Niezwykle aromatyczna, słodko-ostra i mocno rozgrzewająca zupa na bazie soczystego kurczaka, świeżych warzyw, pachnącego imbiru, słodkiego kokosowego mleka, pikantnej papryczki i trawy cytrynowej to świetna mieszanka smaków z całego świata. Składniki: 600g fileta z kurczaka 1 dojrzałe mango 2 marchewki 500g brokuł 400ml mleczka kokosowego 2 cebule 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chilli 2 łyżeczki startego świeżego imbiru(...)minut. 2. Marchew, mango obrać ze skóry, pokroić w kostkę, a brokuł pokroić na mniejsze różyczki. 3. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle, dodać papryczkę chilli, starty imbir, trawę cytrynową, kurkumę, paprykę ostrą, słodką i smażyć jeszcze chwilę. Następnie dodać marchew i wlać bulion drobiowy, gotować do momentu aż marchew będzie al dente. Po tym czasie dodać kurczaka
Szalona Kuchnia Ewelinychlebki naan. Jest pysznie i bardzo aromatycznie. Wpadajcie po przepis! Cukinia tikka masala z tofu Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 cm kawałek imbiru 2 łyżki pasty tikka masala 1 puszka pokrojowych pomidorów pelati sól 1 średnia cukinia 1 kawałek tofu, ok. 10 cm olej do smażenia listki kolendry Wykonanie: Czosnek i cebulę(...)obieramy, czosnek kroimy w drobną kostkę, a cebulę w piórka. Imbir skrobiemy łyżeczką i drobno siekamy. Cukinię myjemy i kroimy w grubą kostkę. Tofu kroimy w grub ą kostkę. Na patelni szklimy czosnek i cebulę, dodajemy imbir i smażymy prze 2-3 minuty. Następnie dodajemy pastę i pomidory, dokładnie wszystko mieszamy i wrzucamy pokrojoną cukinię oraz tofu. Wszystko
Kulinarne przygody GatityNiezwykle aromatyczne danie z delikatnymi krewetkami, zdrowym makaronem orkiszowym, chrupiącymi świeżymi i kolorowymi warzywami w towarzystwie pachnącego imbirem, cytrusową limonką oraz kokosem sosu to świetna propozycja dla fanów kuchni azjatyckiej. Składniki: 250g mrożonych krewetek 400ml mleczka kokosowego 200g groszku cukrowego 3 łyżki zielonej pasty curry 200g mini marchewki 400g pieczarek 1 limonka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 pęczek szczypiorku(...)świeżego imbiru 2 łyżki masła 250g makaronu orkiszowego sól pieprz Wykonanie: 1. Pieczarki dokładnie umyć i pokroić w ćwiartki, szczypiorek pokroić, a cebulę i czosnek drobno posiekać. 2. Na rozgrzanym maśle podsmażyć pieczarki, dodać cebulę z czosnkiem, mleko kokosowe, pastę curry, wyciśnięty sok i startą skórkę z limonki oraz starty na tarce imbir. Całość dokładnie wymieszać, a następnie zredukować
Szalona Kuchnia EwelinyWczoraj wieczorem zerwałam pigwy. Pomyślałam że zrobię z nich galaretkę, w której substancją żelującą jest agaranta. Galaretka jest z kurkumą i imbirem, posłodzona miodem akacjowym. Skropiliśmy ją sokiem z cytryny. Można też zrobić z tego kisiel. na 2 sztuki: 400 ml wody + 100 ml 1 duża lub kilka małych owoców pigwy 1/2 łyżeczki kurkumy 1 opakowanie agaranty (6 gram(...)łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z imbiru łyżka miodu Pigwę pokroić, wypestkować i zagotować w 400 ml wody kilka minut. Dodać kurkumę i sok z imbiru. Opakowanie agaranty rozpuścić w 100 ml zimnej wody mieszać do uzyskania gładkiej masy. Następnie przelać do gotujących się owoców pigwy i szybko wymieszać i gotować 1-2 minuty. Wystudzić i zanim zacznie tężeć dodać miód
AZgotuj!łyżka oleju roślinnego 5 łyżek sosu sojowego (jasnego) 2 łyżki octu ryżowego lub soku z limonki 2 łyżki syropu klonowego lub miodu/cukru trzcinowego 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki startego imbiru Ryż z warzywami: 100 g brązowego ryżu 1 łyżeczka oliwy 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka startego imbiru 1/2 czerwonej papryki 1/2 szklanki zielonego groszku 2 łyżeczki sosu sojowego(...)przykrycia, w międzyczasie obracając kilkukrotnie kurczaka. Kurczaka posypać prażonym sezamem i szczypiorkiem. Ryż: na patelni rozgrzać oliwę, włożyć pokrojoną w kostkę cebulkę i przesmażyć. Do cebulki dołożyć czosnek oraz imbir, krótko przesmażyć. Dodać groszek, przesmażyć 1 minutę, następnie dodać pokrojoną paprykę i smażyć kolejne 2 minuty. Na samym końcu dodać ugotowany ryż, olej sezamowy i sos sojowy, razem chwilę przesmażyć
Kocham..lubię..gotuję..która obfituje w mnóstwo przepisów typu stir fry z wykorzystaniem mięsa mielonego, najczęściej wieprzowego. Zamiast mielonego możecie zrobić np. super szybkie danie z mielonym mięsem, zesmażonym z czosnkiem i imbirem oraz warzywami – wieprzowinę na ostro. Całość zrobicie w czasie jaki potrzeba na ugotowanie ryżu. Zamiast niego możecie użyć makaronu ryżowego, którego przygotowanie zajmuje kilka minut. Poziom ostrości potrawy to kwestia(...)cooking.nytimes.com Polecamy Wam również przepis na pyszne panissa risotto z mieloną wieprzowiną Składniki: 0,5 kg mielonej wieprzowiny ½ łyżeczki soli 2 ząbki czosnku posiekane w plastry 1 łyżeczka tartego imbiru ½ małej żółtej papryki pokrojonej w kostkę ½ małej czerwonej papryki pokrojonej w kostkę ½ pęczka rzodkiewek pokrojonych w plastry Kilka różyczek brokuła Mała papryczka chili drobno pokrojona (1 łyżka) Garść posiekanego szczypiorku
Niedzielny kucharzPrzepis na makaron smażony z wołowiną Składniki: 100 gramów makaronu ryżowego, około 150 gramów mięsa wołowego odpowiedniego do szybkiego smażenia (polędwica, rostbef, antrykot), 2 ząbki czosnku, centymetrowy kawałek świeżego imbiru, kilka suszonych grzybów mun, garść zielonego mrożonego groszku, ciemny sos sojowy, świeża papryczka chilli, olej, pół łyżeczki mąki ziemniaczanej zmieszanej z połową szklanki ciepłej wody. Zrób tak: makaron ugotuj według(...)przepisu na opakowaniu, dokładnie odcedź, odstaw. Czosnek i imbir drobno posiekaj, następnie rozetrzyj na pastę z odrobiną soli za pomocą noża. Mięso pokrój bardzo cienko. Grzyby namocz w gorącej wodzie przez około 15 minut, odsącz, pokrój w cienkie paski, groszek rozmroź. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzej olej, utrzymując duży płomień wrzuć mięso i pozostaw na 30 sekund
Kulinarna Polskawarzyw Indyjski sos tandoori 4-5 dużych mięsistych pomidorów lub pomidory krojone w puszcze 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego na tarce lub drobno posiekanego imbiru 1 łyżeczka chili w proszku (można na początek wsypać o połowę mniej i w razie potrzeby doprawić) 1-2 goździki pół łyżeczki mielonego kuminu pół łyżeczki kolendry w proszku(...)Internecie gotową mieszankę przypraw tandoori masala zamiast wymienionych wyżej przypraw. Jest np. dostępna w sklepie internetowym Kuchnie Świata . Szybki gulasz warzywny - przepis Cebulę pokroić w kostkę, czosnek i imbir drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i podsmażyć cebulę, aż zacznie zmieniać kolor na jasno złoty. Dodać pokrojone w paski papryki, drobno posiekane chili, fasolkę szparagową, różyczki kalafiora
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataktóra obfituje w mnóstwo przepisów typu stir fry z wykorzystaniem mięsa mielonego, najczęściej wieprzowego. Zamiast mielonego możecie zrobić np. super szybkie danie z mielonym mięsem, zesmażonym z czosnkiem i imbirem oraz warzywami – wieprzowinę na ostro. Całość zrobicie w czasie jaki potrzeba na ugotowanie ryżu. Zamiast niego możecie użyć makaronu ryżowego, którego przygotowanie zajmuje kilka minut. Poziom ostrości potrawy to kwestia(...)cooking.nytimes.com Polecamy Wam również przepis na pyszne panissa risotto z mieloną wieprzowiną Składniki: 0,5 kg mielonej wieprzowiny ½ łyżeczki soli 2 ząbki czosnku posiekane w plastry 1 łyżeczka tartego imbiru ½ małej żółtej papryki pokrojonej w kostkę ½ małej czerwonej papryki pokrojonej w kostkę ½ pęczka rzodkiewek pokrojonych w plastry Kilka różyczek brokuła Mała papryczka chili drobno pokrojona (1 łyżka) Garść posiekanego szczypiorku
Niedzielny kucharzpulpety drobiowe pochodzi z książki Nowoczesna kuchnia domowa z 1935 roku. Antonina Piętkowa do pulpetów dodaje pietruszkę oraz szpik z kości. Szpiku nie dodaję, a zamiast pietruszki proponuję mielony imbir i gałkę muszkatołową. 500 g mięsa z kurczaka (u mnie z nóg), 1 sucha kajzerka, 2 jajka, sól, pieprz świeżo zmielony, gałka muszkatołowa, imbir mielony, Bułkę namoczyć w mleku(...)wodzie. Odcisnąć. Mięso i bułkę zemleć w maszynce do mięsa. Żółtka rozbełtać, dodać do masy mięsnej. Wymieszać doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i imbirem. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie ale dokładnie wymieszać z masą mięsną. Zwilżonymi dłońmi formować pulpety – jeżeli masa będzie zbyt rzadka można dodać trochę bułki tartej. Uważam, że lepsza jest masa troszkę luźniejsza, gorzej
królestwo garówwoda kokosowa w proszku, ekstrakt z kadzidłowca (65% kwasu bosweliowego), błonnik z dziwidła, szara sól morska, naturalny aromat waniliowy, kompleks ekstraktów i enzymów trawiennych [papaina z papai, ekstrakt z imbiru, ekstrakt z liści mięty pieprzowej, ekstrakt z nasion kopru], substancja słodząca: ekstrakt ze stewii (glikozydy stewiolowe), ekstrakt czarnego pieprzu (95% piperyny), kompleks żywych kultur bakterii [Lactobacillus Acidophilus, Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium(...)woda kokosowa w proszku, ekstrakt z kadzidłowca (65% kwasu bosweliowego), błonnik z dziwidła, szara sól morska, naturalny aromat toffi, kompleks ekstraktów i enzymów trawiennych [papaina z papai, ekstrakt z imbiru, ekstrakt z liści mięty pieprzowej, ekstrakt z nasion kopru], substancja słodząca: ekstrakt ze stewii (glikozydy stewiolowe), ekstrakt czarnego pieprzu (95% piperyny), kompleks żywych kultur bakterii [Lactobacillus Acidophilus, Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium
Candy PandasDelikatna, słodka i orientalna. Kasza jaglana gotowana w mleku kokosowym z imbirem świeżym i otartą skórką z limonki. Z dodatkiem mango, borówek oraz kiwi. Właściwie sama nie spodziewałam się, że będzie aż tak smaczna. Składniki (na 2 porcje): 100 g kaszy jaglanej 1 szklanka mleka 2 % 1/2 szklanki mleka kokosowego 1 łyżka stewii skórka otarta(...)jednej limonki 2 cm imbiru 1/2 szklanki borówek 1/2 mango 1 kiwi Kaszę jaglaną gotuję w mleku krowim oraz mleku kokosowym z dodatkiem posiekanego drobno imbiru oraz skórką z limonki około 12 minut na wolnym ogniu, następnie odstawiam na kilka minut, by kasza wchłonęła resztę płynu. Po ugotowaniu słodzę kaszę jaglaną stewią. Ugotowaną i ciepłą
Mango Papajaboczniaków, 1 marchewka, 1 mała pietruszka, kawałek selera, 3 ziarna ziela angielskie, 6 ziaren pieprzu, 1 łyżeczka imbiru mielonego, gałka muszkatołowa, 1,5 – 2 łyżeczka majeranku, sól, świeżo zmielony pieprz, 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego, olej lub oliwa do smażenia, Boczniaki oczyścić, pokroić w paski o szerokości około 0,5 cm. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać i pokroić(...)oczkach. W garnku o grubym dnie podsmażyć boczniaki na tłuszczu, dodać warzywa, listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty, chwilę razem smażyć. Wlać bulion, gotować około 10 minut. Dodać imbir, majeranek i zagotować. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą, pieprzem i ewentualnie imbirem i majerankiem, zagotować. zastawa
królestwo garówprzygotowania: 20 min. Porcja dla 4 osób ● 2 średnio dojrzałe awokado ● 1 mango ● 1 mała sałata lodowa ● 1 mały ogórek ● 80 g orzechów laskowych ● 1 ząbek czosnku ● 20 g imbiru ● ½ papryczki chili ● 6 łyżek sosu sojowego ● 1 łyżka brązowego cukru ● 5 łyżek soku z limonki ● 4 łyżki oleju słonecznikowego ● 2 dymki ● 1 garść listków świeżej kolendry ● ½ garści listków świeżej mięty(...)Przygotuj sos : Drobno posiekane orzechy laskowe upraż na gorącej, suchej patelni. Przełóż je na talerz i wystudź. Obierz czosnek i imbir. Usuń nasiona z papryczki chili. Drobno posiekaj czosnek, imbir i chili, przełóż do rondelka. Dodaj sos sojowy, cukier, sok z limonki i 2 łyżki wody. Stale mieszając, wolno podgrzewaj sos na ogniu, aż cukier się rozpuści. Dodaj olej słonecznikowy
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskatasiemką z wodorostów, wypełniona rybą lub owocami morza; NIGIRI - wałeczek ryżu, na który nałożony jest kawałek ryby z wodorostem w środku; SASHIMI - Platy surowej ryby podawane z wasabi i imbirem; FUTOMAKI - duża rolka, często z dodatkiem grzybów, mało ryżu, dużo wypełnienia MAKI - zobaczymy niżej, gdyż na nie podajemy wam przepis. Składniki dla 3-4 osób: 200 gram ryżu do sushi(...)może być mango, ananas 4 arkusze nori - listki prasowanych alg morskich zalewa: 2 łyżki octu ryżowego 2 szczypty soli 2 łyżeczki cukru dodatkowo: mata bambusowa do zawijania sushi marynowany imbir sos sojowy pasta wasabi ostry nóż do krojenia Przygotowanie: 1.Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. U mnie był w proporcji 2:1 (czyli dwie porcje wody
Życie zaczyna się w kuchni