jajka na kilka sposobów - 4154 przepisów (strona:112/277)

Mazurek kajmakowy 292

powstała z mleka słodzonego skondensowanego gotowanego w puszce, ale jest to bardziej masa krówkowa. Klasyczny kajmak przygotowuje się z mleka, cukru i masła. Jest to sposób czasochłonny, gdyż gotowanie mleka z cukrem może trwać kilka godzin. Ja przygotowałam szybszą wersję kajmaku na bazie słodkiej śmietanki. Trwa to około 20-30 minut, a efektem finalnym jest masa, która po wystygnięciu(...)przepisie słodycz delikatnie równoważą kwaskowate morele suszone, można też posmarować ciasto kwaśną konfiturą zanim nałożymy na nie kajmak. Mazurek można przygotować w dowolnej formie, ja swój uformowałam w kształt jajka. Ilość masy w przepisie spokojnie starczy na rozsmarowanie cienkiej warstwy na nieco większym mazurku niż mój. UWAGA! W przepisie podaję dwie opcje ilości cukru - z tą większą masa jest mocno

Smakołyki Bereniki
Przysmak Samuraja, czyli sajgonko - krokieciki z mięskiem i sezamową nutką :) 157

szybszy sposób na krokieta, bo nie trzeba się bawić w pieczenie naleśników, a smakuje pysznie :) Farsz: 30-40 dag ugotowanego mięsa wieprzowego (najlepiej karkówki) 1 duża cebula 1 jajko Sól Pieprz Dodatkowo: Około 20 płatków papieru ryżowego 1 łyżka sezamu Bułka tarta 1 jajko Olej do pieczenia Ugotowane mięso i cebulę, mielimy maszynką do mięsa, a następnie dodajemy jajko, sól(...)pieprz. Całość dobrze mieszamy. Zamaczamy pojedynczo płatki ryżowe w talerzu z niewielką ilością wody, po czym przekładamy na drugi talerz lub deskę i pozostawiamy na kilka sekund by zmiękły. Miękkie listki ryżowe nadziewamy mięsem i zwijamy w ruloniki, pomiatając o tym by założyć boki do środka. Następnie panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej wymieszanej z sezamem. Na koniec smażymy

Smakowy Raj
Poniedziałkowy "fit" - jabłka w kokosowej panierce 121

cały rok w naszej kuchni i z chęcią po nie sięgamy. Przychodzi jednak czasem taki moment, że przez kilka dni leżą nieruszane i przechodzi chwilowo na nie ochota. Właśnie w takim momencie wpadłam na pomysł podania zwykłego jabłka w nieco inny sposób, jako formę przekąski lub zdrowego deseru. Staram się wybierać jabłka dość słodkie, wówczas dodatek cukru jest zbyteczny, jeśli(...)Jabłka w wiórkach kokosowych są bardzo smaczne a i forma ich podania mi bardzo przypadła do gustu. Jabłka w kokosowej panierce SKŁADNIKI: 100 g wiórków kokosowych 2 jabłka 1 jajko opcjonalnie 1 łyżka cukru trzcinowego Przygotowanie: Na suchej patelni prażymy wiórki kokosowe na złoty kolor, mieszając aby się nie przypaliły. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na 4 grube plastry

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Miodownik z orzechami 442

ostudzoną masę, jajko oraz śmietanę i zagnieść jednolite ciasto- ciasto podzielić na cztery części, można sobie pomóc wagą kuchenną- blachę lekko posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia, część ciasta rozwałkować i wyłożyć dno blachy, ponakłuwać widelcem - piec w 180 stopniach przez 15 minut, po upieczeniu chwilę odczekać, delikatnie wyjąć z blachy- rozwałkowywać i piec w ten sposób dwie kolejne(...)części ciasta WARSTWA ORZECHOWA - orzechy sparzyć gorącą wodą, posiekać na kawałki- miód, cukier i margarynę rozpuścić- gdy masa będzie jednolita, dodać orzechy, wymieszać i jeszcze kilka minut podgrzewać- na ostatnią rozwałkowaną na blasze część ciasta wyłożyć ciepłą masę orzechową i rozprowadzić ją na całej powierzchni ciasta- tak przygotowany blat piec 20 minut w 180 stopniach, po wyjęciu miód może być

Smakołyki Bereniki
Bezglutenowe krakersy gryczane z ziarnami (Cracker di semi, senza glutine) 136

Uwielbiamy krakersy, zwłaszcza te domowe, niesamowicie  chrupiące i lekkie jak piórko. A jeżeli jeszcze s ą  zdrowe, z du ż ą  

La grande e la piccola cuoca
Kiszone rydze. 187

Rydze dzięki temu, że są twardymi grzybami doskonale nadają się do robienia przetworów.  Na blogu znajdziecie przepis na Rydze po cygańsku lub Marynowane grzyby słodko

Codziennik Kuchenny
Mielone Tadzika 121

Więc ucieszy Go także to, że z chęcią będę przygotowywać te mielone w domu na wyjątkowe rodzinne okazje. No więc z uzgodnieniem z Teściem niżej kilka „złotych zasad” przygotowywania mielonych;) Jest kilka Tadzikowych zasad: – kotlety mają być soczyste i przygotowane z mięsa indyczego, – cebulę ścieramy na tarce na grubych oczkach bez podsmażania na oleju, – dodajemy(...)buraczki, marchewka z groszkiem lub kiszone w rękę! Pycha! Składniki: 500 g mielonego z indyka 1 jajko 1 średnia cebula 4 łyżki drobno tartej bułki szklanka wody 250 ml (ta klasyczna od herbaty) sól, pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sposób przygotowywania: W misce wymieszaj mięso, dodaj startą na grubszych oczkach cebulę i jajko, wymieszaj wszystko widelcem rozgniatając

Zasmakuj Kuchni
Mielone Tadzika 149

odwiedzamy. Więc ucieszy Go także to, że z chęcią będę przygotowywać te mielone w domu na wyjątkowe rodzinne okazje. No więc z uzgodnieniem z Teściem niżej kilka "złotych zasad" przygotowywania mielonych;) Jest kilka Tadzikowych zasad: - kotlety mają być soczyste i przygotowane z mięsa indyczego, - cebulę ścieramy na tarce na grubych oczkach bez podsmażania na oleju, - dodajemy zawsze wodę(...)buraczki, marchewka z groszkiem lub kiszone w rękę! Pycha! Składniki: 500 g mielonego z indyka 1 jajko 1 średnia cebula 4 łyżki drobno tartej bułki szklanka wody 250 ml (ta klasyczna od herbaty) sól, pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sposób przygotowywania: W misce wymieszaj mięso, dodaj startą na grubszych oczkach cebulę i jajko, wymieszaj wszystko widelcem

Zasmakuj Kuchni
Domowe bułki do hot dogów 113

Szczególnie teraz, gdy tyle pyszności na straganach W głowie mam już kilka pomysłów, także w najbliższym czasie możecie spodziewać się smacznych nowości A dziś zapraszam Was na domowe bułki do hot dogów – prosty, szybki pomysł na domowy fast food. Bułki oczywiście można wykorzystać na wiele innych sposobów, jeśli akurat nie macie ochoty na hot dogi, możecie zrobić z nich(...)przepis na 10 bułeczek 650 g mąki pszennej (ja użyłam mąki włoskiej typu 00) 1,5 szklanki mleka 55 g masła 42 g drożdży 2 łyżeczki cukru szczypta soli jajko Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj łyżkę mąki, 2 łyżki cukru i 4 łyżki ciepłego mleka. Całość wymieszaj dokładnie i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. W rondelku podgrzej

365 dni dookoła kuchni
Kotlety mielone z fasolką szparagową 168

fasolką szparagową Składniki: Na kotlety mięso mielone - 400 g 1 czerstwa bułka sól i pieprz jajko - 1 szt cebula - 1 szt Nadzienie: fasolka szparagowa żółta - 300 g natka pietruszki Dodatkowo tłuszcz do smażenia bułka tarta do panierki Dekoracja; liście sałaty koperek pomidorki koktajlowe Sposób przygotowania: Bułkę namoczyć w wodzie, dobrze odcisnąć. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę, przesmażyć na tłuszczu(...)Fasolkę przebrać, odciąć końce, opłukać, gotować w lekko osolonej wodzie, al dente, odcedzić, ostudzić. Z mięsa mielonego formować w dłoni owalne kotlety, lekko spłaszczyć, nałożyć na każdy kotlet po kilka ugotowanych fasolek szparagowych i natkę pietruszki, dobrze zlepić, uformować kotlety. Obtaczać w tartej bułce i smażyć na wolnym ogniu, aby w środku nie były surowe, na złoty kolor. (function

Kuchnia Danusi
Pełnoziarnista tarta z cukinią, groszkiem i serem pleśniowym 141

smak pasował do warzywnego wypełnienia. Taki sposób wykonania tarty jest świetny, ponieważ nie ma potrzeby wyklejania formy, podpiekania spodu. Wystarczy rozwałkować ciasto, położyć farsz i zawinąć boki. Nic prostszego :) Ciasto, na którym upiekłam tartę jest moją zdrową wersją ciasta kruchego. Nie używam w nim masła, a wychodzi naprawdę pyszne, idealnie kruche. Wyrobienie zajmuje kilka minut więc jest to bardzo prosty(...)PEŁNOZIARNISTA TARTA Z CUKINIĄ, GROSZKIEM I SEREM PLEŚNIOWYM Czas wykonania 20 minut plus 20-25 minut pieczenia Z podanych składników upiekłam tartę o średnicy około 20cm Składniki na ciasto Jajko 70g jogurtu naturalnego 100g mąki gryczanej 70g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 20g mąki pszennej razowej 20g mąki pszennej (zwykłej, białej) Farsz Pół cukinii Garść zielonego groszku Ser pleśniowy Ćwierć kostki twarogu

HealthyCreations
Biszkoptowe ciasto z mąką kokosową na Dzień Kota 2018 172

mąki kokosowej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżka karobu jasne ciasto: 4 jajka 4 łyżki ksylitolu 40 g mąki kokosowej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ciemne ciasto: Białka oddzielić od żółtek i ubić pianę. Wsypać ksylitol i ubijać przez kilka minut, a następnie dodać żółtka i ubijać jeszcze przez chwilę do uzyskania puszystej masy. Suche składniki(...)łyżką. Przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 25-30 minut w 180 stopniach. Po przestudzeniu wyciąć foremką kształt kota. Jasne ciasto przygotować w ten sam sposób. Małą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać na dno cienką warstwę ciasta i ułożyć wycięte foremką kotki tak, aby po przekrojeniu gotowego ciasta uzyskać efekt widoczny na zdjęciu. Na wierzch

Fitkot
Biszkoptowe ciasto z mąką kokosową na Dzień Kota 2018 162

mąki kokosowej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżka karobu jasne ciasto: 4 jajka 4 łyżki ksylitolu 40 g mąki kokosowej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ciemne ciasto: Białka oddzielić od żółtek i ubić pianę. Wsypać ksylitol i ubijać przez kilka minut, a następnie dodać żółtka i ubijać jeszcze przez chwilę do uzyskania puszystej masy. Suche składniki(...)łyżką. Przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 25-30 minut w 180 stopniach. Po przestudzeniu wyciąć foremką kształt kota. Jasne ciasto przygotować w ten sam sposób. Małą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać na dno cienką warstwę ciasta i ułożyć wycięte foremką kotki tak, aby po przekrojeniu gotowego ciasta uzyskać efekt widoczny na zdjęciu. Na wierzch

Fitkot
Francuskie rurki z nadzieniem 225

nadzienie o smaku waniliowym Lauretta lub bita śmietana lub krem budyniowy Sposób przygotowania: 1.Ciasto pokroić na paski o szerokości 1-1,5 cm. Foremki na rurki posmarować margaryną, nawinąć na nie paski ciasta zaczynając od węższej strony. Ciasto powinno lekko na siebie nachodzić. Gotowe rurki posmarować rozbełtanym jajkiem i lekko posypać cukrem kryształem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia(...)minut - do ładnego zrumienienia. Rurki zdjąć ostrożnie z foremek i całkowicie wystudzić. 2. Zimne rurki napełnić nadzieniem. Użyłam gotowego nadzienia waniliowego Lauretta . Wyszło mi 24 sztuki. Smacznego!!!  Jeszcze kilka słów o nadzieniu, którego użyłam do tych rurek. W ubiegłym tygodniu otrzymałam do wypróbowania 2 rękawy cukiernicze Rengo firmy Lauretta. Na pierwszy rzut poszedł krem o smaku waniliowym. Ma bardzo

Kuchnia domowa Ani
Panierowane szparagi z boczkiem wg Aleex 181

niedzielę wpadliśmy do sklepu po kilka rzeczy, których zapomniałam kupić wcześniej. Zobaczyłam pęczki świeżutkich, zielonych szparagów, które aż prosiły się, by je kupić. Kupiłam. Przecież wiadomo, że szparagi są najlepsze właśnie w maju. Po powrocie do domu trzeba je było jakoś przyrządzić. Zrobiłam je w panierce, z odrobiną parmezanu, na ciepło. Udały się znakomicie. Były(...)pyszne, chrupiące, z lampką białego wina smakowały wyśmienicie. Polecam. Koniecznie spróbujcie, właśnie w maju. Składniki: • pęczek młodych zielonych szparagów • 10 cieniutkich plasterków boczku • 2 jajka • bułka tarta • garść startego parmezanu (opcjonalnie) • sól, pieprz • olej Sposób przygotowania: 1. Szparagi przygotować: odłamać zdrewniałe końcówki, w razie potrzeby oczyścić łodygi z włókien. Umyć pod bieżącą wodą. 2. Jajka rozkłócić w talerzu. Posolić

W mojej kuchni