szybkie, pyszne, jesienne "danie" odsmażane kopytka dyniowe. Dynię możecie użyć na 2 sposoby albo pieczoną, albo surową. Ja wybrałam surową, ponieważ nie miałam wcześniej upieczonej a miało to być szybkie danie do przekąszenia. Składniki: 1 kg ziemniaków 200 gram mąki pszennej 2 duże jajka 2 łyżki masła 1/2 dyni hokkaido sól do smaku dodatkowo: 1 łyżeczka soli woda(...)Ziemniaki obieramy ze skóry, gotujemy z dodatkiem soli, odcedzamy i studzimy bez przykrycia. Do kopytek najlepsze są "wczorajsze " ziemniaki czyli takie ugotowane wcześniej, nie tego samego dnia, ewentualnie na kilka godzin przed przygotowaniem kopytek. Zimne ziemniaki przeciskamy przez maszynkę lub praskę do ziemniaków. U mnie była to maszynka, ponieważ razem z ziemniakami przez maszynkę przepuściłam 3-krotnie surową, obraną
Życie zaczyna się w kuchnikilka minut, co jeszcze bardziej skłania mnie w ich kierunku. Borówki teraz co niektórzy mają szczęście pozbierać we własnym sadzie, więc tym bardziej grzech nie skorzystać. Polecam, nawet jeszcze do dzisiejszej kawki ;) Składniki na blaszkę 28x19cm 300 g świeżego szpinaku baby 1 szklanka oleju rzepakowego sok z 1/2 cytryny 1 szklanka białego cukru 2 łyżki cukru z wanilią 5 jajek(...)mąki tortowej 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 szklanka borówek Cukier puder do posypania po wierzchu Sposób przygotowania w Tefal Companion: W misie z ostrzem ultra blade umieszczamy szpinak, sok z cytryny oraz olej. Zakładamy koszyczek w celu zmniejszenia powierzchni pracy urządzenia. Miksujemy na prędkości 10 do całkowitego rozdrobnienia (ok 20 sekund). Po tym czasie ostrze zamieniamy
Kuchnia w czekoladziejajka 50 g masła 4 łyżki rumu 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy Szczypta soli Dekoracja: Lukier Kolorowa posypka Sposób wykonania: Mąkę pszenną wymieszać ze szczyptą soli, cukrami oraz suchymi drożdżami w misce łyżką, wlać ciepłe mleko, wbić jajka i wyrobić ręką elastyczne ciasto, wlać rozpuszczone płynne masło oraz rum i ponownie wyrobić ciasto, wierzch oprószyć delikatnie mąką, przykryć ściereczką(...)grubość 1,5 cm, szklanką wycinać krążki, w środku wyciąć kółka kieliszkiem. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Oponki smażyć w rozgrzanym oleju z każdej strony po kilka minut na złocisty kolor –ja smażyłam we frytownicy ustawionej na moc 170*c. Upieczone studzić na kratce kuchennej wyłożonej ręcznikiem kuchennym aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Zimne polukrować i udekorować
Wanilia i KardamonPierniczki zrobimy w kilka chwil i nie musz ą leżakować. Są mięciutkie i pachnące. Nadziałam je marmoladą różaną, którą uwielbiam w połączeniu z piernikiem. Wesołych Świąt moi kochani 💕 Składniki: ciasto na pierniczki: mąka pszenna 2 szklanki + do podsypania ciasta, mąka pszenna pełnoziarnista pół szklanki, cukier brązowy pół szklanki, miód 3 łyżki, jajka 2 szt, przyprawa do piernika(...)łyżka, imbir mielony szczypta, kakao 1 łyżka, soda oczyszczona 1 łyżeczka, masło 10 dag, nadzienie: marmolada różana pół małego słoika, polewa: czekolada mleczna 1 tabliczka, mleko 6 łyżek, Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy i studzimy. Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy ciasto na 3 mm, wycinamy pierniczki. Układamy na wyłożonej papierem blaszce. Pieczemy przez 10 min w temperaturze
kulinarne odsłony patispać długo, więc przede mną przynajmniej kilka godzin, kiedy czas będzie toczył się bardzo powoli ustalonym rytmem: przygotowania do obiadu, rozmowy w radio podsumowujące poprzedni tydzień, książka i jeszcze kilka fajnych rzeczy. Ku mojemu zdziwieniu Młody wstał dość wcześnie i od razu przyszedł do kuchni. Co robisz? – zapytał. Czytam – odpowiedziałam – Chcesz coś fajnego na śniadanie? A co? Zobaczysz… I zrobiłam(...)była spora, więc zjedliśmy omlet razem. Niedziela, śniadanie wspólne z synem, kawa, konfitura wiśniowa, pyszny omlet – to recepta na udany dzień. Składniki: • 4 jajka • 4 łyżki maki pszennej • 1 cukier waniliowy • szczypta soli • 1 łyżeczka masła Sposób przygotowania: 1. Oddzielić białka od żółtek. Przygotować cukier waniliowy. 2. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera
W mojej kuchnikilka innych składników, ale o tym już w opisie ;) Tak podane walentynkowe śniadanie na pewno spodoba się Waszej drugiej połowie :) Przecież nikt nie powiedział, że musi być w kolorze czerwonym, choć dodatki w postaci wyciętej w serduszko szynki na pewno będą miłym akcentem ;) Składniki: 1 woreczek kolorowego ryżu 1 mały słoiczek marynowanego selera 1 mały słoiczek marynowanych pieczarek 7 jajek(...)dużego słoika marynowanej papryki 200g szynki konserwowej 4 łyżki majonezu 2 łyżki pikantnego ketchupu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie ok 20 minut- do miękkości. Jajka gotujemy na twardo. Przelewamy zimną wodą, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy przestudzony i odcedzony ryż, posiekanego selera, pokrojoną w kostkę paprykę oraz pieczarki
Kuchnia w czekoladzieklarowanego biała cebula łyżka mąki Sposób wykonania: Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach, odcisnąć nadmiar soku do miski lub pozostawić na sicie z małymi oczkami do odsączenia. Sok, który powstał z tarcia ziemniaków zostawić na chwilę do ustania, odlać i zebrać pozostałą na dnie skrobię. Dodać do ziemniaków. Do startych ziemniaków dodać jajka i mąki oraz sól. Ciasto powinno(...)być dość gęste. Jeśli nie jest należy dodać jeszcze nieco maki. Zagotować w dużym garnku osolona wodę. Na gotująca się wodę zmoczoną łyżką wkładać kluski. Zamieszać i gotować kilka minut od wypłynięcia. Boczek posiekać w drobna kostkę i wytopić na wolnym ogniu . Pod koniec smażenia dodać posiekane w małą kostkę cebule. W garnku roztopić masło klarowane i zeszklić
Pyry na Gazlitra mleka 1/4 szklanki kaszy manny 100g masła 3/4 szklanki cukru pudru kilka kropel aromatu waniliowego Polewa: 40g masła 1/4 szklanki cukru 1 łyżka mleka 2 łyżki kakao Dodatkowo: 5-6 łyżek dżemu (użyłam truskawkowego) Ciasto. Jajka, cukier i masło/margarynę utrzeć na puszystą masę. Dodać miód, mąkę i sodę. Ciasto zagnieść(...)części pieczone w tortownicy o średnicy 18 cm). Formę wyłożyć papierem do pieczenia a następnie pierwszą częścią ciasta. Piec 10-12 minut w 200 stopniach. W taki sam sposób postępować z resztą ciasta. (Placki powinny być zarumienione i miękkie, po ostudzeniu stwardnieją.) W międzyczasie przygotować krem. Kaszę ugotować na mleku i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Masło utrzeć z cukrem
Di gotujeróżne sposoby. Składniki: 1 1/2 szklanki mąki, 1/4 kubka cukru, 1/8 łyżeczki soli, 10 łyżek masła, 2 żółtka, 1 łyżka śmietany, 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii. Krem cytrynowy: sok z 2-3 cytryn, 1/2 szklanki wody, skórka z 2 cytryn, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 7 łyżek cukru, 100 g masła, 1 całe jajko, 3 żółtka Beza: 5 białek(...)cukru, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, Wykonanie: Ciasto Do kuchennego robota wrzucamy wszystkie składniki na ciasto i mieszamy, aż zbije się w kulkę. Można dodać kilka łyżek wody, jeśli jest za suche i składniki się nie łączą. Wyciągamy zbite w kulkę ciasto i wykładamy je na blaszce do tarty. Kładziemy na ciasto sreberko do pieczenia i sypiemy na to ryż bądź
Smaki Przyprawy i KoloryPrzez kilka dni mój tata chodził za mną i biadolił, żeby upiec mu ciasto. "Takie wiesz, ze śliwkami, zwykłe, jak mama robiła". No to zrobiłam najprostsze ciasto, które nie wymaga nawet miksera. A zachwyci każdego! W mojej rodzinie klasyk nad klasykami, robione na sto sposobów, z każdymi dostępnymi owocami i znane jako po prosu "ciasto z owocami". Smak dzieciństwa, zapach(...)dzieciństwa. Mam nadzieję, że moja córka będzie je kiedyś wspominać z takim uczuciem jak ja teraz. Składniki: (blaszka 20x20cm) 300g mąki pszennej tortowej 1 jajko 400ml jogurtu greckiego 3/4 szklanki cukru 1 1/2 łyżeczki sody 120ml oleju (u mnie 60 ml oleju rzepakowego i 60ml oliwy z oliwek cytrynowej) szczypta soli śliwki i maliny (ilość taka aby pokryć wierzch
Cakes By Kejtczekolady gorzkiej 15 dag czekolady mlecznej 5 dag cukru 4 łyżki żelatyny 1 śmietana kremówka 4 jajka 1 słoik wiśni w kompocie lub puszka wiśni w żelu Wykonanie: Czekoladę rozpuszczam na parze. Połowę żelatyny zalewam wodą by była przykryta, odstawiam na kilka minut, aby spęczniała, następnie rozpuszczam we wrzątku otrzymując pół szklanki rozpuszczonej żelatyny. Żółtka ubijam(...)sztywną pianę, dodaję do masy czekoladowej i mieszam za pomocą drewnianej łyżki, aż piana połączy się z masą. Osobno ubijam kremówkę i przygotowuję resztę żelatyny w ten sam sposób jak poprzednio.Tężejącą, dodaję do kremówki. Na spód tortownicy wylewam połowę masy czekoladowej i odstawiam na kilka minut by stężała, na to wykładam kremówkę. Ponownie wstawiam
Ciasteczkowy Potwórpowstała z mleka słodzonego skondensowanego gotowanego w puszce, ale jest to bardziej masa krówkowa. Klasyczny kajmak przygotowuje się z mleka, cukru i masła. Jest to sposób czasochłonny, gdyż gotowanie mleka z cukrem może trwać kilka godzin. Ja przygotowałam szybszą wersję kajmaku na bazie słodkiej śmietanki. Trwa to około 20-30 minut, a efektem finalnym jest masa, która po wystygnięciu(...)przepisie słodycz delikatnie równoważą kwaskowate morele suszone, można też posmarować ciasto kwaśną konfiturą zanim nałożymy na nie kajmak. Mazurek można przygotować w dowolnej formie, ja swój uformowałam w kształt jajka. Ilość masy w przepisie spokojnie starczy na rozsmarowanie cienkiej warstwy na nieco większym mazurku niż mój. UWAGA! W przepisie podaję dwie opcje ilości cukru - z tą większą masa jest mocno
Smakołyki Berenikiszybszy sposób na krokieta, bo nie trzeba się bawić w pieczenie naleśników, a smakuje pysznie :) Farsz: 30-40 dag ugotowanego mięsa wieprzowego (najlepiej karkówki) 1 duża cebula 1 jajko Sól Pieprz Dodatkowo: Około 20 płatków papieru ryżowego 1 łyżka sezamu Bułka tarta 1 jajko Olej do pieczenia Ugotowane mięso i cebulę, mielimy maszynką do mięsa, a następnie dodajemy jajko, sól(...)pieprz. Całość dobrze mieszamy. Zamaczamy pojedynczo płatki ryżowe w talerzu z niewielką ilością wody, po czym przekładamy na drugi talerz lub deskę i pozostawiamy na kilka sekund by zmiękły. Miękkie listki ryżowe nadziewamy mięsem i zwijamy w ruloniki, pomiatając o tym by założyć boki do środka. Następnie panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej wymieszanej z sezamem. Na koniec smażymy
Smakowy Rajcały rok w naszej kuchni i z chęcią po nie sięgamy. Przychodzi jednak czasem taki moment, że przez kilka dni leżą nieruszane i przechodzi chwilowo na nie ochota. Właśnie w takim momencie wpadłam na pomysł podania zwykłego jabłka w nieco inny sposób, jako formę przekąski lub zdrowego deseru. Staram się wybierać jabłka dość słodkie, wówczas dodatek cukru jest zbyteczny, jeśli(...)Jabłka w wiórkach kokosowych są bardzo smaczne a i forma ich podania mi bardzo przypadła do gustu. Jabłka w kokosowej panierce SKŁADNIKI: 100 g wiórków kokosowych 2 jabłka 1 jajko opcjonalnie 1 łyżka cukru trzcinowego Przygotowanie: Na suchej patelni prażymy wiórki kokosowe na złoty kolor, mieszając aby się nie przypaliły. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na 4 grube plastry
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiostudzoną masę, jajko oraz śmietanę i zagnieść jednolite ciasto- ciasto podzielić na cztery części, można sobie pomóc wagą kuchenną- blachę lekko posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia, część ciasta rozwałkować i wyłożyć dno blachy, ponakłuwać widelcem - piec w 180 stopniach przez 15 minut, po upieczeniu chwilę odczekać, delikatnie wyjąć z blachy- rozwałkowywać i piec w ten sposób dwie kolejne(...)części ciasta WARSTWA ORZECHOWA - orzechy sparzyć gorącą wodą, posiekać na kawałki- miód, cukier i margarynę rozpuścić- gdy masa będzie jednolita, dodać orzechy, wymieszać i jeszcze kilka minut podgrzewać- na ostatnią rozwałkowaną na blasze część ciasta wyłożyć ciepłą masę orzechową i rozprowadzić ją na całej powierzchni ciasta- tak przygotowany blat piec 20 minut w 180 stopniach, po wyjęciu miód może być
Smakołyki BerenikiUwielbiamy krakersy, zwłaszcza te domowe, niesamowicie chrupiące i lekkie jak piórko. A jeżeli jeszcze s ą zdrowe, z du ż ą
La grande e la piccola cuocaRydze dzięki temu, że są twardymi grzybami doskonale nadają się do robienia przetworów. Na blogu znajdziecie przepis na Rydze po cygańsku lub Marynowane grzyby słodko
Codziennik Kuchenny