Ciacho do popołudniowej kawki. dziś spędziłam niedzielę "aktywnie" w kuchni, robiąc kilka rzeczy na raz;) gotowanie stanowi dla mnie odskocznie od problemów, a dzisiaj szczególnie tego potrzebowałam, bo nic nie układa się tak jak powinno... Składniki: Spód: 3 jajka 3 łyżki otrębów owsianych firmy Kupiec 1 łyżeczka odtłuszczonego kakao 1 łyżeczka(...)serowa: 2 żółtka 500g sera białego Emilka aromat waniliowy stewia wg. smaku niecała szklanka gęstego jogurtu naturalnego Pianka: 2 białka 2 łyżeczki odtłuszczonego mleka w proszku stewia wg. smaku Sposób przygotowania: Białka (z jajek na spód - 3szt) ubijamy na sztywną pianę miksując białka na najmniejszych obrotach dodajemy otręby, żółtka, proszek do p., kakao, stewię wykładamy ciasto do okrągłej formy wyłożonej
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćtradycyjny sposób czyli smażonego. Sekretem jego przygotowania i pozbycia się mulistego smaku jest moczenie go przed smażeniem w mleku. Dodatkowo podaję go w towarzystwie cytryny, którą każdy sam już skrapia sobie rybkę.Takiego właśnie karpia lubimy najbardziej. Wigilijny karp smażony SKŁADNIKI: 1 karp wypatroszony 1/2 l mleka sól, pieprz bułka tarta do panierowania 2 jajka cytryna olej do smażenia(...)PRZYGOTOWANIE: Karpia oczyszczamy z łusek, usuwamy płetwy i kroimy na kawałki dowolnej wielkości. Kawałki ryby przekładamy do garnka i zalewamy mlekiem. Ja moczę rybę w mleku kilka godzin. Następnie wyciągamy, osuszamy, delikatnie oprószamy solą i pieprzem i panierujemy w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Zaczynamy od strony ze skórą. Podajemy z cytryną, którą
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiUwielbiam domowe drożdżowe wypieki, a ta chałka to mój ostatni hit. Piekłam ją już kilka razy :) Przepis znalazłam u Anuli. Podaję go z moimi zmianami
Kuchnia domowa AniPrzepisów w sieci jest sporo, tak samo jak sposobów ich smażenia pieczenia. Ja wykorzystałam swój sprawdzony od lat przepis na...gofry. Tak tak, gofry :) I to był trafny wybór, bo placuszki wyszły delikatne, lekko puszyste i nie za słodkie. Idealna baza pod najróżniejsze dodatki.Składniki:półtorej szklanki mleka,3 jajka,półtorej szklanki mąki,2 łyżki(...)cukru,duża szczypta soli,3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,1/5 kostki masła.Jajka roztrzepać z mlekiem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Na koniec dodać stopione i przestudzone masło - dokładnie wszystko połączyć i odstawić na kilka minut.Placuszki pieczemy na suchej patelni, najlepiej na teflonowej. Nakładamy niezbyt cienką warstwę ciasta i pieczemy
Codzienna kuchnia niecodziennahiszpańską stronę z przepisami i pierwsze co to moim oczom ukazał się ten oto placek. Na pierwszy rzut oka wygląda jak kilka warstw wylanych na blaszce, a w rzeczywistości jest to jedna masa, która po upieczeniu w ten sposób się "rozdziela". Nie mogłam uwierzyć własnym oczom, dlatego musiałam sama spróbować i upiec!:) Niestety u mnie efekty tej "magii" są mniejsze(...)troszkę czasochłonne. Mimo to, efekty końcowe są tego warte:) Tym, którzy zdecydują się wnieść troszkę magii do swojej kuchni, życzę smacznego i powodzenia! Do dzieła Kochani!:) Składniki: -4 jajka(osobno białka i żółtka) -1 łyżka wody -150g ksylitolu(może być cukier) -125g masła -65g mąki orkiszowej(może być pszenna) -50g kakao -500ml mleka -szczypta
Smaczne Zdrowepieczarek 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 mały kremowy serek topiony 1 jajko 1 łyżka mąki 1 łyżeczka śmietany sól, pieprz, oregano, papryka, maga do smaku 1 łyżka oleju Sposób przygotowania Nadzienie: Z jego przygotowaniem schodzi dłużej, więc od niego zaczniemy. Marchewkę, pietruszkę, seler kroimy w drobną kostkę, zalewamy ¼ szklanki wody i łyżką oleju. Dusimy pod przykryciem. Gdy warzywa troszkę(...)przyprawy- wg własnego smaku i nadal dusimy. Gdy jarzyny będą już miękkie dodajemy wymieszany sos: Miksujemy koncentrat pomidorowy, śmietanę, jajko, mąkę oraz serek topiony. Wlewamy do jarzyn, mieszamy aż do zagotowania i zgęstnienia, odstawiamy do przestudzenia, a następnie na kilka godzin do lodówki. Rolada: Mięso łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem oraz przyprawami. Wykładamy na arkusz folii spożywczej, przykładamy
Kuchnia w czekoladzienajbliższym czasie postaram się zaprezentować kilka pozycji tu na blogu. Wszystkie receptury zostały podzielone według pór roku, uwzględniając sezonowe produkty o najwyższej w tym czasie wartości odżywczej. Każdy przepis zawiera też dane z czasem jego przygotowania, wartością kaloryczną oraz ilością porcji. Niektóre z nich posiadają oznaczenia typu: danie wegetariańskie, bez jajek, bez glutenu oraz bez nabiału. Apetyczne zdjęcia potraw upewniają(...)dziecko z pewnością może się skusić chociażby na wątróbkę lub jedną z wielu propozycji zup! W książce nie zabrakło również menu na dziecięce przyjęcie urodzinowe oraz podpowiedzi, w jaki sposób samodzielnie przygotować dodatki i napoje. Podsumowanie: Zapewniam, że prezentowana książka jest kopalnią procentującej wiedzy, ponieważ dieta naszych dzieci ma ogromny wpływ na ich rozwój, zdrowie oraz stosunek do jedzenia. Oprócz
Di gotujeniejednokrotnie wykorzystywane, więc doskonale wiem, że każdy z tych wypieków jest wyjątkowy. Jakiś czas temu miałam ochotę na wykorzystanie zaległego słoiczka masła sezamowego i tym sposobem wyszły świetne ciastka, które zniknęły zaledwie w kilka chwil. Poleciałam do sklepu i obowiązkowo zrobiłam aż dwie powtórki! Ciasteczka są niesamowite, a ich zapach kusi od samego początku mieszania składników! Posiadają przyjemnie ciągnące się(...)Koniecznie spróbujcie. (około 10 sztuk) 150g pasty tahini/masła sezamowego (*) 100g wiórków kokosowych 100g cukru kokosowego (**) 2 łyżki syropu klonowego (można użyć innego syropu lub miodu) 1 jajko Wszystkie składniki dokładnie połączyć do uzyskania jednolitej konsystencji. Z powstałej masy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego, które należy ułożyć (z odstępami i bez spłaszczania) na blasze wysłanej
Di gotujepodoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¼ szklanki oleju Barwniki spożywcze Przygotowanie: Białka ubić mikserem na sztywną pianę . Dodać cukier(...)podzielić na 2 części. Jedną pozostawić białą a do drugiej dodać wybrany barwnik – (bądź podzielić na mniejsze porcje i stworzyć kilka kolorów). Ja używam barwników w proszku . Blaszkę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto należy nakładać w następujący sposób. Najpierw łyżkę ciasta jasnego na dno i łyżkę ciasta kolorowego. Następnie kolejna łyżka ciasta jasnego w środek i tak dalej, naprzemiennie
Za drzwiami kuchniSkładniki na 6 warkoczyków: 2 opakowania ciasta francuskiego 2 filety z kurczaka kilka pieczarek 4 łyżki kukurydzy ser żółty przyprawy do kurczaka: świeżo mielony pieprz, sól, zioła prowansalskie, słodka papryka sos czosnkowy (przepis już na blogu;) sałatka: zielona sałata, pomidor malinowy, ogórek, zielone winogrono, ser feta Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w dłuższe paski, oprószamy przyprawami i podduszamy na wodzie. Studzimy(...)trzy części. Układamy na cieście francuskim kurczaka, podsmażone pieczarki, kukurydzę i starty ser żółty. Boki ciasta nacinamy i zakładamy je w naprzemiennie. Stworzymy piękny warkocz :) Gotowe warkoczyki smarujemy rozkłóconym jajkiem (idealna praca dla mojego synka) i posypujemy czarnuszką. Całość pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut:) Do gotowego warkocza podajemy sos czosnkowy i sałatkę ;) A potem zbieramy puste
Lawendowe Niebouważam, że każda kanapkę można podać w taki sposób, żeby nudna i pospolita nie była. Wszelkiego rodzaju grzanki, tosty czy kanapki na ciepło uwielbiam. Przygotowuję je z czego się da, często wykorzystując resztki z lodówki. Dzisiejsza to efekt sama nie wiem co bym zjadła . Wszystkie składniki to tzw. końcówki. Łososia kawałek, kilka małych pomidorków, garść roszponki. Na sensowny posiłek(...)idealnie. I oto ona: kanapka z łososiowym omletem. Może brzmi dziwnie, ale gwarantuję, że jest smaczna. Składniki: omlet (1 sztuka) niewielki kawałek fileta z łososia (1/3-1/4 standardowej porcji) 1 jajko 50 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej sól i pieprz do smaku 1 łyżka oleju Łososia pokroić w niewielką kostkę. Przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, dodać łososia
Codzienna kuchnia niecodziennaprzełożony powidłami. Składniki: 750 gram mąki pszennej 400 gram miodu prawdziwego 200 gram masła 2 jajka 3/4 szklanka mleka 2 łyżeczki sody 2 opakowania przyprawy do piernika Dodatkowo: 400 gram powideł śliwkowych 100 gram gorzkiej czekolady 50 gram posiekanych orzechów włoskich Papier do pieczenia Sposób przygotowania: Miód i masło rozpuszczamy w rondlu, odstawiamy do ostudzenia. Przesianą mąkę wsypujemy do miski(...)sodą, wbijamy jaka. Ucieramy mikserem na gładką masę, przykrywamy bawełnianą ściereczką, odstawiamy w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki na trzy tygodnie. Masę na piernik wyjmujemy z lodówki, pozostawiamy na kilka godzin żeby się ociepliła. Przekładamy na stolnicę, wyrabiamy, dzielimy na trzy równe części, wałkujemy na prostokąt , przekładamy do formy (16x29 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy placek pieczemy osobno
Bajeczna Kuchniastraciatella i jeżynowe :) Dla mnie idealne! Składniki: 400 ml śmietany kremówki 5 białek 150 g cukru pudru 50 g mlecznej czekolady 50 g wiórek kokosowych pół szklanki jeżyn Sposób przygotowania: 1. Jajka parzymy we wrzątku. Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę z 4 łyżkami cukru pudru. Odstawiamy. Ubijamy śmietanę z pozostałym cukrem. Do białek porcjami dodajemy bitą śmietanę. Delikatnie mieszamy(...)Dokładnie mieszamy. Masy przekładamy do osobnych plastikowych pojemników i wstawiamy do zamrażarki na całą noc. Następnego dnia możemy zajadać. Lody jeżynowe wychodzą bardziej jak sorbet więc dobrze jest je kilka razy przemieszać podczas zamrażania. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierach