się przed światem, Barbarami i skonsumować kilka małych, pełnych dobroci kuleczek. Potrzebujemy: 1 kg białego, półtłustego sera – żadnych wynalazków do serników, kostka ma być! 4 jajka 4 łyżki drobnego cukru mąkę pszenną – tyle ile wejdzie, żeby było ciasto, które można dowolnie formować łyżkę pasty waniliowej
ladykitchenkapusty. Do miski przerzucamy zmielone mięso z kaczych ud bez skóry, zmielony łój wołowy, zmieloną łopatkę wieprzową, posiekane śliwki suszone, posiekane 2 ząbki czosnku, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, jajko. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy na jednolitą masę. Zwilżonymi w oleju dłońmi formujemy zgrabne pulpety wielkości dużego orzecha włoskiego. Takie pulpety obsmażamy na rumiany kolor(...)świeżej bazylii 1 ostra papryczka 1 łyżka miodu sól, grubo mielony pieprz. Sposób przygotowania: Cebulę i suszone pomidory kroimy w drobną kosteczkę, na patelnię wylewamy olej od suszonych pomidorów i na bardzo małym ogniu powoli prażymy. Cebula powinna się zrobić rumiana, chrupiąca i „sucha”. W ten sposób powstaje tzw. „wegetariańska okrasa”. Steki bavette kroimy w plastry grubości
WojnaNaSmaki.pl