przepisie, który znajdziecie TUTAJ dodano rodzynki i cukier. Oczywiście, nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zmieniła. Pominęłam więc rodzynki i cukier, a mąkę pszenną zastąpiłam kukurydzianą. Takim sposobem uczyniłam je także bezglutenowymi. ^^ Cóż... nie wyrosły mi specjalnie, bo chyba zbyt mocno je rozwałkowałam. Za to z wierzchu są chrupiące, a w środku miękkie - pyszne! Doskonale smakują zarówno(...)łyżeczki soli 50 g zimnego masła szklanka p ur é e z dyni 2 jajka 20 ml mleka pestki dyni (opcjonalnie) Przygotowanie: Pur é e z dyni : Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Dynię umyć, wyciąć ,,ogonek", pokroić na kilka kawałków wraz ze skorupą. Łyżką wyjąć miąższ z pestkami. Kawałki (skórką do góry) ułożyć na blasze
Kuchnia EllieBlachę z papilotkami odstawiłam na bok. W tym też momencie włączyłam piekarnik i ustawiłam na 150 stopni. MASA SEROWA 12 szt: 500 g twarogu półtłustego zmielonego trzykrotnie 2 duże jajka 140 g jasnego brązowego cukru lub ewentualnie białego 180 g masła orzechowego (użyłam domowego) 45 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (użyłam domowego) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)składniki umieściłam w misce i zmiksowałam do momentu połączenia się składników. Następnie masę serową wyłożyłam do papilotek, na wcześniej przygotowane mini spody krakersowe. Masy nałożyłam w taki sposób, aby poziom masy sięgał kilka milimetrów (ok. 3-4 mm) poniżej krawędzi papilotki. Wstawiłam do wcześniej nagrzanego piekarnika i piekłam niecałe 25 minut, można przedłużyć czas pieczenia do 30 minut. Masa powinna
Blondynka Gotujecałe jajka Sposób wykonania : Mak zalewamy zimną wodą stawiamy na niedużym ogniu i parzymy aż będzie miękki. Następnie odcedzamy go na sitko lub gazę,zlewamy zimną wodą i odstawiamy, aby dokładnie odciekł. Odcedzony mak mielimy w maszynce przez drobne sitko dwa razy. Do zmielonego maku dodajemy bakalie,cukier,miód,olejek migdałowy oraz jajka. Mieszamy wszystko razem,aby się połączyły wszystkie(...)gęsty,ani nie za rzadki,powinien być taki ,aby nam się dobrze smarował na cieście. Zwijamy je i zawijamy w papier posmarowany tłuszczem. Pomiędzy papierem a ciastem zostawiamy kilka centymetrów luzu,aby ciasto gdy zacznie nam rosnąć miało gdzie się wypełnić. Do naszego maku możemy oczywiście dodać inne bakalie wg. naszego gustu. Przepis na ciasto drożdżowe znajdziesz tutaj
Przepisy i porady kulinarneszklanki ciepłej wody 100 ml mleka 2 zmiksowane banany Polewa: 1 tabliczka białej czekolady 70 ml kremówki 1 łyżeczka masła Sposób wykonania: W jednym naczyniu łączymy ze sobą wszystkie składniki płynne: olej, mleko, wodę, zmiksowane banany, jajko. W drugim suche: cukier, mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę, kakao. Następnie wymieszane składniki płynne dodajemy do suchych i mieszamy do połączenia(...)minut w temperaturze 180 stopni. Gdy babka przestygnie przygotowujemy polewę: Kremówkę wraz z masłem doprowadzić do wrzenia. Zestawić z ognia, wsypać, połamaną na kostki, czekoladę. Odstawić na kilka minut. Gdy czekolada się rozpuści, mieszać chwilę mikserem. Gotową czekoladę polać na babkę. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieciasto rozlało się ;-) Porcja dla dwóch osób. SKŁADNIKI 4 jajka 2 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 0,5 szklanki wody szczypta soli 2 łyżki oleju WYKONANIE Jajka wbić do miski, dodać szczyptę soli i chwilkę miksować, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodawać na przemian mleko i mąkę miksując wszystko na wolnych obrotach. Gotową masę zostawić(...)czasie obrócić, tak żeby naleśniki miały ładny złoty kolor. Oleju już więcej nie trzeba dodawać, bo jest on już w cieście naleśnikowym. NADZIENIE Naleśniki można jeść na wiele sposobów. Poniżej kilka propozycji na słodko. Z twarogiem: Kostka twarogu, mały jogurt naturalny lub śmietana, cukier do smaku, pół opakowania cukru waniliowego. Twaróg zagnieść i wymieszać z jogurtem naturalnym, dodać cukier
Passions hobbies lifeDziś mam dla Was rewelacyjny pomysł na przekąskę , która zachwyci nie tylko oczy , ale i podniebienia na imprezach w gronie rodziny czy też przyjaciół!Jako , że
Ostra na SłodkoWalę prosto z mostu : TO NAJLEPSZE CIASTO CZEKOLADOWE JAKIE DO TEJ PORY JADŁAM!Tak! Niby takie nic … bo idzie tylko kilka składników , prostych , najzwyklejszych , dostępnych w każdym domu , nic wykwintnego i nic drogiego – a ciasto smakuje naprawdę obłędnie!Jest niesamowicie ” mokre ” , a zarazem tak puszyste , że ciężko utrzymać w dłoni.Intensywny , wyrazisty smak i niesamowity zapach.Wielbiciele(...)mleko – 250 ml * mąka pszenna – 1 szklanka * cukier – 1 szklanka * jajko – 1 szt * soda – 1 łyżeczka * cynamon – 1 łyżeczka * kakao – 2 łyżki * dżem z owoców leśnych ( nie może być jasny ) – 4 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Margarynę roztapiamy , studzimy.Do miski wsypujemy przesianą mąkę.Dodajemy cukier , sodę , cynamon , kakao.Wlewamy mleko , dodajemy jajko i dżem.Wlewamy
Ostra na SłodkoGrzyby stanowią nieodłączny element Bożonarodzeniowych przepisów. W jaki sposób możemy je wykorzystać? Poniżej mała dawka smakowitych inspiracji. Zupa grzybowa Grzyby na Wigilii pojawić mogą się między innymi w zupie. Przyrządzimy ją z pomocą: 50 g suszonych grzybów (na przykład prawdziwków lub podgrzybków) 150 g śmietany 18% 1 łyżki mleka 1 cebuli 1 marchewki 1/3 selera 1 kulki ziela angielskiego Soli(...)bokach 6×8 centymetrów. Na każdym z nich kładziemy porcję farszu, zawijamy do środka krótsze boki i zawijamy. Smarujemy jajkiem i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Krokiety z grzybami Kolejny ze sposobów na wykorzystanie grzybów na Wigilii to przygotowanie krokietów. Naleśniki stanowiące ich bazę przyrządzimy z: 250 g mąki pszennej 250 mililitrów gazowanej wody mineralnej
codojedzeniagodzin. Tak przygotowane mięso możemy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu przez kilka tygodni. Dobra rada: możemy też pasteryzować słoiki dwukrotnie, pierwszego dnia przez 2 godziny, potem studzimy i drugiego dnia ponownie pasteryzujemy przez godzinę. Klopsiki z dorsza na dwa sposoby Klopsiki z dorsza na dwa sposoby (źródło: karolokrasa.pl) Składniki: 800 g dorsza bez skóry i ości(...)ogórków sól, grubo mielony pieprz, olej Sposób przygotowania: Suszone grzyby moczymy w ciepłej wodzie, potem gotujemy około 25 minut, odcedzamy i drobno siekamy. Mięso dorsza mielimy w maszynce lub bardzo drobno siekamy nożem. Surowy wędzony boczek kroimy w drobną kostkę, dorzucamy do dorsza. Dodajemy też posiekaną natkę pietruszki, posiekaną ostrą papryczkę, sól, pieprz, jajko, ugotowaną kaszę jęczmienną, wszystko dokładnie mieszamy
WojnaNaSmaki.plDziś nie będzie przepisu na daną potrawę napiszę o zagęszczaniu zup, sosów. Jak chodziłam do szkoły kucharskiej na okrągło mieliśmy "wpijane" do głowy o mące, maśle
Basia w kuchniSPÓD: * ciasteczka kruche np. owsiane – ok. 200 g * masło – ok.100 g MASA SEROWA: * twaróg 3 x mielony – 750 g * śmietana 36% – 250 ml * jajko L – 2 szt * mąka ziemniaczana – 2 płaskie łyżki * cukier puder – 1 szkl * ekstrakt wanilii lub ziarna – 1 łyżeczka MUS Z OWOCÓW: * owoce typu porzeczki, borówki, jeżyny ( śmiało mogą(...)spód możemy przygotować również z herbatników, bez mielenia. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Ciasteczka miksujemy na pył, zalewamy masłem, dokładnie mieszamy i wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. MASA SEROWA: Wszystkie składniki wyciągnijcie co najmniej godzinę wcześniej z lodówki. Wszystkie składniki wkładamy do misy, mieszamy kilka sekund – tylko do połączania składników. Zalewamy ciasteczkowy spód, równamy. Pieczemy ok. 50 minut/160C bez termoobiegu
Ostra na Słodkokefiru naturalnego 3 jajka 4 listki żelatyny Dr.Oetker 2 łyżeczki chrzanu 3 ząbki czosnku ½ puszki zielonego groszku Pęczek szczypiorku Sól i pieprz do smaku Szczypta cukru Sposób przygotowania: Jajka ugotować na twardo, wystudzić, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Kefir wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić solą pieprzem oraz szczyptą cukru, żelatynę namoczyć w wodzie(...)dokładnie wymieszać, rozdzielić na dwie równe porcje. Do jednej dodać starte jajka, chrzan i posiekany szczypiorek, doprawić ewentualnie do smaku, wymieszać dokładnie. Do drugiej dodać groszek z puszki, doprawić do smaku solą, zmiksować blenderem na mus. Formę wyłożyć folią, wylać warstwę z groszku, włożyć na kilka minut do zamrażarki aby szybko stężała, gdy masa zastygnie wyjąć i wyłożyć masę jajeczna
Wanilia i Kardamonszkl. mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: banan cukier dżem morelowy lub inny wiórki kokosowe Sposób przygotowania: Wodę zagotowujemy, wsypujemy płatki ryżowe i gotujemy około 2 minuty. Dodajemy kuskus, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem do napęcznienia i wystygnięcia. Mleko kokosowe miksujemy z jajkami, stopniowo (po 1-2 łyżki) dodajemy masę ryżową z kuskusem, na koniec dodajemy obie mąki(...)mleku kokosowym) z obu stron na złoty kolor (przy przewracaniu należy zachować ostrożność, by nie pękły, bo są bardzo delikatne). Do rondelka wlewamy 1-2 łyżki wody, wsypujemy kilka łyżek cukru (tak około 7-8) i podgrzewamy cały czas mieszając aż cukier się rozpuści. Gdy tak się stanie na wolniutkim ogniu nadal podgrzewamy, a gdy zacznie się karmelizować po chwili
Kolorowy PrzepisownikJuż za kilka dni na naszych stołach jajka będą głównym bohaterem. Najczęściej występują pod postacią ugotowanych z majonezem i ze szczypiorkiem, ale również wiele osób wybierze klasyczną jajecznicę. Jest wiele przeciwników spożywania jaj dlatego, że zawierają cholesterol. Czym właściwie jest cholesterol? Na chłopski rozum pod tym pojęciem rozumie się substancje, które znajdują się w osoczu krwi, który zaliczą się(...)lipidów (tłuszczy). W cholesterolu zawarte są substancje chroniące serce, oczy, a nawet kości! Grupa ludzi sądzi, że jajka przyczyniają się do jego wzrostu. Obalam mit! Zawarta w żółtku jaj lecytyna zapobiega powstawaniu złogów miażdżycowych i tym sposobem obniża jego poziom. Ile można spożywać jaj w ciągu tygodnia? Lekarze zalecają spożywanie 4-5 jaj w ciągu tygodnia (osoba dorosła) wliczając
Truskawkowa Fiesta