zdarza mi się je zapominać i nie potrafię już ich odtworzyć. Blog pomógł mi je zarchiwizować i zebrać w jednym miejscu :) 5. Ile czasu poświęcasz blogowi? Różnie, ale zazwyczaj tylko kilka godzin tygodniowo (napisanie jednego posta to 1 do 1,5 godz.) i chociaż często chciałabym więcej, to jednak praca i inne obowiązki zajmują mi sporo czasu. 6. Kulinarny autorytet? Jest(...)byłoby żywe i ruszało mi się na talerzu. Wtedy raczej bym tego nie tknęła. 11. Największa kulinarna porażka? Jak chyba każdy, miałam kilka wpadek. Najczęściej wtedy, gdy próbowałam ściśle trzymać się jakiegoś zupełnie nowego przepisu. W taki sposób powstały kiedyś rybno-chlebowo-warzywne kotlety, które ani nie smakowały, ani nie wyglądały. Jakoś je co prawda przełknęliśmy, ale od tej pory
Ratunku obiadwybornie. I przede wszystkim w przeciwieństwie do kupnych fast foodów jest zupełnie zdrowa. Zapraszam Was po przepis na domowe hamburgery . Domowe hamburgery Takie domowe hamburgery to doskonały sposób na przemycenie dzieciom w diecie mięsa oraz sporej ilości warzyw. Robiąc wszystko samemu w domu macie 100% pewność, że to co się w nich znajduje jest zupełnie zdrowe. Przygotowuje się(...)cebulę, jajko, wspomnianą musztardę, namoczoną w mleku kromkę chleba oraz doprawiam wszystko do smaku solą i pieprzem. Domowy sos do burgerów Ten robi się błyskawicznie. Wystarczy jedynie dokładnie ze sobą zmieszać: łyżkę ketchupu 4 łyżki majonezu (np. kieleckiego) łyżkę musztardy łyżkę posiekanej cebuli szczyptę czosnku granulowanego łyżkę drobno posiekanego ogórka konserwowego Następnie gotowy sos odstawiamy najlepiej na kilka godzin
Arbuziakipikantnego ketchupu 200g sera żółtego w kawałku 1 duży słoik papryki konserwowej 5 jajek ugotowanych na twardo 40g tartego parmezanu 1 puszka groszku konserwowego 2 duże pęczki szczypiorku Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Szpinak myjemy i osuszamy, miksujemy z dodatkiem żółtek, oleju, czosnku i przypraw na gładki krem. Białka ubijamy ze szczyptą soli, a następnie stopniowo dolewamy rozdrobniony szpinak. Dodajemy(...)Ugotowane jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ścieramy na grubych oczkach, dodajemy kolejne 3 łyżki majonezu oraz parmezan. Wykładamy na paprykę i dokładnie rozsmarowujemy. Układamy groszek konserwowy, uprzednio równie dobrze odsączony najlepiej na papierowych ręcznikach i pokrywamy warstwą żółtek startych na drobnych oczkach oraz posiekanym drobno szczypiorkiem. Sałatkę przykrywamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce kilka godzin przed podaniem
Kuchnia w czekoladzieCiasto o tak intrygującej nazwie znalazłam u megi65. Podobał mi się jego wygląd, odpowiadały mi składniki, ale – tak szczerze – nie umiałam wyobrazić sobie jego smaku. Miałam do wyboru kilka przepisów, z których musiałam wybrać jeden. Chciałam upiec ciasto imieninowe dla taty, więc zależało mi na tym, aby naprawdę było smaczne. Hawanka wyglądała na skomplikowany wypiek, więc dość długo się zastanawiałam(...)wśród gości prawdziwą furorę. Zniknęło błyskawicznie z patery i każdy pytał o przepis. Świetnie nadaje się także na świąteczny stół. Polecam. Składniki na blaszkę o wymiarach 22x37: Biszkopt: • 4 jajka • ¾ szklanki drobnego cukru w tym cukier waniliowy • 4 łyżki mąki pszennej • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 1 łyżka kakao • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 szczypta soli Krem czekoladowy: • 2 szklanki
W mojej kuchniminimalistyczny sposób. Pięknie się prezentują na świątecznym stole jak i również w walentynki. Przepis podpatrzony u pani Doroty z Moje Wypieki. Troszkę go zmodyfikowałam. Polecam! Składniki: (na ok. 40 sztuk) Ciasto: 200 g miodu 50 g cukru 200 g zmielonych orzechów włoskich 100 g mąki pszennej 100 g posiekanych orzechów włoskich 1 duże jajko 1 kopiasta łyżka(...)połówek orzechów włoskich Przygotowanie: Ciasto: Miód oraz cukier podgrzać do rozpuszczenia się cukru. Ostudzić. Zmielone orzechy wymieszać z przesianą mąką, przyprawą do piernika, sodą oczyszczoną. Dodać jajka i przestudzony miód z cukrem. Wszystko zmiksować. Wsypać posiekane orzechy, wmieszać je do ciasta. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce całą
Nastoletnie WypiekanieUrocze migdałowe ciasteczka z dżemem. Bez glutenu, jajek, laktozy i cukru. Pyszne, zdrowe i bardzo proste do przygotowania. Migdałowe ciasteczka to zdrowa wersja popularnych "thumbprint cookies" czyli ciasteczek z odciśniętym śladem kciuka. W ten właśnie sposób powstaje w ciasteczku zagłębienie na dżem :-) Polecam! Składniki: Na 30 szt.: 200 g mielonych migdałów 75 g mąki ryżowej 50 g nierafinowanego(...)około 15-16 minut, do ładnego zarumienienia ciasteczek. W trakcie pieczenia ciasteczek przełożyć dżem lub konfiturę do małego rondelka i podgrzać* Wyjąć blaszkę z ciasteczkami z piekarnika. Zostawić na kilka minut do przestygnięcia a następnie przełożyć ciasteczka na kratkę. Do każdego zagłębienia w ciasteczku nałożyć około 1 łyżeczki podgrzanego dżemu. * Jeśli dżem jest bardzo gęsty, można go nałożyć
maniapieczeniaodmiękło od masy. Ten sposób zawsze się sprawdza i babeczki pozostają kruchutkie. Takie małe kolorowe słodkości przyciągają wzrok, zwłaszcza małych łasuchów. Składniki na ok. 30 babeczek: na ciasto: 100 g mąki 60 g zimnego masła 1 żółtko łyżka cukru pudru na masę melbową: 500 ml mleka 250 ml śmietany 18% gęstej 2 jajka 100 g masła 75 g cukru pudru(...)wrzątkiem, wrzucić do niej połamaną czekoladę i mleko. Mieszając rozpuścić. Za pomocą pędzelka posmarować babeczki od środka. Śmietanę i jajka roztrzepać. Mleko zagotować w rondelku, zmniejszyć ogień na najmniejszy i powoli wlać do mleka masę śmietanowo-jajeczną. Gotować powoli kilka minut aż oddzieli się ser. Przecedzić go przez sitko i odstawić do wystygnięcia. Miękkie masło utrzeć najpierw z cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapięknie zdobi, ale sprawia też , że ciasto pięknie pachnie i z całą pewnością znajdzie wielu wielbicieli! Gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę! SKŁADNIKI: ( tortownica 21 cm ) BISZKOPT: * jajko – 4 szt * mąka pszenna – 0,5 szkl * mąka ziemniaczana – 0,5 szkl * cukier – 3/4 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM: * serki Monte(...)mleko w proszku – 2 pełne szklanki * żelatyna – 3 łyżeczki * masło – 1 łyżka *żółtko – 1 szt * cukier puder – 2 łyżki DODATKOWO: * kokos SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec dodając stopniowo cukier, a następnie wlewamy po 1 żółtku. Dodajemy mąkę przesianą ( koniecznie ) z proszkiem do pieczenia i za pomocą drewnianej łyżki mieszamy
Ostra na Słodkozwierzęcego, bez których wydawać by się mogło, że pewne dania nie mają racji bytu, to wbrew pozorom nie stanowi to najmniejszego problemu. Dowodem na to są dzisiejsze ciastka. Żadnych jajek, mleka, masła, a nawet mąki i cukru. Można? Można! Podstawowym składnikiem ciasteczek jest amarantus od firmy Fresano(do nabycia tutaj), zwany też zbożem XXI wieku, który robi obecnie dietetyczną(...)cholesterolu. Stanowi dobry zamiennik kasz, ale popularny jest również w postaci ekspandowanych ziaren, czyli- wyjaśniając najkrócej- zdrowszej wersji popcornu, której możemy używać do ciast i deserów. Warto również rzec kilka słów na temat czekolady. Oczywiście nie jest to jakaś cudownie mleczna bomba kaloryczna, ale prawdziwie gorzkie cudo o 90% zawartości kakao. Świetnie zdaję sobie sprawę z faktu, że nie cieszy
peanutbuttermonsterbardzo, bardzo podobnie! Oj, ten deser to dla mnie prawdziw hit i latem będę do niego wracać często :) Składniki (2 porcje): Biszkopt: 1 duże jajko 2 łyżki ksylitolu 1 łyżka mąki pełnoziarnistej szczypta soli kilka łyżek świeżo zaparzonej i ostudzonej kawy (może być rozpuszczalna) kakao Krem: 2 zamrożone banany 1/3 szklnki mleka roślinnego (u mnie migdałowo-waniliowe) 1/2 łyżeczki ziarenek(...)krem i na koniec wierzch posypać kakao. Przygotowany deser zjeść od razu. Jeśli wolimy zrobić z tego lody to wykładamy pudełeczko papierem do pieczenia, układamy warstwy w ten sam sposób i przekładamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy lody na kilka minut, aby się troszkę podtopiły
Healthy food explorergorzkiej czekolady 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki kakao 70 ml soku wiśniowego 3 jajka 1,5 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g wiśni 2 łyżki mąki ziemniaczanej Polewa: 100 g mlecznej czekolady Sposób wykonania: Umyte wiśnie drylujemy i oprószamy mąką ziemniaczaną. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem. Piekarnik(...)środka ciasta). Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut (po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest w środku suche - jeśli nie, pieczemy jeszcze przez kilka minut). Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika do ostudzenia. Odłożoną wcześniej masę czekoladową podgrzewamy a następnie wrzucamy do niej kawałki czekolady. Mieszamy do momenty aż się rozpuści. Polewę rozprowadzamy po wierzchu ciasta
Qchnia po prostuBawole oko to przepis stary jak świat Sposobów na jego przygotowanie jest tak wiele, że ciężko było by je tu wyliczyć. Niezmiennymi składnikami pozostają jednak dwukolorowe kruche ciasto i biszkopt. Zawsze pojawiają się także bakalie, masa i jakaś konfitura lub marmolada. A oto i moja rodzinna receptura na to ciasto Bawole oko Składniki: Kruche ciasto: 500 g mąki(...)kostkę suszonych owoców (u mnie mieszanka owoców suszonych Helio ) 100 g orzechów laskowych (u mnie Helio ) Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki mąki 3 łyżki cukru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie) opakowanie cukru wanilinowego Masa ubijana na parze: 3 jajka 8 łyżek cukru 300 g masła 2 łyżki adwokatu Dodatkowo: 1,5 kg jabłek (waga po obraniu) 3 łyżki cukru
PatiGotujepapkę (lub przeciśnij przez praskę, w zależności od narzędzi, jakimi dysponujesz). Około 50-80 gram masła podziel na małe kostki i wrzuć do garnka z ziemniakami. Weź ubijaczkę do jajek albo łopatkę silikonową, postaw garnek na małym ogniu i zacznij ucierać energicznie. Jak masło się elegancko rozpuści i wymiesza z ziemniakami, zacznij po trochu wlewać mleko. Kontynuuj szaleńcze ucieranie(...)średnio rozgrzana patelnia”, podaję poniżej skalę porównawczą. Jeśli po rozgrzaniu patelni, pryśniesz na nią kilka kropel zimnej wody nic się nie zadzieje – patelnia jest za zimna. Jeśli po rozgrzaniu patelni, pryśniesz na nią kilka kropel zimnej wody i zaczynają one parować w sposób zauważalny – patelnia jest średnio rozgrzana. Jeśli po rozgrzaniu patelni, pryśniesz na nią kilka kropel
manslogblogbiszkoptów: pół szklanki przegotowanej wody pół kieliszka spirytusu sok z połówki cytryny Sposób przygotowania: 1. Biszkopt bakaliowy: Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy żółtka na przemian z cukrem, cały czas ubijając. Do posiekanych bakalii dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy. Dosypujemy powoli do powstałego z jajek i cukru biszkoptu, cały czas mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Biszkopt najlepiej rozdzielić(...)niej rozpuszczamy budynie śmietankowe. Resztę zagotowujemy i dolewamy rozpuszczone budynie. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy po odrobinie budyniu dobrze mieszając by nie było grudek. Dolewamy kilka kropel olejku pomarańczowego. Ubieramy ok 1/4 masy, a do reszty wsypujemy pokrojone w kostkę 3/4 jednej puszki brzoskwiń. Mieszamy delikatnie łyżką. 4. Biszkopt jasny przekrawamy na pół, a następnie pionowo
Kuchnia w czekoladziemożna serwować ale można go też serwować dnia następnego. Składniki na tortownicę 28 cm i wysokości minimum 6 cm, uwaga biszkopt rośnie powyżej rantu formy. Składniki na biszkopt: 10 jajek w temperaturze pokojowej 1,5 szklanki drobnego cukru 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4 kakao naturalnego Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Piekarnik nagrzać(...)masa będzie rzadsza i będzie wyglądała na zwarzoną lub rzadką (absolutnie nie panikować! tak ma być ;-). To oznaka, że wszystko jest OK i od otrzymania kremu dzieli Was zaledwie kilka minut. Dalej miksować, aż krem wyraźnie zgęstnieje. Dodać ekstrakt z wanilii (lub Wasz ulubiony). Gotowa masa będzie charakterystycznie‚ mlaskała o ścianki miksera. Film instruktażowy z przygotowania kremu na bazie szwajcarskiej
moj przepis na