kolejny bardzo prosty obiad. Pierś przygotowana w ten sposób pozostaje wilgotna, a nietrudno przecież przesuszyć kurczaka podczas smażenia. Szybko, tanio, smacznie ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async(...)window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); ROLADKI Z PIERSI KURCZAKA Z SEREM Składniki: - 1 podwójna pierś z kurczaka - kilka plastrów sera - mąka - bułka tarta - 2 jajka - zioła prowansalskie - sól Przygotowanie: Pierś rozcinamy na grubości, dzieląc ją na kotelety. Lekko rozbijamy, przez folię. Doprawiamy solą i ziołami prowansalskimi. Układamy na każdym kotlecie
Życie zamknięte w smakurobiłam kilka razy, za każdym razem inaczej, ale szału nie było :P wreszcie trafiłam na te (jak do tej pory) najlepsze! Z dwóch (jeśli nie trzech) przepisów skleciłam jeden i to bardzo udany - gofry smakują jak te z naszej ulubionej budki przy rynku w Kazimierzu Dolnym - miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz :) Składniki na 12 gofrów: 3 jajka(...)pudru 1 cukier waniliowy 1 szkl. mleka 1 szkl. wody 3 szkl. mąki 1/2 szkl. oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatki: truskawki, bita śmietana, czekolada gorzka z pomarańczą Sposób przygotowania: Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką, jasną masę. Dodajemy mleko, wodę, mąkę, proszek do pieczenia, mieszamy, a następnie miksujemy do połączenia
Kolorowy Przepisownik500g mirabelek 100ml śmietanki 32% 25g mielonych migdałów 100g brązowego cukru (polecam Dark Muscovado- jest wilgotny i bardzo intensywny w smaku) 1 jajko 25g rozpuszczonego i ostudzonego masła po kilka kropli migdałowego i waniliowego aromatu Natłuszczamy i osypujemy bułką tartą okrągłą formę do ciasta (około 20cm). Masło kroimy w kostkę i mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia do uzyskania(...)dodać trochę zimnej wody, jeśli składniki nie chcą się połączyć. Robię kruche ciasto bez jajek bo takie najbardziej lubię, usłyszałam jednak, że nie zawsze chce wyjść. Jeśli macie swój sprawdzony przepis na kruche zróbcie je po prostu po swojemu. Ja ciastem otrzymanym w powyższy sposób wyklejam blaszkę po kawałku po czym umieszczam ją w lodówce na kilkanaście minut, żeby ciasto
les mirabellesChałwa to moja słabość. Kojarzy mi się z dzieciństwem i świętami. Pamiętam jak mama kupiła na Święta Bożego Narodzenia chałwę w puszce i włożyła ją do lodówki. Kilka razy dziennie zaglądałam do lodówki, żeby chociaż na chwilę popatrzeć na tą puszkę, czekanie na otwarcie zawartości wydawało mi się całą wiecznością. W jednej z gazetek kulinarnych „Najlepsze ciasta” znalazłam przepis(...)będą dwie małe keksówki lub jedna duża. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki cukru ½ opakowania cukru waniliowego 4 jajka 180 g masła lub margaryny 100 g chałwy waniliowej Sposób wykonania: Masło lub margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i chałwą. Pod koniec ucierania dodać stopniowo po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia
Na słodko lub wytrawnieNiedzielne ciasto? Świąteczne? A może urodzinowe? Określenie tego wypieku jest trudne, ale stwierdzenie, że jest pyszne to sprawa oczywista. Wypiek ten czekał na publikację kilka dobrych
Słodkie Przyjemnościkaszę.Ustawiamy na ogniu i stale mieszając doprowadzamy do wrzenia.Gotujemy ok. 3 minuty i odstawiamy do wystygnięcia. Do mąki dodajemy cukier i margarynę i wszystko skruszamy.Dodajemy śmietanę, jajka, miód i proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto.Formujemy wałek, który dzielimy na 6 części. Każdą część rozwałkowujemy, wycinamy krążek takiej wielkości, jaki ma być tort. Przekładamy(...)minut ( do zrumienienia). W taki sam sposób pieczemy kolejno wszystkie placki. Jeden z placków, najmniej udany łamiemy i wałkujemy na drobną kruszonkę. Zaczynamy przygotowanie kremu.Margarynę lub masło miksujemy,porcjami dodajemy wystudzoną kaszę,na koniec wyciśnięty sok z jednej cytryny i kilka kropli aromatu rumowego.Krem jest gotowy: Dżem miksujemy i rozpoczynamy budowanie
Maminek kulinarnyżal przyznać, ale moja mama zawsze szła na łatwiznę jeśli chodzi o sernik na zimno. Kupowała gotowca w proszku, dodawała składniki sugerowane przez producenta i robiła ciasto w kilka minut. Potem wszyscy zajadali się ze smakiem, ja również, choć jakiś głos w głowie szeptał mi, że coś jest tutaj nie tak. No bo po co kupować gotowca, skoro takie ciasto(...)średnicy 23 cm. Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki (u mnie orkiszowa, ale może być pszenna, tortowa) szczypta soli Masa serowa: 1 kg sera białego, półtłustego,3-krotnie mielonego 70 g cukru 150 ml mleka 1 laska wanilii 15 g żelatyny Ponadto: 300 g borówek amerykańskich 1 opakowanie galaretki (np. truskawkowej) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt: Oddzielamy białka
W kuchni Katiesmażę pączki razem z Dorotką i przepis nigdy mnie nie zawiódł - pączki udają się zawsze i są przepyszne. Swoje pączki nadziewam zawsze po usmażeniu, ale w przepisie opisałam również sposób na wcześniejsze nadziewanie jeszcze surowego ciasta, także wybór pozostawiam Wam. W każdym razie z ciastem łatwo się pracuje, a wykrawanie pączków to sama przyjemność, w której oczywiście wyręczają mnie moje(...)koniec dodając roztopione i przestudzone masło. Ciasto przez kilka minut możesz wyrabiać ręcznie lub hakiem miksera na 2 stopniu mocy. Wyrobione ciasto oprósz lekko mąką i uformuj w kulę. Miskę przykryj lnianą ściereczką i odstaw miskę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, trwa to około 1,5 godziny. Pierwszy sposób robienia pączków: Po tym czasie przełóż ciasto na blat
Słodko-Słony Świat IlonyTimes New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na blaszkę o wymiarach 24x36cm Sernik: 1,25 kg sera białego 8 jajek 1 szklanka cukru pudru ½ szklanki drobnego cukru kryształu 1 kostka masła w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 opakowanie budyniu waniliowego 3 łyżki rodzynek (opcjonalnie) Krem: 300g(...)śmietankowy: 500ml śmietany 30% 1 szklanka drobnego cukru kryształu lub cukru pudru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 6 łyżeczek żelatyny ½ szklanki wody Dodatkowo: Kilka kostek mlecznej czekolady do dekoracji ciasta lub wiórki kokosowe Sposób przygotowania Sernik: Masło, żółtka, cukier puder oraz z wanilią ubić na puch. Dodać stopniowo ser uprzednio zmielony 2 razy. Białka ubić na sztywno ze szczyptą
Kuchnia w czekoladzietheme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na blaszkę 24x36cm Biszkopt: 5 jajek ½ szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 3 łyżki kakao Szczypta soli Krem: 2 szklanki mleka 2 żółtka 3 łyżki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 200g masła(...)sztuk) 1 opakowanie herbatników ciemnych (ok 16 sztuk) 1 mały słoiczek powideł śliwkowych (¾ szklanki) 1 filiżanka espresso z odrobiną cukru Kilka kostek mlecznej czekolady do dekoracji wierzchu ciasta Odrobina kakao do posypania po gotowym, schłodzonym cieście Sposób przygotowania Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, spieniamy, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Miksujemy ze stopniowo dodawanym cukrem, a następnie z żółtkami
Kuchnia w czekoladziesmaczne. Dodałam jeszcze podsmażone pieczarki i wszystko przyprawiłam tak jak lubię. Wyszło pysznie. Składniki na 15 sztuk: 1 duża główki młodej kapusty 3 średnie lub 2 duże cebule kilka pieczarek 3 jajka 1 pęczek świeżego koperku ok. 100 g (7 pełnych łyżek) bułki tartej 2 łyżeczki soli pieprz świeżo zmielony 2 łyżeczki suszonych pomidorów Ponadto: bułka tarta do panierowania(...)szatkownicy. Pieczarki po oczyszczeniu i cebulę po obraniu bardzo drobno pokroiłam. Koperek opłukałam i posiekałam. Czosnek przecisnęłam przez praskę. Kapustę porcjami przekładałam na sito i przelewałam wrzątkiem. W ten sposób pozbyłam kapustę goryczki. Stała się ona delikatna, jednocześnie nie tracąc na jędrności. Kiedy kapusta wystygła bardzo dokładnie odcisnęłam ją z wody i przełożyłam do miski. Na patelni rozgrzałam
Kuchnia u KrysiWakacje. Wprawdzie w szkole nadal trwa rekrutacja i egzaminy potwierdzające kwalifikacje w zawodzie, ale trafił mi się wyjazd. Znikam na kilka dni. Przede mną nowe doświadczenia: lot samolotem, nowe miejsca, nowi ludzie, nowe przygody. Walizka odważona i naszykowana czeka przy drzwiach, torba podręczna spakowana. Jeszcze tylko podzielę się z Wami pysznym ciastem, które upiekłam wczoraj i zostawiłam mężowi w domu(...)łyżki cukru z wanilią • 25 g oleju • 2 duże jaja • 1 szklanka jogurtu greckiego • 500 g truskawek • cukier puder do posypania składniki powinny mieć temperaturę pokojową Sposób przygotowania: Tradycyjny: 1. Jajka wbić do misy, dodać oba rodzaje cukru i ubić na puszystą masę. 2. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, olej i jogurt. Wymieszać do połączenia się składników
W mojej kuchnipesto i rukolą. Do tego dochodzi świeża rukola, słodko-kwaśna i jednocześnie pikantna salsa oraz pasta z awokado. Tak właśnie powstają moje ulubione burgery rybne. A jaki jest Wasz sposób? Składniki na 6 dużych burgerów: 600g mielonego mięsa z białej ryby (u mnie dorsz) 1 opakowanie serka kremowego Apetina “Pesto i Rukola” 1 łyżeczka skórki otartej z limonki 2 łyżki(...)łyżkami wody 1 jajo dodatkowo bułka tarta to panierowania oliwa do smażenia kilka garści rukoli 6 bułek Zmieloną rybę przełożyć do miski. Połączyć z serkiem Apetina. Dodać skórkę z limonki, zioła i sól, wymieszać. Następnie dodać bułkę tartą rozmieszaną z wodą i wbić jajko. Całość wyrobić na w miarę jednolitą masę odchodzącą od miski. Formować płaskie okrągłe kotlety. Panierować
Pełny talerzCiasto : - 600 g mąki typ 550 - 2 jajka + 1 żółtko - 100 g miodu - 4 płaskie łyżki - 200 g schłodzonego masła - 2 duże łyżki śmietany 18 % - 140 g cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej ( można ją zastąpić proszkiem do pieczenia) - kilka kropel olejku waniliowego Masa grysikowa : - 1 litr mleka - 9 dużych łyżek kaszy manny ( grysiku(...)mlecznej - 100 g czekolady gorzkiej - pół szklanki cukru - 50 ml spirytusu (jeśli będą jadły dzieci nie dodawać ) - pół szklanki wody Dodatkowo : - 400 g powideł śliwkowych Sposób wykonania : Składniki na ciasto zagnieść szybko do jednolitej konsystencji ,podzielić na trzy równe części , blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozwałkować ciasto ,zrobić tak ze wszystkimi częściami i na papierze
Wypieki Renepokojowej. Mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika oraz sól przesiać do miski. W misie miksera umieścić całe jajka z cukrem, ubić do otrzymania jasnej, puszystej masy. Piana powinna potroić objętość. Cienką strużką wlać miód, cały czas ubijając. W ten sam sposób wlać wystudzone masło. Dodać przesiane składniki oraz maślankę i wymieszać rózgą do połączenia. Masę przelać do formy, wyłożonej(...)blaty. Masa: 300 g śliwek kalifornijskich 4 łyżki rumu lub soku jabłkowego (użyłam tego drugiego) 200 g pokruszonej masy marcepanowej 100 g cukru pudru oraz słoiczek powideł ś liwkowych kilka śliwek do dekoracji Śliwki kalifornijskie, rum, sok, masę marcepanową i cukier puder umieścić w misie malaksera i zmiksować na gładką masę. Ja nie posiadam malaksera i użyłam do tego celu
Moja Galeria Smaku