smaków – aromatyczne mango, dojrzałe o tej porze roku pomarańcze, chrupiący szpinak i krewetki, słona szynka, a całość polana obłędnym sosem na bazie musu z mango, soku z pomarańczy, imbiru, musztardy i miodu! Ciekawe doznania gwarantowane *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Ugotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu. Krewetki rozmroź na ściereczce(...)krewetek sól Wykonanie Do kielicha blendera wlej 2 łyżki oliwy z oliwek i po łyżce ostrej musztardy i miodu. Wyciśnij sok z jednej pomarańczy i dodaj do naczynia. Kawałek imbiru obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach, a następnie dodaj do sosu. Wrzuć do kielicha 1/4 mango oraz 2 szczypty soli i 2 szczypty białego pieprzu. Wszystkie składniki blenduj
Eat me! Fit me!chińska 5 smaków – 1 łyżeczka brzoskwinie w puszce – 1 puszka (410g) cebula – 1 sztuka papryka – 2 sztuki marchewka – 1 sztuka czosnek – 4 ząbki imbir – kawałek 3 cm mielona ostra papryka – ½ łyżeczki mrożony zielony groszek – 150g kapusta pak choi – 1 sztuka makaron ryżowy – 200g olej do smażenia – 1 łyżka(...)Przygotowanie: Sok z brzoskwiń wymieszaj z przecierem pomidorowym, skrobią, sosem sojowym, przyprawą 5 smaków i mieloną papryką. Odstaw na bok. Marchewkę, paprykę, cebulę i kapustę pokrój w cienkie paski. Imbir i czosnek zetrzyj na tarce. Warzywa podsmaż na suchej, gorącej patelni. Następnie dodaj olej i smaż do momentu, aż trochę zmiękną. Na patelnię wlej sok wymieszany z przyprawami, imbir
wiecejwarzyw.plprzez około półtorej godziny przybierze konsystencję gęstej pasty, świetnie nadającej się do kanapek z serem lub wędliną albo do mięs na zimno. . Ważna uwaga W tym przepisie czosnek i imbir powinny być posiekane w bardzo drobną kosteczkę. Nie przeciskamy ich przez praskę, ani nie blendujemy. Zimą, kiedy w większości sklepów można kupić jedynie "pachnące" plastikiem pomidory z importu, lepiej(...)można też użyć pomidorków koktajlowych albo pomidorów z puszki 1 papryczka chili oczyszczona z pestek 4 ząbki czosnku około 3-4 cm kawałek laski cynamonu około 3 cm kawałek imbiru 3 goździki 1 łyżeczka kminu rzymskiego pół łyżeczki nasion gorczycy 1 duży liść laurowy pół łyżeczki mielonego chili lub do smaku pół łyżeczki kurkumy opcjonalnie łyżeczka suszonych liści kozieradki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamąki (ja użyłam żytniej, ale może i być pszenna) 20 g mąki ziemniaczanej 1 jajko oliwa z oliwek przyprawy sól, pieprz, rozmaryn, imbir SOS KURKOWY 250 g kurek 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka masła 1 gałązka świeżego rozmarynu przyprawy: natka pietruszki (świeża), sól(...)mąki (ja użyłam żytniej, ale może i być pszenna) 20 g mąki ziemniaczanej 1 jajko oliwa z oliwek przyprawy sól, pieprz, rozmaryn, imbir SOS KURKOWY 250 g kurek 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka masła 1 gałązka świeżego rozmarynu przyprawy: natka pietruszki (świeża), sól
A to pestkapotrzebują więcej czasu, by zmięknąć. Składniki: 400 g boczniaków 2 marchewki 1 większa pietruszka 0.5 małego selera por ( biała część ) 1 większa cebula 4 ząbki czosnku 1 kawałek świeżego imbiru ( 5-6cm ) 6 ziaren ziela angielskiego 6 liści laurowych 1 łyżka suszonej słodkiej papryki 1 łyżka majeranku 1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz 1,5l wody, lub wywaru(...)łyżki oleju Przygotowanie: Boczniaki oczyszczamy, kroimy w grube paski. Marchew, pietruszkę i seler, ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę, a por w półplasterki. Imbir i czosnek ścieramy na drobnej tarce. W dużym, wysokim garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy wszystkie przygotowane warzywa, podsmażamy, co chwilę mieszając, około 3-4 minut. Dorzucamy grzyby, czosnek, imbir, ziele, liście, słodką
NiePieprz.plNiezwykle aromatyczna, słodko-ostra i mocno rozgrzewająca zupa na bazie soczystego kurczaka, świeżych warzyw, pachnącego imbiru, słodkiego kokosowego mleka, pikantnej papryczki i trawy cytrynowej to świetna mieszanka smaków z całego świata. Składniki: 600g fileta z kurczaka 1 dojrzałe mango 2 marchewki 500g brokuł 400ml mleczka kokosowego 2 cebule 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chilli 2 łyżeczki startego świeżego imbiru(...)minut. 2. Marchew, mango obrać ze skóry, pokroić w kostkę, a brokuł pokroić na mniejsze różyczki. 3. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle, dodać papryczkę chilli, starty imbir, trawę cytrynową, kurkumę, paprykę ostrą, słodką i smażyć jeszcze chwilę. Następnie dodać marchew i wlać bulion drobiowy, gotować do momentu aż marchew będzie al dente. Po tym czasie dodać kurczaka
Szalona Kuchnia Ewelinychlebki naan. Jest pysznie i bardzo aromatycznie. Wpadajcie po przepis! Cukinia tikka masala z tofu Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 cm kawałek imbiru 2 łyżki pasty tikka masala 1 puszka pokrojowych pomidorów pelati sól 1 średnia cukinia 1 kawałek tofu, ok. 10 cm olej do smażenia listki kolendry Wykonanie: Czosnek i cebulę(...)obieramy, czosnek kroimy w drobną kostkę, a cebulę w piórka. Imbir skrobiemy łyżeczką i drobno siekamy. Cukinię myjemy i kroimy w grubą kostkę. Tofu kroimy w grub ą kostkę. Na patelni szklimy czosnek i cebulę, dodajemy imbir i smażymy prze 2-3 minuty. Następnie dodajemy pastę i pomidory, dokładnie wszystko mieszamy i wrzucamy pokrojoną cukinię oraz tofu. Wszystko
Kulinarne przygody GatityNiezwykle aromatyczne danie z delikatnymi krewetkami, zdrowym makaronem orkiszowym, chrupiącymi świeżymi i kolorowymi warzywami w towarzystwie pachnącego imbirem, cytrusową limonką oraz kokosem sosu to świetna propozycja dla fanów kuchni azjatyckiej. Składniki: 250g mrożonych krewetek 400ml mleczka kokosowego 200g groszku cukrowego 3 łyżki zielonej pasty curry 200g mini marchewki 400g pieczarek 1 limonka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 pęczek szczypiorku(...)świeżego imbiru 2 łyżki masła 250g makaronu orkiszowego sól pieprz Wykonanie: 1. Pieczarki dokładnie umyć i pokroić w ćwiartki, szczypiorek pokroić, a cebulę i czosnek drobno posiekać. 2. Na rozgrzanym maśle podsmażyć pieczarki, dodać cebulę z czosnkiem, mleko kokosowe, pastę curry, wyciśnięty sok i startą skórkę z limonki oraz starty na tarce imbir. Całość dokładnie wymieszać, a następnie zredukować
Szalona Kuchnia EwelinyWczoraj wieczorem zerwałam pigwy. Pomyślałam że zrobię z nich galaretkę, w której substancją żelującą jest agaranta. Galaretka jest z kurkumą i imbirem, posłodzona miodem akacjowym. Skropiliśmy ją sokiem z cytryny. Można też zrobić z tego kisiel. na 2 sztuki: 400 ml wody + 100 ml 1 duża lub kilka małych owoców pigwy 1/2 łyżeczki kurkumy 1 opakowanie agaranty (6 gram(...)łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z imbiru łyżka miodu Pigwę pokroić, wypestkować i zagotować w 400 ml wody kilka minut. Dodać kurkumę i sok z imbiru. Opakowanie agaranty rozpuścić w 100 ml zimnej wody mieszać do uzyskania gładkiej masy. Następnie przelać do gotujących się owoców pigwy i szybko wymieszać i gotować 1-2 minuty. Wystudzić i zanim zacznie tężeć dodać miód
AZgotuj!łyżka oleju roślinnego 5 łyżek sosu sojowego (jasnego) 2 łyżki octu ryżowego lub soku z limonki 2 łyżki syropu klonowego lub miodu/cukru trzcinowego 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki startego imbiru Ryż z warzywami: 100 g brązowego ryżu 1 łyżeczka oliwy 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka startego imbiru 1/2 czerwonej papryki 1/2 szklanki zielonego groszku 2 łyżeczki sosu sojowego(...)przykrycia, w międzyczasie obracając kilkukrotnie kurczaka. Kurczaka posypać prażonym sezamem i szczypiorkiem. Ryż: na patelni rozgrzać oliwę, włożyć pokrojoną w kostkę cebulkę i przesmażyć. Do cebulki dołożyć czosnek oraz imbir, krótko przesmażyć. Dodać groszek, przesmażyć 1 minutę, następnie dodać pokrojoną paprykę i smażyć kolejne 2 minuty. Na samym końcu dodać ugotowany ryż, olej sezamowy i sos sojowy, razem chwilę przesmażyć
Kocham..lubię..gotuję..która obfituje w mnóstwo przepisów typu stir fry z wykorzystaniem mięsa mielonego, najczęściej wieprzowego. Zamiast mielonego możecie zrobić np. super szybkie danie z mielonym mięsem, zesmażonym z czosnkiem i imbirem oraz warzywami – wieprzowinę na ostro. Całość zrobicie w czasie jaki potrzeba na ugotowanie ryżu. Zamiast niego możecie użyć makaronu ryżowego, którego przygotowanie zajmuje kilka minut. Poziom ostrości potrawy to kwestia(...)cooking.nytimes.com Polecamy Wam również przepis na pyszne panissa risotto z mieloną wieprzowiną Składniki: 0,5 kg mielonej wieprzowiny ½ łyżeczki soli 2 ząbki czosnku posiekane w plastry 1 łyżeczka tartego imbiru ½ małej żółtej papryki pokrojonej w kostkę ½ małej czerwonej papryki pokrojonej w kostkę ½ pęczka rzodkiewek pokrojonych w plastry Kilka różyczek brokuła Mała papryczka chili drobno pokrojona (1 łyżka) Garść posiekanego szczypiorku
Niedzielny kucharzPrzepis na makaron smażony z wołowiną Składniki: 100 gramów makaronu ryżowego, około 150 gramów mięsa wołowego odpowiedniego do szybkiego smażenia (polędwica, rostbef, antrykot), 2 ząbki czosnku, centymetrowy kawałek świeżego imbiru, kilka suszonych grzybów mun, garść zielonego mrożonego groszku, ciemny sos sojowy, świeża papryczka chilli, olej, pół łyżeczki mąki ziemniaczanej zmieszanej z połową szklanki ciepłej wody. Zrób tak: makaron ugotuj według(...)przepisu na opakowaniu, dokładnie odcedź, odstaw. Czosnek i imbir drobno posiekaj, następnie rozetrzyj na pastę z odrobiną soli za pomocą noża. Mięso pokrój bardzo cienko. Grzyby namocz w gorącej wodzie przez około 15 minut, odsącz, pokrój w cienkie paski, groszek rozmroź. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzej olej, utrzymując duży płomień wrzuć mięso i pozostaw na 30 sekund
Kulinarna Polskawarzyw Indyjski sos tandoori 4-5 dużych mięsistych pomidorów lub pomidory krojone w puszcze 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego na tarce lub drobno posiekanego imbiru 1 łyżeczka chili w proszku (można na początek wsypać o połowę mniej i w razie potrzeby doprawić) 1-2 goździki pół łyżeczki mielonego kuminu pół łyżeczki kolendry w proszku(...)Internecie gotową mieszankę przypraw tandoori masala zamiast wymienionych wyżej przypraw. Jest np. dostępna w sklepie internetowym Kuchnie Świata . Szybki gulasz warzywny - przepis Cebulę pokroić w kostkę, czosnek i imbir drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i podsmażyć cebulę, aż zacznie zmieniać kolor na jasno złoty. Dodać pokrojone w paski papryki, drobno posiekane chili, fasolkę szparagową, różyczki kalafiora
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataktóra obfituje w mnóstwo przepisów typu stir fry z wykorzystaniem mięsa mielonego, najczęściej wieprzowego. Zamiast mielonego możecie zrobić np. super szybkie danie z mielonym mięsem, zesmażonym z czosnkiem i imbirem oraz warzywami – wieprzowinę na ostro. Całość zrobicie w czasie jaki potrzeba na ugotowanie ryżu. Zamiast niego możecie użyć makaronu ryżowego, którego przygotowanie zajmuje kilka minut. Poziom ostrości potrawy to kwestia(...)cooking.nytimes.com Polecamy Wam również przepis na pyszne panissa risotto z mieloną wieprzowiną Składniki: 0,5 kg mielonej wieprzowiny ½ łyżeczki soli 2 ząbki czosnku posiekane w plastry 1 łyżeczka tartego imbiru ½ małej żółtej papryki pokrojonej w kostkę ½ małej czerwonej papryki pokrojonej w kostkę ½ pęczka rzodkiewek pokrojonych w plastry Kilka różyczek brokuła Mała papryczka chili drobno pokrojona (1 łyżka) Garść posiekanego szczypiorku
Niedzielny kucharz