czasami dla urozmaicenia używam tego patentu: Marchewkowe ciasto na tartę . Gdy mam akurat fantazję wyczyścić lodówkę z przeróżnych resztek jedzeniowych, właśnie tarta do tego mi służy. Rozmrożone ciasto oraz kilka zapomnianych składników lodówkowych tworzy niewielkim nakładem pracy pyszny i syty obiad . Gdybyście chcieli przyjrzeć się bliżej moim innym pomysłom na tartę, zapraszam: Tarta z serem feta i kurczakiem Tarta(...)Patryka Tarta z kurczakiem, pomidorem, papryką i groszkiem Tarta z fasolką szparagową na boczku Tarta warzywna pod kołderką z mozzarelli Tartaletki z boczkiem i jajkiem Składniki na na formę do tarty o średnicy 27cm : 1 porcja gotowego ciasta na tartę - przepis własny na Idealne ciasto na tartę TU 200g boczku wędzonego w plastrach 300g
Grunt to przepis!się osobom, które walczą z chorobami nowotworowymi, jak również zalecana jest przy chorobach żołądka, trzustki, jelit i nerek. Ma właściwości wysuszające błony śluzowe oraz antywirusowe, zatem jest dobrym, domowym sposobem na lejący, uciążliwy katar a także na inne dolegliwości przy zapaleniu górnych dróg oddechowych czy przeziębieniu. Podając dzieciom jaglankę w czasie infekcji, wzmacniamy ich układ odpornościowy, rozgrzewamy i pobudzamy wychłodzony(...)przelać najpierw zimną, a potem gorącą wodą. Można też wrzucić kaszę do wrzątku, po chwili odcedzić i jeszcze raz wsypać do czystej, gotującej się wody. Warto namoczyć kaszę na kilka godzin albo na noc w wodzie z dodatkiem soku z cytryny - ten zabieg razem z gotowaniem pomoże unieczynnić fityniany - związki zawarte w kaszach, utrudniające przyswajanie składników mineralnych. Gotowanie na sypko
Moja Mama Gotujemoich ulubionych zup. Gotowałam ją już na przeróżne sposoby i nigdy mi się nie nudzi! Uwielbiam, kiedy żur jest gęsty i kwaśny, ale konsystencja i wyrazistość smaku to rzecz gustu. Przygotowanie domowego zakwasu na żur to pestka - wystarczą 2-3 minuty, by umieścić wszystkie składniki w słoiku lub butelce i odczekać kilka dni, aż zakwas zacznie pracować. Tym razem(...)czosnkiem) i podsmażoną kiełbasę. Całość zamieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut na małym ogniu, aż żur zgęstnieje. Dopraw do smaku solą i majerankiem. Jeśli masz surową białą kiełbasę - dodaj ją do żuru, by podczas gotowania na wolnym ogniu "doszła". Żur możesz również podać z połówkami jajka na twardo. Jeśli żur wyszedł zbyt gęsty - rozcieńcz go niewielką ilością przegotowanej wody
Moje Qulinariaporcji. Biszkopt: 6 jajek 3 łyżki ksylitolu 6 łyżek mąki amarantusowej Masa orzechowa: 800 g gęstego jogurtu naturalnego tupu greckiego 350 g masła orzechowego 4 - 5 łyżek ksylitolu szczypta soli sok wyciśnięty z jednej cytryny 100 g orzechów włoskich 10 g żelatyny Posypka czekoladowo-orzechowa: 100 g orzechów włoskich 200 g gorzkiej czekolady SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek(...)drugim blatem. Smarujemy wierzch i boku tortu resztą masy orzechowej, po czym posypujemy wierzch i boki resztą posypki czekoladowo-orzechowej. Dekorujemy tort połówkami orzechów włoskich. Gotowy tort wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Tort kroimy nożem zanurzonym na chwilę w gorącej wodzie, a następnie wytartym do sucha. Smacznego
W kuchni Katiemiałam okazję poznać dosłownie "od kuchni". Wspólne gotowanie z Saudyjkami, Libankami, Syryjkami i dziewczynami z innych krajów wiele mnie nauczyło - to nie tylko egzotyczne dla nas smaki, ale też sposób serwowania potraw, ich doprawiania i cała otoczka, tak bardzo różnej od naszej, kultury kulinarnej Bliskiego Wschodu. Arabskie pierożki sambousek są chyba najlepszym odzwierciedleniem, tego jak bardzo złożona jest kuchnia tego(...)Można je zjeść w przydrożnych barach i ekskluzywnych restauracjach. Arabskie pierożki sambousek zyskały tak wielkie grono zwolenników, że 5 września obchodzony jest Światowy Dzień Samosa. Na blogu jest już kilka innych przepisów na indyjskie samosa i arabskie sambousek Niezależnie od tego czy lubicie gorące, pikantne, uderzające aromatem bliskowschodnich przypraw, łagodne, słodkie, duże czy małe - koniecznie musicie spróbować arabskich pierożków sambousa
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataJeśli myślimy o tematyce kulinarnej w grach wideo to jednym z pierwszych skojarzeń jest tytuł Don’t Starve. Gra skupia się na przetrwaniu w pełnej niebezpieczeństw
Nerds Kitchenkilka tygodni jeździmy do Jastrzębiej Góry. Gdy już załatwimy sprawy, które nas tam sprowadzają, jak tylko czas na to pozwala, idziemy chociaż na chwilę nad morze lub na miasto :) W sezonie trudno się tam przecisnąć przez tłumy turystów, którzy chodzą całą szerokością chodnika i spacerkiem przechodzą gdziekolwiek przez jezdnię. Słuchamy co roku tych samych Indian występujących na skwerku, tańczących(...)cebula 1 jajko sól i pieprz do smaku 1 duża łyżka drobno posiekanego koperku bułka tarta do panierowania olej do smażenia Bułkę porwać na małe kawałeczki i namoczyć w mleku. Cebulę pokroić w piórka i udusić na oleju. Rybę pozbawić ości i skóry. Namoczoną bułkę razem z rybą i uduszoną cebulą przepuścić przez maszynkę do mielenia. Dodać jajko, sól, pieprz
Posadzone i zjedzonemożna spokojnie i przyjemnie spędzić poranek z bliską osobą, a potem tylko wtulić się w pościel i jeszcze chwile poleniuchować… Ach rozmarzyłam się Na końcu postu znajdziecie kilka pomysłów na takie śniadania. Pamiętajcie, że ma być prosto, smacznie i z sercem To ono jest najważniejsze. Ale żeby wszystko się udało i było naprawdę przyjemnie, najpierw trzeba zadbać o odpowiedni(...)Piękna bawełniana pościel na licencji Disneya z ulubionymi bohaterami popularnej bajki. Co bardzo ważne sposób barwienia jest przyjazny i bezpieczny dla dzieci, pościel posiada certyfikat Oeko-Tex. Synek na pewno będzie zachwycony dla córeczki – pościel dziecięca 135X200 Barbie Barbi Tu również sposób barwienia jest przyjazny i bezpieczny dla dzieci, a kolory zachowują intensywność po wielu praniach (znajoma
Słodkie okruszkifilozofię książki. Twarda oprawa jest przyjemna w dotyku, a sama publikacja liczy sobie prawie 300 stron wykonanych na dobrym jakościowo papierze. Wprowadzenie, oprócz kilku słów o autorach zawiera kilka tak zwanych przepisów podstawowych, bardzo przydatnych dla wegan, bo takich, na których opieramy przygotowanie pozostałych dań. Z pewnością każdy roślinożerca zechce przygotować substytut jaja z siemienia lnianego, wegański parmezan, domowe mleko(...)śmietanę. Mnie natomiast bardzo zaciekawił przepis na ryż kalafiorowy, sos z orzechów ziemnych i marynowaną cebulę. Z pewnością je wypróbuję. Kolejny punkt programu to METODY, czyli różnego rodzaju sposoby na ulepszenie przepisów i poprawę jakości pracy w kuchni. Znajdziesz tu wskazówki, jak namaczać nerkowce, jak odpowiednio odmierzać składniki czy jak wybrać dobry blender – wszystkie bardzo użyteczne, jednak
Roślinna - blog wegańskisłońcu. I choć ja jestem zdania, że w przypadku warzyw najważniejsza jest różnorodność – to jednak warzywa też mają swoje „mody”. Pojawiają się i znikają. Jeszcze kilka lat temu mało kto pamiętał jarmuż – dziś dostaniemy go bez problemów. Wrócił tobinambur i skorzonera – najpierw szturmem podbijające restauracje, teraz zwykłe kuchnie. Mniej boimy się batatów, bakłażanów, limonek, awokado(...)wielu Polaków musiało się z nimi oswoić, zanim zaczęli na stałe wykorzystywać je podczas gotowania. Zmieniają się też zastosowania – seler zaczyna częściej być składnikiem puree niż rosołu. Nie sposób też zauważyć powrotu strączków – kiedyś popularny groch odszedł do lamusa, a schedę po nim powoli przejmują soczewica i ciecierzyca . Interesujemy się kuchniami świata, więc indyjski daal czy arabski hummus
Poezja smakunajtańszych urządzeń, to jednak jest nieoceniona w przypadku, gdy dom zamieszkuje kilka osób lub często odwiedzają nas goście Robota kuchennego – wielozadaniowca, który jest bardzo pomocny szczególnie przy wytwarzaniu ciast Blender ręczny – pomoże nam m. in. w przygotowaniu szybkiego deseru Opiekacz do kanapek i/lub toster – sposób na szybki i jednocześnie ciepły posiłek Radio – tego typu gadżety do kuchni również są mile(...)tylko ze względu na ich innowacyjność, ale także rzadko spotykany wygląd, to może się zaopatrzyć np. w wyciskarkę do cytrusów o kształcie i kolorze cytryny, minutnik w formie jajka lub zwierzątka czy też kolorowe wałki do ciasta posiadające regulację pozwalającą nam na uformowanie ciasta o konkretnej grubości. Nie zapominajmy, że oprócz sprzętu powinniśmy się również zaopatrzyć w podstawowe produkty
Kulinarne Przebojesłodka czekoladowa rozkosz. Idealny urodzinowy torcik lub na inne okazje które wymagają odpowiedniej słodkiej oprawy. Troszkę pracochłonny ale efekt smakowy jest tego wart. Tortownica 24 cm Biszkopt: 6 jajek ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki tortowej 1 budyń czekoladowy 40 g 2 płaskie łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem śmietanowy: ½ litra śmietany kremówki 30-36% 25 dag serka mascarpone(...)kremówki 30/36% 25 dag serka mascarpone 10 dag mlecznej czekolady 10 dag gorzkiej czekolady Poncz: 1 szklanka syropu z wiśni 50 ml wódki Dekoracja: Czekoladowe trufle tarta czekolada Sposób przygotowania tortu: Biszkopt: najlepiej jest upiec dzień wcześniej przed złożeniem tortu. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na puszystą pianę, stopniowo wsypywać cukier miksując aż piana będzie gęsta i lśniąca
Wanilia i Kardamonniewielką ilością alkoholu. Ładne wysokie ciasto o intensywnych kolorach. Polecam! Składniki: (na blaszkę o wymiarach 35x25 cm) Biszkopt kakaowy: (składniki 3x- potrzebne będą 3 biszkopty) 4 jajka szczypta soli 1/2 szkl cukru 1/2 szkl mąki pszennej 2 kopiaste łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju rzepakowego Krem dyniowy: 750 g puree z dyni(...)minut do zarumienienia (warto zrobić test patyczkiem- jeśli wbity do ciasta będzie suchy, oznacza to, że biszkopt jest upieczony). Wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia. W taki sam sposób upiec jeszcze dwa kakaowego biszkopty. Po ostudzeniu można je dowolnie nasączyć, np. kawą, herbatą lub alkoholem. Krem dyniowy: 750 ml mleka, puree z dyni i cukier umieścić w garnuszku. Zagotować
Nastoletnie Wypiekaniewycięciu / nadzianiu muszą wyraźnie urosnąć, w zależności od temperatury, jaką mamy w kuchni może to potrwać nawet do godziny (jak w moim przypadku) i nie mogą obeschnąć! - mój sposób: ściereczkę, którą przykrywamy pączki do wyrastania należy 2 razy w ciągu tego czasu spryskać lekko wodą, mokrymi palcami lub za pomocą spryskiwacza - powierzchnia pączków nie wyschnie (jeśli wyschną, popękają(...)mocy palnika (ja mam skalę do 12 nagrzewałam na 9) i smażyć cały czas na tej samej mocy - temperaturę obniżamy za pomocą wspomnianego ziemniaka (dodatkowo otrzymujemy kilka pysznych frytek!) - smażyłam na plancie pół na pół ze smalcem, to była naprawdę dobra proporcja, ciasto jest smaczne, wspaniale usmażone, nie wchłonęło tłuszczu, skórka cieniutka i chrupiąca, jednak następnym razem użyję tylko
Kuchnia Prezydentowejbyło konkretnym składnikiem posiłku i smakowało całościowo o niebo lepiej niż francuskie. Lepiej, ale nadal nie rewelacyjnie. Dochodziły tu względy kosztowe. W przypływie "chcicy" na tartę potrafiłam ją piec kilka razy w tygodniu i zakup kolejnego ciasta kruchego pod kolejne pieczenie dawał w efekcie niezłą sumkę do wydania. Pamiętajmy, że elementem kluczowym, na którym mi zależało, miał być krótki czas(...)proszkiem do piecz. przez sitko; w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne 1 mały proszek do pieczenia (15g) 1 masło roślinne (250g) 1 łyżka smalcu (25g) - powoduje że ciasto jest bardziej wilgotne 1/3 szkl.cukru (70g) 4 żółtka - można zmienić proporcje na 3 żółtka i 1 całe jajko; wtedy ciasto będzie twardsze, bardziej zwarte i chrupkie
Grunt to przepis!