garnek, jedna patelnia, jedna blacha”. Danie możemy przygotować z każdej dyni, jeżeli nie są to odmiany o cienkiej skórce obierzcie ją. Trawa cytrynowa, chrupiące orzeszki ziemne, orzeźwiający imbir, limonka oraz chili nadają dyni nowego smaku i charakteru. Pieczona dynia z trawa cytrynową to świetny pomysł na lekką kolację lub po dodaniu np. ryżu treściwszy obiad. Jeżeli(...)nasiona wyłuskane z 2 strączków kardamonu 1 łodyga trawy cytrynowej, drobno posiekane lub 2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej ze słoiczka 1 czerwone chili, posiekane 2 limonki kawałek imbiru wielkości kciuka, obrany 200 g gęstego jogurtu 100 g prażonych fistaszków grubo posiekanych garść listków kolendry lub pietruszki Wykonanie Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Dyni hokkaido nie trzeba obierać, więc
Tajemnice SmakuRyż podawaj jeszcze lekko ciepły. Składniki : 1 i 1/2 l wody 12 łyżek ryżu 3 łyżki cukru sól Dodatkowo przygotuj : kilka średnich jabłek cynamon mielony cukier imbir mielony ( opcjonalnie ) Sposób wykonania : W odę zagotuj, wsyp opłukany ryż, dodaj trochę soli, ugotuj ryż do miękkości ( około 20 minut ). Pod koniec gotowania dodaj 3 łyżki cukru, dokładnie wymieszaj(...)obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Wyłóż połowę ryżu do np. brytfanny emaliowanej średniej wielkości, poukładaj na ryżu dość ciasno ćwiartki jabłek, posyp cukrem, cynamonem i imbirem. Na jabłka wyłóż drugą część ryżu, ponownie poukładaj jabłka, posyp cukrem, mielonym cynamonem i imbirem. Rondel z ryżem przykryj pokrywką , włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 175 C i zapiekaj
Przepisy i porady kulinarneowsianka dyniowa z karmelizowanymi śliwkami to aromatyczne i pachnące nadchodzącymi świętami śniadanie. Idealny jesienno – zimowy posiłek, który przyjemnie rozgrzewa. Przygotowałam ją z dodatkiem purée z pieczonej dyni oraz imbiru, skórki pomarańczowej, cynamonu, goździków i kardamonu. Owsiankę udekorowałam karmelizowanymi śliwkami i posiekanymi migdałami. Pycha! Składniki (na 2 porcje): Owsianka: 1 szklanka płatków owsianych 1 i 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki(...)wody 1/2 szklanki purée z pieczonej dyni skórka starta z 1/2 pomarańczy 2 łyżki miodu 1/2 łyżeczki suszonego imbiru 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/5 łyżeczki mielonego kardamonu Karmelizowane śliwki: 8 śliwek 1 łyżka masła 3 łyżki cukru trzcinowego 6 łyżek wody 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżka posiekanych migdałów Przygotowanie: Owsianka: Do rondelka wlać mleko, wodę
Oryginalny smakmogę to staram się sięgać po świeże pomidory, gdyż zmieniają one zdecydowanie smak tego dania. W dal nie może oczywiście zabraknąć przypraw typowych dla kuchni indyjskiej takich jak kardamon, imbir, kolendra czy kurkuma. Danie to jest idealne dla wszystkich tych, którzy unikają mięsa. Jest tak pyszne, iż w trakcie jedzenia nawet nie pomyślimy o tym, iż brakuje w nim czegokolwiek(...)łyżeczka ziaren kolendry 1 mała laska cynamonu 1/2 łyżeczka kurkumy 60 dkg pomidorów 1 i 1/2 łyżeczka soli 600 ml wody 1 łyżeczka Garam masala 3/4 łyżeczki tartego świeżego imbiru 3 ziarna kardamonu Jak zrobić dal z czerwonej soczewicy. Czerwoną soczewicę wsypać do miski, zalać wodą i odstawić na 5 minut. Kolejno, wypłukać i wymienić wodę jeszcze dwa razy
MeCookstwardych, jędrnych gruszek, trzy czwarte szklanki cukru, 2,5 szklanki wody, 6-9 goździków, 1 laska cynamonu połamana na mniejsze kawałki, opcjonalnie 2 cm kawałek imbiru pokrojony w cienkie plasterki, 180 ml octu spirytusowego 10% albo 1 szklanka octu jabłkowego lub octu z owoców granatu, dodatkowo 2 łyżki octu lub pół łyżeczki kwasku cytrynowego do zakwaszenia wody(...)occie przepis 1. Słoiki i zakrętki wyparz wrzątkiem, do każdego słoika włóż po 2-3 goździki. 2. Z wody, octu, cukru, cynamonu i ewentualnie pokrojonego na plasterki imbiru ugotuj zalewę octową do gruszek. Kiedy cukier się rozpuści zmniejsz płomień i gotuj na małym ogniu około 5-7 minut. 3. Gruszki obierz ze skórki i odetnij końcówki z obu stron
Cztery Fajerylekko pikantna czy nawet lekko słodka – wszystko zależy od preferencji kucharza. Nie może w niej jednak zabraknąć rozdrobnionych w moździerzu ziaren kolendry , mieszanki garam masala i świeżo startego imbiru . POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Korma – wersja ekspresowa Oryginalna korma jest przepysznym daniem, które lubię przygotowywać, gdy mam więcej czasu. Na ekspresowy obiad polecam tę znacznie prostszą, szybszą wersję kurczaka(...)opakowanie sosu Korma Patak's 150 ml mleka* 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 cm kawałek startego imbiru 1½ łyżeczka słodkiej papryki szczypta płatków chili sól, pieprz olej do smażenia chlebek naan do podania Kroki Dynię obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Pierś
Na-talerzu.plmarchewkowe z cynamonem, orzechami i kremem mascarpone. Ciasto jest miękkie, soczyste i wypełnione orzechami oraz skórką pomarańczową. Jednak najwięcej smaku pochodzi z brązowego cukru, gałki muszkatułowej oraz cynamonu i imbiru. Żaden ze smaków nie jest w nim dominujący. Są idealnie zrównoważone. To proste ciasto marchewkowe na oleju i maślance, które zawsze wychodzi i z pewnością nigdy nie skończysz na jednej(...)maślanka: 1/3 szklanki orzechy włoskie posiekane: 50 g + 15 do dekoracji skórka pomarańczowa: 3 łyżki proszek do pieczenia: 1 płaska łyżeczka soda: 1 płaska łyżeczka cynamon: 1 płaska łyżeczka imbir: 1/4 łyżeczki gałka muszkatułowa: 1/4 łyżeczki szczypta soli Oraz krem z mascarpone do tortu ==> PRZEPIS Ciasto marchewkowe przepis Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto marchewkowe muszą mieć temperaturę pokojową. Jajka
Kuchnia Na Wypasiezimno z makaronem soba, z dodatkiem różnych ziół – kolendra, mięta, bazylia, szczypiorek oraz pestek i nasion – słonecznik, dynia, sezam czarnuszka. Do tego boski sos z dodatkiem imbiru, czosnku, miodu, oleju sezamowego i octu ryżowego. Wymagająca 20 minut czasu, świeżo przygotowana, lub schłodzona z lodówki będzie doskonałym obiadem na upały. Teraz co prawda trochę upały odpuściły ale mam nadzieję(...)łyżki oliwy 1 szklanka posiekanych ziół- kolendra, dymka, mięta, bazylia 1 szklanka pestek- słonecznik idynia 4 łyżki nasion – biały lub czarny sezam, czarnuszka sos: 2 cm kawałek imbiru 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka miodu 2 łyżki oleju/oliwy 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżka oleju sezamowego 1/2 łyżeczki soli Makaron soba ugotować, przelać wodą, odsączyć, przełożyć do miski, przelać
Cooking for Emilyłyżka sezamu 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku szczypta soli i pieprzu GLAZURA 1 łyżka oleju sezamowego 100 ml sosu sojowego 1 – 2 łyżki cukru 2 ząbki czosnku 3 cm imbiru 1 łyżeczka pikantnej pasty chili (np. Gochujang) 2 łyżki octu ryżowego 5 g skrobi kukurydzianej 50 ml wody DO PODANIA sezam dymka ryż, makaron, frytki lub liście sałaty Wykonanie Kalafiora(...)Kalafiora w cieście rozkładamy na blaszce i pieczemy około 20 minut. W czasie kiedy kalafior się piecze przygotowujemy glazurę. W małej miseczce mieszamy wodę i skrobię, odstawiamy. Imbir i czosnek ścieramy na tarce. W rondelku mieszamy imbir, czosnek i pozostałe składniki, mieszamy i gotujemy około 5 minut. Następnie dodajemy mieszankę wody i skrobi, mieszamy, aż glazura lekko zgęstnieje
Tajemnice Smakumarynaty, ponieważ to od niej zależy smak mięsa. Marynatę do skrzydełek można przygotować na ciepło lub zimno. Dzisiaj proponuję przepis na marynatę gotowaną. Zrobiłam ją z cebuli, chili, imbiru, miodu, musztardy i przecieru pomidorowego. Zdziwił mnie jednak fakt, że mimo dodania 2 chili skrzydełka wyszły w miarę ostre. Spodziewałam się, że będą o wiele ostrzejsze. Chyba trafiłam na mniej ostre(...)kurczaka, około 2 kg 2 cebule 1 czosnek solo 50 ml oliwy z oliwek 3 łyżki soi 1 łyżka francuskiej musztardy 3 łyżki przecieru pomidorowego 3 cm świeżego imbiru 4 łyżki miodu 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka soli 2 chili, u mnie 1 czerwone i 1 zielone 1 łyżka słodkiej papryki w proszku Skrzydełka oczyść, umyj i osusz. Przygotuj
codojedzenianiepalonej, kaszy orkiszowej 1 łyżeczka suszonego czosnku 3 łyżki oleju 3 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego Sól Marynata do tofu 8 łyżek sosu sojowego 2 łyżki tartego imbiru 2 łyżki brązowego cukru 4 starte ząbki czosnku Marynata do marchewki ½ szklanki octu ryżowego lub winnego ½ szklanki wody 1 łyżka tartego imbiru 1 łyżeczki cukru brązowego ½ łyżeczki soli Przygotowanie: Krok(...)Wymieszaj składniki marynaty do tofu. Pokrój ser w kostkę. Włóż do marynaty. Marynuj 30 minut. Krok 2 Zagotuj pół szklanki wody. Przestudź Kiedy będzie ciepła wymieszaj z octem, imbirem i cukrem. Umyj marchew, obierz. Dwie z nich pokrój w plastry, a dwie w słupki. Przełóż plasterki do marynaty. Odstaw na pół godziny lub na całą noc. Krok 3 Ugotuj kaszę
Niedzielny kucharzcytryny) – 1 łyżeczka cukru brązowego lub miodu – 1 pierś z kurczaka – pół czerwonej papryki – pół żółtej papryki – 1 mały por – 2 ząbki czosnku – 2 cm świeżego imbiru – od 1/2 do 1 pełnej łyżeczki chilli – ja wolę więcej ale jeśli nie jadasz zbyt pikantnie wsyp mniej – szczypior dymki do podania Przygotowanie : Cienki makaron ryżowy wymaja jedynie namoczenia(...)przez 3-5 minut. Sprawdź to na opakowaniu i postępuj zgodnie z instrukcją. Czosnek i imbir drobno posiekaj. W głębokiej patelni lub woku rozgrzej olej, dodaj czosnek i imbir i smaż minutę. Następnie dodaj pokrojoną na malutkie kawałki pierś z kurczaka. Smaż przez kilka minut mieszając, pod koniec dodaj 1 łyżkę sosu sojowego. Pokrój warzywa – pora w plasterki, paprykę
nietylkopasta.plniepalonej, kaszy orkiszowej 1 łyżeczka suszonego czosnku 3 łyżki oleju 3 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego Sól Marynata do kurczaka 8 łyżek sosu sojowego 2 łyżki tartego imbiru 2 łyżki brązowego cukru 4 starte ząbki czosnku Marynata do warzyw ½ szklanki octu ryżowego lub winnego ½ szklanki wody 1 łyżka tartego imbiru 1 łyżeczki cukru brązowego ½ łyżeczki soli Przygotowanie: Krok(...)składniki marynaty do mięsa. Pokrój filety w plastry. Włóż do marynaty. Marynuj 30 minut. Najlepiej całą noc. Krok 2 Zagotuj pół szklanki wody. Przestudź Kiedy będzie ciepła wymieszaj octem, imbirem i cukrem. Umyj rzodkiewki i marchew. Pokrój rzodkiewki w plastry. Obierz marchewki. Dwie z nich pokrój w plastry, a dwie w słupki. Przełóż plasterki marchewki i rzodkiewki do marynaty. Odstaw
Niedzielny kucharzmorza , z pewnością będzie wam smakować! Danie jest proste do przygotowania i szybkie jak to dania makaronowe. Sos teriyaki robiłam od podstaw wykorzystując sos sojowy, miód, sake, mirin, czosnek, imbir, chili, olej sezamowy. Można posiłkować się gotowym, ale ten domowy jest o niebo lepszy i bardziej aromatyczny. Do przepisu wykorzystałam też makaron azjatycki pszenny typu noodle, ale można wykorzystać też(...)lucerny sos teriyaki: 80ml sosu sojowego 4 łyżki miodu 2 łyżki sake 2 łyżki mirin 2 ząbki czosnku sok z połowy cytryny 1/4 łyżeczki chili sproszkowanego 1 cm startego imbiru 1 łyżeczka oleju sezamowego Jak zrobić noodle z krewetkami w sosie teriyaki: Najpierw przygotowujemy sos teriyaki. Najpierw zagotowujemy sos sojowy z mirin, sake i miodem, podgrzewamy minutę, studzimy. Następnie dodajemy
Dorota SmakujeMamy tydzień koktajlowy. Podrzucę Wam trochę propozycji na super koktajle . Jako pierwsze wpada Ginger-Apple whisky sour Składniki: 100ml whisky 250 ml soku jabłkowego z imbirem (użyłam wyciskarki wolnoobrotowej 5 jabłek i 2 cm świeżego imbiru) 10 ml soku z limonki kilka kropli grenadiny Do dekoracji pitahaya żółta Przygotowanie: do wysokich szklanek wrzuć lód do schłodzenia, odstaw do shakera wrzuć(...)kilka kostek lodu dodaj whisky, sok jabłkowy z imbirem oraz sok z limonki dobrze wstrząśnij przelej do dwóch szklanek dodaj kilka kropli grenadiny udekoruj plastrami pitahay
Niezły Młynek