jajka na kilka sposobów - 4154 przepisów (strona:206/277)

Pyszne, proste do upieczenia ciasto dyniowe 188

dwie książki. Inaczej się nie da ponieważ…. Ken Follet autor Filarów ziemi” i „Świata bez końca”, „Igły” tym razem wpadł na pomysł aby napisać trylogię Stulecie. Postanowił opisać w sposób powieściowy najważniejsze, przełomowe, burzliwe wydarzenia historyczne poprzedniego XX stulecia. A na ich tle pokazać losy fikcyjnych i rzeczywistych bohaterów. „Upadek gigantów” otwiera trylogię i przedstawia pełną napięcia opowieść o losach(...)również swoisty przewodnik po historii XX wieku. Druga część trylogii nosi tytuł „ Zima świata”. Akcja tej książki rozpoczyna się w momencie dojścia Hitlera do władzy w 1933 roku, kilka lat po wydarzeniach opisanych w „Upadku gigantów”. Książka ukazuje dalsze losy bohaterów pierwszej części serii oraz ich dzieci. Dzieje powiązanych rodzin z różnych krajów ukazane są na tle wydarzeń historycznych, które

Moja Mama Gotuje
Tort Brzoskwiniowy z Masą Budyniowo-Maślaną oraz Kremem Budyniowo-Śmietanowym 321

biszkopt:4 jajka (osobno żółtka i białka)8 łyżek cukru3/4 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowymasa:500 ml mlekabudyń waniliowyłyżka mąki ziemniaczanej2 żółtka 1/3 szklanki cukrucukier waniliowy80 g miękkiego masła120 ml śmietanki kremówki 30%puszka brzoskwiń (820 g)   Tort Brzoskwiniowy z Masą Budyniowo-Maślaną oraz Kremem Budyniowo-Śmietanowym - Sposób przygotowania:Tortownice(...)się masło).Następnie stopniowo, na niskich obrotach miksera dodajemy po jednej łyżce budyniu (z pozostałej 1/3 części budyniu). Krem przekładamy do lodówki do lekkiego stężenia.Brzoskwinie odsączamy, pozostawiamy kilka na dekoracje, a resztę kroimy w dość drobną kostkę. Dolną część biszkoptu umieszczamy w tortownicy z obręczą (boki smarujemy masłem). Ciasto ponczujemy niewielką ilością syropu spod brzoskwiń (można go rozcieńczyć

Słodka Strona
Ciasto Czekoladowo – Buraczkowe z Maślanym Kremem Czekoladowym 237

prawdzie robiłam go tylko raz ale niestety smak tego ciasta, jak dla mnie nie do przeskoczenia. Drugi powód: krem maślany. Zapałałam zbyt dużą sympatią do kremów śmietankowych i tym sposobem kremy maślane zeszły na plan dalszy. Nie byłabym jednak sobą gdybym czegoś nie zrobiła z przekory, z nadzieją, że tym razem ciasto z buraczkami, przełożone dodatkowo kremem maślanym zachwyci moje(...)liście. Składniki na ciasto: 200 g gorzkiej czekolady 4 łyżki espresso 200 g masła 135 g mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 5 jajek 200 g cukru kryształu 250 g ugotowanych, obranych i zblendowanych buraczków Czekoladę rozpuszczamy z masłem na małej mocy palnika. Dodajemy gorące espresso. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę mieszamy z proszkiem

Made By Mom And Son
Jak ugotować jajka na twardo? Ile gotować? 890

odpowiednio co do jednej minuty. Poniżej zamieściłam kilka cennych wskazówek, m.in. o tym, ile jajka na twardo trzeba gotować , by były idealne. Mam nadzieję, że przyda się to Wam nie tylko na Wielkanoc, ale także wtedy, kiedy najdzie Was ochota na jajka w majonezie na śniadanie, kolację, czy też będziecie potrzebowali jajka na twardo do sałatki. @media (min-width:800px(...)gotowaniem, powyżej 10 minut, spowoduje, że na brzegach żółtka pojawi się zielonkawo-szara otoczka, co niestety nieco psuje smak jajka oraz wygląda mało estetycznie. Jajko ugotowane na twardo ma ok. 78 kcal. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak gotować jajka na twardo? Sposób numer 1 – tradycyjny, w garnku: Jajka najlepiej wcześniej wyciągnąć z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej lub umyć

Kulinarne Przeboje
Ciasto podwójnie orzechowe z wafelkami 226

serka mascarpone 200 g nutelli ( jeśli ktoś nie lubi mocno słodkich ciast, należy zmniejszyć ilość) 50 g orzeszków ziemnych Masa orzechowa: 100 g miękkiego (!) masła 2 żółtka (z dużych jajek) 40 g cukru 100 g orzechów włoskich, mielonych 100-110 g kwaśnej śmietany 18% 2 wafelki Lusette (u mnie mleczny i nugatowy) odrobina spirytusu Dodatkowo: 1-2 wafelki Lusette Białka(...)poprzek, a w połowie wzdłuż. Od sposobu układania zależy też ilość potrzebnych wafelków). Orzechy włoskie, mielimy. Mieszamy je z kwaśną śmietaną. Żółtka umieszczamy w misce i razem z cukrem ubijamy na parze (miskę kładziemy na naczyniu wypełnionym w 1/4 jego objętości wodą i włączamy palnik na niewielką moc). Miksujemy przez kilka minut do momentu aż masa zgęstnieje i stanie się

Smaki Na Talerzu
Ślubne ciasteczka 225

coś słodkiego i autorskiego. Do przygotowania ok. 45 ciastek potrzebujemy na ciastka: 5 szklanek mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 250 g masła 5 żółtek (lub dla oszczędnych 2 jajka) 1/2 łyżeczki soli na lukier plastyczny: 100 g glukozy w proszku (do kupienia w aptece) 4 łyżeczki żelatyny 70 ml wody 3 łyżeczki masła ok. 500 g cukru pudru(...)wszystkie elementy należy wycinać nożykiem. Wcześniej szablon można sobie wyciąć z kartki papieru i w ten sposób wyciąć garnitur. Białe ranty malujemy lukrem, muszkę przyklejamy również lukrem. Gotowe ciastka pakujemy w folię i szczelnie zamykamy. Można je przechowywać przez kilka miesięcy. Ciasto będzie kruche, a lukier plastyczny dosyć twardy

Jadło i czytadło
Kotlety owsiane i Szalone nożyczki 170

Zalej płatki gorącą wodą, mniej niż 1 cm ponad ich powierzchnią (po 20 minutach wchłoną wodę). Podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj do płatków podsmażone warzywa, jajko, pieprz, sól, majeranek, zioła prowansalskie. Dokładnie zmiksuj. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj trochę bułki tartej. Formuj małe, płaskie kotlety i smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoto. Wychodzi 5-6 sztuk. Podawaj(...)widowni. To właśnie ona decyduje, kto dokonał zbrodni, ale w jaki sposób – tego już nie zdradzę… Dodam tylko, że w trakcie przerwy, co odważniejsi mają możliwość podzielenia się swoimi przypuszczeniami z panem policjantem, a wybrańcy mogą dostać cukierek albo nawet herbatkę od Tonia. PS „Szalone nożyczki” są grane kilka razy w miesiącu w Teatrze Wandy Siemaszkowej w Rzeszowie. Bilety: 35zł

Qlinarnie i Qlinarnie
Ciasto na smutki. I niech zrobi się różowo! 276

czasem widzimy  mniej? Albo nie rozpoznajemy? A może zwodzi nas rutyna, brawura, pewność siebie... A może po prostu nigdy nie można przejść tej samej trasy w ten sam sposób. Dziś się zgubiłam.  Z początku trasa wiodła szlakiem, któremu ufam - kawa, uśmiech, pogodne objęcie poranka.  Ale za pierwszym zakrętem wszystko poszło nie tak, jak chciałam.  Zamiast słońca(...)JABŁKAMI I MALINAMI - NA SMUTKI I NA DESZCZOWE DNI 125 g masła 1 filiżanka cukru, najlpiej ciemnego 250 g kwaśnej śmietany 3 jajka 1,5 filiżanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki kakao kilka jabłek garść malin (mogą być mrożone) Masło utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę. Dodać śmietanę i kolejno po jednym jajku

KUCHARNIA
Tarta ze szparagami, porem i pomidorami 220

kurczaka (300g) pęczek zielonych szparagów (700g) 1 duży por (100g) - jego biała i lekko zielona część; ciemnozielone liście warto umyć, poporcjować i zamrozić do wykorzystania jako warzywo do zupy kilka sztuk pomidorków czereśniowych (100g) 2 jaja - całe 100g sera żółtego - startego na dużych oczkach tarki - mój był akurat w plasterkach, więc po prostu pokroiłam go w drobna kosteczkę 150ml śmietany(...)Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia.   Podpiec 20 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja góra-dół, bez termoobiegu. Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy. W międzyczasie przygotować kurczaka - pokroić na drobne kawałki, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka, wstawić na 15 min. do lodówki w celu

Grunt to przepis!
Lekkie ciasto z musem truskawkowym 166

jajka 70 g drobnego cukru 50 g mąki pszennej tortowej 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Mus truskawkowy: 1 kg truskawek (świeżych lub mrożonych) 330 ml śmietanki 30% 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 8 łyżeczek żelatyny 8 łyżek zimnej wody Galaretka: 2 szklanki truskawek 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki żelatyny Sposób(...)przez sitko. Znów podgrzewamy a gdy się zagotują zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę. Mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia.  Gdy galaretka będzie wystudzona, polewamy nią mus. Ciasto odkładamy na kilka godzin do lodówki aby stężało. Dekorujemy truskawkami

Qchnia po prostu
Kotlety pożarskie - Smaki Warszawy z Królewskim niefiltrowanym 169

rogu Krochmalnej i Ciepłej browar spółki „Schöffer i Glimpf”, który na licytacji w 1846 roku kupili Błażej Haberbusch i Konstanty Schiele wraz z Henrykiem Klawe. I w ten sposób powstał browar „Haberbusch, Schiele i Klawe” produkujący początkowo piwo ciemne mocne. Henryk Klawe w 1865 roku wycofał się ze spółki, od tej pory browary nosiły nazwę „ Haberbusch i Schiele” . Dzięki wysokiej(...)zapomnienia kulinarne tradycje stolicy. Swoją wiedzę o warszawskich klimatach zdobywa między innymi podczas wypraw na targi i długich rozmów o przyjemności jedzenia z prawdziwymi warszawiakami. Podczas warsztatów przygotowaliśmy kilka, z niezbyt długiej listy dań warszawskich. Były to: raki w śmietanie, chłodnik mazowiecki na cielęcinie i wodzie z ogórków kiszonych, pyzy z Różyca, marynowane buraki, Wuzetka, której nazwa (według jednej wersji

królestwo garów
Tarta z brokułem, boczkiem i pieczarkami 247

czasami dla urozmaicenia używam tego patentu: Marchewkowe ciasto na tartę . Gdy mam akurat fantazję wyczyścić lodówkę z przeróżnych resztek jedzeniowych, właśnie tarta do tego mi służy. Rozmrożone ciasto oraz kilka zapomnianych składników lodówkowych tworzy niewielkim nakładem pracy pyszny i syty obiad . Gdybyście chcieli przyjrzeć się bliżej moim innym pomysłom na tartę, zapraszam: Tarta z serem feta i kurczakiem   Tarta(...)Patryka   Tarta z kurczakiem, pomidorem, papryką i groszkiem   Tarta z fasolką szparagową na boczku   Tarta warzywna pod kołderką z mozzarelli   Tartaletki z boczkiem i jajkiem Składniki na na formę do tarty o średnicy 27cm : 1 porcja gotowego ciasta na tartę - przepis własny na Idealne ciasto na tartę TU   200g boczku wędzonego w plastrach  300g

Grunt to przepis!
Warzywa z kaszą jaglaną i jajkiem 178

się osobom, które walczą z chorobami nowotworowymi, jak również zalecana jest przy chorobach żołądka, trzustki, jelit i nerek. Ma właściwości wysuszające błony śluzowe oraz antywirusowe, zatem jest dobrym, domowym sposobem na lejący, uciążliwy katar a także na inne dolegliwości przy zapaleniu górnych dróg oddechowych czy przeziębieniu. Podając dzieciom jaglankę w czasie infekcji, wzmacniamy ich układ odpornościowy, rozgrzewamy i pobudzamy wychłodzony(...)przelać najpierw zimną, a potem gorącą wodą. Można też wrzucić kaszę do wrzątku, po chwili odcedzić i jeszcze raz wsypać do czystej, gotującej się wody. Warto namoczyć kaszę na kilka godzin albo na noc w wodzie z dodatkiem soku z cytryny - ten zabieg razem z gotowaniem pomoże unieczynnić fityniany - związki zawarte w kaszach, utrudniające przyswajanie składników mineralnych. Gotowanie na sypko

Moja Mama Gotuje
Żur na zakwasie chlebowym 238

moich ulubionych zup. Gotowałam ją już na przeróżne sposoby i nigdy mi się nie nudzi! Uwielbiam, kiedy żur jest gęsty i kwaśny, ale konsystencja i wyrazistość smaku to rzecz gustu. Przygotowanie domowego zakwasu na żur to pestka - wystarczą 2-3 minuty, by umieścić wszystkie składniki w słoiku lub butelce i odczekać kilka dni, aż zakwas zacznie pracować. Tym razem(...)czosnkiem) i podsmażoną kiełbasę. Całość zamieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut na małym ogniu, aż żur zgęstnieje. Dopraw do smaku solą i majerankiem. Jeśli masz surową białą kiełbasę - dodaj ją do żuru, by podczas gotowania na wolnym ogniu "doszła". Żur możesz również podać z połówkami jajka na twardo. Jeśli żur wyszedł zbyt gęsty - rozcieńcz go niewielką ilością przegotowanej wody

Moje Qulinaria
Tort orzechowy - dla diabetyków :) 568

porcji. Biszkopt: 6 jajek 3 łyżki ksylitolu 6 łyżek mąki amarantusowej Masa orzechowa: 800 g gęstego jogurtu naturalnego tupu greckiego 350 g masła orzechowego 4 - 5 łyżek ksylitolu szczypta soli sok wyciśnięty z jednej cytryny 100 g orzechów włoskich 10 g żelatyny Posypka czekoladowo-orzechowa: 100 g orzechów włoskich 200 g gorzkiej czekolady SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek(...)drugim blatem. Smarujemy wierzch i boku tortu resztą masy orzechowej, po czym posypujemy wierzch i boki resztą posypki czekoladowo-orzechowej. Dekorujemy tort połówkami orzechów włoskich. Gotowy tort wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Tort kroimy nożem zanurzonym na chwilę w gorącej wodzie, a następnie wytartym do sucha. Smacznego

W kuchni Katie

Proponowane wyszukiwania