jajka na kilka sposobów - 4154 przepisów (strona:207/277)

Arabskie pierożki z daktylami 134

miałam okazję poznać dosłownie "od kuchni". Wspólne gotowanie z Saudyjkami, Libankami, Syryjkami i dziewczynami z innych krajów wiele mnie nauczyło - to nie tylko egzotyczne dla nas smaki, ale też sposób serwowania potraw, ich doprawiania i cała otoczka, tak bardzo różnej od naszej, kultury kulinarnej Bliskiego Wschodu. Arabskie pierożki sambousek są chyba najlepszym odzwierciedleniem, tego jak bardzo złożona jest kuchnia tego(...)Można je zjeść w przydrożnych barach i ekskluzywnych restauracjach. Arabskie pierożki sambousek zyskały tak wielkie grono zwolenników, że 5 września obchodzony jest Światowy Dzień Samosa. Na blogu jest już kilka innych przepisów na indyjskie samosa i arabskie sambousek Niezależnie od tego czy lubicie gorące, pikantne, uderzające aromatem bliskowschodnich przypraw, łagodne, słodkie, duże czy małe - koniecznie musicie spróbować arabskich pierożków sambousa

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
NADZIEWANY BAKŁAŻAN – DON’T STARVE – pieczony bakłażan z farszem grzybowo-warzywnym 209

Jeśli myślimy o tematyce kulinarnej w grach wideo to jednym z pierwszych skojarzeń jest tytuł Don’t Starve. Gra skupia się na przetrwaniu w pełnej niebezpieczeństw

Nerds Kitchen
Kotlety rybne mielone 165

kilka tygodni jeździmy do Jastrzębiej Góry. Gdy już załatwimy sprawy, które nas tam sprowadzają, jak tylko czas na to pozwala, idziemy chociaż na chwilę nad morze lub na miasto :) W sezonie trudno się tam przecisnąć przez tłumy turystów, którzy chodzą całą szerokością chodnika i spacerkiem przechodzą gdziekolwiek przez jezdnię. Słuchamy co roku tych samych Indian występujących na skwerku, tańczących(...)cebula 1 jajko sól i pieprz do smaku 1 duża łyżka drobno posiekanego koperku bułka tarta do panierowania olej do smażenia Bułkę porwać na małe kawałeczki i namoczyć w mleku. Cebulę pokroić w piórka i udusić na oleju. Rybę pozbawić ości i skóry. Namoczoną bułkę razem z rybą i uduszoną cebulą przepuścić przez maszynkę do mielenia. Dodać jajko, sól, pieprz

Posadzone i zjedzone
Wakacyjne śniadania i kilka słów o pościeli satynowej od Słodkie Sny 221

można spokojnie i przyjemnie spędzić poranek z bliską osobą, a potem tylko wtulić się w pościel i jeszcze chwile poleniuchować… Ach rozmarzyłam się Na końcu postu znajdziecie kilka pomysłów na takie śniadania. Pamiętajcie, że ma być prosto, smacznie i z sercem To ono jest najważniejsze. Ale żeby wszystko się udało i było naprawdę przyjemnie, najpierw trzeba zadbać o odpowiedni(...)Piękna bawełniana pościel na licencji Disneya z ulubionymi bohaterami popularnej bajki. Co bardzo ważne sposób barwienia jest przyjazny i bezpieczny dla dzieci, pościel posiada certyfikat Oeko-Tex. Synek na pewno będzie zachwycony dla córeczki – pościel dziecięca 135X200 Barbie Barbi  Tu również sposób barwienia jest przyjazny i bezpieczny dla dzieci, a kolory zachowują intensywność po wielu praniach (znajoma

Słodkie okruszki
Minimalist Baker - recenzja książki 226

filozofię książki. Twarda oprawa jest przyjemna w dotyku, a sama publikacja liczy sobie prawie 300 stron wykonanych na dobrym jakościowo papierze. Wprowadzenie, oprócz kilku słów o autorach zawiera kilka tak zwanych przepisów podstawowych, bardzo przydatnych dla wegan, bo takich, na których opieramy przygotowanie pozostałych dań. Z pewnością każdy roślinożerca zechce przygotować substytut jaja z siemienia lnianego, wegański parmezan, domowe mleko(...)śmietanę. Mnie natomiast bardzo zaciekawił przepis na ryż kalafiorowy, sos z orzechów ziemnych i marynowaną cebulę. Z pewnością je wypróbuję.  Kolejny punkt programu to METODY, czyli różnego rodzaju sposoby na ulepszenie przepisów i poprawę jakości pracy w kuchni. Znajdziesz tu wskazówki, jak namaczać nerkowce, jak odpowiednio odmierzać składniki czy jak wybrać dobry blender – wszystkie bardzo użyteczne, jednak

Roślinna - blog wegański
W poszukiwaniu trendów w jedzeniu – trendy food 146

słońcu. I choć ja jestem zdania, że w przypadku warzyw najważniejsza jest różnorodność – to jednak warzywa też mają swoje „mody”. Pojawiają się i znikają. Jeszcze kilka lat temu mało kto pamiętał jarmuż – dziś dostaniemy go bez problemów. Wrócił tobinambur i skorzonera – najpierw szturmem podbijające restauracje, teraz zwykłe kuchnie. Mniej boimy się batatów, bakłażanów, limonek, awokado(...)wielu Polaków musiało się z nimi oswoić, zanim zaczęli na stałe wykorzystywać je podczas gotowania. Zmieniają się też zastosowania – seler zaczyna częściej być składnikiem puree niż rosołu. Nie sposób też zauważyć powrotu strączków – kiedyś popularny groch odszedł do lamusa, a schedę po nim powoli przejmują soczewica i ciecierzyca . Interesujemy się kuchniami świata, więc indyjski daal czy arabski hummus

Poezja smaku
Lista rzeczy, które powinny być w każdej kuchni 129

najtańszych urządzeń, to jednak jest nieoceniona w przypadku, gdy dom zamieszkuje kilka osób lub często odwiedzają nas goście Robota kuchennego – wielozadaniowca, który jest bardzo pomocny szczególnie przy wytwarzaniu ciast Blender ręczny – pomoże nam m. in. w przygotowaniu szybkiego deseru Opiekacz do kanapek i/lub toster – sposób na szybki i jednocześnie ciepły posiłek Radio – tego typu gadżety do kuchni również są mile(...)tylko ze względu na ich innowacyjność, ale także rzadko spotykany wygląd, to może się zaopatrzyć np. w wyciskarkę do cytrusów o kształcie i kolorze cytryny, minutnik w formie jajka lub zwierzątka czy też kolorowe wałki do ciasta posiadające regulację pozwalającą nam na uformowanie ciasta o konkretnej grubości. Nie zapominajmy, że oprócz sprzętu powinniśmy się również zaopatrzyć w podstawowe produkty

Kulinarne Przeboje
Tort śmietanowo- czekoladowy z wiśniami i truflą 190

słodka czekoladowa rozkosz. Idealny urodzinowy torcik lub na inne okazje które wymagają odpowiedniej słodkiej oprawy. Troszkę pracochłonny ale efekt smakowy jest tego wart. Tortownica 24 cm Biszkopt: 6 jajek ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki tortowej 1 budyń czekoladowy 40 g 2 płaskie łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem śmietanowy: ½ litra śmietany kremówki 30-36% 25 dag serka mascarpone(...)kremówki 30/36% 25 dag serka mascarpone 10 dag mlecznej czekolady 10 dag gorzkiej czekolady Poncz: 1 szklanka syropu  z wiśni 50 ml wódki Dekoracja: Czekoladowe trufle tarta czekolada Sposób przygotowania tortu: Biszkopt: najlepiej jest upiec dzień wcześniej przed złożeniem tortu. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na puszystą pianę, stopniowo wsypywać cukier miksując aż piana będzie gęsta i lśniąca

Wanilia i Kardamon
Pączki polskie tradycyjne 212

wycięciu / nadzianiu muszą wyraźnie urosnąć, w zależności od temperatury, jaką mamy w kuchni może to potrwać nawet do godziny (jak w moim przypadku) i nie mogą obeschnąć! - mój sposób: ściereczkę, którą przykrywamy pączki do wyrastania należy 2 razy w ciągu tego czasu spryskać lekko wodą, mokrymi palcami lub za pomocą spryskiwacza - powierzchnia pączków nie wyschnie (jeśli wyschną, popękają(...)mocy palnika  (ja mam skalę do 12 nagrzewałam na 9) i smażyć cały czas na tej samej mocy - temperaturę obniżamy za pomocą wspomnianego ziemniaka (dodatkowo otrzymujemy kilka pysznych frytek!) - smażyłam na plancie pół na pół ze smalcem, to była naprawdę dobra proporcja, ciasto jest smaczne, wspaniale usmażone, nie wchłonęło tłuszczu, skórka cieniutka i chrupiąca, jednak następnym razem użyję tylko

Kuchnia Prezydentowej
Idealne ciasto na tartę 485

było konkretnym składnikiem posiłku i smakowało całościowo o niebo lepiej niż francuskie. Lepiej, ale nadal nie rewelacyjnie. Dochodziły tu względy kosztowe. W przypływie "chcicy" na tartę potrafiłam ją piec kilka razy w tygodniu i zakup kolejnego ciasta kruchego pod kolejne pieczenie dawał w efekcie niezłą sumkę do wydania. Pamiętajmy, że elementem kluczowym, na którym mi zależało, miał być krótki czas(...)proszkiem do piecz. przez sitko; w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne 1 mały proszek do pieczenia (15g) 1 masło roślinne (250g) 1 łyżka smalcu (25g) - powoduje że ciasto jest bardziej wilgotne 1/3 szkl.cukru (70g) 4 żółtka - można zmienić proporcje na 3 żółtka i 1 całe jajko; wtedy ciasto będzie twardsze, bardziej zwarte i chrupkie

Grunt to przepis!
Sir William's i bezglutenowe placki owsiane :) 179

również dodać, że ciężko wyrazić słowami ten moment zachwytu podczas popijania naparów herbat Sir William's ;) Miłośnicy herbat zapewne wiedzą o czym piszę, kiedy w prosty sposób można w kilka minut odprężyć się, zrelaksować i "odpłynąć" na chwilę nad kubkiem czy  filiżanką przepysznej, gorącej, niezwykle aromatycznej herbaty. Z Sir William'sem to możliwe :) Herbaty są bardzo smaczne, delikatne(...)jednoskładnikowych a kończąc na wyśmienitych, ciekawych mieszankach. Każda zapakowana w osobną folię chroni smak i aromat. Dodatkowo każda torebka herbaty została wyposażona w krótką i przydatną informację, w jaki sposób zaparzyć ją zaparzyć.  Oprócz herbat otrzymałam jeszcze jedną rzecz, która jeszcze bardziej umila mój codzienny "rytuał" picia herbaty :) Jest nią zestaw DUO , składający się z ceramicznego dzbanuszka, filiżanki

Zdrowie na języku :P
Bułki NIE na parze- z nadzieniem malinowym 169

Bardzo dobre bułeczki przyrządzane w troszkę nietypowy sposób, bo prawdę mówiąc są gotowane (duszone??). Ale nie na parze, tylko w słodkim mleku z masłem. Polecam bardzo wypróbować przepis, bo bułeczki wychodzą pyszniutkie- miękkie, pulchniutkie a za sprawą parującego w trakcie gotowania sosu- nie suche. Od spodu lekko nasiąkają słodkim sosem. Malinowe nadzienie zapachem i smakiem dopełnia całości:) Można polać(...)Przepis (bez nadzienia) pochodzi ze starej książki kucharskiej mojej mamy "Kuchnia Polska". Składniki na 10 bułek: 50 dkg mąki 2 dkg świeżych drożdży 3 łyżki cukru szklanka mleka 2 jajka szczypta soli 5 dkg masła szczypta soli Do nadzienia: dwie garści malin (lub więcej) 5 łyżeczek cukru Do gotowania: mleko- ilość zależy od wielkości naczynia (taka ilość aby płyn

Maślane ciasteczko
Ciasto Cappuccino z orzechami 230

Biszkopt, krem oraz pyszna wkładka orzechowa. Proste ciasto, które świetnie się komponuje z filiżanką lub kubkiem...jak kto woli pysznej kawy lub herbaty. Zapraszam na mój przepis 😊 Składniki: biszkopt: jajka 5 szt, cukier 1 szklanka, mąka pszenna 1 szklanka, mąka ziemniaczana 0,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, sól szczypta, ciasto orzechowe: białka 5 szt, orzechy włoskie zmielone(...)waniliowy 1 szt, mąka pszenna 1 łyżka, mąka ziemniaczana 1 łyżka, cukier 0,5 szklanki, masło 200 g, cappuccino 6 łyżeczek, dodatkowo: cappuccino 8 łyżeczek, czekolada mleczna 40 g, Sposób przygotowania: Składniki na biszkopt, powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do rozpuszczenia się cukru

kulinarne odsłony pati
Proces wykonania wędliny w szynkowarach i praskach (podstawy) 217

mięsa można parzyć do większych temperatur.Takie jest moje skromne zdanie.Ale też nie wolno przesadzić z temperatura.Po parzeniu dobrze jest zdjąć docisk i taką puchę schować do lodówki w ten sposób umożliwimy wyrobowi wchłonąć większą część soków kture powstały podczas parzenia. Więc jeśli ktoś lubi soczyste wyroby nie wylewamy rosołu który powstał podczas parzenia. 4.Parzenie wyrobów w szynkowarach i praskach(...)naszej puszki lub zostawiamy jeszcze na kilka godzin 8-12 aby mięso lepiej przeszło przyprawami .Wkładamy do lodówki na 12-24 godziny i parzymy. WAŻNE- sól, peklosól i przyprawy powinny być odmierzane na wadze najlepiej jubilerskiej koszt takiej wagi na allegro 20-40 zł. Nie robimy tego na łyżki.Ani na jajko lub inne przedpotopowe wynalazki.Do mięsa używamy większej wagi

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
PŁONĄCY TORT MAKOWY Z KREMEM, PRAŻYNKAMI I PALONĄ BEZĄ WŁOSKĄ + KONKURS!!! 2550

łyżka BEZA WŁOSKA: * drobny cukie – 1 szkl * woda – 1/4 szkl * białko – 3 szt * sol – 1 szczypta DO NASĄCZENIA: * słodka herbata DODATKOWO: * dżem z aronii SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BLATY MAKOWE: Mak „parzymy” wrzątkiem, studzimy, odciskamy wodę. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty krem, dodajemy mak, przesianą kaszę mannę i bułkę tartą wraz z proszkiem do pieczenia(...)mascarpone miksujemy, a następnie łyżka po łyżce dodajemy całkowicie wystudzony krem – wszystko razem miksujemy na gładki krem. KREM KOKOSOWY: Odkładamy 1/4 mleka kokosowego, resztę podgrzewamy. Żółtko ucieramy z jajkiem i cukrem na puch. Dodajemy odlane mleko kokosowe i obie mąki – miksujemy. Masę jajeczną wlewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszając gotujemy budyń, s tudzimy. Masło ucieramy

Ostra na Słodko
Cynamonowy miodownik z masą budyniowo-jabłkową. 163

podgrzewamy do zagotowania, a następnie chłodzimy. Do letniej masy dodajemy jajko, cynamon, kakao, oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Zagniatamy jednolite, gładkie ciasto, dzielimy je na 4 części i każdą z nich wałkujemy (jest to ciężkie zadanie bo ciasto strasznie się klei, a oto mój sposób: na papierze do pieczenia rysuję ołówkiem prostokąt o wymiarach blaszki(...)pudru + 1-1,5 łyżki zimnej wody) i nim namalowałam smugi na wierzchu. Ciasto pozostawiamy na około 2 godziny w temperaturze pokojowej, a następnie przekładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Ciasto jest naprawdę rewelacyjne!!! Polecam

Rozpustne gotowanie
Torcik bezowy z bitą śmietaną, kajmakiem i prażonymi migdałami 515

kremu w taki sposób, żeby nikt nie widział :) Tych smaków nie uda mi się odtworzyć, bo babci nie ma już z nami bardzo wiele lat, ale zawsze kiedy jem bezy pamiętam o Niej :)Spody bezowe:6 białek,30 dkg drobnego cukru,szczypta soli.Przed rozbiciem jajek musimy je dokładnie umyć w ciepłej wodzie. Białko od żółtek oddzielamy(...)przestygnięciu wysypać je na górę tortu.Torcik jest bardzo słodki, ale bardzo pyszny :) każdy łasuch na pewno będzie nim zachwycony. Powinien postać przynajmniej kilka godzin w lodówce, jednak my nie daliśmy rady tyle czekać, dlatego nie udało się go ładnie ukroić ;) Jeśli jednak zaczekacie z pokrojeniem około 12 godzin, wtedy bez kłopotu

Codzienna kuchnia niecodzienna