NATURALNY ANTYBIOTYK-SYROP Z CZOSNKU, MIODU, CYTRYN I IMBIRU Syrop może nie najlepszy w smaku jednak bardzo skuteczny na zimowe przeziębienia.To skuteczny i naturalny antybiotyk. Regularnie stosowany syrop z czosnku wzmacnia odporność, łagodzi grypy. 2 główki czosnku ( polskiego ) 3 cytryny 10 plasterków imbiru 8 łyżek miodu 1 szkl.wody (przegotowanej, zimnej) Wycisnąć(...)cytryn, czosnek i imbir przecisnąć przez praskę, dodać miód i wodę, wymieszać. Odstawić na dobę, przecedzić. Na wzmocnienie odporności - 1 łyżka dziennie. Na przeziębienie - pić 1 łyżkę co 4 godziny. Skuteczny i sprawdzony
Jemy PijemyJuż dawno nie jadłam mielonych a bardzo je lubię. Czasem wart eksperymentować o i dodać do dania nowych składników. Imbir, kolendra i szczypior to był strzał w dziesiątkę :) Kotleciki wyszły pyszne, dodatki pozostawiam do wyboru. Składniki: ok 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego 1 cm imbiru 1 mała młoda cebula 1 duża garść szczypioru duża garść świeżej(...)posiekanej kolendry 2 ząbki czosnku sól pieprz 1 jajko 1 bułka namoczona w mleku 2 łyżki bułki tartej bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Imbir i czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę do czosnku. Wszystkie składniki dodać do mięsa i dokładnie połączyć. Uformować kotleciki ( najlepiej mokrymi rękoma) i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na dużej ilości oleju
Jemy Pijemywkracza do akcji. Przepis na marchewkowe spaghetti (prezentowałam tutaj ), a cukiniowe - tutaj - i bardzo polecam. Dziś ogórek na tapecie, oczywiście najlepiej nada się długi ogórek sałatkowy. Z dodatkiem imbiru i listków świeżej mięty smakuje doskonale. Świetna i bardzo dietetyczna propozycja podania popularnego i ulubionego ogórka. Składniki: 1 ogórek sałatkowy świeży imbir kilka gałązek mięty (u mnie cytrynowa) 1 łyżka(...)łyżeczka miodu 2-3 łyżki oliwy cytrynowej szczypta soli Wykonanie: obrać ogórka ze skórki i pociąć spiralnym nożykiem w długie paseczki. Posolić i odstawić, by ogórek puścił sok obrać imbir i bardzo drobno posiekać. Sparzyć cytrynę i zetrzeć skórkę oliwę, sok z cytryny i miód wymieszać do powstania jednolitego kremu wodę z ogórka odlać, następnie wymieszać z przygotowanym winegretem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!niczym innym;) A jeszcze całkiem niedawno omijałam kawę szerokim łukiem. Dzisiaj nie wyobrażam sobie bez niej dnia. Ostatnio najczęściej sięgam po kawę z przyprawami - cynamonem i imbirem. W domu w osobnym słoiczku mam przygotowany mix przypraw. Zawiera on właśnie cynamon i imbir. Czasami dodaję kardamon. Mieszam po kilka łyżeczek przypraw ze sobą i gotowe. Ilość danej przyprawy można(...)dostosować do własnych upodobań - u mnie dominującą nutą jest cynamon. Kawa z przyprawami 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka brązowego cukru 1/4 łyżeczki cynamonu wymieszanego z imbirem mleko (opcjonalnie) W filiżance umieszczamy kawę, cukier i przyprawę. Dodajemy odrobinę wody - tylko tyle by zakryła wszystko. Miksujemy zawartość spieniaczem do mleka aż powstanie puszysta masa. Zalewamy wrzątkiem, dodajemy mleko. Wierzch posypujemy cynamonem
My simple kitchendrogowskazy. Ponoć w życiu nie ma przypadków. Ponoć nie wchodzi się dwa razy do tej samej rzeki. Ponoć nic dwa razy się nie zdarza... Ciasto z pigwą i nutką imbiru to już moja ostatnia propozycja na wykorzystanie tego owocu. Następne pomysły dopiero za rok... I nawet ze zdjęć jestem tym razem zadowolona. A ciacho? Bez zbędnych udziwnień, proste, ucierane(...)cukru 325 g mąki 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki cukru wymieszane z łyżeczką imbiru cukier puder Pigwy obrać, przekroić na połówki lub ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne. Przełożyć do garnka. Dodać łyżkę cukru i plasterki cytryny. Całość zalać taką ilością wody by tylko lekko przykrywała
My simple kitchenWariant podstawowy syropu przygotowuje się z rozwiniętych kwiatów czarnego bzu, cytryn, cukru i wody. Idąc o krok dalej można przygotować różne wersje smakowe. Dziś polecam rewelacyjne połączenie z imbirem wzbogacone o nuty limonki. Z uwagi na dużą zawartość pyłków kwiatowych na dnie słoiczków będzie się zbierał osad co jest zjawiskiem naturalnym. Sami decydujecie ile cukru chcecie dodać(...)pasteryzowany na sucho (rozlany do słoiczków i wystudzony do góry dnem) bez problemu przechowuje się długie miesiące. Czas przygotowania: Składniki: 40-50 baldachów kwiatów czarnego bzu, 100 g imbiru, 600-900 g cukru, 4 cytryny, 1 limonka, 2 i 1/2 litra wody. Przygotowanie: Kwiaty odciąć od zielonych łodyżek, zalać 2 litrami wrzącej wody, odstawić na noc. Następnego dnia imbir
SzczyptaSmaQpewno będzie Ci smakować, bo bije tradycyjną botwinkę na głowę. Zapraszam do przepisu. Składniki: 2 pęczki botwinki marchewka mała pietruszka kawałek selera 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kawałek imbiru 3 ziemniaki 1,5 l bulionu warzywnego sól, pieprz kolendra mielona i natka 1 łyżka oleju kokosowego 1/2 puszki mleka kokosowego Wykonanie: botwinkę dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, małe buraczki(...)oskrobać, większe obrać. Botwinkę pokroić w 2-cm kawałki pokroić obraną cebulę, czosnek i imbir. Zeszklić na rozgrzanym oleju kokosowym w międzyczasie obrać ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler. Pokroić w kostkę, większe buraczki również do garnka z podsmażoną cebulą, czosnkiem i imbirem dodać pokrojone warzywa i botwinkę, oraz zmieloną kolendrę Przesmażyć razem około 10 minut. Następnie zalać bulionem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przepyszną zupe - krem! Zachęcam do jej skosztowania. Składniki ( 6 porcji ): marchew - 1kg pomarańcza - 1 duża szt papryczka chili - 1/2szt bulion na włoszczyznie - 1,7l cebula - 1 duża szt olej imbir - 4cm limonka - 1/2szt sól , pieprz cytrynowy , kminek gęste mleczko kokosowe płatki migdałowe Sposób przygotowania : Marchew obieramy , myjemy i kroimy na mniejsze kawałki . Wrzucamy do garnka i zalewamy bulionenem ( lub jeżeli(...)Ktoś woli to zalewamy wrzątkiem i wrzucamy 3 kostki bulionowe na włoszczyznie ) . Marchew gotujemy do miękkości . Cebulę obieramy i kroimy w kostkę . Podsmażamy na oleju do zeszklenia. Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Pomarańczę dokładnie szorujemy i sparzamy wrzątkiem. Na drobnych oczkach tarki ścieramy z całej pomarańczy skórkę . Następnie wyciskamy sok z pomarańczy. Papryczkę Chili myjemy , pozbawiamy
Bazylia kontra Rozmarynwówczas wydobywa swój naturalny słodki smak. Tak najczęściej jest wykorzystywana w kuchni azjatyckiej. Warto zatem czasem dla odmiany zrobić ją na gorąco. Podsmażona na oleju sezamowym z dodatkiem imbiru i czosnku jest pyszna. Najważniesze - przygotujesz ten smaczny dodatek do drugiego dania błyskawicznie. Składniki: 1 główka kapusty pekińskiej olej sezamowy 1 ząbek czosnku kawałek imbiru 1 łyżka masła sok z cytryny(...)sól, pieprz Wykonanie: kapustę przekroić na pół, wyciąć głąb, natępnie poszatkować w 1,5-2 cm paski imbir i czosnek obrać i rozdrobnić. Podsmażyć na rozgrzanym oleju sezamowym. Dodać poszatkowaną kapustę, wymieszać i pozostawić przykrytą przez kilka minut, aż zmięknie doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, na sam koniec wmieszać łyżkę masła. Podawać na gorąco
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zielne curry – pasta green curry , to lekko pikantny sos powstały ze zmiksowana zielonej papryczki chilli z imbirem, trawą cytrynową, kolendrą, listkami kaffir, szalotkami i ząbkami czosnku z dodatkiem mleka kokosowego i soku wyciśniętego z jednej limonki. Charakterystyczne jest dla kuchni tajskiej. Pasta curry to p odstawowy składnik „ Zielonego curry z makaronem ryżowym, marchewką, papryką i zielonym groszkiem(...)również w daniach z krewetkami, wołowiną lub kurczakiem. Przygotowane zielone curry trzymamy w lodówce i zużywamy do tygodnia. Składniki: 1 zielona papryczka chilli 1 kłącze trawy cytrynowej 3 cm imbiru 2 liście kaffiru pół pęczka świeżej kolendry 2 małe cebulki szalotki 2 ząbki czosnku 1 mała puszka mleka kokosowego (ok. 200-250 ml)) 1 łyżeczka sosu rybnego 1 limonka
Moja DelicjaTroszkę inna wersja tej popularnej surówki. Z dodatkiem jarmużu, imbiru i tahiny. Jest pyszna! Składniki: 1/3 główki średniej kapusty, 1 mała cebula, 1 i 1/2 marchewki, pęczek natki pietruszki, 4 duże liście jarmużu, 1/2 jabłka, kawałek świeżego imbiru 3 łyżki majonezu, 4 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki tahiny, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz Kapustę kroimy(...)dosyć drobno, ścieramy na tarce o dużych oczkach marchewkę, jabłko i cebulkę. Natkę pietruszki oraz jarmuż kroimy na mniejsze kawałki. Imbir ścieramy na drobnej tarce (ilość według upodobań). Całość dobrze ze sobą mieszamy! W miseczce należy połączyć ze sobą majonez, jogurt, tahinę i sok z cytryny. Wszystko wymieszać i dobrze doprawić solą i pieprzem. Mieszamy najlepiej dłońmi, lekko
Plate of Joyjest tak uniwersalna - w zależności od tego co do niej dodamy za każdym razem smakuje inaczej. Dzisiaj zapraszam Was na owsiankę z jabłkiem, rodzynkami, cynamonem, kardamonem, świeżym imbirem, skórką i sokiem z cytryny i miodem. Pysznie rozgrzewa i wspaniale smakuje. Składniki: 5 łyżek płatków owsianych zwykłych, szklanka mleka, 1 jabłko, garstka rodzynek, skórka starta z 1/2 cytryny(...)łyżka soku z cytryny, 1 łyżka miodu, imbir świeży, odrobina cynamonu, odrobina kardamonu Płatki owsiane zalałam wieczorem mlekiem i zostawiłam tak do rana - tak przygotowane płatki potrzebują tylko chwilę rano na zagrzanie. Pokroić jabłko na kosteczkę, wrzucić do rondelka. Następnie dodać rodzynki, skórkę startą z cytryny, sok z cytryny, miód oraz świeżo starty imbir - ilość uzależniona od upodobań. Dodać odrobinę
Plate of Joybonanza. Wystarczający dowód na to, że można przyrządzić wyśmienity i bardzo aromatyczny bulion warzywny, nie dodając do niego zbędnego mięsa. Źródłem wspaniałego smaku jest duża ilość warzyw oraz przyprawy: imbir, anyż, trawa cytrynowa, chili, sos sojowy. I to wystarczy. Wiem, że pierwszy rzut oka na listę składników może Cię zaniepokoić, ale nie ulegaj tym złudnym wrażeniom. Sukcesem może okazać się(...)utrzymania spójności ciała z duchem, co czasem bywa osiągalne. Składniki na 4 porcje: 1,5 litra mocnego wywaru warzywnego z tego przepisu 3 cm kawałek imbiru 2 owoce anyżu gwiazdkowatego 1 ząbek czosnku 1 źdźbło trawy cytrynowej 1 łyżka syropu klonowego 4 łyżki sosu sojowego 1 papryczka chili 300 g kapusty pak choi 200 g grzybów shiitake
Roślinna - blog wegańskiIdealna przystawka dla kogoś, kto lubi nietypowe smaki . Miód , imbir i s łodkie pomarańcze , przyprawione pieprzem i kolendrą. Trochę słodko, trochę ostro – warto poeksperymentować. A krewetki ? Podobno afrodyzjak Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki: 10-12 krewetek(...)pomarańcza 1 łyżka miodu imbir, pieprz, kolendra 50g mąki ziemniaczanej oliwa Grzanki : bagietka przyprawa do masła masło lub margaryna kanapkowa Przygotowanie: Aby przygotować marynatę , należy wycisnąć sok z pomarańczy , rozpuścić w nim miód , przyprawić imbirem , kolendrą i pieprzem . Wrzucić krewetki i marynować w 2-3 godziny. Krewetki smażyć na oliwie, 2-3 minuty z obu stron na średnim ogniu
Za drzwiami kuchnizupę z kurczakiem, której przygotowanie zajmuje około 30 minut (pod warunkiem, że macie gotowy bulion). Bulion drobiowy połączony z mlekiem kokosowym i nieodłącznym w tym zestawieniu chilli doskonale wspomagają imbir, pasta curry i kurkuma. Taki dobór składników gwarantuje nie tylko rozgrzewający, ale również poprawiający nastrój posiłek. Składniki na 4-6 porcji: 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 1 łyżeczka świeżo(...)startego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 400 g piersi kurczaka 1 łyżka sosu sojowego sok z 1/2 limonki 300 ml mleka kokosowego 200 g wstążek makaronu ryżowego 2 małe listki kaffiru 1 l bulionu drobiowego szczypta soli do dekoracji kilka cząstek limonki nitki chilli natka pietruszki lub kolendry Pierś kurczaka oczyścić, umyć w zimnej wodzie
Pełny talerz