romantyczną kolację. Ciasto bardzo efektownie się prezentuję i jest z pewnością jest ciekawym pomysłem na Walentynkowy prezent. Walentynkowa Czekoladowa Rolada z Mascarpone i Serduszkową Galaretką - Składniki: Biszkopt: 3 jajka 6 łyżek cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao cukier waniliowy Masa: 300 g serka mascarpone 150 g schłodzonej śmietanki(...)proszku galaretka wiśniowa Polewa: 70 g czekolady gorzkiej (lub pół na pół z mleczną) 70 ml śmietany kremówki 30% Walentynkowa Czekoladowa Rolada z Mascarpone i Serduszkową Galaretką - Sposób przygotowania: Galaretkę rozpuszczamy w ok. 400 ml gorącej wody i gdy lekko przestygnie wlewamy do wysokich naczyń, np. szklanek, a najlepiej użyć plastikowych jednorazowych kubeczków. Umieszczamy w lodówce do całkowitego stężenia
Słodka Stronawiśniami. W wersji jeżynowej podbiło nasze serca i oczywiście podniebienia ;). Bardzo polecam! Biszkopt: 1 szklanka mąki pszennej ( 160 g ) 1 łyżka mąki ziemniaczanej ( 10 g ) 6 dużych jajek 1 szklanka cukru ( 220 g ) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 10% Krem budyniowo - maślany: 600 ml mleka 3 żółtka 3,5 łyżki mąki pszennej ( czubatej ) 2,5 łyżki(...)wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą, wyrównać. Piec około 20 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt przestudzić przez kilka minut w formie, następnie przełożyć na kratkę i odłożyć do całkowitego wystudzenia. Krem budyniowo - maślany: 200 ml mleka zmiksować z żółtkami i obiema mąkami na bezgrudkową masę. Resztę mleka przelać
Opowieści z piekarnikadrewniane - Naczynie na Jajka Ufo Miseczka drewniana to - Margot misa w rozmairze S Cała kolekcja Margot, to przepiękne drewniane miski i patery. Babkę Wielkanocną, postanowiłam podać właśnie na paterze z tej serii. Margot Patera M Koszyczek Wielkanocny wybrałam, już taki z przykryciem. Postawiłam na kolor biały, który będzie uniwersalny i przyda się na pewno na kilka kolejnych Świąt. Masielniczkę(...)serii postawiłam na imbryk, dzięki czemu, herbata będzie ciągle ciepła, a my możemy dłużej posiedzieć przy stole z rodziną. Na stole zawsze muszą pojawić się elementy dekoracyjne, dlatego wybrałam kilka żółtych kurczaków , zielonego zająca i piękne świece. No to jak, już stół mamy udekorowany to czas go czymś zastawić. Polecam Wam przepyszną babkę potrójnie czekoladową! PRZEPIS NA BABKĘ WIELKANOCNĄ
SMYKWKUCHNIdwie książki. Inaczej się nie da ponieważ…. Ken Follet autor Filarów ziemi” i „Świata bez końca”, „Igły” tym razem wpadł na pomysł aby napisać trylogię Stulecie. Postanowił opisać w sposób powieściowy najważniejsze, przełomowe, burzliwe wydarzenia historyczne poprzedniego XX stulecia. A na ich tle pokazać losy fikcyjnych i rzeczywistych bohaterów. „Upadek gigantów” otwiera trylogię i przedstawia pełną napięcia opowieść o losach(...)również swoisty przewodnik po historii XX wieku. Druga część trylogii nosi tytuł „ Zima świata”. Akcja tej książki rozpoczyna się w momencie dojścia Hitlera do władzy w 1933 roku, kilka lat po wydarzeniach opisanych w „Upadku gigantów”. Książka ukazuje dalsze losy bohaterów pierwszej części serii oraz ich dzieci. Dzieje powiązanych rodzin z różnych krajów ukazane są na tle wydarzeń historycznych, które
Moja Mama Gotujebiszkopt:4 jajka (osobno żółtka i białka)8 łyżek cukru3/4 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowymasa:500 ml mlekabudyń waniliowyłyżka mąki ziemniaczanej2 żółtka 1/3 szklanki cukrucukier waniliowy80 g miękkiego masła120 ml śmietanki kremówki 30%puszka brzoskwiń (820 g) Tort Brzoskwiniowy z Masą Budyniowo-Maślaną oraz Kremem Budyniowo-Śmietanowym - Sposób przygotowania:Tortownice(...)się masło).Następnie stopniowo, na niskich obrotach miksera dodajemy po jednej łyżce budyniu (z pozostałej 1/3 części budyniu). Krem przekładamy do lodówki do lekkiego stężenia.Brzoskwinie odsączamy, pozostawiamy kilka na dekoracje, a resztę kroimy w dość drobną kostkę. Dolną część biszkoptu umieszczamy w tortownicy z obręczą (boki smarujemy masłem). Ciasto ponczujemy niewielką ilością syropu spod brzoskwiń (można go rozcieńczyć
Słodka Stronaprawdzie robiłam go tylko raz ale niestety smak tego ciasta, jak dla mnie nie do przeskoczenia. Drugi powód: krem maślany. Zapałałam zbyt dużą sympatią do kremów śmietankowych i tym sposobem kremy maślane zeszły na plan dalszy. Nie byłabym jednak sobą gdybym czegoś nie zrobiła z przekory, z nadzieją, że tym razem ciasto z buraczkami, przełożone dodatkowo kremem maślanym zachwyci moje(...)liście. Składniki na ciasto: 200 g gorzkiej czekolady 4 łyżki espresso 200 g masła 135 g mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 5 jajek 200 g cukru kryształu 250 g ugotowanych, obranych i zblendowanych buraczków Czekoladę rozpuszczamy z masłem na małej mocy palnika. Dodajemy gorące espresso. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę mieszamy z proszkiem
Made By Mom And Sonodpowiednio co do jednej minuty. Poniżej zamieściłam kilka cennych wskazówek, m.in. o tym, ile jajka na twardo trzeba gotować , by były idealne. Mam nadzieję, że przyda się to Wam nie tylko na Wielkanoc, ale także wtedy, kiedy najdzie Was ochota na jajka w majonezie na śniadanie, kolację, czy też będziecie potrzebowali jajka na twardo do sałatki. @media (min-width:800px(...)gotowaniem, powyżej 10 minut, spowoduje, że na brzegach żółtka pojawi się zielonkawo-szara otoczka, co niestety nieco psuje smak jajka oraz wygląda mało estetycznie. Jajko ugotowane na twardo ma ok. 78 kcal. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak gotować jajka na twardo? Sposób numer 1 – tradycyjny, w garnku: Jajka najlepiej wcześniej wyciągnąć z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej lub umyć
Kulinarne Przebojeserka mascarpone 200 g nutelli ( jeśli ktoś nie lubi mocno słodkich ciast, należy zmniejszyć ilość) 50 g orzeszków ziemnych Masa orzechowa: 100 g miękkiego (!) masła 2 żółtka (z dużych jajek) 40 g cukru 100 g orzechów włoskich, mielonych 100-110 g kwaśnej śmietany 18% 2 wafelki Lusette (u mnie mleczny i nugatowy) odrobina spirytusu Dodatkowo: 1-2 wafelki Lusette Białka(...)poprzek, a w połowie wzdłuż. Od sposobu układania zależy też ilość potrzebnych wafelków). Orzechy włoskie, mielimy. Mieszamy je z kwaśną śmietaną. Żółtka umieszczamy w misce i razem z cukrem ubijamy na parze (miskę kładziemy na naczyniu wypełnionym w 1/4 jego objętości wodą i włączamy palnik na niewielką moc). Miksujemy przez kilka minut do momentu aż masa zgęstnieje i stanie się
Smaki Na Talerzuczekolady) 1 łyżka masła 100 g Nutelli (ok.2 łyżek) 50 ml śmietanki 30% Przygotowanie: Ciasto: Miękkie masło utrzeć do jasności i puszystości. Dodać śmietanę, kakao oraz jajko, dalej miksować na średnich obrotach miksera. Następnie wsypać przesianą mąkę oraz sól. Sodę oczyszczoną rozpuścić w soku z cytryny i od razu dodać do ciasta, zmiksować. Gdy ciasto będzie już(...)Piec w piekarniku nagrzanym 190 st.C przez ok. 6-7 minut (u mnie ok. 2 minutki dłużej). Upieczony placek wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. W taki sam sposób przygotować pozostałe 11 części ciasta. Masa: Żółtka i wodę umieścić w garnuszku, wymieszać trzepaczką. Dolać mleko skondensowane, wymieszać i podgrzewać na małym ogniu do zgęstnienia (masa nie może się
Nastoletnie Wypiekaniecoś słodkiego i autorskiego. Do przygotowania ok. 45 ciastek potrzebujemy na ciastka: 5 szklanek mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 250 g masła 5 żółtek (lub dla oszczędnych 2 jajka) 1/2 łyżeczki soli na lukier plastyczny: 100 g glukozy w proszku (do kupienia w aptece) 4 łyżeczki żelatyny 70 ml wody 3 łyżeczki masła ok. 500 g cukru pudru(...)wszystkie elementy należy wycinać nożykiem. Wcześniej szablon można sobie wyciąć z kartki papieru i w ten sposób wyciąć garnitur. Białe ranty malujemy lukrem, muszkę przyklejamy również lukrem. Gotowe ciastka pakujemy w folię i szczelnie zamykamy. Można je przechowywać przez kilka miesięcy. Ciasto będzie kruche, a lukier plastyczny dosyć twardy
Jadło i czytadłoZalej płatki gorącą wodą, mniej niż 1 cm ponad ich powierzchnią (po 20 minutach wchłoną wodę). Podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj do płatków podsmażone warzywa, jajko, pieprz, sól, majeranek, zioła prowansalskie. Dokładnie zmiksuj. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj trochę bułki tartej. Formuj małe, płaskie kotlety i smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoto. Wychodzi 5-6 sztuk. Podawaj(...)widowni. To właśnie ona decyduje, kto dokonał zbrodni, ale w jaki sposób – tego już nie zdradzę… Dodam tylko, że w trakcie przerwy, co odważniejsi mają możliwość podzielenia się swoimi przypuszczeniami z panem policjantem, a wybrańcy mogą dostać cukierek albo nawet herbatkę od Tonia. PS „Szalone nożyczki” są grane kilka razy w miesiącu w Teatrze Wandy Siemaszkowej w Rzeszowie. Bilety: 35zł
Qlinarnie i Qlinarnieczasem widzimy mniej? Albo nie rozpoznajemy? A może zwodzi nas rutyna, brawura, pewność siebie... A może po prostu nigdy nie można przejść tej samej trasy w ten sam sposób. Dziś się zgubiłam. Z początku trasa wiodła szlakiem, któremu ufam - kawa, uśmiech, pogodne objęcie poranka. Ale za pierwszym zakrętem wszystko poszło nie tak, jak chciałam. Zamiast słońca(...)JABŁKAMI I MALINAMI - NA SMUTKI I NA DESZCZOWE DNI 125 g masła 1 filiżanka cukru, najlpiej ciemnego 250 g kwaśnej śmietany 3 jajka 1,5 filiżanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki kakao kilka jabłek garść malin (mogą być mrożone) Masło utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę. Dodać śmietanę i kolejno po jednym jajku
KUCHARNIAkurczaka (300g) pęczek zielonych szparagów (700g) 1 duży por (100g) - jego biała i lekko zielona część; ciemnozielone liście warto umyć, poporcjować i zamrozić do wykorzystania jako warzywo do zupy kilka sztuk pomidorków czereśniowych (100g) 2 jaja - całe 100g sera żółtego - startego na dużych oczkach tarki - mój był akurat w plasterkach, więc po prostu pokroiłam go w drobna kosteczkę 150ml śmietany(...)Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia. Podpiec 20 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja góra-dół, bez termoobiegu. Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy. W międzyczasie przygotować kurczaka - pokroić na drobne kawałki, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka, wstawić na 15 min. do lodówki w celu
Grunt to przepis!jajka 70 g drobnego cukru 50 g mąki pszennej tortowej 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Mus truskawkowy: 1 kg truskawek (świeżych lub mrożonych) 330 ml śmietanki 30% 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 8 łyżeczek żelatyny 8 łyżek zimnej wody Galaretka: 2 szklanki truskawek 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki żelatyny Sposób(...)przez sitko. Znów podgrzewamy a gdy się zagotują zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę. Mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Gdy galaretka będzie wystudzona, polewamy nią mus. Ciasto odkładamy na kilka godzin do lodówki aby stężało. Dekorujemy truskawkami
Qchnia po prosturogu Krochmalnej i Ciepłej browar spółki „Schöffer i Glimpf”, który na licytacji w 1846 roku kupili Błażej Haberbusch i Konstanty Schiele wraz z Henrykiem Klawe. I w ten sposób powstał browar „Haberbusch, Schiele i Klawe” produkujący początkowo piwo ciemne mocne. Henryk Klawe w 1865 roku wycofał się ze spółki, od tej pory browary nosiły nazwę „ Haberbusch i Schiele” . Dzięki wysokiej(...)zapomnienia kulinarne tradycje stolicy. Swoją wiedzę o warszawskich klimatach zdobywa między innymi podczas wypraw na targi i długich rozmów o przyjemności jedzenia z prawdziwymi warszawiakami. Podczas warsztatów przygotowaliśmy kilka, z niezbyt długiej listy dań warszawskich. Były to: raki w śmietanie, chłodnik mazowiecki na cielęcinie i wodzie z ogórków kiszonych, pyzy z Różyca, marynowane buraki, Wuzetka, której nazwa (według jednej wersji
królestwo garów