tradycyjnego schabu. Polecam na niedzielny obiad. 4 plastry schabu z kością sól pieprz czarny kardamon cynamon 4 czerwone cebule 300 g śliwek węgierek 1/2 szklanki octu jabłkowego 1 plasterek imbiru 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki cukru brązowego olej rzepakowy do smażenia Plastry schabu rozbić tłuczkiem i oprószyć przyprawami, tj solą, pieprzem, kardamonem i cynamonem. Olej rzepakowy dobrze rozgrzać(...)strony. Na głęboką patelnię lub garnek z szerokim dnem wlać odrobinę oleju. Wrzucić skrojoną w piórka czerwoną cebulę i połówki śliwek węgierek. Chwilę podsmażyć i dodać starty na tarce imbir, ocet, sos sojowy i cukier. Wymieszać, a po chwili położyć schabowe kotlety i podlać wodą, tak aby przykryła cebulę. Nakryć pokrywką i dusić, aż wszystko będzie miękkie. W razie konieczności
https:KKuchniaMniamSzarlotka na ciepło, to coś o czym się marzy w mroźne dni. I proszę, mówisz, masz. Szarlotka z podsmażanymi jabłkami z imbirem oraz lekką pianką na wierzchu. Wedle zapewnień wiśniowy kisiel powinien zabarwić ją na różowo, no ale... Proporcje na blaszkę 21 x 25 cm. 1 1/2 kg jabłek 1 1/2 szklanki mąki pszennej 100 gram masła 1 cytryna(...)jajka 1/2 szklanki cukru 3 łyżki cukru 1 łyżeczka imbiru (proszek) 60 gram kisielu wiśniowego (proszek) Jabłka umyć, obrać, pokroić w duże kawałki. Wrzucić do rondelka, zalać sokiem z połowy cytryny i 1 łyżkę cukru. Postawić na małym ogniu. Poddusić aż jabłka zmiękną i zrobią się przezroczyste. Dodać imbir, wymieszać. Jabłka nie powinny się rozpadać. Otrzeć skórkę z cytryny
Czerwony GupikDziś przedstawiam doskonały przepis na przepyszny, łatwy i przyjemny letni obiad. Udka z kurczaka pieczone w sosie z jagód, z porto, aromatycznymi imbirem i rozmarynem. Danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu i jeżeli posiadasz patelnię dostosowaną do zapiekania w piekarniku, danie staje się praktycznie jednogarnkowe. Chrupiące udka, delikatnie słodki sos jagodowy z aromatem rozmarynowym na pewno przypadnie do gustu całej(...)udka z kurczaka 2 łyżki oleju roślinnego sól i pieprz 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 łyżki posiekanego świeżego imbiru 2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu ¼ szklanki Porto 1 cytryna, sok i starta skórka 400 g świeżych jagód cukier, sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw
karmelowydeser :) Ostatnio najbardziej smakują mi zielone smoothies, do których dodaję szpinak. A jaki jest Twój ulubiony koktajl? Składniki na 2 porcje: 3-4 garści szpinaku 2 dojrzałe banany kawałek imbiru (1-2 cm) 1/2 cytryny szklanka wody *ew. odrobina miodu lub ksylitolu (ja nie dodaję, banany są dość słodkie) Przygotowanie: Szpinak dokładnie umyć i osuszyć. Kawałek imbiru obrać. W naczyniu(...)blendera umieścić pokrojone banany, imbir, szpinak i wyciśnięty sok z połowy cytryny. Wszystko zmiksować i przelać do szklanek
Ze smakiem i z pasjąjest, aby wyjść od podstaw. W naszym piwie imbirowym najbardziej podoba mi się to, że kontrastują w nim dwa doznania: rzeczywisty chłód napoju i kojarzące się raczej rozgrzewająco nuty imbiru i cynamonu. Chłodzi i jednocześnie ciepło szczypie w język! Ale fajnie :) Składniki: 100 g startego świeżego imbiru 100 g brązowego cukru sok z 1 cytryny 1 laska cynamonu(...)wody lód woda gazowana (mocno) Wykonanie: Imbir, cukier, sok cytrynowy i cynamon umieścić w słoiku i zalać wodą. Dobrze wymieszać do rozpuszczenia się cukru, zakręcić słoik i umieścić w lodówce. Po 4 dniach przelać przez sitko do drugiego naczynia. Mieszać z gazowaną wodą z lodem w stosunku
zadanie-gotowanierobić a do tego angażować piekarnik, to od dziś możecie skorzystać ze swoich patelni :). Przepis jest na nogę z kaczki a marynata Was zaskoczy :) Mięta, młody czosnek i imbir to doskonałe połączenie które rzuci inne spojrzenie smakowe na kaczkę. Zamiast surówki będzie mango, pomarańcz i kolendra a delikatna kasza bulgur idealnie się wkomponuje. Zapraszam! Dla 2 osób Czas przygotowania(...)minut Składniki: 2 małe! nogi z kaczki kawałek imbiru mięta suszona młody czosnek 3 ząbki sól himalajska olej rzepakowy Dodatki: salsa z mango, pomarańczy i kolendry + młode korzonki pietruszki + sos pomarańczowy + kasza bulgur Przygotowanie: 1/ Umytą kaczkę nacinamy, nacieramy solą, przetartym czosnkiem, imbirem i suszoną miętą, dodajemy trochę oleju u energicznie wcieramy wszystko po czym
Kuchnia PROzdrowotnagotuje się ryż, gdyż to danie właśnie najlepiej z nim smakuje. Składniki na 4 porcje: 2 małe cukinie 1 duży bakłażan 100-150 g świeżego szpinaku 2 cm świeżego imbiru (można zastąpić 1 łyżeczką suszonego lub łyżką soku z cytryny-w ostateczności) 400 ml puszka mleka kokosowego 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia łyżka pasty(...)curry (ja użyłam domowej pasty kurkumy- jutro na blogu znajdziecie na nią przepis) łyżeczka soli 100 ml wody Przygotowanie: Cebulę pokrój w półplasterki, czosnek drobno posiekaj, a imbir zetrzyj na tarce- wszystko uprzednio oczywiście obierz ze skórek. Cukinie przetnij wzdłuż i pokrój w półplasterki. Bakłażana pokrój na 4 części a potem w plasterki grubości około 1 cm (tak jak cukinię
greenscarfkoniec z łatwością zdejmujemy. Efektem będzie chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku mięso. Kluczowym dodatkiem jest karmelowy sos z brązowego cukru, soku z limonki oraz sosu rybnego i imbiru. Ma on bardzo intensywny smak, który przy pierwszym spróbowaniu może wydawać się co najmniej przytłaczający. Nie należy się jednak tym przerażać. W razie czego można ratować się zwiększając proporcję cukru(...)kawałki filetowanego łososia po ok. 200g 1 średnie jabłko (180g) 1 nieduża czerwona cebula (120g) 100g orzechów nerkowca 2 limonki 70g brązowego cukru (ok. 15 łyżeczek) 1 płaska łyżeczka imbiru 3 łyżki sosu rybnego 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki oliwy świeża natka kolendry Instrukcje Na dość silnym (ale nie przesadnie) ogniu rozgrzewamy suchą patelnię. Wrzucamy orzechy nerkowca i prażymy
Kulinarna Pokusaporze roku jak i Wielkanocy. SKŁADNIKI / 4 porcje: * 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego * 1 brokuł – około 300 g * 1/2 pora (jasna część) * 2 ząbki czosnku * 2 łyżki startego imbiru (około 3-4 cm) * 2 łyżki sosu sojowego * Do podania: 2 ugotowane jajka, makaron ryżowy lub chiński. WYKONANIE: Brokuł dzielimy na mniejsze cząstki. Por kroimy w plasterki. Imbir i czosnek(...)trzemy na tarce. Bulion gotujemy około 5 minut z dodatkiem imbiru, czosnku i sosu sojowego. Na ostatnie 2 minuty dodajemy pokrojony brokuł i por. (Możemy też ugotować warzywa w osobnym garnku w posolonej wodzie). Bulion podajemy z porcją makaronu i połówką jajka
Mohiellaużyjesz jogurtu lub kefiru. Zapraszam na przepyszny wiosenny koktajl! Składniki: zestaw ziół - 100 g (1/2 op.) 1 jabłko 1 gruszka 1 banan 200 ml wody mineralnej 1- cm imbiru 1 łyżeczka lnianego oleju kujawskiego Przygotowanie: zioła umyć, osuszyć, z pietruszki i szczawiu usunąć grube ogonki owoce i imbir obrać, wyciąć gniazda z owoców nasienne i pokroić na mniejsze(...)cząstki na dno kielicha blendera wlać wodę, dodać owoce, pocięte zioła, imbir i olej, następnie zmiksować do pożądanej konsystencji. Wypić po przygotowaniu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!porcję ok 500 ml: 1 duże jabłko 3 łodygi selera naciowego kawałek imbiru - ok 2 cm ok 200 ml wody mineralnej niegazowanej Imbir obieramy i kroimy w plasterki. Jabłko i seler naciowy myjemy i kroimy w nieduże kawałki - jabłka nie obieramy. Wszystkie składniki razem blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelewamy do szklanki i podajemy. Latem można lekko schłodzić lub dodać(...)skruszony lód. Smoothie z jabłka z imbirem SMACZNEGO
peggiwkuchniGęsta i bar dzo aromatyczna zupa krem o sło dko-pikantnym smaku. Mocno rozgrzewająca, dzięki imbirowi i niezwykle pachnąca pieczonym czosnkiem to coś co z pewnością bar dzo fajnie rozpocznie nowy ty dzień :) A Wy lubicie zupę z marchewki? :) Skła dniki: kg marchewki duża cebula 3 ząbki czosnku szklanka bulionu warzywnego puszka mleczka kokosowego (400ml) sok z połowy pomarańczy(...)łyżeczki chilli szczypta imbiru w proszku sól, pieprz 1/2 jabłka 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Marchewkę, cebulę i czosnek obieramy. Cebulę nacinamy, marchewkę przecinamy na pół i pieczemy w 175 stopniach przez ok 50 minut. W garnku rozgrzewamy oliwę, ścieramy upieczony czosnek i kroimy cebulę, delikatnie po dsmażamy. Po 2 minutach do dajemy marchewkę, jabłko i zalewamy
ChilliJemykażdej strony przygotowaną mieszaniną z kminku i pieprzu. Grillować do 5 minut z każdej strony w zależności od grubości steków i pożądanego stopnia wysmażenia. Grillowany filet mignon z imbirem i czerwonym winem Połączenie czerwonego wina, sosu sojowego i imbiru nadaje zupełnie wyjątkowego smaku grillowanemu mięsu. Połączenie tych składników może być doskonałą bazą do rewelacyjnej marynaty do steków. Ale wystarczy potroić(...)otrzymamy pyszny sos do mięsa z grilla. Składniki: 2 filety mignon ¼ szklanki wytrawnego czerwonego wina 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka świeżego sosu z cytryny 1 łyżka świeżego startego imbiru 1 wyciśnięty ząbek czosnku ¼ łyżeczki płatków czerwonej papryki ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki czarnego pieprzu Przygotowanie: Połączyć w misce wszystkie składniki. Umieścić steki w przygotowanej marynacie i marynować w lodówce przez
naRuszciewykonanie nie sprawi Wam kłopotu. Polecam! :-) Składniki: Na około 28 szt.: 315 g mąki pszennej 100 g melasy 125 g ciemnego cukru typu dark muscovado 75 g kandyzowanego imbiru 75 g musu jabłkowego (= 1 nieduże jabłko starte na mus lub mus jabłkowy dla dzieci) 2 duże białka (L) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 1/2 łyżeczki(...)mielonego imbiru 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki soli oraz do obtoczenia ciasteczek: 100 g cukru 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu Cukier, melasę i mus jabłkowy przełożyć do miski i ubijać mikserem nastawionym na średnie obroty przez 5 minut. Masa stanie się bardzo puszysta. Mąkę wymieszać z przyprawami korzennymi, solą i sodą. Przesiać. Do puszystej
maniapieczeniaDelikatna i dietetyczna zupa marchewkowa. Cytryna dodaje orzeźwienia a imbir delikatnie rozgrzewa – w sam raz na pierwsze, niepewne powiewy wiosny. Krem podaję z tostami z parmezanem ale równie dobrze będą do niej pasowały grzanki. Bardzo ważne jest aby w trakcie ścierania skórki z cytryny nie zetrzeć białej skórki. W ten sposób unikniemy gorzkiego smaku. SKŁADNIKI: * 500 g marchewki(...)kawałek imbiru * skórki z 1 cytryny * 2 łyżki soku z cytryny * 1 cebula * 3 łyżki oliwy z oliwek * 600 ml wywaru warzywnego * 400 ml mleka * 1 łyżka przecieru pomidorowego * sól, pieprz Do podania: tosty z parmezanem, kolendra, śmietana. WYKONANIE: Cebule i marchewki obieramy. Cebule kroimy w kostkę, marchewkę w plastry i smażymy około 10 minut w garnku na 3 łyżkach
Mohiella