marynaty, ponieważ to od niej zależy smak mięsa. Marynatę do skrzydełek można przygotować na ciepło lub zimno. Dzisiaj proponuję przepis na marynatę gotowaną. Zrobiłam ją z cebuli, chili, imbiru, miodu, musztardy i przecieru pomidorowego. Zdziwił mnie jednak fakt, że mimo dodania 2 chili skrzydełka wyszły w miarę ostre. Spodziewałam się, że będą o wiele ostrzejsze. Chyba trafiłam na mniej ostre(...)kurczaka, około 2 kg 2 cebule 1 czosnek solo 50 ml oliwy z oliwek 3 łyżki soi 1 łyżka francuskiej musztardy 3 łyżki przecieru pomidorowego 3 cm świeżego imbiru 4 łyżki miodu 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka soli 2 chili, u mnie 1 czerwone i 1 zielone 1 łyżka słodkiej papryki w proszku Skrzydełka oczyść, umyj i osusz. Przygotuj
codojedzenianiepalonej, kaszy orkiszowej 1 łyżeczka suszonego czosnku 3 łyżki oleju 3 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego Sól Marynata do tofu 8 łyżek sosu sojowego 2 łyżki tartego imbiru 2 łyżki brązowego cukru 4 starte ząbki czosnku Marynata do marchewki ½ szklanki octu ryżowego lub winnego ½ szklanki wody 1 łyżka tartego imbiru 1 łyżeczki cukru brązowego ½ łyżeczki soli Przygotowanie: Krok(...)Wymieszaj składniki marynaty do tofu. Pokrój ser w kostkę. Włóż do marynaty. Marynuj 30 minut. Krok 2 Zagotuj pół szklanki wody. Przestudź Kiedy będzie ciepła wymieszaj z octem, imbirem i cukrem. Umyj marchew, obierz. Dwie z nich pokrój w plastry, a dwie w słupki. Przełóż plasterki do marynaty. Odstaw na pół godziny lub na całą noc. Krok 3 Ugotuj kaszę
Niedzielny kucharzcytryny) – 1 łyżeczka cukru brązowego lub miodu – 1 pierś z kurczaka – pół czerwonej papryki – pół żółtej papryki – 1 mały por – 2 ząbki czosnku – 2 cm świeżego imbiru – od 1/2 do 1 pełnej łyżeczki chilli – ja wolę więcej ale jeśli nie jadasz zbyt pikantnie wsyp mniej – szczypior dymki do podania Przygotowanie : Cienki makaron ryżowy wymaja jedynie namoczenia(...)przez 3-5 minut. Sprawdź to na opakowaniu i postępuj zgodnie z instrukcją. Czosnek i imbir drobno posiekaj. W głębokiej patelni lub woku rozgrzej olej, dodaj czosnek i imbir i smaż minutę. Następnie dodaj pokrojoną na malutkie kawałki pierś z kurczaka. Smaż przez kilka minut mieszając, pod koniec dodaj 1 łyżkę sosu sojowego. Pokrój warzywa – pora w plasterki, paprykę
nietylkopasta.plniepalonej, kaszy orkiszowej 1 łyżeczka suszonego czosnku 3 łyżki oleju 3 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego Sól Marynata do kurczaka 8 łyżek sosu sojowego 2 łyżki tartego imbiru 2 łyżki brązowego cukru 4 starte ząbki czosnku Marynata do warzyw ½ szklanki octu ryżowego lub winnego ½ szklanki wody 1 łyżka tartego imbiru 1 łyżeczki cukru brązowego ½ łyżeczki soli Przygotowanie: Krok(...)składniki marynaty do mięsa. Pokrój filety w plastry. Włóż do marynaty. Marynuj 30 minut. Najlepiej całą noc. Krok 2 Zagotuj pół szklanki wody. Przestudź Kiedy będzie ciepła wymieszaj octem, imbirem i cukrem. Umyj rzodkiewki i marchew. Pokrój rzodkiewki w plastry. Obierz marchewki. Dwie z nich pokrój w plastry, a dwie w słupki. Przełóż plasterki marchewki i rzodkiewki do marynaty. Odstaw
Niedzielny kucharzmorza , z pewnością będzie wam smakować! Danie jest proste do przygotowania i szybkie jak to dania makaronowe. Sos teriyaki robiłam od podstaw wykorzystując sos sojowy, miód, sake, mirin, czosnek, imbir, chili, olej sezamowy. Można posiłkować się gotowym, ale ten domowy jest o niebo lepszy i bardziej aromatyczny. Do przepisu wykorzystałam też makaron azjatycki pszenny typu noodle, ale można wykorzystać też(...)lucerny sos teriyaki: 80ml sosu sojowego 4 łyżki miodu 2 łyżki sake 2 łyżki mirin 2 ząbki czosnku sok z połowy cytryny 1/4 łyżeczki chili sproszkowanego 1 cm startego imbiru 1 łyżeczka oleju sezamowego Jak zrobić noodle z krewetkami w sosie teriyaki: Najpierw przygotowujemy sos teriyaki. Najpierw zagotowujemy sos sojowy z mirin, sake i miodem, podgrzewamy minutę, studzimy. Następnie dodajemy
Dorota SmakujeMamy tydzień koktajlowy. Podrzucę Wam trochę propozycji na super koktajle . Jako pierwsze wpada Ginger-Apple whisky sour Składniki: 100ml whisky 250 ml soku jabłkowego z imbirem (użyłam wyciskarki wolnoobrotowej 5 jabłek i 2 cm świeżego imbiru) 10 ml soku z limonki kilka kropli grenadiny Do dekoracji pitahaya żółta Przygotowanie: do wysokich szklanek wrzuć lód do schłodzenia, odstaw do shakera wrzuć(...)kilka kostek lodu dodaj whisky, sok jabłkowy z imbirem oraz sok z limonki dobrze wstrząśnij przelej do dwóch szklanek dodaj kilka kropli grenadiny udekoruj plastrami pitahay
Niezły MłynekSkładniki: 500 g pierś z kurczaka 100 g makaronu sojowego 1/2 słoiczka pędów bambusa 1 duża czerwona papryka 1 cukinia 1 bakłażan 2 marchewki 2 ząbki czosnku 1 cm imbiru 1 papryczka chili 1 łyżeczka sosu sojowego olej do smażenia sól, biały pieprz Wykonanie: Makaron robię według przepisu na opakowaniu. Mięso myję, osuszam, kroję w kostkę, oprószam sola i pieprzem(...)Cukinię, bakłażana i paprykę kroję w cienkie paski. Cebulę kroję w piórka, a marchewkę w kostkę. Czosnek, papryczkę chili i imbir drobno siekam. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i smażę mięso, przekładam na talerz. Na patelnię wrzucam cebulę, imbir i marchew, smażę 3 minuty, następnie dodaję paprykę, bakłażan i smażę kolejne 3-4 minuty. Następnie dodaję cukinię, posiekaną papryczkę chili oraz
magiczna kuchnia KasiUcierane ciasto imbirowe. Ciasto pachnie przepięknie. Jest miękkie i wilgotne. Zawiera przeciwzapalny imbir. blaszka 23x10 300 gram mąki orkiszowej tortowej przesianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru waniliowego 220 gram miękkiego masła 4 jaja ( temperatura pokojowa) 250 gram konfitury imbirowej 1 łyżeczka świeżego imbiru drobno utartego cukier puder do posypania(...)jajo i ubijamy aż się połączy z masą maślaną. Robimy tak aż do wbicia ostatniej jajka. Dodajemy mąkę po łyżce z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy cukier waniliowy, imbir i marmoladę ( konfiturę imbirową). Dobrze jest wcześniej przemieszać konfiturę w słoiku w celu jej rozluźnienia. Przekładamy do formy, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w 160 stopniach C ok 75- 90 minut
AZgotuj!Zakochacie się w tym pasztecie na zabój, bo jest niesamowity. Całkowicie wegetariański. Ostrość selera doskonale równoważy się ze słodkością batata ,imbir podbija smak i dodaje ogrzewającej nuty,a dodatek ryżu sprawi, iż nie będziecie wołać o chleb. Dzięki dodatkowi ryżu pełnoziarnistego stanie się po prostu bardziej treściwy. W połączeniu z ulubioną sałatką i dressingiem będzie doskonałym pomysłem na kolację, albo(...)pokrojony w kostkę oraz jeden batat pokrojony w kostkę - dwie łyżki mielonego siemienia lnianego - 4 łyżki uprażonych i zmielonych pestek dyni - 2 ząbki czosnku oraz 2 cm utartego kłącza imbiru - 1/3 szklanki oliwy z oliwek lub oleju kokosowego - przyprawy: 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, pół łyżeczki suszonego majeranku, 1/3 łyżeczki suszonego tymianku, 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich dodatkowo sól himalajska lub morska
Z Kuchni Do Kuchnimrożone różyczki kalafiora), około 200g ciecierzycy z zalewy, 200ml mleka kokosowego (polecam z kartonika z firmy Real Thai), 200ml wywaru warzywnego, 1 biała cebula, 2 ząbki czosnku, około 1cm imbiru (lub szczypta suszonego imbiru), płaska łyżka curry, 1/2 łyżeczki kurkumy, szczypta soli, pieprzu i płatków chilli, 100g ryżu basmati, 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki, pół łyżki oleju kokosowego. Sposób(...)przygotowania Najpierw rozdzielam kalafior na mniejsze różyczki. Jeśli używamy kalafiora mrożonego, to nie będzie z tym problemu Następnie drobno siekam cebulkę, czosnek i świeży imbir. Później w głębokiej patelni rozgrzewam olej kokosowy i podsmażam pokrojone warzywa. W trakcie smażenia dodaję także przyprawy i przesmażam wszystko razem, wtedy danie nabierze fajnego aromatu. Następnie wrzucam na patelnię także różyczki kalafiora i zalewam
Natka Pietruszkigarści jarmużu 2 łyżki oleju rzepakowego łyżeczka koncentratu pomidorowego wegańska kostka rosołowa łyżka syropu klonowego lub cukru łyżka pasty tahini – opcjonalnie 2 łyżki octu jabłkowego łyżka startego świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku łyżeczka mielonego kuminu oraz słodkiej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Do podania: ugotowany kuskus natka pietruszki(...)dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego cebulę i smażymy przez około 3-4 minuty, aż stanie się szklista i miękka. Do niej dodajemy czosnek i świeży imbir, smażymy jeszcze minutę, cały czas mieszając. Następnie dodajemy przyprawy – kumin, paprykę słodką, cynamon, pieprz cayenne oraz gałkę muszkatołową, mieszamy i przesmażamy wszystko razem przez minutę. Po tym czasie dodajemy
Smaczna Stronaokoło 600g mięsa z kurczaka (filet albo odka bez kości i skóry), pokrojone na niewielkie kawałki Marynata do kurczaka: 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 łyżka czosnku, startego 1 łyżka imbiru, startego 2 łyżeczki Garam Masala 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki chili lub Cayene 1 łyżeczka soli 1 łyżka soku z limonki Pokrojonego na niewielkie kawałki kurczaka(...)minut. Sos tikka masala: 4 łyżki masła klarowanego, ghee (ewentualnie oliwa i masło pół na pół) 2 małe cebule, drobno posiekane 1 łyżeczka startego czosnku 1 łyżeczka startego imbiru 2 łyżeczki garam masala 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonej kolendry 400g passaty pomidorowej sól, chili, brązowy cukier do smaku 1 szklanka śmietanki 30% 1/4 szklanka
Moja Książka Kucharskajako przekąska lub rozgrzewająca kolacja. Składniki do tej potrawy znajdziecie niemal w każdym sklepie, z działem warzywnym, teraz często w promocji. Krojenie warzyw pozwoli ukoić skołatane nerwy a dodatek imbiru rozgrzać ciało, np. po popołudniowym spacerze. Składniki : - 1 duży batat - 1 duża czerwona papryka słodka - dla osób lubiących ostrzejsze smaki dodać jeszcze ostrą - 1 duża cukinia - 1 mały seler(...)korzeniowy lub pół dużego - 1 duża cebula cukrowa - 4 ząbki czosnku - 2 duże marchewki - kawałek imbiru - taki mniej więcej wielkości korka od wina - 2 łyżki przecieru pomidorowego - 1 łyżka masła - woda, sól, pieprz, bazylia suszona, pietruszka suszona do smaku Czosnek i imbir obieram i ścieram . Cebulę obieram i kroję w piórka. Resztę warzyw obieram i kroję w małą kosteczkę. Masło
Kuchnia Pełna Emocjiplacki ziemniaczane wychodzą z młodych ziemniaków, uwielbiam, gdy są delikatne i chrupiące. Placki ziemniaczane z marchewką tym razem rozdrobniłam na tarce o dużych oczkach, a ich smak wzbogaciłam odrobiną imbiru i koperku. Placki będą delikatne i chrupiące, jeśli nie przesadzimy z ilością mąki i usmażymy je na patelni z dobrze rozgrzanym tłuszczem lub upieczemy w piekarniku. Bardziej chrupiące wychodzą placki(...)marchewki 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 gałązki koperku 2 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 - 3 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2/3 łyżeczki imbiru w proszku olej rzepakowy lub smalec do smażenia Dodatkowo: 200 ml kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu 1 cebula dymka ze szczypiorkiem 2 gałązki koperku pieprz i sól do smaku
Kuchcik gotujeśrednie cebule 40 g orzechów nerkowca 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonego kuminu 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 szczypta cynamonu 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 1/2 łyżeczki suszonego imbiru sól pieprz papryczka chilli ostra w wersji dla dorosłych olej do smażenia 1/2 puszki mleczka kokosowego 2 średnie pomidory pomidory dodajemy w przypadku użycia gładkiego domowego przecieru pomidorowego jeśli dajemy pomidory(...)drobno posiekać, orzechy rozdrobnić, wystarczy przekroić na połówki. Do rondla wlać olej, rozgrzać go, na rozgrzany wrzucić cebulę, smażyć przez około 2-3 minuty, następnie dodać orzechy, kumin i imbir, całość smażyć przez kolejne 2-3 minuty. Do podsmażonej cebuli dodać przecier pomidorowy/pomidory z puszki i w razie potrzeby pokrojone w kostkę pomidory, sos dusić pod przykryciem przez 15 minut
SprawdzonaKuchnia.pl