jajka na kilka sposobów - 4154 przepisów (strona:115/277)

Wytrawne ciasto z gruszkami 88

proszek do pieczenia, sól oraz pieprz. Gruszki umyj i pokrój w kostkę. Gorgonzolę również pokrój w kostkę, a orzechy włoskie posiekaj na grube kawałki. W kubku wymieszaj olej z jajkami. Do składników suchych dodaj gruszki, gorgonzolę oraz orzechy włoskie. Całość wymieszaj, dodaj składniki mokre i ponownie dokładnie wymieszaj. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Formę do pieczenia wyłóż papierem, wylej(...)Formy do pieczenia Chciałam Wam jeszcze dziś opowiedzieć o jednej kwestii – formy do pieczenia. Dostałam kilka pytań odnośnie tego tematu, dlatego postanowiłam podzielić się z Wami tutaj swoimi doświadczeniami. Nie jest tajemnicą, że jestem ogromną zwolenniczką sklepów internetowych. Kupuję w ten sposób wszystko – od jedzenia, po ubrania aż do akcesoriów kuchennych. I również w ten sposób zaopatruję się

365 dni dookoła kuchni
Wytrawne ciasto z gruszkami 119

proszek do pieczenia, sól oraz pieprz. Gruszki umyj i pokrój w kostkę. Gorgonzolę również pokrój w kostkę, a orzechy włoskie posiekaj na grube kawałki. W kubku wymieszaj olej z jajkami. Do składników suchych dodaj gruszki, gorgonzolę oraz orzechy włoskie. Całość wymieszaj, dodaj składniki mokre i ponownie dokładnie wymieszaj. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Formę do pieczenia wyłóż papierem, wylej(...)Formy do pieczenia Chciałam Wam jeszcze dziś opowiedzieć o jednej kwestii – formy do pieczenia. Dostałam kilka pytań odnośnie tego tematu, dlatego postanowiłam podzielić się z Wami tutaj swoimi doświadczeniami. Nie jest tajemnicą, że jestem ogromną zwolenniczką sklepów internetowych. Kupuję w ten sposób wszystko – od jedzenia, po ubrania aż do akcesoriów kuchennych. I również w ten sposób zaopatruję się

365 dni dookoła kuchni
Deser brownie z owocami leśnymi 154

Dzisiaj prezentuję Wam przepis na ekspresowy, letni deserek, którego bazą jest dowolne ciasto czekoladowe. To świetny sposób na wykorzystanie zakalców czy resztek słodkości po większych imprezach! Ja początkowo upiekłam brownie, po czym stwierdziłam, że jednak samo w sobie jest zbyt nudne i... zrobiłam z niego deser! Ciasto dobrze jest nasączyć wcześniej mocną kawą - będzie bardziej wilgotne i lepiej skomponuje się(...)jogurt grecki i kwaskowate owoce to połączenie idealne! Składniki: brownie 90 g gorzkiej czekolady (min. 74%)  2 jajka klasy M  2 bardzo dojrzałe banany 1,5 szklanki mąki jaglanej 2 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżka masła orzechowego kilka łyżek syropu z agawy (lub innego słodzidła)  1 łyżeczka sody oczyszczonej skórka i sok z jednej pomarańczy (opcjonalnie) szczypta

Kuchnia Ellie
Cukinia faszerowana ricottą i suszonymi pomidorami 93

Składniki potrzebne do przygotowania cukinii faszerowanej ricottą i suszonymi pomidorami: 2 niewielkie cukinie, 150g serka ricotta, kilka suszonych pomidorów z oliwy (5-8), 50g startego żółtego sera, 2 łyżki startego parmezanu, sól i pieprz do smaku, pół pęczka natki pietruszki, Sposób przygotowania cukinii faszerowanej ricottą i suszonymi pomidorami: Cukinie myję, osuszam i przekrawam wzdłuż. Ostrożnie wydrążam(...)paseczki, ser żółty ścieram na grubych oczkach a parmezan na drobnych oczkach tarki, siekam natkę pietruszki. Połowę miąższu cukinii siekam drobno i wrzucam do miski, dodaję ricottę, jajko, suszone pomidory oba rodzaje serów i natkę pietruszki, całość mieszam dokładnie i doprawiam solą oraz pieprzem do smaku. Cukinie nadziewam gotowym farszem, układam w wysmarowanym olejem naczyniu

Gotuj Się Kto Może
Rosyjskie bliny z granatem (jesień). 144

bliny.  Podawać je można na wiele sposobów - dlatego tak je uwielbiam. Z różnymi gatunkami ryb, ze śmietaną, roztopionym masłem, marynowanymi grzybami, kawiorem, tartym serem, krojonym jajkiem, pastami rybnymi. Na słodko, z konfiturami. Ja sięgam po te z niczym. Zjadam pierwsze zanim trafia na stół.  1 i 1/2 szklanki mąki gryczanej jajko 2 łyżki mąki żytniej łyżeczka cukru szczypta(...)soli ok szklanki mleka ( u mnie bez laktozy)  1/2 paczuszki drożdży Mąki mieszam w misie, wbijam jajko ( pokojowa temperatura) , wlewam ciepławe mleko. Dodaję pozostałe składniki i mieszam na jednolite ciasto śmietanowej gęstej konsystencji. Odstawiam ciasto na kilka godzin ( wczoraj rosło 4 godziny). Wyrośnięte ciasto nakładam na patelnię posmarowaną olejem za pomocą ręczniczka papierowego ( minimalna ilość tłuszczu sprawia

AZgotuj!
Bananowe placuszki 138

Ostatnio naszło mnie na różnego rodzaju placuszki . Zaletą tego typu dania jest to, że ich przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu. Miesza się zaledwie kilka składników i gotowe- mamy na talerzu pyszne śniadanie, obiad czy deser. Jako, że w mojej kuchni królują banany   i kasza jaglana  to przyszedł czas na połączenie tych uwielbianych przeze mnie składników. Efekt(...)posypane cynamonem. Ja tym razem jednak postawiłam na masło bananowe . Składniki: 10 dag kaszy jaglanej (ok. 1/2 szklanki) 2 dojrzałe banany 2 jajka 4 łyżki mąki (użyłam orkiszowej) tłuszcz do smażenia masło bananowe do posmarowania placuszków Sposób przygotowania: Kaszę przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą. Gotujemy według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Banany obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Dokładnie rozgniatamy przy

Pobite gary Barbary
Sos chrzanowy na trzy sposoby 219

kilka wariacji z chrzanu - zdrowo i rozgrzewająco - niekoniecznie zimowo:) Są to pomysły na doskonały dodatek do mięs, także tych z grilla w okresie letnim, gotowanych warzyw, kanapek, np. z wędlinami, serów, pieczywa, jajek na twardo, Oczywiście w zależności ile go potrzebujecie dowolnie modyfikujcie ilości składników proporcjonalnie co całej reszty. Smacznego i miłego dnia!:) Sos chrzanowy Idealny do jajek ugotowanych(...)twardo i do różnych mięs. Składniki: 2 łyżki chrzanu startego 1 łyżka śmietany 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka soku z cytryny sól, świeżo zmielony pieprz do smaku Sposób przygotowania: wszystkie składniki dobrze mieszamy ze sobą, gotowe! Proste? Proste i smaczne:) Sos chrzanowy z miodem Idealny dodatek do mięs z grilla, gotowanych warzyw i kanapek. Składniki: 6 łyżek chrzanu tartego

Zasmakuj Kuchni
Ciastka gryczane z masłem orzechowym 118

cukru. Jeśli szukacie zdrowych pomysłów na ciastka, dodajcie zamiast tradycyjnego tłuszczu, właśnie masło orzechowe lub olej kokosowy, to doskonałe a przede wszystkim zdrowe zamienniki. Cukier również możecie zastąpić na kilka sposobów. Ciacha idealne do kawy czy jako przegryzka w chwilach słabości. Nadadzą się również na drugie śniadanie. U nas obowiązkowo z mleczkiem ( tak, wiem, że niezdrowe;p) U mnie(...)Wasze masło jest bardzo rzadkie, może trzeba będzie dodać ciut więcej mąki. Drukuj Ciastka gryczane z masłem orzechowym window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 szkl masła orzechowego crunchy 1 jajko 1/2 szkl. erytrolu 1/2 szkl. mąki gryczanej 1/2 szkl. płatków owsianych Sposób przygotowania Składniki połączyć. Wałkować i wykrawać ciastka. Piec w 180 stopniach na złoty kolor. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciastka/ciastka-gryczane-maslem-orzechowym/

Mieszam w Garnku
Pasztet z kaczki 145

majeranku 1 łyżka czabru 1 łyżka  gałki  muszkatalowej 1 paczka suszonych  grzybów Pieprz sól 3 liście  laurowe 6 ziaren owocu jałowca  Sposób: *Grzyby namaczamy na kilka godzin w misce z wodą. *Kaczkę  gotujemy około 2 godzin Możemy dodać kostkę rosółową dodajemy również spaloną cebulę,owoc jałowca i liście laurowe *Kroimy boczek w duże kwadraty(...)wszytko przestygnie  obieramy kaczkę z kości i mielimy na drobnych oczkach dwa razy; (Kaczka ,boczek, warzywa z wywaru ,surowa cebula, bułki,czosnek ,połowę naszych grzybów *Dodajemy jajka,gałke  muszkatołowa,pieprz,sól,łyżkę czabru  ,majeranek Mieszamy  dodajemy  drobno posiekana natkę  pietruszki oraz drobno posiekane  grzyby które  nam zostały. Mieszamy aż wyrobimy jednolitą

Viola cooks with passion
MAKOWIEC NA BISZKOPCIE 297

łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Białka ubijamy z cukrem, stopniowo dodajemy żółtka i wlewamy olej. Do ubitych jajek wsypujemy powoli mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – mieszamy. Pieczemy ok. 30 min / 180C. MASA MAKOWA: Mak zalewamy wrzątkiem , po 20 minutach zagotowujemy, studzimy, mielimy 2 razy na drobnych oczkach. Do zmielonego maku dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną jajka i aromat migdałowy(...)razem dokładnie mieszamy. Do rozpuszczonego i ciepłego masła dodajemy masę makową, gotujemy do zgęstnienia.. CAŁOŚĆ: Biszkopt kroimy na 2 blaty, przykrywamy masą makową, dociskamy 2 blatem. Dokładamy na kilka godzin do przegryzienia. Smacznego

Ostra na Słodko
Barszcz wigilijny 134

barszcz wigilijny, pochodzi z XVI wieku i był barszczem białym. Nie robiło się go na burakach tylko na liściach ziela barszczowego, zakwaszonego kwasem dzieżowym z żytniej mąki i podprawiano jajkami. Szał na buraki zaczął się za czasów Władysława Jagiełły. Najpierw przyrządzano kwas buraczany, zwany barszczem, z lubością pito go na surowo – pewnie ze względu na fakt „pokrzepiania przepitych”. Barszcz(...)przez suszone grzyby. Tradycyjny barszcz wigilijny, jak wszystkie potrawy na wigilijnym stole, ma być potrawą postną. Poznajcie mój sposób na idealny barszcz. Sposób na zakwas znajdziecie tutaj . Do zrobienia barszczu potrzebujemy: 2 marchewki 1 pietruszkę 1 seler ½ pora 3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu czarnego dwie duże, opalone na czarno cebule 3 buraki

ladykitchen
CZEBUREKI – smażone pierogi z mięsem – kuchnia tatarska 288

cebula – 1 szt * kefir – 3 łyżki * pietruszka – 1`pęczek * majeranek -1 łyżeczka * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Wodę masłem i solą gotujemy, wsypujemy 1 1/3 mąki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia, a następnie dodajemy jajko, mieszamy, wsypujemy resztę mąki. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, zawijamy i odstawiamy na ok. 20 minut do lodówki. FARSZ: Mięsa mieszamy, dodajemy(...)ponownie wyrabiamy, odrywamy kawałek, wałkujemy na cieniutki, okrągły placek . Na połowę nakładamy porcję farszu ( ok. 1 cm ), zamykamy drugą połową i zalepiamy pierogi. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony ( na rumiano ). Podajemy gorące! Smacznego

Ostra na Słodko
Wytrawny puszysty omlet z pomidorami, serkiem feta oraz garścią zieleniny. 123

nieszczęśliwe dziecko do przedszkola (kilka pierwszych dni mamy już za sobą) a drugie do szkoły. Gdy wrócimy, mamy małą chwilę na śniadanie w spokoju, (bezcenne). Lubię, gdy na moim talerzu jest smacznie i kolorowo. Takim moim ulubionym zestawem jest omlet z warzywami oraz ulubionym serkiem feta z dodatkiem "zieleniny " SKŁADNIKI :( na 2 porcje)   3 jajka  6 łyżek mąki(...)też inny) szczyptę soli świeżo zmielony pieprz  pomidorki  serek feta (lub inny nasz ulubiony) rukola  szczypiorek  masło do smażenia ok 3-4 łyżki    SPOSÓB WYKONANIA: Rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną masę, w osobnej misce mieszamy żółtka, olej, mleko, mąka, doprawiamy odrobiną soli. Masę delikatnie mieszamy z białkami. Rozgrzewamy patelnie z masłem

Basia w kuchni
Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką migdałową + DROŻDŻOWE ABC 599

180C ok.50 min.I jeszcze kilka słów czystej teorii obchodzenia się z ciastem drożdżowym :) DROŻDŻOWE ABC Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej - zimne wydłużają znacznie czas rośnięcia ciasta; jako że mleko i tak będzie podgrzewane, zasada ta ma znaczenie wyłącznie dla jaj - wyjąć je na 1 godz. naprzód z lodówki, ewentualnie zanurzyć na kilka minut w ciepłej wodzie.  Płyn(...)ciastem.  Drożdżowe nie lubi przeciągów! - do wyrastania pozostawiać je w zacisznym miejscu.  Wstępnie wyrośnięte ciasto należy odgazować - uderzyć w nie kilka razy pięścią i potem krótko jeszcze wyrobić; pozbywa się w ten sposób intensywnego smaku i zapachu drożdży.  Aby ciasto nie opadło podczas pieczenia, należy pilnować czasu rośnięcia - jeśli ciasto przerośnie i drożdże się "przepracują" to będzie

Grunt to przepis!
Naleśniki na ciepło. 129

tylko dla zwilżenia powierzchni nikogo nie zabije. Ser rozgniatamy widelcem z jajkiem, cukrem i resztą składników, aż powstanie gładka masa. Jeszcze ciepłe naleśniki smarujemy masą twarogową, rolujemy i układamy na ciepłej patelni, łączeniem do dołu. Przykrywamy pokrywką i na maleńkim ogniu podgrzewamy. Trzeba pamiętać o tym aby je kilka razy obrócić,  chodzi o nadzienie, by się przepiekło. Wykładamy(...)samych. Można oprószyć delikatnie, lub zasypać je całe. Ona się rozpuści i będę pokryte jak sosem. Takie proste naleśniki, nie tylko wyglądają,  ale też smakują. To prosty sposób, na ciepły posiłek lub deser

Dieta moja pasja
Gofry z kremem pistacjowym 261

będzie w stanie się oprzeć! :) Składniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki stołowe drobnego cukru 1/3 szklanki oleju Składniki (na dodatki): 1 opakowanie serka mascarpone 3 łyżki stołowe kremu pistacjowego syrop - polecam syrop z pigwy kilka pistacji Wykonanie: Rozgrzej gofrownicę. Oddziel żółtka od białek, białka ubij na sztywną pianę(...)białka i delikatnie wymieszaj całość. Piecz gofry w gofrownicy (około 3-4 minut), aż będą miały piękny kolor. Studź gofry na kratce, każdy ułóż na niej osobno. To prosty sposób, aby Twoje gofry pozostały chrupiące! :) Wymieszaj serek mascarpone wraz z kremem pistacjowym. Pistacje zgnieć w moździerzu. Układaj następnie krem na gofrach, posyp go pistacjami, na koniec zaś polej syropem

Garniec Magalie
Placek węgierski babci Basi 209

Placek ten można ” zakropić ” alkoholem , czyli jako poncz można użyć alkoholu , jak i owoce zamoczyć kilka godzin ( nawet całą noc ) w alkoholu. Do tego placka potrzebne nam będą drylowane wiśnie z kompotu . Na samym wstępie pokazuję zdjęcie z jajkami na grzejniku , które umieściłam po wyjęciu z lodówki ( zapomniałam wyciągnąć wcześniej ), i trochę je ogrzewam , żeby miały temperaturę pokojową(...)temp. 180 st C, żeby był nagrzany jak urobimy ciasto: 6 jaj, 1 szklanka cukru, 3 budynie czekoladowe bez cukru, 1/2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Sposób przygotowania : Do odmierzonej ilości mąki wsypuję 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Razem przesiewam do miski Tak samo przesiewam budynie, Wszystkie sypkie przesiane produkty mieszam , Jajka rozdzielam , białka daję do miski miksera

Pysznosci Babci Basi
Francuskie cudo! 130

Pamiętam jak kilka lat temu, będąc we Francji, zadziwiła mnie olbrzymia różnorodność serwowanych tam tart. Ludzie piekli je z przeróżnymi nadzieniami, zarówno na słodko jak i na słono. Zazwyczaj podawane na ciepło, równie dobrze smakują na zimno. Tarty to takie ekskluzywne francuskie wersje pizzy. Tu na pewno fani włoskiej pizzy się ze mną nie zgodzą, ale warto(...)zaryzykować to stwierdzenie :) Na kruchym spodzie można ułożyć dowolnie wybrane składniki, oddać się fantazji i tworzyć. Składniki na ciasto: 200g mąki pszennej 100g schłodzonego masła 1 jajko 3 łyżek zimnej wody sól Sposób wykonania: Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy do niej pokrojone na kawałki masło, jedno jajko, 3 łyżki zimnej wody i sól. Składniki ugniatamy w kulę i otaczamy folią

Kuchnia Pani Wiosny
Naleśniki ze szpinakiem i fetą 220

ostra oraz kurkuma). Przełożyć do rękawa, zasznurować szpagatem z obu końców i nakłuć w kilku miejscach igłą albo wykałaczką. Piec w 180 stopniach 25 minut. Mleko zmiksować z jajkami, aż się spienią. Wsypać mąkę i ponownie zmiksować na gładko, na koniec cienką stróżką wlać roztopione masło. Smażyć po 3/4 chochli na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu (masła klarowanego, oleju(...)ciepłego szpinaku wcisnąć czosnek, wsypać zioła i wlać sok z cytryny. Na koniec dodać rozgniecioną fetę i dobrze wymieszać. Serwować w dowolny sposób, u nas masa szpinakowa z fetą została rozsmarowana na naleśniku, na to wyłożone kilka kawałków indyka i to wszystko razem zawinięte w rulonik. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Placki z płatków owsianych z jagodami 222

Placki lubię na wiele sposobów po dane i na sło dko i na wytrawnie. dla mnie bar dzo ważnych ich elementem jest szybkość ich przygotowania.   Kie dy w głowie nie ma pomysłu na obia d lub kie dy po prostu trzeba zjeść coś "na szybko", wystarczy je dynie kilka skła dników i patelnia. Placki, które Wam dziś prze dstawiam(...)owsiane oraz jago dy. To z decy dowanie placki na letnie popołu dnia :) Skła d niki:      0,5kg płatków owsianych (błyskawicznych) ok 1,5 szklanki mleka jajko 3 łyżki mąki pszennej cukier do smaku jago dy     Przygotowanie: Płatki wsypujemy do miseczki i zalewamy mlekiem. O dstawiamy je na ok 3 minuty po d przykryciem, wcześniej

ChilliJemy
Krem czekoladowy + naleśniki otrębowe 161

wypiekami fasolowymi i próbowaniem surowego ciasta wiedział, że nie będzie czuć smaku fasoli i tak właśnie jest, krem tak przypadł mi do gustu, że zaopatrzyłam się już w kilka puszek fasoli i na pewno będę robić go regularnie, dziś zjadałam jako dodatek do otrębowych naleśników, na które też podaję przepis ;) Składniki: krem (lekko różni się od oryginału): puszka fasoli(...)łyżek mleka opcjonalnie (jeśli macie - ja niestety nie mam) aromat orzechowy naleśniki (2 sztuki): 1 jajko 1/2 szklanki mleka szczypta sody 1 łyżka zielonych na mąkę otrębów pszennych firmy Kupiec 2 łyżki zmielonych na mąkę otrębów owsianych firmy Kupiec Sposób przygotowania: Składniki na naleśniki miksujemy, a następnie smażymy placki na rozgrzanej teflonowej patelni ważne jest to aby smażyć

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Naleśniki herbaciano - brzoskwiniowe pysznie nadziane 265

wpadłam na pomysł aby mleko zastąpić innym płynem, wybrałam herbatę. Tym sposobem przygotowałam słodkie naleśniki na herbacie brzoskwiniowej i syropu z brzoskwiń. Wyszły delikatnie słodkie i ciemniejsze niż tradycyjne i zapewniam że pyszne.  Naleśniki herbaciano - brzoskwiniowe pysznie nadziane SKŁADNIKI:   Na naleśniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 1 saszetka herbaty Richmont peach lemon star (brzoskwiniowa) 0,5 łyżeczki(...)brzoskwiniami oliwa lub olej kokosowy do smażenia Na krem: 250 g sera mascarpone 180 g śmietany 30 % 2 łyżki cukru pudru 3-4 połówki brzoskwiń z puszki ewentualnie kilka kostek czekolady PRZYGOTOWANIE: Saszetkę herbaty zalewamy niepełną szklanką wody i zaparzamy, lekko studzimy.  Mąkę mieszamy  z proszkiem do pieczenia i cukrem, po czym dodajemy jajko, wlewamy zaparzoną herbatę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciasto z rabarbarem 133

Sprawdzony przepis na puszyste ciasto. Świetnie się udaje nie tylko z rabarbarem, ale też z owocami sezonowymi (np. morelami).Składniki:2 i 3/4 szklanki mąki2 łyżeczki

Kuchnia domowa Ani