skończy ;) Składniki na formę o śr 18cm Biszkopt orzechowy: 5 jajek ½ szklanki drobnego cukru 150g orzechów włoskich 4 łyżki kaszy manny 1½ łyżki mąki ziemniaczanej Krem piernikowy: 250ml śmietanki 36% 1 tabliczka czekolady mlecznej 1 tabliczka czekolady deserowej 150g pierników bez nadzienia 1 kieliszek likieru piernikowego Ewentualnie kilka łyżek gorącej wody Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu pomarańczowego Pierniczki z nadzieniem(...)nadzienia do dekoracji Polewa: ¾ szklanki zimnej wody 1 szklanka cukru kryształu 120ml słodkiej 36% śmietanki 4 łyżki kakao 3 szt. żelatyny w listkach (lub 2 płaskie łyżki sypkiej) Sposób przygotowania Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. Gdy się spienią, dodajemy szczyptę soli i nadal ubijamy aż do uzyskania piany. Powoli dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku, czekając
Kuchnia w czekoladziedżemy i kompoty, a z reszty upiekłam kilka pysznych ciast, którymi zasłodzę Wam bloga ! Dziś zapraszam na pyszną roladę biszkoptową z nadzieniem serowym i brzoskwiniami. Lekka, nie przesadnie słodka, idealna na upalny dzień. Robi się ja błyskawicznie i smakuje genialnie! Ps. brzoskwinie możecie oczywiście zastąpić innymi ulubionymi owocami! Spróbujcie! SKŁADNIKI: BISZKOPT: * jajko – 4 szt * cukier – 100 g * maka(...)łyżeczki NADZIENIE: * ser bialy 3 x mielony – 200 g * cukier puder – 3-4 łyżki * wanilia ziarna * żelatyna – 2 pełne łyżeczki * brzoskwinie – ok. 200 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier – miksujemy. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka, ucieramy do połączenia składników. Wylewamy na płaską, dużą blachę wyłożoną papierem
Ostra na Słodkołyżeczka cukier 100 gram, mąka pszenna 200 gram do mleka dać masło i podgrzać do rozpuszczenia masła i wystudzić, do misy robota wsypać ciasto drożdżowe z torebki, wbić jajka, wlać letnie mleko z masłem i hakiem robota wyrabiać 5 minut pod koniec wyrabiania wsypać skórkę pomarańczową i startą skórkę z cytryny, połączyć składniki miekkie masło, cukier, mąkę aromat mogdałowy dodać(...)osypać kruszonką, zostawić na 30 minut ciasto włożyć do zimnego piekarnika, nastawić na 180C, grzanie góra/dół około 50-60 minut - drożdżówka z torebki jest sposobem na szybkie, smaczne ciasto, wystarczy tylko kilka składników i jest ciasto..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięUwielbiam faszerować ciasto francuskie – zarówno na słodko, jak i na ostro. Kilka dni temu pokazałam Wam pyszną „zapiekankę”, którą zrobiłam z ciasta francuskiego i odrazu pojawiło się szaleństwo na facebooku! I słuszne – bo zapiekanka wyszła genialna! Ciasto francuskie wypełnione farszem serowym z warzywami jest świetnym pomysłem zarowno na obiad, jak i kolacje na ciepło. Sprawdzi się(...)czosnkowy. SKŁADNIKI : * ciasto francuskie – 1 op / 300 g * ser żółty – ok. 250 g * papryka czerwona – 1 szt * kukurydza – ok. 100 * sól, pieprz, papryka ostra * jajko do posmarowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Ścieramy ser żółtym dodajemy drobno okrojoną paprykę oraz kukuyrydzę. Doprawiamy do smaku. Ciasto francuskie rozcinamy na 3 dłgie płaty. Na każdym wzdłuż układamy farsz i sklejany
Ostra na Słodkoprzygotować na milion sposobów, ale ten jest ciekawy, spróbujcie, warto. Danie przygotowywałam na patelni o średnicy 24 cm. Potrzebujecie następujących składników 400 g makaronu, na przykład typu spaghetti 6 jajek 60 g startego parmezanu (lub innego sera) około 100 g boczku i 100 g szynki olej sól, pieprz Makaron gotujemy al'dente w lekko osolonej wodzie. Jajka rozmącamy, mieszamy(...)parmezanem i pieprzem. Soli już nie dodawałam, gdyż ser jest dość słony. Jajeczną miksturę mieszamy z makaronem. Szynkę i boczek kroimy w kostkę. Rozgrzewamy na patelni kilka łyżek oleju i wykładamy nań połowę makaronu. Na to wykładamy pokrojoną wędlinę. Następnie resztę makaronu. Smażymy na niewielkim ogniu przez około 10-15 minut, aż makaron się zrumieni, wtedy przekładamy na drugą stronę
Pichceniomaniaupiec jedną dużą lub zrobić kilka mniejszych. To, czym potraktujemy naszą babę to też rzecz indywidualna. Niektórzy uznają tylko babki z lukrem inni z cukrem pudrem, tak więc zrób jak lubisz Mi niestety zabrakło cukru pudru i mój lukier wyszedł nader nędzny. Wasz na pewno wyjdzie rewelacyjny Drukuj Cytrynowa, wilgotna babka Składniki 4 jajka 1 szkl. drobnego cukru 1 szkl(...)mąki pszennej 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 200 g masła skórka otarta z 1 cytryny sok wyciśnięty z 1 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego Sposób przygotowania Masło rozpuszczamy, odstawiamy do ostygnięcia. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Dodajemy sok z cytryny i otartą skórkę
Mieszam w Garnkupyszna i dużo lżejsza niż tradycyjna, maślana. Zainspirowałam się tutaj , ale zrobiłam po swojemu. Spodobał mi się pomysł warzenia sera ze zwykłego mleka, na pewno wypróbuję ten sposób jeszcze w innych wariantach! składniki: ciasto: 8 jaj 2 łyżki wody 1 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 szkl kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa(...)masła ponadto: sok z całej cytryny skórka otarta z jednej pomarańczy łyżka kakao 1/2 kieliszka spirytusu 75 g posiekanej czekolady polewa: 100 g ciemnej, gorzkiej czekolady kilka łyżek mleka garść posiekanych bakalii Jajka ubić z wodą i cukrem. Dodać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika rozgrzanego
6niebopowiem szczerze, że nie miałam pojęcia co z nimi zrobić, zrobiłam już zupę, włożyłam kilka słoiczków dyni w occie winnym i nie miałam pojęcia co można jeszcze zrobić z tego pomarańczowego stwora, w poszukiwaniu przepisów odkryłam, że dynie można zrobić na milion sposobów, znalazłam mnóstwo przepisów, a te dwa pochodzą ze wspaniałego blogu lawendowy dom , na który serdecznie zapraszam(...)wszystkim, natomiast kluski w takim kolorze idealne na taką smutną i szarą porę roku, no i dla dzieciaków jak znalazł :) 1.Rotollo Składniki : 100 g mąki 1 jajko 500 g dyni 1 duża cebula 300 g mrożonego szpinaku 100 g fety 2 kartony pomidorów w zalewie ( ja użyłam swojego domowego sosu z pieczonych pomidorów) 2 ząbki czosnku
zdrowa vege kuchniaciurkiem wlewać do żółtek, cały czas ubijając jajka. W ten oto sposób masa jajeczna powinna podwoić swoją objętość i być bardzo puszystą. Serek mascarpone przekładamy do osobnego naczynia i mieszamy szpatułką, aby konsystencja była jednolita. Dodajemy delikatnie partiami do żółtek i mieszamy (serek należy jedynie połączyć z jajkami, aby się nie rozwodnił). W dużym naczyniu (20x30cm) wykładamy papier do pieczenia(...)amaretto i maczamy w nim biszkopty, układając je na dnie naczynia. Wykładamy połowę masy i ponawiamy biszkoptową warstwę. Całość przykrywamy druga warstwą masy, wygładzamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia. Kiedy tiramisu osiągnie odpowiednią konsystencję posypujemy obficie naturalnym kakao. Smacznego
ChilliJemyŚwietny sposób na zagospodarowanie większej ilości jaj, ponieważ jajka zakonserwowane w solance mogą poleżać dłuższy czas, bez konieczności przechowywania ich w lodówce. Warunkiem jest przygotowanie solanki, o takim steżeniu, by ugotowane, zanurzone jajko wypłynęło na wierzch. To tradycyjne niemieckie danie, szczególnie obecne w berlińskiej kuchni. Solankę można dodatkowo zabarwić np. łuskami z cebuli, a na "potłuczonych" jajkach utworzy się marmurkowy(...)wzorek. Jedzenie tak przygotowanych jajek to uroczysty akt. Jajka należy obrać ze skorupek, przeciąć wzdłuż na pół, następnie wyjąć żółtko. Miejsce po żółtku delikatnie posolić, dodać pieprzu, kilka kropli octu. Żółtko na powrót umieścić w białku, przycisnąć, nałożyć musztardę i delektować się... Składniki: 60 g soli na 1 l wody 1 łyżka cukru 8 jajek 1 listek laurowy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!starta z 2 niedużych cytryn * sok z 1/2 cytryny 4 jajka 100 g. zimnego masła olej do smażenia wałek i radełko do wycinania ciastek Sposób wykonania: Mąkę i cukier puder przesiać do miski, dodać jajka i pokrojone w kostkę masło, skórkę i sok z cytryny, alkohol oraz mleko. Składniki zagnieść na jednolite i elastyczne ciasto. Rozwałkować na grubość około(...)Można też wyciąć dowolne kształty. Do niedużego garnka wlać, olej, dobrze rozgrzać. Żeby sprawdzić czy olej jest rozgrzany można wrzucić nieduży kawałek surowego ciasta. Na rozgrzany olej wrzucać po kilka ciastek i smażyć na małym ogniu kilka minut na złoty kolor. Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Ostudzone ciastka posypać cukrem pudrem. * ścierając skórkę z cytryny trzeba uważać
Niebieski kubek z kawaWspaniały smak tworzą nie tylko wyszukane składniki i przyprawy, ale przede wszystkim te najprostsze, znane wszystkim, ale połączone w ciekawy sposób! Dzisiejsze kotleciki kurczakowe są bardzo proste w przygotowaniu, łączą kilka produktów i smakują przepysznie! Dodatkowo są lekkie i świetnie nadają się zarówno jako przekąska, jak i danie główne! :) Kurczakowe kotleciki z mozzarellą i pieczarkami Na początek muszę Was przeprosić(...)rocznica naszego ślubu i sylwestrowe szaleństwo pochłonęły mnie bez reszty! Ale już wracam i zapraszam na noworoczny przepis! :) Składniki: 2 filety z kurczaka 1 mozzarella 500 g pieczarek 2 jajka 2-3 łyżki mąki przyprawy: sól himalajska, pieprz, kminek mielony, natka pietruszki, bazylia W miseczce roztrzepujemy widelcem dwa jajka, po czym dodajemy do nich mąkę i przyprawy (szczypta soli
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!naszej dwójki :) Robimy kolejną już imprezę z tej przyczyny :) Was póki co uraczę pierwszym torcikiem, którego już dawno nie ma... Składniki: Na tortownicę o śr 25cm Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru (250ml) 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki krupczatki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem jagodowy: 500ml śmietanki 30% 2 serki mascarpone (2x250g) 1 szklanka(...)100ml słodkiej śmietanki 30% 2 tabliczki białej czekolady Dodatkowo: 1 puszka krojonego ananasa 2 galaretki cytrynowe 150g borówek amerykańskich kilka listków mięty łyżeczka masła 1 łyżka drobnej bułki tartej Poncz: 1/2 szklanki wody przegotowanej 2 łyżeczki soku z cytryny Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Przed przygotowaniem biszkoptu należy rozpuścić galaretkę jagodową (ew. wiśniową) w 2/3 szklanki wrzątku oraz galaretki cytrynowe
Kuchnia w czekoladziemłodziutka botwinką, natką pietruszki, czosnkiem oraz parmezanem. Jest jeszcze dostęp do malutkich, są one bardzo słodkie, wystarczy kilka minut, aby były gotowe do spożycia. Nie mogę wam im podać, niech zdjęcie rozpali wasze kubki smakowe :) SKŁADNIKI : 2 jajka 25 dag mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej 2 łyżki oleju szczypta soli(...)jeszcze jeden) 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, do smaku świeżo zmielony pieprz do smaku starty parmezan ok 3-4 łyżki 1 łyżkę masła SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Do naczynia wlać mleko, wodę, dodać jajka, mąkę , olej, szczyptę soli. Dokładnie zmiksować, wymieszać na gładkie jednolite ciasto. Odstawić na ok 15 minut. Po czym usmażyć naleśniki. Farsz
Basia w kuchnistworzyłam kilka wartościowych przepisów, leniwe śniadania, jedzone w spokoju, bez pośpiechu, jak ja to kocham!! Dziś przed powrotem do Poznania działałam w kuchni rodziców jak mały robocik :p zrobiłam kokosanki (niedietetyczne) oraz kule owsiane, na które przepis podam w najbliższych dniach, poszalałam :) Ale zacznę od gruszki w cieście która dziś dostąpiła zaszczytu bycia moim śniadaniem :) Składniki: 2 jajka łyżka ksylitolu(...)firmy Oleofarm dojrzała gruszka 2 łyżki mielonego lnu firmy Oleofarm 2-3 łyżki płatków żytnich szczypta sody 0,5 łyżeczki cynamonu garść żurawiny Sposób przygotowania: Białko z jednego jajka ubijamy z ksylitolem na sztywną pianę jajko i żołtko miksujemy na najwyższych obrotach przez około minutę dodajemy len, płatki, sodę, ksylitol, cynamon, mieszamy na koniec dodajemy ubite białko masę przekładamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość