rozkruszyć do kubeczka, dodać cukier trzcinowy, łyżkę mąki i część ciepłego mleka. Dokładnie zamieszać i odstawić na ok.10-15 minut.W tym czasie w kubeczku topimy masło i odstawiamy.Do miski wbijamy jajko oraz 4 żółtka , dodajemy szczyptę soli, ksylitol (ew.cukier) oraz ksylitol z wanilią (lub cukier waniliowy) i ucieramy do białości, ok.10 minut.Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy ubitą masę jajeczną, wyrośnięty(...)jednym pączku...Wyławiamy je łyżką cedzakową i odkładamy na papierowy ręcznik , by wchłonął nadmiar tłuszczu. Po usmażeniu wszystkich zaczynamy nadziewanie. W tym celu - najlepszy, sprawdzony już przeze kilka razy sposób (nie pamiętam już, gdzie to kiedyś przeczytałam) woreczek do mrożonek i długa końcówka od szprycki (Rękaw cukierniczy też jest ok.ale trzeba go później wymywać, a tu - robota skończona woreczek
Smaczne Zdroweczerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep, w którym można nabyć produkt. Składniki na tort o średnicy 18cm: 3 jajka 75 g cukru, drobnego do wypieków 55 g mąki pszennej 12 g kakao 20 g masła, roztopionego i wystudzonego Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubijamy(...)taki sposób, aby dotykała kremu, odstawić do całkowitego ostygnięcia, a potem do lodówki. WARSTWA MALINOWA: 350 ml musu z malin (użyłam domowej roboty) 2,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wody Żelatynę zalałam zimną wodą. Mus podgrzałam w rondelku. Po napęcznieniu żelatyny podgrzałam ją lekko w mikrofalówce i dodałam do ciepłego musu, wymieszałam. DODATKOWO: kilka malin do dekoracji
Blondynka Gotujebazylia Ugotowane ziemniaki należy zmielić w maszynce do mięsa lub wsypać do CC Major Kenwood i zastosować mieszadło elastyczne. Wymieszać ,aż uzyskają konsystencję puree. Gdy ostygną, dodać do nich jajko, mąkę oraz sól. Masę ponownie wymieszać oraz podzielić na części. Stolnicę oprószyć mąką. Z ciasta na kopytka utworzyć wałeczki grubości palca, delikatnie spłaszczyć, a następnie kroić ukośne kluski(...)sposób..w kokilkach Tupperware! Postępowanie jest takie samo jak przy naczyniu bez pokrywki... Kokilki Tupperware posiadają indywidualną pokrywkę, więc skórka się nie wytworzy, a serek ładnie rozpuści i dziecko dostanie swoją indywidualną kokilkę i będzie mega zadowolone...bo kopytka się fajnie będą wyciągały i będą obtoczone to serem, to salsą pomidorową i..nie odsmażone a...upieczone! Kopytka na kilka sposobów
Z Kuchni Do Kuchnisobie bez problemu lub z Twoją niewielką pomocą, ale i bardziej skomplikowane, którymi zaskoczysz i ucieszysz swoje dziecko/dzieci. I siebie :))) nasze wspomnienia z dzieciństwa 2 wywiady z przedsiębiorczymi mamami kilka inspirujących wypowiedzi dzieci - jak chciałyby spędzić Dzień Dziecka Zaplanuj Dzień Dziecka już dziś - pobierz darmowy e-book! (Aby pobrać kliknij w baner poniżej) Wybierz przepisy i przygotuj dla swojego dziecka(...)jest tak prosty, że i dziecko sobie poradzi. Składniki: 2,5 szkl. mąki pszennej 4 jajka 400 g jogurtu naturalnego 3/4 szkl. cukru 5 łyżek oleju 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka sproszkowanego buraka czerwonego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Do miski przesiewamy mąkę, łączymy ze sproszkowanym burakiem, solą i proszkiem do pieczenia
Kolorowy Przepisownikjednymi z wdzięczniejszych okazów kwiatów jadalnych oraz dających spore możliwości ich kulinarnego wykorzystania. Można je smażyć, nadziewać, jeść na surowo (np. w sałatce). Dziś chciałam pokazać najprostszy i najszybszy sposób ich wykorzystania i skonsumowania, a tym samym zachęcić wszystkich tych, którzy jeszcze nie próbowali. A wierzcie mi: naprawdę warto. Sama przyznaję się, że pomimo faktu, iż niezmiennie od wielu(...)czego Was serdecznie namawiam :) Składniki: 6 szt. kwiatów cukinii (można użyć większej ilości, tyle ile macie) 1/2 szklanki wody gazowanej 1/2 szklanki mleka 1 duże jajko 2 czubate łyżeczki cukru waniliowego kilka łyżek mąki pszennej (tyle by uzyskać konsystencję gęstej śmietany) szczypta soli ok. 1/2 l oleju rzepakowego (do smażenia) cukier puder (do posypania) Wykonanie: Do miski wlewamy wodę
MyCookBook.plZaglądam na swojego bloga i nie wiem, czy jestem u siebie, czy nie u siebie? Kilka wpisów na krzyż. Dokładnie trzy w tym roku. Czy to jeszcze blog osobisty, czy wpisy na siłę? To chyba dlatego wpisy były tak rzadko. Brak chęci. Bez konkretnego powodu, bo na szczęście nic złego się przez ten czas nie działo w moim życiu. Było(...)serwatką . KLIK Wtedy kupowałam dużo mleka z mleczarni w Perlinie KLIK i robiłam twaróg za twarogiem. Serwatka zostawała i utylizowałam ją na różne sposoby. W pasku kategorii są pomysły na to jak zagospodarować serwatkę, której po produkcji twarogu jest sporo i potrafi sprawić niezły kłopot, jeśli ktoś, tak jak ja, nie lubi
Posadzone i zjedzoneziemniaczanej Ciasto miodowe: 2 szklanki mąki pszennej tortowej ½ szklanki cukru 2 jajka 2 pełne łyżki płynnego miodu 1/4 kostki masła ½ łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli Masa śmietanowa: ½ litra śmietany kremówki 3 listki żelatyny Dr.Oetker 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 2 galaretki bananowe lub cytrynowe 4 banany Sposób przygotowania: Biszkopt : Białka oddzielamy od żółtek, miksujemy na puszystą gęstą pianę, wsypujemy(...)masa ta musi być całkowicie zimna. Galaretki bananowe lub cytrynowe rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody, zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Masa śmietanowa: Żelatynę w listkach moczymy w zimnej wodzie kilka minut, odciskamy w dłoniach przekładamy do małej miseczki i rozpuszczamy do płynnej konsystencji w gorącej kąpieli wodnej. Dobrze schłodzoną kremówkę-prosto z lodówki miksujemy na gęsty krem, pod koniec
Wanilia i Kardamonzbiorze przepisów na blogu nie mogło zabraknąć rozpływającej się w ustach drożdżowej chałki. Tym razem w zdrowszej wersji. Bez jajek, masła i laktozy -co nie wpłynęło na jej smak i strukturę. Chałka -od razu przypominają mi się czasy dzieciństwa ! Kiedy to wcinałam taką słodką domową bułkę posmarowaną masłem lub dżemem. Obowiązkowym dodatkiem do zestawu była szklanka mleka(...)cukru 125 ml oleju 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 500 g mąki Dodatkowo: 1 łyżka mleka, odrobina cukru i płatki migdałów do posypania Sposób wykonania: Drożdże rozpuszczamy w lekko ciepłym mleku wymieszanym z cukrem. Odstawiamy na chwile, żeby drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiewamy. Dodajemy drożdżowy zaczyn i pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto
Marcepanowa kuchniatort, ale dzięki delikatnej masie jogurtowej z dodatkiem śmietanki kokosowej i owoców, deser wyszedł niezwykle delikatny, puszysty no i smaczny. Ale to musisz ocenić sam ;) Składniki: BISZKOPT: 5 jajek 0,75 szklanki cukru 0,75 szklanki mąki 0,25 łyżki mąki ziemniaczanej odrobina zielonego barwnika (opcjonalnie) Białka ubić na sztywną pianę, następnie nadal miksując dodawać stopniowo cukier potem żółtka(...)Nasączyć połową ponczu, Nałożyć kilka łyżek masy, Ułożyć wiśnie, Przykryć masą (powinno nam ubyć połowę masy) Przykryć drugim blatem Nasączyć resztą ponczu, Nałożyć kilka łyżek masy, Ułożyć jagody Przykryć resztą masy Posypać czekoladą Tort chłodzić w lodówce przez całą noc. Później zajadać! Daj znać czy tort przypadł Ci do gustu, a może masz jakieś inne sposoby na "fit" torty? Chętnie
coolinarnyteorii zdrowego odżywiania mówi, że najkorzystniejsze dla ludzi jest żywienie się tym, co rośnie i żyje wokół nas. Zacytuję fragment ciekawego artykułu o ludziach Kaukazu: W jaki sposób odżywiają się długowieczni mieszkańcy Kaukazu? Przede wszystkim jedzą produkty regionalne, z klimatu w którym mieszkają. (...) sprzyja to maksymalnemu przystosowaniu człowieka do miejsca. Staje się on jakby cząstką tego regionu(...)ziemniaków 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej szczypta soli Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i przecisnąć przez praskę. Ziemniaki surowe obrać, zetrzeć na tarce o małych otworach i dobrze odcisnąć. Dobrze jest wyłożyć je na gęste sito, obciążyć np. miseczką i zostawić na 15 minut, aby odprowadzić cały sok. Oba rodzaje ziemniaków połączyć ze sobą, dodać jajko, mąkę, szczyptę
Posadzone i zjedzoneżaden sposób sernika tradycyjnego. Delikatna nuta alkoholu fajnie komponuje się z czekoladą i serową podstawą. Zapraszam... Skala smaku 9/10 sernik jest mało słodki mimo, że powiększyłam ilość cukru w serze, gorzka czekolada powoduje, żę ciasto staje się bardziej wytrawne. Zródło "moje wypieki" Składniki na masę serową: 500 g twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 3 jajka 125 g drobnego(...)cukru do wypieków- dałam 1 szkl. cukru pudru 1 łyżeczka olejku waniliowego 200 ml śmietany kremówki 36% 1 łyżka mąki ziemniaczanej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka zmiksować do połączenia. Dodać pozostałe skladniki i zmiksować do otrzymania gładkiej masy, nie dłużej. Formę o średnicy 23 cm- ja miałam 26 cm. wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przelać masę
Kubki smakuPotrawy z kapusty należą do najbardziej popularnych na Podkarpaciu, w tym także gołąbki, których jest wiele rodzajów. W zależności od regionu i gminy, gospodynie przygotowują nadzienie na różne sposoby. I tak np. w Beskidzie Dukielskim popularne są gołąbki nadziewane tartymi ziemniakami. W Solinie, Cisnej, Lesku czy Uchercach Mineralnych od pokoleń gołąbki są przygotowywane z kaszy gryczanej i ziemniaków, w Haczowie(...)piekarniku tuż przed podaniem. U mnie przepis odrobinę wzbogacony. Polecam :) SKŁADNIKI: 1kg ryżu białego - ugotowanego na 'półmiękko' 1 kg mięsa mielonego mieszanego 1 mielonka najlepszej jakości 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 1 duża cebula, podsmażona na złoty kolor na smalcu przyprawy: sól, czarny pieprz, pieprz ziołowy, majeranek, odrobina maggy i jarzynki 1 przeciśnięty ząbek czosnku (niekoniecznie) plastry wędzonego boczku
Moja Książka Kucharskastopniowo wbijać po 1 jajku. Cały czas miksować na najwyższych obrotach miksera. Na sam koniec wsypać proszek do pieczenia. Formę do pieczenia wyłożyć papierem (lub mocno posmarować tłuszczem!). Następnie rozsmarować połowę surowego ciasta. Piec 10 minut w 225ºC, a następnie 15-20 minut w 195ºC. Drugi blat ciasta przygotować w ten sam sposób. W międzyczasie przygotować kremy(...)koniec dodać do niej cukier puder (stopniowo) i rozpuszczoną żelatynę. Całość delikatnie wymieszać. Na blachę wyłożyć jeden płat ciasta. Następnie przełożyć na niego krem waniliowy. Ciasto wstawić na kilka minut do lodówki. Gdy krem lekko stężeje to przełożyć na niego krem czekoladowy. Ponownie wstawić do lodówki. Na sam koniec rozsmarować krem śmietanowy i na sam wierzch położyć drugi płat
Ugotowaćtroszkę podogadzać?! Jeśli więc macie zachciankę, to warto zrobić takie ciacho. Lekkie, owocowe, pachnące latem i odpędzające wszelkie smutki :) Składniki: Na kwadratową blaszkę o boku 24cm Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru kryształu 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki krupczatki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem borówkowy: 330ml śmietanki 30% 1 serek mascarpone 1 szklanka cukru pudru(...)wiśniowa Dodatkowo: 4 duże lub 5 mniejszych bananów ok 10 śliwek (morelek) 2 galaretki agrestowe 1/2 łyżki margaryny do wysmarowania formy 2 łyżki drobnej bułki tartej do wysypania formy Sposób przygotowania: 1. Biszkopt:Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Stopniowo do sztywnej piany dodajemy cukier oraz żółtka a następnie sypkie składniki: przesiane mąki z proszkiem do pieczenia
Kuchnia w czekoladzieGry MMORPG stanowią nieodłączną część naszego dorobku gracza i mimo, że mamy na nie coraz mniej czasu, to nadal zdarza nam się zarwać nockę przy grindowaniu
Nerds Kitchen