Sprawdzony przepis na puszyste ciasto. Świetnie się udaje nie tylko z rabarbarem, ale też z owocami sezonowymi (np. morelami).Składniki:2 i 3/4 szklanki mąki2 łyżeczki
Kuchnia domowa Anipodczas wakacji w Chorwacji i tak mi posmakował, że nie mogłam o nim zapomnieć. Przez długi czas nie wiedziałam niestety z jakiego ciasta się go przygotowuje. I nagle, kilka lat temu odkryłam ciasto philo (filo). To był ten smak! Nawet sobie nie wyobrażacie jak się ucieszyłam. W końcu mogłam odtworzyć to wakacyjne wspomnienie we własnej kuchni :).Dosmaczyłam całość świeżą miętą(...)sera typu feta3 jajkagarść posiekanej mięty (opcjonalnie)garść posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)sól i pieprz do smaku6 płatów ciasta philook. 50 g roztopionego masła Sposób przygotowania:Twaróg i ser feta rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, dodać jajka miętę i pietruszkę oraz sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszać.Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszy płat ciasta
Obiad za dychęszklanki białej fasoli typu Piękny Jaś 2 liście laurowe łyżeczka lub dwie suszonego cząbru 3 jajka pojemnik (jak po margarynie) grzybów mrożonych (użyłam mieszanki podgrzybków, borowików i koźlarzy) 2 suszone podgrzybki marchew śliwki suszone garść suszonej żurawiny gałka muszkatołowa (ok. 1/4) sól, pieprz kilka liści jarmużu i kapusty toskańskiej cavolo nero (ja mam swój jarmuż zielony i fioletowy i swoją(...)napęczniały. Odcedzić i zostawić do ostygnięcia. 5. Keksówkę wyłożyć liśćmi jarmużu i kapusty. To sposób podpatrzony w jednym z programów Jamiego Olivera. 6. Osobno zmiksować obraną marchew z fasolą (wyrzucić uprzednio liście laurowe) i grzyby. 7. Wymieszać pulpy z fasoli i grzybów z jajkami i żurawiną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 8. Wyłożyć keksówkę do połowy
Weekendy w domu i ogrodziepory uwielbiam i jest to jedno z ulubionych śniadań! Dziś przygotowałam tosty z chleba bezglutenowego marki Schär , w którym od jakiego czasu jestem toalnie zakochana! Do wyboru jest kilka rodzajów ( pisałam o nich TUTAJ ), ja dziś wybrałam Pan Multigrano – z siemieniem lnianym, nasionami słonecznika i nasionami prosa. Pyszny! Nie jest to chleb „dmuchany” jak chleby tostowe dostępne(...)miodu przesmażyłam brzoskwinie i mandarynki. Śniadanie na słodko to jest to! Polecam! Spróbujcie! SKŁADNIKI: * chleb Pan Multigano Schär – 3 kromki * jajko M – 2 szt * miód kruszynowy – 3 łyżki * brzoskwinie * mandarynki * cukier puder * masło do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Kromki chleba Pan Multigrano moczymy w roztrzepanych jajkach, tak by „wypił” jak najwięcej jajka. Smażymy na rozgrzanym maśle
Ostra na SłodkoPrzepis na miodowy kuch znalazłam kilka lat temu i długo widniał na mojej liście ciast do wypróbowania. Zmodyfikowałam przepis pod swój gust i posiadane aktualnie składniki i wyszło pysznie! Ciasto jest bardzo wilgotne, puszyste, z korzennym posmakiem i suszonymi śliwkami. Idealne na zimowe wieczory czy też Święta Bożego Narodzenia. Składniki: 4 jajka pół łyżeczki soli szklanka cukru 2 łyżki(...)250g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka sody łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki cynamonu 2 szklanki startej marchwi szklanka suszonych śliwek polewa: 200g mlecznej czekolady łyżka masła Sposób przygotowania: Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Potrzebujemy dwie szklanki. Masło roztapiamy i studzimy. Białka ubijamy z sola na sztywno. Dodajemy kolejno nie przerywając miksowania: cukier, żółtka
Pyry na Gazkilka nowych przepisów, które w międzyczasie "obfociłam" i zamierzam się z Wami nimi podzielić. Jako, że sezon szparagowy w pełni, to zaczynam od tego pysznego warzywa. Jeśli je lubicie, to mam dla Was prosty i sprawdzony przepis na ich wykonanie. Gorąco polecam :) Składniki: 1 wiązka zielonych szparagów 2 średnie pomidory 1/2 papryczki chili 1 kulka sera mozzarella 3 jajka sól(...)smaku Sos beszamel: 1 łyżka maki 1 łyżka masła około 3/4 szklanki mleka 50 g sera morskiego 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól do smaku 1 łyżka masła Sposób przygotowania: Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Włożyć do garnka, posolic i zalać wodą. Gotować około 5-7 minut. BESZAMEL - Do garnka wrzucić masło, jak zacznie się topić dodać mąkę, połączyć
Gosia gotujeZaczyna się piernikowe szaleństwo. Ten piernik szybko się robi, ale też szybko znika :) Piernik można „wykończyć” na kilka sposobów. Do masy przed wypiekiem dodać suszone śliwki i orzechy. Po upieczeniu przekroić poziomo na dwie części i przełożyć je powidłami śliwkowymi lub porzeczkowymi. Polać polewą czekoladową – w rondelku podgrzać i połączyć 100 g gorzkiej czekolady i 50 g masła, wymieszać dokładnie(...)łyżka kakao 2 łyżka miód gryczany lub inny 1 /2 łyżeczka cynamon 1 /2 łyżeczka kardamon 1/2 łyżeczka goździki mielone 1/2 łyżeczka gałka muszkatołowa 1 szklanka mleko 3 szt jajko 200 g mąka orkiszowa, jaglana, gryczana, żytnia – jaką sobie wybierzecie, wychodzi z każdej (do gryczanej dobrze dodać 2 łyżki mielonego siemienia, żeby lepiej kleiła) 150-200 g erytrol
Kucharzycadodałam jeszcze trochę masła klarowanego ) Sposób przygotowania : Bułkę namoczyć w wodzie , Mięso umyć i zmielić ( można już kupić w sklepach zmielone na miejscu, tak jak w moim przypadku.) Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i usmażyć ( zeszklić ) na odrobinie oleju – ostudzić. Mięso włożyć do miski, dodać odciśniętą bułkę, zeszkloną cebulkę , przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko surowe i przyprawy . Dobrze wyrobić(...)wodzie formować kotlety ( lekko spłaszczone ) i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju ( ja dodałam jeszcze trochę masła klarowanego ) na rumiano , zmniejszyć płomień gazu i dosmażyć jeszcze kilka minut, żeby w środku nie były surowe. Smacznego
Pysznosci Babci Basichyba rzeczą jest wyluzowanie kurczaka, ale po pierwszym wyluzowanym kurczaku, każdy kolejny będzie łatwizną. Składniki: 1 kurczak 500 gram mięsa mielonego ( woł-wp ) 1 ½ szklanki orzechów włoskich 1 jajko Kilka gałązek natki pietruszki Sól Pieprz Mielona słodka papryka 1 łyżeczka vegety Wykonanie: Orzechy zalewamy gorącą wodą aby zmiękły. Kurczaka myjemy i luzujemy ( proponuję łatwiejszą wersję z przecięciem kurczaka(...)posiekaną pietruszkę i odsączone, pokrojone orzechy. Całość przyprawiamy vegetą, solą i pieprzem ( trudno określić dokładnie ilość, gdyż mięso mielone może być już solone ). Na koniec dodajemy jajko. Całość mieszamy. Kurczaka zszywamy w taki sposób aby powstała duża kieszeń, pozostawiamy kawałek do nakładania farszu. Po włożeniu farszu, zszywały do końca. Kurczaka przyprawiamy z wierzchu solą i papryką. Pieczemy w temp
Smaki Ewywywnętrza:) Makowiec to temat rzeka. Zaczynając od tego, czy powinno się go jeść na Wielkanoc, a kończąc na tym w jaki sposób należy go zrobić. Ja mam bluźnierczo prosty sposób dla zdesperowanych. Ideę podsunęła mi mama KonQbka i od tego czasu z powodzeniem służy mi w domu i na wszelkiego rodzaju imprezach składkowych. Robi niezmiennie dobre wrażenie, a wykonanie zajmuje(...)dworze, to wyżywamy się w kuchni:) Potrzebne Paczka niepołamanych, dobrej jakości herbatników/ petit-beurre Puszka masy makowej dobrej jakości Na lukier Sok z połowy cytryny Białko jajka 1-2 szklanki cukru pudru Kilka kropel aromatu migdałowego Na polewę czekoladową 1/2 kostki masła 4 łyżki kakao w proszku 1 jajko 6 łyżek cukru pudru Masę makową podgrzewamy w garnku, uważając
les mirabellesMasę makową już ostatnio zrobiliśmy, to teraz pora ją wykorzystać!A najlepiej wykorzystać do pysznego ciacha!Albo sernika z makiem … albo np. takiego jak dziś
Ostra na Słodkomleka ciepłego (czyli 375 ml) 30 g drożdży świeżych 60 g masła 40 g cukru 1 jajko szczypta soli ziarenka z 1 laski wanilii Nadzienie: 200 g sera białego cukier z wanilią 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub budyniu (proszku z torebki) 1 jajko maliny Dodatkowo: cukier perlisty (można pominąć) mleko do posmarowania Wykonanie: Do dużej miski wsypałam sól(...)drożdże i zalewam ciepłym mlekiem równocześnie mieszając w taki sposób, aby zagarnąć część mąki i wmieszać ją w zaczyn. Miskę przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam na 10-15 minut. Rzadko trzymam się czasu, po prostu zerkam, zaczyn ma ruszyć, czyli podwoić swoją objętość. Wtedy wszystko mieszam łyżką, dodaję roztrzepane jajko z nasionami z laski wanilii i wyrabiam do czasu
Blondynka Gotujecebula 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, cukier Przygotowanie : Rybę możemy przekroić na pół. Solimy, pieprzymy, obtaczamy w mące i smażymy na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony (3-4 minuty). Wykładamy na półmisek. Warzywa myjemy, obieramy. Cebulę i pora kroimy, seler, pietruszkę i marchewkę tarkujemy na grubych oczkach. Wszystkie warzywa chwilę smażymy na oleju, podlewamy pół(...)Lidlu - Ryneczek Lidla) 2 cebule 3 jajka 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Przygotowanie : Ugotować jajka na twardo. Buraki zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Włożyć do salaterki. Cebulę obrać, drobno posiekać. Wyłożyć na buraki. Śledzie odcedzić z oleju, pokroić na wąziutkie paseczki. Położyć na cebuli. Jajka obrać. Oddzielić białka od żółtek. Białka pokroić w kosteczkę, wyłożyć
dobra gospodyni dom wesołym czyniletniego mleka - 2 jajka - 100 ml oleju - 2 łyżki soli - 1 łyżka cukru - pół łyżeczki pieprzu i ostrej papryki Składniki na farsze sa w dowolnych proporcjach ponieważ każdy lubi inne smaki i może chcieć farsz szpinakowy na kilka sztuk, dlatego podaję z czego są poszczególne farsze bez konkretnej wagi Na farsz ze szpinaku : - kilka kulek mrożonego szpinaku - serek ricotta(...)dużą szklanką wykrawamy okręgi drugi sposób i ja tym robiłam, odrywamy po małym kawałku ciasta i każdy wałkujemy na krążki , ten sposób jest lepszy dla tych co nie mają zbyt dużych szklanek , na każdy kawałek ciasta nakładamy dużą łyżkę farszu ,brzeg pieroga smarujemy rozmąconym jajkiem i sklejamy pieroga, uformowane pierogi układamy na papierze do pieczenia i przykrywamy
Wypieki Renełyżki masła 1 płaska łyżka mąki pszennej ¾ szklanki bulionu warzywnego 3 listki szałwii Sok z ⅓ cytryny 2 łyżeczki kwaśnej śmietany Szczypta cukru Sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania ciasta: Do przesianej mąki wbijamy jajko, dodajemy sól, wodę oraz oliwę. Siekamy nożem, a następnie wyrabiamy gładkie i jednolite ciasto. Odstawiamy na 10 minut pod szklane naczynie. Gdy ciasto odpocznie wałkujemy(...)topimy, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Dolewamy bulion oraz dodajemy posiekaną drobno szałwię, sok z cytryny, cukier i przyprawy. Po wyłączeniu dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy. Sposób podania: Na talerz wykładamy kilka łyżek sosu cytrynowego, układamy kilka ravioli i ozdabiamy parmezanem oraz listkami szałwii
Kuchnia w czekoladzie