jajka na kilka sposobów - 4154 przepisów (strona:122/277)

Cynamonowe bułeczki cinnamon rolls 136

grudek i odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Jak zrobić cynamonowe bułeczki cinnamon rolls Cukier utrzeć z jajkiem na gładką masę, dodać pozostałe składniki, z wyjątkiem masła i wyrobić ciasto. Na koniec dodać rozpuszczone i dobrze wystudzone masło, wyrabiać jeszcze kilka minut, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem miski, przykryć ściereczką i odstawić(...)rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30 na 20 cm. Posmarować roztopionym masłem, posypać mieszanką cukru i cynamonu i zwinąć w rulon wzdłuż dużego boku. Powstałą w ten sposób roladę pokroić na 12 do 15 równej grubości plastrów. Plastry ciasta ułożyć w wyłożonej papierem do pieczenia formie, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Wyrośnięte bułeczki cynamonowe

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tarta z camembertem 188

się wygrzebać z lodówki a wtedy do tarty z camembertem, szynką i pomidorami jest już całkiem blisko :) To zdecydowanie miła alternatywa dla kanapek na kolację. Robiłam ją już kilka razy i zawsze była wyśmienita. Warto wybrać pomidory z dużą ilością miąższu bo wtedy farsz nie zawiera zbyt dużo wody i nie wypływa, jednak jeśli już tak się zdarzy polecam poczekać(...)tartę z camembertem: Na ciasto: 300 g maki pszennej, 100g masła, 2 jajka, 1-2 łyżki śmietany, szczypta soli, Na nadzienie: 2 okrągłe camemberty, 20 dag szynki, 3 niewielkie pomidory, 2 jajka,  1 mała cebula, pół szklanki śmietany, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania tarty z camembertem: Mąkę wsypuję do miski, dodaję miękkie masło lub jeśli jest

Gotuj Się Kto Może
Domowy tort urodzinowy w 5 minut 228

dlatego, że robiąc wszystko na oko nasypałam zbyt dużo mąki i amarantusa. Ciasto wyszło mi za gęste i musiałam ratować je trzecim jajkiem :) do przełożenia dżem (u mnie czarna porzeczka, 100% owoców bez dodatku cukru) bieluch i syrop klonowy lub miód (po 12 miesiącu) można ciasto przełożyć ubitą śmietanką 30% i mascarpone, ja akurat miałam(...)odrobina syropu klonowego). Dekorujemy ulubionymi owocami. Tort najlepiej schłodzić w lodówce. Gotowe. Nie jest to arcydzieło, ale robiłam je spontanicznie, kilka minut przed imprezą, ze składników, które akurat miałam pod ręką. Możesz je udekorować w całkiem inny sposób. Inne przepisy z tej serii: Domowa czekolada Domowe monte Domowe raffaello Domowa granola Domowa nutella Domowe kinder country Domowe kinder pingui Domowe

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Ciasto drożdżowe na noc bez wyrabiania 313

przez to nie wysycha i długo zachowuje świeżość.  Najistotniejszą rozbieżność stanowi jednak tu  sposób wyrabiania ciasta... a raczej jego brak! Jest to bowiem drożdżówka która nie wymaga wytrwałego zagniatania, robi się w zasadzie sama, jedyny wysiłek to zamachnięcie się kilka razy łyżką, żeby wymieszać składniki przed nałożeniem do blaszki.  Na dodatek ciasto zostawiamy samopas na całą(...)miski . Prościej już być nie mogło! Składniki na 1 dużą keksówkę o wymiarach LxWxH 30x10x7cm: CIASTO: 50g świeżych drożdży 1/2 szkl. cukru 1 mały cukier wanilinowy [16g]   3 jajka - małe   1/2 szkl. oleju 1 aromat pomarańczowy 1/3 szkl. zimnego mleka 2 szkl. mąki garść skórki kandyzowanej skórka starta z 1/2 pomarańczy + trochę do dekoracji - u mnie akurat

Grunt to przepis!
Lizaki choinki z ciasta czekoladowego 173

akie choinki to genialny sposób na jadalny prezent bądź podanie czekoladowego ciasta w niebanalny świąteczny sposób. Są ultra proste w przygotowaniu i sądzę, że nawet każdy, kto nawet nie posiada zdolności plastycznych, sobie z nimi poradzi. Choinki możemy nabić na patyczki i podawać w formie popularnych cake popsów , dodatkowo możemy je również polać czekoladą przed przystąpieniem do lukrowania. Tutaj już(...)choinek Ciasto: 100 g masła w temperaturze pokojowej 100 g cukru 100 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao) 2 jajka 100 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mleka Dodatkowo: 300 g cukru pudru zielony barwnik spożywczy kilka kropli soku z cytryny kolorowe czekoladowe cukierki, np. Smarties cukrowe gwiazdki 8 drewnianych patyczków * PRZYGOTOWANIE Ciasto Masło utrzyj

Food Square
Grzanki z mortadelą 132

masłą olej do smażenia mąka do panierowania szczypiorek  3-4 pieczarki Dodatkowo: zielona sałata z  sosem vinegret Sposób przygotowania: Na patelni rozgzać olej. W miseczce rozbić  i roztrzepać jajka, dodać sól, pieprz i paprykę. Mortadelę zanurzyć w jajku, a nastęonie w mące i kłaść na rozgrzanej patelni. Gdy się lekko zrumieni z obu stron posypać żółtym serem(...)lekko podpiec w piekarniku pod grilem, tak żeby pycha chrupiąca , ale nie przypieczona. Pieczarki braćm pokroić w paseczki i podsmażyć na maśle, posolić. Mortadelę ułożyć na bułce, dodać kilka plasterków pieczarek i podawać z sałatą...Smacznego

Gosia gotuje
Spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym 152

łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki Sposób przygotowania: 1. Kajzerkę namoczyć w mleku lub w wodzie i odcisnąć. Cebulę obrać i przekroić na ćwiartki. 2. Bułkę i cebulę zmielić. Dodać do mięsa. Wbić jajko. Doprawić i dobrze wymieszać. 3. Uformować niewielkie klopsiki i obtoczyć w mące. 4.Uformowane klopsiki usmażyć. 5.Pomidory(...)przez praskę czosnek, pokrojoną papryczkę chilli, sól oraz pieprz. Całość dokładnie zmiksować na gładki sos. 6.Zmiksowany sos przelać do garnka. Gotować do momentu zredukowania płynu. Dodać klopsiki i dusić kilka minut. 7.Ugotować makaron

A Ty Smakuj Mnie
Naleśniki z karmelizowanymi gruszkami 130

poprawi humor każdemu. Od takiej przyjemności dzieli nas zaledwie dwa kroki. Po pierwsze przygotowanie ciasta. Po drugie nadzienia.  Zacznijmy od usmażenia naleśników. Szklanka mleka, szklanka wody gazowanej, 1 jajko, cukier waniliowy, odrobina oleju, otarta skórka z 1 cytryny, mąka - w ilości takiej by otrzymać konsystencję rzadkiej śmietany. Wszystko mieszamy mikserem. Gruszkowe nadzienie: 1. Na patelnię wrzucamy 3 duże łyżki(...)pokrojone w kostkę gruszki. 1. 2. Wykończenie: 1. Naleśnik smarujemy serkiem waniliowym. 2. Układamy gruszki  i zwijamy. 3. Nakładamy na talerz, polewamy czekoladą przygotowaną w następujący sposób. W rondelku rozpuszczasz kilka kostej gorzkiej czekolady, zalewasz 2 łyżkami mleka i czekasz do rozpuszczenia.  4. Dekorujemy bitą śmietaną i gotowe.  Pyszne naleśniki deserowe

Mój Smak na Życie
Czekoladowe muffinki z kawałkami czekolady 166

Wracałam do domu bardzo późno, a każdą wolną chwilę starałam się podgonić w pracach domowych. Zbyt szybkie tempo i nerwy przedegzaminacyjne nie wyszły mi na dobre, bo wylądowałam na kilka dni w szpitalu. Teraz już wszystko jest dobrze, więc wzięłam się za kolejną realizację planów ;-) v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default(...)muffinek: 2 szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru ½ opakowania cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao 1 jajko ½ szklanki oleju 1 szklanka mleka 100 g groszków czekoladowych, lub pokrojonej drobno czekolady Sposób wykonania: W jednej misce połączyć wszystkie składniki suche w drugiej mokre. Do suchych składników przelać mokre i wszystko dokładnie wymieszać, do połączenia się

Na słodko lub wytrawnie
Pączki serowe 236

Karnawał w pełni, a na blogach coraz więcej propozycji na typowe dla Polski słodkości. W gazetce Przyślij przepis (2/2014 - nr 75), która w sumie dopiero co

Kuchnia domowa Ani
Gofry pizzowe 397

kukurydza – 50 g – ser żółty – 100 g – natka pietruszki – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę, proszek do pieczenia, sól, chili i olej przekładamy do miski i dokładnie mieszamy. W drugiej misce mieszamy mleko z jajkiem. Łączymy składniki suche z mokrymi. Paprykę oczyszczamy i kroimy w kosteczkę. Salami kroimy.  Natkę pietruszki drobno siekamy. Kukurydzę odsączamy(...)pamiętajmy , że jakośc gofrów w dużym stopniu zależy od jakości gofrownicy! ). Ciasto wylewamy porcjami i smażymy ok. 8-10 minut. Ok. 2 minutki przed końcem smażenia gofrownicę uchylamy na kilka sekund! Przed każdym kolejnym gofrem urządzenie spowrotem nagrzewamy do maxymalnej temperatury! Podajemy gorące np. z ketchupem

Ostra na Słodko
Knedle serowe z sosem żurawinowym i orzechami 135

Uwielbiam ser biały i zawsze mam go w lodówce!Staram się jeść go kilka razy w tygodniu i to nie tylko na „surowo” , ale

Ostra na Słodko
Suszone żółtko – omami smakiem umami 177

oryginalnością oraz techniką. Zwłaszcza, że samo przygotowanie – pomimo tego, że zajmuje dużo czasu – jest proste i nie wymaga wielu składników. Jak przygotować suszone żółtko? W podstawowym przepisie potrzeba jedynie jajek, soli i cukru. Do płaskiego naczynia należy nasypać warstwę soli wymieszanej z cukrem, aby dokładnie przykryła dno. Następnie trzeba zrobić łyżką małe zagłębienia i delikatnie umieścić w nich żółtka oddzielone(...)stoi zatem na przeszkodzie, aby wysokiej jakości mięso podać oprószone żółtkiem suszonym, a nie płynnym. Danie zostanie zaserwowane w bardzo nietypowy sposób, doznania będą spotęgowane, jednak smak pozostanie, w gruncie rzeczy, klasyczny. To tylko kilka z propozycji dań z suszonym żółtkiem. Jest ich zdecydowanie więcej – można posypać nimi zupę krem, pieczone lub gotowane warzywa, na przykład brokuły lub szparagi. Jedynym

codojedzenia
Tort Podwójnie Czekoladowy z Bitą Śmietaną i Truskawkami 322

Mousse au Chocolat. MOUSE AU CHOCOLAT: 200 g gorzkiej czekolady (min. 60% zawartości kakao) 6 jajek (żółtka i białka osobno) szczypta soli Sposób przygotowania: W dużej misce rozpuszczam na parze czekoladę połamaną na kosteczki. Jajka myję we wrzącej wodzie. Białka i żółtka oddzielam do dwóch osobnych misek. Białka ubijam z solą na sztywną pianę. Żółtka zostawiam w całości. Kiedy czekolada(...)takiej potrzeby ;) Kiedy mus stężeje można się zabrać za bitą śmietanę. DODATKOWO: ok. 400 ml śmietanki kremówki 30% lub 36 % 1 łyżeczka cukru pudru kilka truskawek 100 g czekolady mlecznej Sposób przygotowania: Śmietankę ubijam na sztywno,pod koniec ubijania dodaję cukier puder. Uważajcie aby nie przebić kremówki, ale to pewnie też wiecie :) Truskawki umyłam, osuszyłam w ręczniku papierowym i każdą

Blondynka Gotuje
Omlet Caprese 163

bazylii 1 łyżka zimnej wody 1 łyżka masła klarowanego świeżo mielony kolorowy pieprz sól do smaku Instructions Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy wodę i odrobinę soli do smaku. Jajka ubijamy trzepaczką kilka sekund do uzyskania jednolitej masy. Na patelni rozgrzewamy masło. Wlewamy masę jajeczną. Nie mieszamy jej, jedynie delikatnie poruszamy patelnią i czekamy, aż spód omletu nieco się zetnie(...)jednej strony, nie przewracamy go. Powinien mieć jasnozłoty kolor i tylko delikatnie ścięty wierzch. Tradycyjny ma kształt rulonu z zawiniętymi na kształt migdała końcami. Możemy jednak wybrać prostszy sposób - złożenie na pół. Omlet serwujemy od razu. By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl

Wędrówki po kuchni
Mini serniczki czekoladowe z frużeliną truskawkową i bita śmietaną 176

Kilka dni temu jedno z moich dzieci obchodziło swoje urodziny. Na pytanie czym chce podjąć gości krzyknął radośnie tortem w kształcie LEGO i mini serniczkami. Kiedy próbowałam go wypytać o jakieś wskazówki typu jaki miałby być smak albo jakie kolory, usłyszałam całkiem konkretne życzenia: mają być truskawki, czekolada i koniecznie bita śmietana. W ten sposób stworzyliśmy mini serniczki czekoladowe(...)wyborny, wygląd: wspaniały, misja: zrealizowana ;) Ilość porcji: 9 mini serniczków Składniki: Na serniczki: 300g twarogu zmielonego na sernik z wiaderka 120g gęstej śmietany 120g gorzkiej czekolady 100g cukru 2 jajka 1 łyżeczka domowego ekstraktu z wanilii Na frużelinę: 120g truskawek mrożonych 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżeczka soku z cytryny ½ łyżeczki skrobi ziemniaczanej Na krem: 250 ml śmietany kremówki

Kolizje Smaków
Drożdżowa tarta z leśnymi grzybami i jajkiem 133

podane w niecodzienny sposób mogą stać się rewelacyjnym śniadaniem lub obiadem. Ciasto drożdżowe: 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki oleju 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru ¾ szklanki ciepłej wody 20 g świeżych drożdży Farsz: 200 g mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 3 ząbki czosnku 100 g sera feta 300 g leśnych grzybów 5 jajek 150 g żółtego sera(...)wodzie przez 30 minut. Podczas gotowania zbieramy szum i pod koniec solimy. Grzyby wylewamy na durszlak, przelewamy zimną wodą. Odstawiamy do odsączenia. Następnie smażymy je na patelni przez kilka minut. Wlewamy rozmącone jajka, często mieszamy (tak jakbyśmy robili jajecznicę). Grzyby z jajkami doprawiamy solą i pieprzem. Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy sól i cukier. Następnie wlewamy olej oraz rozpuszczone

VioletoweKucharzenie
Fasolowe brownie z musem nektarynkowym 186

fasoli czerwonej Bonduelle (ok 250g po odsączeniu) 2 małe banany 2 jajka 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki miodu 3 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki owsianych otrąb Mus nektarynkowy: 3 nektarynki 1 łyżka syropu np. z agawy ⅕ szklanki wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania w urządzeniu wielofunkcyjnym: Mus nektarynkowy- owoce myjemy, obieramy z łupinek(...)obrotach przez 10 sekund, zgarniamy szpatułką ze ścianek i ponownie uruchamiamy na 10 sekund. Dodajemy pozostałe składniki i uruchamiamy program Sauce (sosy). Brownie- Fasolę płuczemy i odcedzamy kilka razy pod bieżącą, zimną wodą. W misie urządzenia umieszczamy nóż do wyrabiania ciasta. Wrzucamy wszystkie składniki prócz otrąb. Uruchamiamy na 2 minuty, prędkość 10 (tak by łupinki fasoli nie były ani widoczne

Kuchnia w czekoladzie
Jaglana tarta czekoladowo-kokosowa z ananasem i żurawiną 216

mleku, ale jakiś czas wcześniej poznałam u  Olgi Smile  sposób na zrobienie w prosty sposób domowego mleka kokosowego. I zrobiłam je samodzielnie po raz pierwszy. Bomba! Ciasto jest bardziej aromatyczne i mniej słodkie dzięki temu. Do przygotowania tej tarty użyłam zamrożonego kilka miesięcy wcześniej ciasta kruchego, z którego robiłam ciasteczka na Boże Narodzenie. Ciasto było pyszne, ale szybko(...)więc w przepisie niżej znajdziecie odpowiednie proporcje na przygotowanie tylko takiej ilości ciasta, by zrobić spód. Jednak jest w tym mała zmiana, bo oryginalnie do ciasta dodawane jest całe jajko, ale ciężko rozbić je na trzy części, więc proponuję dodać samo żółtko. Jako spód można też wykorzystać herbatniki lub pokruszone owsiane ciasteczka bądź inne ciasto kruche, jeśli masz jakieś ulubione

Anioszek w kuchni
Serowo-ziołowe kluseczki z quinoą i zielone małże nowozelandzkie z fenkułem 189

oliwek 2 ząbki czosnku kawałek kiszonej limonki (około 3 na 3 cm, ewentualnie można zastąpić skórką cytryny) kilka plasterków papryki pepperoni garść świeżych listków bazylii i kolendry 2 łyżki klarowanego masła 250 ml białego wytrawnego wina świeżo zmielony pieprz sól Wykonanie: Jajka miksujemy z 3 łyżkami serka Apetina Pomidory i Bazylia, dodajemy zioła, czarną quinoę, spirulunę i dokładnie łączymy składniki(...)garnku zagotowujemy wodę z solą (jak na makaron), moczymy w niej przez chwilę łyżkę i jej krawędzią nabieramy trochę ciasta i wkładamy do wrzątku (powinno się odkleić, w ten sposób powstaje kluseczka), czynność powtarzamy, aż zużyjemy całe ciasto. Kluseczki po chwili wypłyną, warto delikatnie zamieszać, żeby nie przykleiły się do dna garnka. Od wypłynięcia gotujemy je jeszcze około 2 minuty

Quinoa Raz!
Słodki "Salceson" 189

rodzynek 10 dkg orzechów 10 dkg skórki pomarańczowej 2 jajka 3 łyżeczki żelatyny Sposób przygotowania: 1. Bakalie posiekać niezbyt drobno. Masło roztopić, dodać cukier i cały czas mieszać do rozpuszczenia cukru. Wyłączyć pod garnkiem. Bakalie wymieszać z budyniem, kakaem oraz na końcu z jajkami. Dodać do masy z masła i cukru. 2. Żelatynę zalać ok 4 łyżkami wody(...)Delikatnie przestudzoną wlać do masy, dodać pokruszone herbatniki, wymieszać i przelać do formy. Na końcu dodać kolorowe galaretki w cukrze, lekko je dociskając do środka. Pozostawić do stężenia na kilka godzin

Kuchnia w czekoladzie
Z miłości do słodkości, czyli przepis na praliny i czekoladowego łamańca z marką Helio 175

kilka ich produktów do przygotowania domowych pralinek w dwóch s makach oraz czekoladowego łamańca . Praliny jak również czekoladowy łamaniec nie tylko doskonale smakują, ale także nadają się na prezent. Składniki: 2 garście Rodzynki królowej HELIO 1 garść Morele suszone HELIO 1 garść Orzechy pistacje bez łupin i bez soli 100 g Masło szczypta soli 300 g Orzeszki piniowe Jajko(...)Polewy i dekoracje deserowa HELIO 100 g Polewy i dekoracje mleczna HELIO 100 g Polewy i dekoracje biała HELIO Kamyki karmelkowe Skórka z limonki Wiórki kokosowe HELIO Sposób przygotowania pralin: Przygotowanie: 30 min, ilość porcji: ok. 30 sztuk   Najpierw przygotowujemy nadzienie dla naszych pralin. Będziemy robić praliny o nadzieniu owocowym oraz nugatowym. Aby przygotować owocowe nadzienie pralin musimy

Projekty ze smakiem
SZPARAGI W TEMPURZE 214

lekkostrawna, ponieważ dodana do niej lodowata woda sprawia, że tłuszcz nie przedostaje się do środka. Poniższy przepis zaczerpnęłam od mojego ulubionego francuskiego szefa kuchni Cyrila Lignac’a. W podobny sposób możecie przygotować inne warzywa, na przykład cukinie pokrojone w talarki, kalafior, brokuły czy oberżyny, a także owoce morza i ryby. Możecie serwować szparagi same lub z sosem np. z jogurtu(...)szparagów (białych lub zielonych)* • 1 l oleju arachidowego (lub innego) do smażenia Sól 125 g mąki pszennej 1 żółtko jajka 1 szczypta soli 15 cl lodowatej wody Kilka kostek lodu Szparagi umyj i osusz, odetnij twarde końcówki. Jeśli używasz białych szparagów, obierz je, zielonych szparagów nie trzeba obierać. Zagotuj osoloną wodę, i wrzuć szparagi i gotuj około 5 -10 minut

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Ciasteczka orzechowo- truskawkowe 200

szklanki cukru pudru 25 dkg świeżych truskawek Dodatkowo: 1 jajko Sposób przygotowania: 1. Ciasteczka: Mąkę i margarynę posiekać, dodać żółtka, śmietaną oraz łyżeczkę octu. Posiekać wszystko razem, a następnie wyrobić i zagniecione odłożyć do lodówki na 1-2 godziny. Po tym czasie wałkować i wykrawać ciasteczka. Smarować je jajkiem z jednej strony i obtaczać w posiekanych orzechach wymieszanych z cukrem(...)białości z cukrem pudrem. Dodawać po jednej truskawce i ucierać do wykorzystania wszystkich. Gotową masą przekładać ciasteczka, pamiętając by na wierzchu znalazły się strony z orzechami. Ciasteczka możemy upiec kilka dni wcześniej, a masą przełożyć "na ostatnią chwilę". Będą dłużej świeższe, a i pracy jakby mniej, jak się tak rozdzieli

Kuchnia w czekoladzie
Chleb orkiszowy z kawą na ziemniakach 101

chlebowej typ 750 2 łyżki oleju 80 ml mleka 20 g świeżych drożdży 2 ziemniaki (około 250 g przed ugotowaniem i obraniem) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 jajko 3 łyżeczki kawy rozpuszczanej Najpierw gotujemy ziemniaki, potem je odlewamy i porządnie gnieciemy na papkę i czekamy aż wystygną. A jak wystygną do wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy(...)warto skorzystać z energii elektrycznej i przez jakieś 8 minut wyrabiać mikserem z odpowiednimi końcówkami. A jak już w dowolny sposób ciasto wyrobimy to odstawiamy je pod przykryciem na 1 godzinę do wyrośnięcia. W ciepłe miejsce. Potem znów przez kilka sekund wyrabiamy i przekładamy do foremki. Jeśli mamy taką, w której ciasto przywiera to wykładamy ją papierem do pieczenia

Marder&Marder Manufacture
Babka marchewkowo-kakaowa w polewie serowej 141

przesiać żeby je napowietrzyć. W drugiej misce dokładnie połączyć jajka z olejem, dodać do suchych składników razem z marchewką i skórką z cytryny, wymieszać. Formę z kominem posmarować masłem (można oprószyć mąką, bułką tartą lub mielonymi migdałami co ułatwi wyjęcie ciasta z formy), przelać ciasto, wyrównać łyżką i stuknąć kilka razy formą o blat żeby ciasto się równo rozlało(...)się zbyt szybko przypiekać z wierzchu nakryć kawałkiem papieru do pieczenia lub foli aluminiowej.  Babkę wystudzić, posypać cukrem pudrem lub polać kremem serowym ( przepis ).   Przybrać w dowolny sposób, na zdjęciach jadalne kwiaty fiołka wonnego i srebrna dekoracja cukiernicza. Tkaniny lniane Kardelen by Mira design

SzczyptaSmaQ
Kluski z kalafiora 296

kiełbasy śląskie Sposób przygotowania: Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i łyżeczki cukru. Kalafior odsączamy i miksujemy na gładko dodając łyżkę masła. Studzimy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego. Cebule drobno siekamy, kiełbasę kroimy w kostkę. Cebule szklimy na maśle i dodajemy kiełbasę. Przesmażamy razem. Mus z kalafiora łączymy z jajkiem i mąką pszenną(...)zawartości wody w przecierze. Konsystencja powinna być taka aby ciasto dało się nakładać łyżką. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i mokrą łyżką nakładamy ciasto. Gotujemy kilka minut od wypłynięcia. Odcedzamy. Serwujemy z okrasa z cebulki i kiełbasy

Pyry na Gaz