imbir - 9508 przepisów (strona:50/634)

Syrop jesienno-zimowy, moc witamin przeciw przeziębieniu. 174

Produkty potrzebne: Cytryna - 0,500 gr imbir- 0,050 gr limonka - 2 sztuki czosnek- 5 ząbków miód- 5 łyżek koperek- pęczek  natka pietruszki- pęczek Sposób przygotowania: Obieramy imbir, czosnek ze skórki , myjemy koperek i natkę. Najlepiej wszystkie składniki( oprócz miodu) wyciskamy w sokowirówce, aby puściło jak najwięcej soku ze skórką, jeżeli nie mamy to blendujemy i przeciskamy przez sito(...)również sprzyja po pudzaniu apetytu , więc trzeba pić rozdzieńczony sok  Natka Pietruszki- dużo witaminy C i beta karotenu , wzmacnia i oczyszcza organizm z toksyn, poprawia humor i cerę. imbir- ogromna dawka bioaktywnych związków, które wspierają zdrowie twojego organizmu. Działa antybakteryjnie, przeciw wirusowo, przeciw pasożytniczo , przeciw utleniająco, anty nowotworowo dlatego nie wierze w przepisy syropów bez tego składnika. Skuteczny środek

pichciszto
Zupa krem z kukurydzy 156

kukurydzy: Zupa krem z kukurydzy to smaczny i sycący sposób na domową zupę. Krem jest słodki, delikatny i bardzo kremowy. Zupa jest idealna na chłodne jesienne wieczory dzięki imbirowi i chilli, który doskonale rozgrzewa. Jeśli nie uda Wam się dostać kolb, zupa krem z kukurydzy może być także przygotowana z kukurydzy z puszki. Składniki: 3 kolby kukurydzy (lub 2 puszki(...)duże ziemniaki 1 l bulionu 40 g masła 1/2 łyżeczki startego drobno imbiru sól, pieprz 1 papryczka chili 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta kurkumy 3 łyżki śmietany 18% Sposób przygotowania: Kolby kukurydzy obieramy z liści i myjemy pod zimną wodą. Następnie nożem obcinamy ziarna(ścinamy od góry ku dołowi). Rozgrzewamy patelnię z masłem i dusimy na niej ziarna kukurydzy. Następnie

CookMag
Rozgrzewająca i sycąca zupa z dynią, kurczakiem i makaronem 142

dodatkiem mięsa z kurczaka i makaronem pełnoziarnistym. Jest bardzo pyszna i sycąca. SKŁADNIKI 2 udka z kurczaka 1/2 dużego korzenia selera 1 korzeń pietruszki 2 marchewki 1 cienki plaster imbiru 6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe opcjonalnie 1-2 gałązki natki lubczyku i natki selera 2 kg puree z dyni 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego 200 g makaronu(...)pełnoziarnistego fusilli sól, pieprz, chilli pęczek natki pietruszki WYKONANIE Korzeń selera obrać i pokroić na 4 części. Korzeń pietruszki i marchewki ostrugać i przekroić na pół. Imbir obrać. Do dużego garnka włożyć umyte udka z kurczaka, dodać korzeń selera i pietruszki, marchewki, imbir, ziele angielskie, liście laurowe i opcjonalnie umyte gałązki lubczyku i selera. Całość zalać wodą i włączyć palnik

Passions hobbies life
imbirowe kulki mocy 184

Znam kulki mocy pod wieloma postaciami... Te dzisiejsze miały być zwykłe jak inne, jednak gdy je smakowałam, ciągle czegoś mi w nich brakowało. Imbiru, bingo! Strzał w dziesiątkę, dzięki czemu niby zwykłe praliny, stały się niezwykłe. Dla odważnych powstała wersja kulek obtoczonych w sproszkowanym młodym jęczmieniu- jak dla mnie, lepsza wersja :D SKŁADNIKI: 100g suszonych daktyli 120g suszonych moreli(...)rodzynek 130g pestek dyni 3 łyżeczki suszonego imbiru szczypta soli 4 łyżki sproszkowanego młodego jęczmienia WYKONANIE: Suszone owoce wraz z pestkami dyni zalewamy wrzącą wodą na ok 15min. Następnie bakalie odcedzamy i blendujemy z solą i imbirem. Staramy się uzyskać gładką konsystencję masy- po czym lepimy z niej kuleczki (1 łyżeczka= jedna pralinka). *Dla odważnych- niektóre z pralinek obtaczamy

healthy dreams
Lekkie ciasto z gruszką i imbirem 147

Macie ochotę na pyszne i lekkie ciasto ? to koniecznie zróbcie sobie to ciasto . Jest bardzo ciekawe w smaku po dodaniu do niego imbiru i gruszki . Oba te składniki dają niesamowite połączenie.  Wymiary foremki : 28 x 40 cm Czas pieczenia : 30 - 40 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: 4 gruszki szklanka cukru 2 szklanki wody 1/2 szklanki miodu 1/4 szklanki(...)cukru brązowego 185 g miękkiego masła 2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki imbiru w proszku 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 szklanki śmietany 12% 2 jajka Sposób przygotowania: Cukier wymieszać z wodą i gotować ,aż się rozpuści. Gruszki obrać , usunąć pestki, przekroić na połówki i gotować w syropie ok. 25 minut. Gdy zmiękną wyjąć . Syrop

Różne smaki w kuchni
CURRY Z KALAFIOREM I MORELAMI 131

naprawdę świetnie! Miłośnicy kuchni orientalnej będą zachwyceni. Składniki: 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 podwójny filet z kurczaka 2 małe kalafiory 8 szt. świeżych moreli 3 cm świeżego imbiru 50 g migdałów 20 g przyprawy curry 2 torebki ryżu sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Przygotowujemy składniki: Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy(...)Imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Migdały kroimy na mniejsze kawałki. Morele myjemy, osuszamy, usuwamy pestkę i kroimy w kostkę. Kalafiora myjemy i kroimy na małe różyczki. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy olej, a następnie wrzucamy cebulę z czosnkiem. Chwilę podsmażamy i dodajemy pokrojonego kurczaka. Gdy zetnie się

Kuchnia MagdaLeny
Sałatka pomidorowa. Z czosnkowo – imbirowym dressingiem. 120

Uwielbiam wszelkie dressingi sałatkowe z dużą ilością czosnku. Uwielbiam też imbir, dlatego postanowiłam przygotować szybki i prosty dressing z tymi dwoma składnikami. Przetestujcie!   Do przygotowania potrzebujemy: 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku kawałek imbiru (ok 2 cm) 3 średniej wielkości pomidory W filiżance umieśćcie oliwę (lub inny ulubiony olej) i za pomocą praski do czosnku(...)wyciśniejcie czosnek i imbir. Odstawcie dressing na jakieś 20 -30 minut. W tym czasie pokrójcie pomidory i ułóżcie na talerzu. Polejcie czosnkowo – imbirowym sosem

Szybko Tanio Smacznie
Zupa kukurydziana z kalafiorem 246

którym przewija się słodycz z nutką pikanterii. Znalazły się też w niej całe różyczki kalafiora, co sprawiło, że zupa jest znacznie ciekawsza . 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 plasterki imbiru 1 mała czerwona papryczka chilli 1 marchewka 2 kukurydze świeże 1 l domowego bulionu drobiowego 1 szklanka mleczka kokosowego najlepiej domowego sól pieprz czarny szczypta kurkumy chilli w proszku świeża(...)pietruszka lub kolendra jogurt naturalny masło klarowane do smażenia Odrobinę masła rozpuścić w garnku, w którym będziemy gotować zupę. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, rozgnieciony czosnek, papryczkę chilli i imbir. Chwilę podsmażyć i dołożyć skrojoną marchewkę. Z surowej kukurydzy ściąć ostrym nożem ziarenka i wrzucić do garnka. Wszystko zalać bulionem drobiowym i gotować, aż warzywa zmiękną. Doprawić solą i pieprzem

https:KKuchniaMniam
3 Przepisy na napoje z arbuzem – Napój orzeźwiający/ Koktajl oraz Smoothie 236

podanych proporcji wyjdzie około 800 ml napoju około 600 g oczyszczonego z nasion arbuza 1 jabłko sok wyciśnięty z jednej cytryny 100 ml wody 1 łyżeczka świeżego startego imbiru kostki lodu Przepis III Z podanych proporcji wyjdzie około 600 ml koktajlu około 250 g oczyszczonego z nasion arbuza 4 łyżki jogurtu naturalnego kremowego i około 5-6 rozdrobnionych kostek lodu(...)dodaję sok z pomarańczy i sok z cytryny. Składniki rozdrabniam blenderem, tak przygotowany napój przelewam do szklanek dodaję kostki lodu. Napój jest gotowy. Przepis II – Koktajl z arbuzem i imbirem Do pojemnika przekładam pokrojony, oczyszczony z pestek arbuz. Jabłko obieram, kroję na mniejsze kawałki i dodaję do arbuza, dodaję sok z cytryny, wodę, imbir. Składniki rozdrabniam blenderem, tak przygotowany koktajl

Uwaga Babcia Gotuje
KOTLECIKI MARCHEWKOWE Z IMBIREM, CURRY I SEZAMEM 121

oraz ułatwia koncentrację. W medycynie chińskiej przypisany jest do ziemi (smak słodki), korzystnie wpływa na pracę śledziony, trzustki i żołądka. Przez niektórych uważany jest za afrodyzjak. KOTLECIKI MARCHEWKOWE Z IMBIREM, CURRY I SEZAMEM SKŁADNIKI: 6 średnich marchewek 1 szklanka płatków owsianych 100 g mąki jajko sól, pieprz 2 cm korzenia imbiru 1 łyżka curry sezam oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA(...)Obrane marchewki gotujemy w osolonej wodzie, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Ścieramy na tarce imbir i miksujemy wszystko dodając pieprz i sól, curry i płatki owsiane. Dodajemy jajko, mąkę i dokładnie wyrabiamy masę. Następnie formujemy okrągłe placki, obtaczamy w sezamie i smażymy na rozgrzanej oliwie około 3-4 minut z każdej strony

wege i kropka
IMBIROWA BRUKSELKA 143

SKŁADNIKI: 2-3 garstki brukselki świeży imbir - ścieramy około 1-2 cm korzenia pieprz cytrynowy świeżo mielona sól natka pietruszki masło makaron tagliatelle SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Brukselkę przygotowujemy w formie al dente. Wrzucamy ją do wrzątku z odrobiną soli (można dodać szczyptę cukru - jak kto lubi) i gotujemy około 5 - 10 minut. W tym samym czasie gotujemy makaron również al dente(...)Ugotowaną brukselkę odcedzamy i podsmażamy na patelni z masłem, z dodatkiem świeżego imbiru, pieprzu cytrynowego, natki pietruszki oraz soli. Doprawiamy do smaku, a na koniec podajemy z makaronem tagliatelle. Brukselka to skarbnica zdrowia. Jest źródłem wielu witamin np. K, C, A, B6 i B1, a także składników mineralnych m.in. magnez, kwas foliowy i potas. Wzmacnia odporność, poprawia pracę układu pokarmowego

wege i kropka
Fasolka szparagowa po chińsku 187

chilli. Nawet nasz Najmłodszy, nie może się jej najeść – widać, że odziedziczył zamiłowanie do czosnku po babci Składniki (na 3 porcje): 500 g fasolki szparagowej 4 cm korzenia imbiru (lub 2-3 łyżki domowej pasty imbirowej ) 1 cała niewielka główka czosnku 2 łyżki tamari (lub sosu sojowego) sól i pieprz do smaku olej do smażenia 2 łyżki ziaren sezamu(...)łyżeczka suszonych płatków chilli (opcjonalnie) Wykonanie: Fasolkę płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy na parze aż będzie chrupka, ale nie rozgotowana. Czosnek i imbir obieramy, myjemy i albo ucieramy na tarce albo otwieramy słoik z pastą własnej produkcji z lodówki . Na oleju rozgrzanym na patelni smażymy czosnek i imbir przez około minutę. Wsypujemy ugotowaną na parze fasolkę, polewamy sosem tamari

Lamarida.pl
Krem z kukurydzy z tajskimi klopsikami 203

porcje ) zupa 1 puszka kukurydzy Bonduelle o pojemności 425 ml 150 ml mleka kokosowego 400 ml domowego bulionu z kurczaka lub warzywnego 1 duży żabek czosnku suszony imbir 1/2 papryczki chilli (można więcej) czarny sezam świeża kolendra sos sojowy klopsiki 400 g mielonego mięsa z udźca z inydka lub wołowo- wieprzowego 3-4 łyżki sosu sojowego 3-4 łyżki sosu(...)ostrygowego 1 łyżka sosu rybnego (albo więcej sosu sojowego) 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka suszonego chilli (można więcej) 1 łyżeczka imbiru 4 łyżki posiekanej świeżej kolendry mąka pszenna lub kukurydziana olej do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mięso łączymy ze wszystkimi przyprawami i wyrabiamy przez kilka minut, aż powstanie jednolita masa. Formujemy małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w mące i smażymy

DefinicjaSmaku
Aromatyczna i pikantna pasta z czerwonej soczewicy 171

sądzę, że sprawdzi się idealnie. Aromatyczna i pikantna pasta z czerwonej soczewicy Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 łyżka oleju pół łyżeczki ziaren gorczycy Galeo około 1 cm świeżego imbiru 1 świeża papryczka chilli 1 łyżeczka zmielonego kuminu 1- 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego Galeo 1 łyżeczka curry Galeo szczypta chili pieprz cayenne Galeo 1 łyżeczka mielonej kolendry 2 szklanki(...)przepłukać wodą. Zasada jest podobna jak w przypadku ryżu do sushi, płukamy do czasu aż woda będzie w miarę czysta. Jeśli używamy świeżej papryczki chilli musimy ją drobno posiekać. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Na patelce rozgrzewamy olej. Wrzucamy gorczycę i prażymy około 1 minutę. Później dorzucamy posiekaną papryczkę chilli i starty imbir. Podsmażamy chwilę

PatiGotuje
Łosoś na parze z sosem imbirowym (Salmone al vapore con crema di zenzero) 169

SKŁADNIKI 4 filety z łososia 250 ml jogurtu naturalnego 40 g świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 1 szalotka 1 cytryna koperek s ó l, pieprz  oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 4 filetti di salmone 250 ml di yogurt bianco 40 g di zenzero fresco 2 spicchi d'aglio 1 scalogno 1 limone aneto fresco sale, pepe olio d'oliva(...)PRZYGOTOWANIE Na początek przygotowujemy sos imbirowy. Obrany imbir kroimy na plasterki a szalotkę w kostkę. Na rozgrzanej patelni z 2-3 łyżkami oliwy podsmażamy szalotkę, imbir i drobno pokrojone 2 ząbki czosnku. Po ok. 5 minutach dodajemy bulion, kontynuujemy gotowanie przez ok. 15 minut. Wyłączamy gaz, dodajemy jogurt i posiekany koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos ponownie zagotowujemy, zmniejszamy

La grande e la piccola cuoca