smaku z delikatną nutą ostrości. Idealna na jesienne dni, gdyż potrafi porządnie rozgrzać organizm od wewnątrz. Jeśli ma być to zupka dla dzieci rezygnujemy wtedy z papryczki chili, a imbiru dodajemy tylko szczyptę. Z pewnością przypadnie ona do gustu niejednemu dziecku, ze względu na słodki smak, który zawdzięcza ona batatowi. Można ją podawać z groszkiem ptysiowym, grzankami, a także prażonymi(...)ziarnami słonecznika.... Składniki: 1 duży batat ok. 500 g dyni 1 cebula 1 ząbek czosnku ok. 1 litr bulionu 1 łyżka soku z cytryny szczypta papryki chili 1/4 łyżeczki imbiru sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Przygotowujemy składniki: Dynię rozkrawamy na pół, wydrążamy środek, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Batata obieramy ze skóry, myjemy i kroimy na mniejsze
Kuchnia MagdaLenysłodko-kwaśnym roztworze z wody, cukru i octu ryżowego. Mikstura doskonale zmiękcza kaczkę i wzbogaca jej smak. Słodko-kwaśne smaki podbija marynata, ostra za sprawą szczypioru i pieprznego imbiru, który równocześnie wnosi do dania owocową, świeżą nutę. Kaczkę proponujemy podać z ryżem wymieszanym z kolendrą i papryczką chili. W roli surówki równoważącej ostrości świetnie sprawdzi się czerwona kapusta, mocni skropiona(...)kaczki 6 łyżek brązowego cukru 1/2 szklanki octu ryżowego Gotowany ryż ( np. według tego przepisu ) Marynata: 1/2 szklanki drobno posiekanego szczypioru, razem z cebulkami 1/2 szklanki tartego imbiru 5 przypraw chińskich lub: Szczypta cynamonu Szczypta pieprzu kajeńskiego Szczypta kminu rzymskiego Szczypta suszonego czosnku Przygotowanie: Krok 1 Przygotuj marynatę. Posiekaj drobno szczypior, wymieszaj z tartym imbirem i przyprawami. Odstaw. Krok
Niedzielny kucharzAbsolutny must have jesieni. To zupa, którą jak się raz zrobi chce się powtarzać, powtarzać i powtarzać. Aromatyczna, rozgrzewająca, sycąca i pyszna. Tym razem wersja wzbogacona o orientalne przyprawy: imbir, kumin i curry. Podana z domowymi grzankami z orkiszowego pieczywa pełnoziarnistego. Wprost idealne jesienne i sezonowe danie w diecie przyspieszającej metabolizm. W I fazie diety zupę podajemy bez dodatku mleka(...)diecie na lekkie danie kolacyjne lub przystawkę. Składniki na 4 porcje: 1 mała dynia Hokkaido 1/2 batata 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sezamowego/kokosowego 4 cm kawałek imbiru 1 łyżeczka curry 1 płaska łyżeczka kuminu sól, pieprz puszka mleka kokosowego 400 ml 2 łyżki soku z cytryny/limonki bulion około 500-600 ml dodatkowo: 4 kromki pełnoziarnistego chleba
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zapraszam na jesienne wydanie zupy klafiorowej na indyjską nutę. Dodatek curry nie tylko całkowicie odmienia kolor zupy, ale razem z kuminem, imbirem i mlekiem kokosowym tworzy ciekawy smak. Zupa jest pyszna! Syta, pożywna, a przy tym bardzo lekka. Nie wymaga wielu składników i jest bardzo prosta do przygotowania. Składniki: 1 mały kalafior 2 -3 ziemniaki 2 łyżki oliwy/masła ghee(...)marchew 1 cebula 1 ząbek czosnku 3-cm kawałek imbiru sól, pieprz 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki kuminu 200 ml mleka kokosowego 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: cebulę, czosnek i imbir obrać, następnie posiekać. Wrzucić na rozgrzany tłuszcz w garnku, w którym gotujesz zupę, zeszklić. Dodać przyprawy w proszku i smażyć, aż zapachną. Dodać obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pyszne danie, takie po które chce się wracać. 500 g Mięsa z kurczaka 1 Cukinia 1 Papryka czerwona 250 g Groszku cukrowego 1 Duża szalotka 2 cm Kawałek imbiru 3 ząbki Czosnku 1/2 cup Pokrojonego w kostkę mango 1 Limonka 1 tsp Przyprawy 5 smaków 2 tbsp Sosu sojowego, tamari lub aminokwasów kokosowych 1 tbsp Miodu 1/4 tsp Pieprzu cayenne(...)opakowaniu skracając czas o 1/3. Przygotowujemy wszystkie składniki ponieważ gdy zaczniemy smażenie nie będzie czasu na krojenie. Mięso kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem, cukinie, paprykę i imbir kroimy w cienkie paski, szalotkę w pół księżyce, czosnek w kostkę lub przeciskamy przez praskę. W naczyniu blendera mieszamy mango, sok z limonki, sos sojowy, przyprawę 5 smaków, pieprz cayenne
Oslov.sławną chińską sałatkę. Trzeba jej oddać, że całkiem sprytnej zakomponowana składniki dania: chrupka kapusta czerwona, miękka kapusta rzymska, kremowe awokado i mięso. Do tego orientalny, lekko pikantny za sprawą imbiru, dresing. Danie jest mało kaloryczne, a sycące. Przepis pochodzi ze strony Nowtolove. Składniki: 2 szklanki posiekanej kapusty czerwonej 2 szklanki posiekanej kapusty rzymskiej lub włoskiej 1 duża lub dwie małe(...)Sól i pieprz do smaku Dresing 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki octu ryżowego lub winnego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka miodu 4 cm obranego i startego świeżego imbiru Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej na patelni łyżkę masła, kiedy się zapieni wyłóż na nie obrane z pancerzyków krewetki. Dopraw suszonym czosnkiem. Smaż na dość ostrym ogniu po minucie z każdej
Niedzielny kucharzczęść) 3 lub 4 mięsiste pomidory lub 1 puszka krojonych pomidorów lub kilka 3-4 łyżki przecieru pomidorowego 2 ziemniaki lub 1 średni batat około 2 cm kawałek świeżego imbiru 2 ząbki czosnku drobno posiekane 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka kurkumy pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki pół łyżeczki mielonej ostrej papryki lub 1 mała papryczka chili pół łyżeczki(...)kolendry do dekoracji Uwaga: fasola mung i krem kokosowy w bloku są dostępne m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata Przygotowanie Cebulę i por drobno pokroić, czosnek i imbir, bardzo drobno posiekać. Marchewkę pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć przez kilka minut cebulę, aż stanie się szklista. Dodać pora, posiekany
Cztery FajeryPikantna zupa z pieczonych warzyw , mimo iż ma długą listę składników, jest wyjątkowo łatwa i szybka do przygotowania. Dzięki dodatkowi imbiru, czosnku i cynamonu doskonale rozgrzewa w jesienne chłodne dni. Poza sezonem można pominąć dodatek dyni lub zastąpić ją mrożoną kukurydzą albo czerwoną fasolą. Pikantna zupa z pieczonych warzyw znana jest chyba pod każdą szerokością geograficzną, choć w zależności(...)bardzo małego selera (około 70 g) 5 łyżek czerwonej soczewicy około półtora litra bulionu warzywnego lub drobiowego (można zastąpić kostkami rosołowymi) 2 liście laurowe 2 cm posiekanego świeżego imbiru lub 1 łyżeczka suszonego imbiru 1 łyżeczka chilli w proszku pół łyżeczki mielonego kuminu duża szczypta cynamonu kilka łyżek oleju sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Cztery FajerySkładniki: 1 kg wołowiny 1 kubek posiekanej w piórka cebuli 2 łyżki pasty z imbiru (zblendowany imbir z odrobiną wody i soli) 1 łyżka pasty z czosnku (zblendowany czosnek z odrobinąwody i soli) 100 g jogurtu (typ grecki albo bałkański) 12 niewielkich ziemniaków 1/4 kubka rodzynków 1/2 kubka oleju 1 łyżka pasty z czosnku (zblendowany czosnek, z odrobiną wody(...)ziaren czarnego pieprzu 2 liście laurowe. W głebokim garnku (woku?) rozgrzać olej. Dodać składniki garam masala i przesmażyć. Dodać cebulę i smażyć na złoto. Wrzucic mięso, pastę z imbiru, pastę z czosnku iresztę przypraw. Wymieszać dokładnie. Posolić do smaku. Włożyć obrane ziemniaki, ponownie dokładnie wymieszać. Dodać jogurt, łyżkę cukru, rodzynki. Podlać 1/2 kubka wody i mieszając dusić jakieś
stajnia gołębie od kuchnismacznym napojem, alternatywnym dla np . do tego. przepis znalazłam w Moim gotowaniu ekstra 1/2015 Składniki na zakwas : 1 szklanka wody, letniej, przegotowanej 1/2 łyżeczki rodzynek płaska łyżka startego imbiru, świeżego razem ze skórką sok wyciśnięty z dużej cytryny dodatkowo: kilka łyżek cukru, kilka łyżek świeżego imbiru(...)najlepiej takiego ze szklanym lub plastikowym korkiem Słoik zakręcamy i pozostawiamy w temp. pokojowej, codziennie potrząsamy i dodajemy po jednej łyżce cukru i po łyżce, dwie startego, świeżego imbiru Po 2-3 dniach powinny pojawić się bąbelki, po 7-10 dniach zakwas powinien być gotowy i mocny Będzie można go będzie użyć do przygotowania piwa imbirowego. Piwo to podobno
Proste PotrawyKruche, deserowe ciasteczka wypełnione masą serową z dodatkiem świeżych śliwek z nutą aromatycznego imbiru. Dodatek takich składników sprawia, że pieczone tartaletki cudownie pachną i nieziemsko smakują. Składniki: Ciasto 300g szklanki mąki pszennej 120g masła extra 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego Masa serowa 300g białego sera 2 żółtka(...)łyżki cukru pudru starta skórka z cytryny Dodatkowo 500g śliwek ok. 4cm świeżego imbiru 4 łyżki brązowego cukru masło do wysmarowania foremek Wykonanie: 1. Ciasto: Składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę, dobrze wyrobić, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto podsypać mąką, rozwałkować, wykleić wysmarowane masłem formy tartaletek. Resztę ciasta rozwałkować
Szalona Kuchnia EwelinyLekkie racuszki na bazie kefiru, świeżych śliwek, które idealnie komponują się z orzeźwiającym i wyrazistym smakiem imbiru. Składniki: 600g kefiru 2 jajka 2,5 szklanki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki startego świeżego imbiru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 8 śliwek masło klarowane do smażenia cukier puder do posypania Wykonanie: 1. Kefir zmiksować(...)jajkami i szczyptą soli, dodać cukier, imbir i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać. 2. Śliwki umyć, pozbawić pestek i pokroić w plasterki. 3. Na patelni rozgrzać niewielką ilość klarowanego masła, nakładać łyżką porcję ciasta. Na uformowane placuszki układać plastry śliwek, a następnie odwrócić placuszki i usmażyć na drugiej stronie. 4. Gotowe placuszki posypać cukrem pudrem
Szalona Kuchnia Ewelinydelikatnie solą. Ananasa rozkrój na pół, wytnij środek zostawiając trochę miąższu na bokach, by powstały miseczki. Wykrój i odrzuć twardą część. Miękką pokrój w drobną kostkę. Zachowaj sok. Obierz imbir i czosnek i zetrzyj na tarce. Obierz cebulę i drobno ją posiekaj. Jeśli przygotowujesz wersję z ryżem, to teraz jest dobry czas, żeby zacząć przygotowywać wg instrukcji na opakowaniu(...)dużej patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzej 2 łyki oleju kokosowego. Wrzuć cebulę i smaż około 3 minuty co jakiś czas mieszając. Dodaj starty imbir i czosnek i smaż około 1 minutę. Dodaj kurczaka i obsmaż go z każdej strony. Dodaj kukurydzę. Wrzuć ananasa razem z sokiem, dodaj wino, sok z cytryny oraz szczyptę chilli i gotuj przez
Eat me! Fit me!zawsze znajduje się na talerzach jako dodatek do sushi. Wasabi możemy kupić w sklepach już w postaci pasty, albo proszku, który rozrabiając z wodą stworzy nam gęstą pastę. Marynowany imbir Zadaniem imbiru jest wyczyszczenie naszego podniebienia z innych smaków, tak aby można było poczuć smak kolejnego kawałka sushi. W zależności od rodzaju, imbir w zależności od rodzaju może mieć różne
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ciecierzycy, bobu, grochu i soczewicy (ewentualnie z pojedynczymi gatunkami tych roślin strączkowych). Dodaje się też pewną ilość warzyw, ziół i przypraw: cebula, marchewka, seler naciowy, pietruszka, kolendra, szafran, imbir, pieprz a także oliwę i zagęstnik w postaci kuskusu, makaronu lub ryżu. Całość gotuje się w wielkich garnkach dla dużych rodzin i podaje skropione sokiem z cytryny lub limonki(...)ząbki czosnku 3 łodygi selera naciowego 1 marchewka 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego po 1 łyżeczce kurkumy, słodkiej papryki, cynamonu po 1 płaskiej łyżeczce nasion kminu rzymskiego, nasion kolendry, mielonego imbiru 1/2 łyżeczki ostrej papryki 3 ziela angielskie sól, świeżo mielony czarny pieprz 1,5 litra wody listki świeżej pietruszki lub kolendry do skropienia: sok z limonki lub cytryny, oliwa
Delicious Place