imbir - 9508 przepisów (strona:57/634)

Maślankowe udka z piekarnika 202

prostu rozpływa się w ustach. Niby zwykły kurczak, a smakuje wyjątkowo. Dzisiejszy kurczak jest bardzo aromatyczny, bo dodatkowo został zamarynowany w moich ulubionych przyprawach: kolendrze z czosnkiem i imbirem, potem upieczony z gałązkami natki pietruszki. Chrupiące łodyżki pietruszki nadają mu wyjąkowego smaku. Składniki: 4 nóżki kurczaka - podudzia z udkami - 1 kg 400 g maślanki sól, pieprz 2-4 ząbki czosnku(...)łyżka kolendry 5-cm kawałek imbiru 1 łyżeczka czerwonej papryki 1 łyżeczka miodu gałązki zielonej pietruszki 2-3 łyżki oliwy, oleju Wykonanie: nasiona kolendry zmiażdżyć w moździerzu. Obrać czosnek i imbir, natępnie drobno posiekać. Wymieszać wszystkie przyprawy z olejem i natrzeć nóżki kurczaka. Użyj przypraw ze sporym nadmiarem, tak by mięso nie pozostało bez smaku, ponieważ maślanka rozcieńczy ich działanie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Edamame w słodko-pikantnej glazurze / Sweet and spicy glazed edamame 222

Edamame (po japońsku to właśnie młoda soja) jest przepyszna nawet zwyczajnie ugotowana przez kilka minut we wrzątku, chociaż dzisiaj proponuję wersję bardziej orientalną, bo w słodko-pikantnej glazurze z imbirem i chilli. Przygotowanie tego dania to dosłownie kilkanaście minut, a nie mogłam się od nich oderwać. Doskonała wieczorna przekąska zamiast popcornu czy chipsów. Polecam! Scroll down for recipe in English(...)Edamame w słodko-pikantnej glazurze (1 porcja) Składniki: 2 szklanki lub 2 duże garści edamame w łupinkach 1 łyżeczka oleju rzepakowego 1 ząbek czosnku, drobno posiekany ½ łyżeczki świeżego startego imbiru 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki wody 1 łyżka octu ryżowego 1 ½ łyżki cukru trzcinowego ½ łyżeczki płatków chilli lub zmielonego chilli opcjonalnie sezam do posypania Przygotowanie: Gotuj soję w osolonej

karmelowy
Agrestówka, nalewka agrestowa z imbirem i pomarańczą 241

olejna nalewka wędruje na półkę :) Agrestówka, nalewka agrestowa z imbirem, skórką pomarańczy i goździkami. Znakomita kombinacja aromatów. Po raz pierwszy robimy ją ze słodkiego, ciemnego agrestu więc już za kilka miesięcy podzielimy się wrażeniami ;) S kładniki: 1 kg dojrzałego agrestu, 600 ml spirytusu 95%, 400 ml wódki, 500 ml przegotowanej  wody, 400 - 800 g cukru, skórka z jednej pomarańczy(...)korzenia imbiru, 3 goździki. Przygotowanie: Agrest umyć i odsączyć na sicie, usunąć szypułki i ogonki. Wsypać do słoja, dodać skórkę z pomarańczy, imbir w plastrach i goździki, zalać alkoholem i połową wody, szczelnie zakręcić. Odstawić na 4 tygodnie, codziennie potrząsać słojem. Po tym czasie zlać nalewkę z nad owoców do drugiego słoja, a owoce zasypać cukrem i odstawić

SzczyptaSmaQ
Inny tatar z łososia 133

łyżka jasnego sosu sojowego – wasabi wg uznania – łyżka oliwy z oliwek (nie zamieniać, chyba, że na żółtko jajka, ale oliwa wydobywa smak łososia) – świeży lub marynowany imbir   Łososia oddzielić od skóry (pozbyć się także ciemniejszych części od strony skóry), pęsetą wyjąć ości, drobno posiekać. Cebulę także drobno posiekać, drobno pokroić korniszona. Można także dodać odrobinę startego(...)świeżego imbiru (dla wrażliwych na ostre smaki – należy wtedy dodać mniej wasabi). Dodać oliwę, sos sojowy i wasabi. Delikatnie wymieszać. Można posypać czarnuszką. Osobiście polecam podawać z kilkoma płatkami marynowanego imbiru, który świetnie oczyszcza kubki smakowe przygotowując je na kolejny kęs. Podobne przepisy Tarta z wędzonym łososiem i cukinią Sałatka śledziowa Kapuśniak rozgrzewający Gravlax – skandynawski marynowany łosoś .yuzo_related

Pociąg Do Kuchni
Sałatka z marchewki 148

Chrupiąca i zdrowa sałatka z marchewki według Grzegorza Łapanowskiego. Z dodatkiem imbiru, czarnego sezamu, miodu oraz sosu sojowego. Wystarczy, że zapakujemy w pojemnik lub słoiczek i lunch do pracy gotowy. Składniki: 4 marchewki sok z 1 limonki 2 łyżki oleju 1 łyżka miodu 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu sojowego czarny sezam około 1-2 cm imbiru Marchewkę obrać(...)pokroić w zapałki bądź zestrugać obieraczką do warzyw na długie, cienkie plastry. Miód wymieszać z olejem, sosem sojowym oraz sokiem z limonki. Do tego zetrzeć czosnek i imbir. Wymieszać. Sezam uprażyć na suchej patelni. Marchwkę wymieszać z dressingiem, posypać sezamem

Moja Galeria Smaku
Smoothie ananasowo-ogórkowe 105

Bardzo orzeźwiające smoothie z ananasem i ogórkiem. Smak podkręca mięta oraz imbir. Składniki na 1 porcję: 1/2 ananasa ogórek (ok. 13 cm) kilka listów mięty odrobina startego imbiru 1/2 szklanki zimnej wody 1. Ananasa obrać, dokładnie usunąć skórę, pokroić na kawałki. Ogórek obrać ze skórki. Pokroić na większe kawałki. 2. Ananas wraz z ogórkiem, miętą i imbirem przełożyć do blendera

Moja Galeria Smaku
Sok wzmacniający odporność 114

Gotowi na porządną dawkę witaminy C? W okresie jesiennym i zimowym warto wspomóc odporność za jej pomocą. W tym koktajlu zapewnią nam ją pomarańcze, jabłka i marchewka. Imbir również na działanie wzmacniające odporność, ponadto działa przeciwzapalnie i pomaga walczyć z bakteriami w okresie choroby. Seler naciowy dodatkowo pomoże w odtruciu organizmu. Takie soki to istna bomba witaminowa! Zapewniają(...)Skusicie się na szklaneczkę? Składniki na 2-3 porcje: z przepisu z bloga Moja Delicja 2 duże pomarańcze 3 jabłka 2 marchewki 1 łodyga selera naciowego 2 cm kawałek imbiru Pomarańcze, marchew i imbir obrać ze skórki. Jabłka pozbawić gniazd nasiennych. Po kolei przekładać do sokowirówki i wycisnąć sok. Podawać od razu

Moja Galeria Smaku
Na ochłodę: sorbet z rabarbaru. Z imbirem 180

upały nie ma nic lepszego. Tym razem sięgnęłam do książki Den store dessert og bagebog i przygotowałam sorbet rabarbarowo-imbirowy. Wyszedł lekko kwaskowaty, intensywnie rabarbarowy, z lekką nutą imbiru w tle. Cudownie orzeźwiający, lekki i w ogóle idealny. Jeśli szukacie pomysłów na ochłodę - polecam Wam ogromnie właśnie ten. Sorbet rabarbarowo-imbirowy Składniki: (na 1,2 l lodów) 700 g rabarbaru(...)cukru 300 ml wody 3-centymetrowy kawałek świeżego imbiru sok z 1 cytryny Rabarbar pokroić w 2-centymetrowe kawałki. Umieścić w garnku razem z cukrem, wodą i sokiem z cytryny. Imbir obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać do rabarbaru. Całość zagotować, a następnie dusić przez 5-10 minut, aż rabarbar zmięknie i będzie się rozpadał.  Ostudzić. Ostudzoną

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tajska zupa krewetkowa 264

osób) 250g dużych krewetek (mogą być mrożone, obrane z samymi ogonkami) 2 kawałki trawy cytrynowej 1/2 średniej papryczki chili 1 duży ząbek czosnku 2-3 cm świeżego imbiru 2 liście kafiru 4 łyżki sosu rybnego 2 łyżki soku z limonki 2 łyżki oleju sezamowego 50g pszennego chińskiego makaronu 100g grzybów shitake Do podania i dekoracji świeża kolendra (nać) Instrukcje Krewetki(...)również ciemne jelito z części grzbietowej oraz część głowową (całe krewetki), tę ostatnią również zachowując. Trawę cytrynową kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy z łupinek i przeciskamy przez praskę. Imbir tniemy na paski. Z połówki papryczki chili usuwamy nasiona i dzielimy na kilka kawałków. Jeśli grzyby shitake są duże, dzielimy je na mniejsze kawałki, ale bez przesadnego rozdrabniania (podczas gotowania

Kulinarna Pokusa
Zupa dyniowa z pomarańczą, imbirem oraz zapiekanym kozim serem. 163

wersjach, przepis który dziś dla Was przygotowałam to mój ulubiony :) SKŁADNIKI (4-5 porcji) zupa 600 g mąższu z dyni hokkaido lub innej ulubionej 1 cebula 2 cm świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki sproszkowanego 1/3 łyżeczki przyprawy garam masala ( można pominąć) 1 pomarańcza 3/4 szklanki soku pomarańczowego 1 szklanka wody lub bulionu warzywnego 2 liśce laurowe 2 gałązki tymianku(...)kawałki i usunąć skórkę. Odmierzyć ok. 600 gram miąższu. 2. Cebulę pokroić w piórka. W garnku rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek i wrzucić cebulkę, razem z obranym i posiekanym imbirem ( lub imbirem sproszkowanym), szczyptą soli oraz tymiankiem. Smażyć chwilę, aż cebulka się zeszkli. 3. Dodać pokrojoną w kawałki dynię i smażyć kilka minut. Dodać liście laurowe. Zalać sokiem oraz bulionem

DefinicjaSmaku
Cukinie faszerowane kaszą jaglaną, mięsem z inydka i nutą orientu 160

niezwykle zdrowej kaszy jaglanej. Co nie znaczy, że to danie smakuje jak jałowe dietetyczne potrawy. Nic podobnego! Cukinia jest pełna smaku, lekko chrupiąca, z soczystym farszem i wyrazistymi akcentami imbiru, kolendry oraz tajskiej bazyli. Pycha! SKŁADNIKI ( 4-5 PORCJI) 4-5 okrągłych mini cukinii lub 2-3 podłużne 300g mięsa mielonego z indyka 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka pieprzu cayenne(...)się pieką przyrządzamy farsz. W dużej misce umieszczamy mieso oraz kaszę jaglaną. Czosnek i cebulę przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa. Zioła siekamy i wsypujemy do miski. Dodajemy imbir, pieprz, cayenne, sos sojowy oraz sól i pieprz. Mieszamy. Wlewamy passatę pomidorową i całość wyrabiamy ręką. Masa powinna być zwarta, ale nie zbita. Cukinie wyciągamy z piekarnika i łyżką nakładamy

DefinicjaSmaku
Chrupiący dorsz na imbirowym puree z zielonego groszku 135

mnie - ależ to musi być pyszne! :) Niestety nie miałam ani przegrzebków, ani trawy cytrynowej... Ale za to miałam polędwiczkę z dorsza i opakowanie mrożonego groszku oraz duży kawałek imbiru. I powstało z tego coś genialnego! SKŁADNIKI (2 porcje) chrupiąca ryba 2 polędwiczki z dorsza 2 łyżki mąki kukurydzianej świeżozmielony pieprz sól puree z zielonego groszku 2 szklanki zielonego groszku świeżego(...)mrożonego (nie z puszki) 2 cm świeżego imbiru 1 szalotka  1 ząbek czosnku kilka piór świeżego szczypiorku 40 ml białego wina 80-100 ml mleka 1/2 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka soku z cytryny pieprz sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Groszek umieszczamy w rondelku, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (5-7 minut od zagotowania). Odcedzamy. Na patelni

DefinicjaSmaku
KURCZAK PO AZJATYCKU Z PĘDAMI BAMBUSA 234

przygotować z mięsa z piersi kurczaka , ale najlepiej przygotować z mięsa z udek , ponieważ jest bardziej soczyste niż z piersi. Składniki ( 4porcje ): mięso z udek kurczaka - 80dag pieczarki - 20dag imbir - 2cm czosnek - 3ząbki sos sojowy - 5łyżek sos chili słodko-pikantny - 4łyżki papryka czerwona - 1szt żółta papryka - 1szt cebula - 2szt pędy bambusa - 1słoik pieprz olej Sposób przygotowania: Mięso myjemy , osuszamy ręcznikiem(...)papierowym i kroimy w kostkę. Imbir ścieramy na tarce z małymi oczkami. Czosnek obieramy i drobno siekamy.  Pokrojone mięso przekładamy do miski. Dodajemy połowę sosu sojowego , połowę sosu chili , starty imbir i posiekany czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy - najlepiej ręcznie. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Cebulę kroimy w piórka. Pędy bambusa kładziemy na sitko

Bazylia kontra Rozmaryn
Coś na przeziębienie. Naturalny antybiotyk. Syrop z czosnku, miodu, cytryny i imbiru. 273

NATURALNY ANTYBIOTYK-SYROP Z CZOSNKU, MIODU, CYTRYN I IMBIRU Syrop może nie najlepszy w smaku jednak bardzo skuteczny na zimowe przeziębienia.To skuteczny i naturalny antybiotyk. Regularnie stosowany syrop z czosnku wzmacnia odporność, łagodzi grypy.   2 główki czosnku ( polskiego )  3 cytryny  10 plasterków imbiru   8 łyżek miodu  1 szkl.wody (przegotowanej, zimnej)  Wycisnąć(...)cytryn, czosnek i imbir przecisnąć przez praskę, dodać miód i wodę, wymieszać. Odstawić na dobę, przecedzić.   Na wzmocnienie odporności - 1 łyżka dziennie. Na przeziębienie - pić 1 łyżkę co 4 godziny.  Skuteczny i sprawdzony

Jemy Pijemy
Imbirowe kotlety mielone 167

Już dawno nie jadłam mielonych a bardzo je lubię.  Czasem wart eksperymentować o i dodać do dania nowych składników. Imbir, kolendra i szczypior to był strzał w dziesiątkę :)  Kotleciki wyszły pyszne, dodatki pozostawiam do wyboru. Składniki: ok 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego  1 cm imbiru 1 mała młoda cebula  1 duża garść szczypioru duża garść świeżej(...)posiekanej kolendry 2 ząbki czosnku sól pieprz 1 jajko 1 bułka namoczona w mleku 2 łyżki bułki tartej  bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Imbir i czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę do czosnku. Wszystkie składniki dodać do mięsa i dokładnie połączyć. Uformować kotleciki ( najlepiej mokrymi rękoma) i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na dużej ilości oleju

Jemy Pijemy