jest dla nas ( i oby tak zostało) ale talerz gorącej zupy przyda się każdemu. Zupa z dyni i soczewicy z mleczkiem kokosowym Składniki: 2 cebula 3 ząbki czosnku kawałek imbiru ( 3 cm) 2 łyżki oleju 1 łyżka czerwonej pasty curry 2 liście limonki kaffir ( można pominąć) ok 700 g obranej dyni 2/3 szklanki czerwonej soczewicy 1 puszka pomidorów krojonych(...)mleczka kokosowego sok z połowy limonki 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczka sosu rybnego (opcjonalnie) sól natka pietruszki/kolendry do posypania Wykonanie: Cebule pokroić, czosnek posiekać, imbir zetrzeć. Dynię pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, czosnek i imbir, smażyć ok 10 minut, dodać pastę curry, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Dodać dynię, wymieszać
Smaczny zeszyttrafiłam na promocję produktów kuchni azjatyckiej. Składniki (na 2 porcje): 100 g makaronu chow mein noodles garstka suszonych grzybów mun (najlepiej tych pokrojonych w paski) wrzątek 3 cm świeżego imbiru pół marchewki 50 g groszku cukrowego ok.10 cm pora 3 liście kapusty pekińskiej 3 łyżki sosu sojowego łyżka słodkiego sosu chili kilka kropel oleju sezamowego olej do smażenia sól limonka(...)Grzyby mun zalać wrzątkiem i odstawić na ok. kwadrans. Makaron ugotować w osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu. Marchew i imbir obrać i pokroić w zapałki. Kapustę posiekać według uznania. Pora pokroić w plasterki. W głębokiej patelni (najlepiej w woku) rozgrzać ok. dwóch łyżek oleju. Na patelnię wrzucić imbir i marchew. Podsmażyć, a następnie dodać odcedzone grzyby mun. Wymieszać
Weekendy w domu i ogrodzieszybkie. Aby zupa nie była mdła w smaku i nabrała charakteru, należy ją dobrze przyprawić. Dlatego w przepisie oprócz soli i pieprzu znajduje się pełno różnych przypraw jak: imbir, gałka muszkatołowa, papryka ostra oraz słodka, majeranek, a także dodatki: sos sojowy, sok z cytryny, których nie należy pomijać. Składniki: 500 g boczników 2 marchewki 1 pietruszka 1/3 selera(...)łyżka sosu sojowego 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1/4 łyżeczki papryki ostrej mielonej 1/3 łyżeczki imbiru mielonego 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Marchewki, pietruszkę i selera obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę
Kuchnia MagdaLenyszybkie. Aby zupa nie była mdła w smaku i nabrała charakteru, należy ją dobrze przyprawić. Dlatego w przepisie oprócz soli i pieprzu znajduje się pełno różnych przypraw jak: imbir, gałka muszkatołowa, papryka ostra oraz słodka, majeranek, a także dodatki: sos sojowy, sok z cytryny, których nie należy pomijać. Składniki: 500 g boczników 2 marchewki 1 pietruszka 1/3 selera(...)łyżka sosu sojowego 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1/4 łyżeczki papryki ostrej mielonej 1/3 łyżeczki imbiru mielonego 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Marchewki, pietruszkę i selera obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę
Kuchnia MagdaLenydyni (po sezonie można użyć mrożonej lub innych warzyw – np. ziemniaków pół na pół z selerem lub pietruszką), 4 marchewki, 3 ząbki czosnku, 3-centymetrowy kawałek świeżego imbiru, tyle samo korzenia kurkumy lub łyżeczka sproszkowanej, 2 duże garście soczewicy czerwonej, puszka mleka kokosowego, łyżeczka przyprawy Sriracha Intenson (jeśli jeszcze jej nie macie, użyjcie chilli), sól, olej. Do podania prażone(...)nasiona – u nas siemię, słonecznik i pestki dyni. Zrób tak: czosnek, imbir i kurkumę (jeśli masz w proszku, pomiń i po prostu później dodaj ją do zupy razem z innymi przyprawami), posiekaj i rozetrzyj na desce z odrobiną soli. W garnku przesmaż na oleju posiekaną cebulę, dodaj roztarty czosnek i imbir, wymieszaj, dorzuć warzywa pokrojone w kostkę, a także
Kulinarna PolskaMagda Najszybszy sposób na rozgrzanie to filiżanka mojego napoju korzennego, na bazie mleka roślinnego czyli opcja vega-friendly i z dużą dawką rozgrzewających, korzennych przypraw jak cynamon, imbir, kurkuma i goździki. Pięknie pachnie, bardzo świątecznie, ale przepis jak najbardziej do wykorzystania przez cały zimowy czas. Składniki (na małą filiżankę): 150ml mleka migdałowego 100ml mocnej herbaty Earl Grey szczypta mielonego imbiru(...)kurkumy 2 szczypty cynamonu 3 goździki łyżeczka miodu Do rondelka wlewamy herbatę, dolewamy do niej mleko migdałowe i dodajemy przyprawy – mielony imbir, kurkumę, cynamon oraz całe goździki. Na ogniu wszystko podgrzewamy i gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 2-3 minuty aby przyprawy zaczęły dobrze działać. Przelewamy do filiżanki, słodzimy miodem, do smaku
Smaczna Stronajest najpopularniejszym daniem z Afryki Zachodniej. Zapraszam na moją wersję Jollof. 👥 – ❌ ⏰ – 45 minut 🥩 – ❌ Składniki KELEWELE 2 banany plantany 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki startego imbiru 1 mała cebula, grubo posiekana 4 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki nasion kolendry 1/2 łyżeczki nasion kminku 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki goździków(...)łyżeczka soli morskiej Suszony tymianek PRZECIER JOLLOF 400 g passaty 1 cebula, grubo posiekana 2 papryki chili posiekane 2 łyżki startego imbiru 5 ząbków czosnku, grubo posiekanych 1 czerwona papryka, grubo posiekana RYŻ JOLLOF 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka wędzonej papryki 1 łyżeczka czosnku w proszku 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
RafalCookZupa krem z dyni to ciekawa opcja na jesienno-zimowe późne obiady, gdy wracamy do domu zmarźnięci po całym dniu. Kremowa, aromatyczna, pełna rozgrzewającego organizm cynamonu, imbiru i kurkumy, jest przy tym bardzo pożywna, lekko pikantna i delikatnie słodka. *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Jeśli masz trochę więcej czasu polecam upieczenie(...)Obierz marchewkę i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach – dodaj następnie do zupy. Jabłka umyj, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój na kawałki i wrzuć do garnka. Obierz imbir i zetrzyj na tarce. Dodaj go do zupy wraz z pozostałymi przyprawami – 2 szczyptami mieszanki curry, 2 szczyptami kurkumy, 2 szczyptami kardamonu, 1 szczyptą papryczki chilli w proszku. Wsyp
Eat me! Fit me!dzień wcześniej pół kurczaka lub kury - około 80-90 dag 3 litry wody 2 duże marchewki 1 duża cebula mocno przypieczona nad ogniem około 3 cm kawałek imbiru obrany ze skórki i przypieczony nad ogniem 3-4 obrane i rozgniecione ząbki czosnku opcjonalnie 5-6 suszonych grzybów shitake 6 łyżek sosu sojowego Wolno pieczona wieprzowina - przygotowuję(...)dzień wcześniej 50 dag boczku lub karkówki 2-3 cebule dymki w całości, ale jeśli akurat nie macie to możecie je zastąpić porem 3 cm kawałek imbiru obrany ze skórki 1 łyżka oleju pół szklanki sake, ale można ją zastąpić wytrawnym cherry, a w ostateczności czystą wódką pół szklanki sosu sojowego 1 szklanka wody 4 łyżki cukru
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasmaków – aromatyczne mango, dojrzałe o tej porze roku pomarańcze, chrupiący szpinak i krewetki, słona szynka, a całość polana obłędnym sosem na bazie musu z mango, soku z pomarańczy, imbiru, musztardy i miodu! Ciekawe doznania gwarantowane *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Ugotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu. Krewetki rozmroź na ściereczce(...)krewetek sól Wykonanie Do kielicha blendera wlej 2 łyżki oliwy z oliwek i po łyżce ostrej musztardy i miodu. Wyciśnij sok z jednej pomarańczy i dodaj do naczynia. Kawałek imbiru obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach, a następnie dodaj do sosu. Wrzuć do kielicha 1/4 mango oraz 2 szczypty soli i 2 szczypty białego pieprzu. Wszystkie składniki blenduj
Eat me! Fit me!chińska 5 smaków – 1 łyżeczka brzoskwinie w puszce – 1 puszka (410g) cebula – 1 sztuka papryka – 2 sztuki marchewka – 1 sztuka czosnek – 4 ząbki imbir – kawałek 3 cm mielona ostra papryka – ½ łyżeczki mrożony zielony groszek – 150g kapusta pak choi – 1 sztuka makaron ryżowy – 200g olej do smażenia – 1 łyżka(...)Przygotowanie: Sok z brzoskwiń wymieszaj z przecierem pomidorowym, skrobią, sosem sojowym, przyprawą 5 smaków i mieloną papryką. Odstaw na bok. Marchewkę, paprykę, cebulę i kapustę pokrój w cienkie paski. Imbir i czosnek zetrzyj na tarce. Warzywa podsmaż na suchej, gorącej patelni. Następnie dodaj olej i smaż do momentu, aż trochę zmiękną. Na patelnię wlej sok wymieszany z przyprawami, imbir
wiecejwarzyw.plprzez około półtorej godziny przybierze konsystencję gęstej pasty, świetnie nadającej się do kanapek z serem lub wędliną albo do mięs na zimno. . Ważna uwaga W tym przepisie czosnek i imbir powinny być posiekane w bardzo drobną kosteczkę. Nie przeciskamy ich przez praskę, ani nie blendujemy. Zimą, kiedy w większości sklepów można kupić jedynie "pachnące" plastikiem pomidory z importu, lepiej(...)można też użyć pomidorków koktajlowych albo pomidorów z puszki 1 papryczka chili oczyszczona z pestek 4 ząbki czosnku około 3-4 cm kawałek laski cynamonu około 3 cm kawałek imbiru 3 goździki 1 łyżeczka kminu rzymskiego pół łyżeczki nasion gorczycy 1 duży liść laurowy pół łyżeczki mielonego chili lub do smaku pół łyżeczki kurkumy opcjonalnie łyżeczka suszonych liści kozieradki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamąki (ja użyłam żytniej, ale może i być pszenna) 20 g mąki ziemniaczanej 1 jajko oliwa z oliwek przyprawy sól, pieprz, rozmaryn, imbir SOS KURKOWY 250 g kurek 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka masła 1 gałązka świeżego rozmarynu przyprawy: natka pietruszki (świeża), sól(...)mąki (ja użyłam żytniej, ale może i być pszenna) 20 g mąki ziemniaczanej 1 jajko oliwa z oliwek przyprawy sól, pieprz, rozmaryn, imbir SOS KURKOWY 250 g kurek 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka masła 1 gałązka świeżego rozmarynu przyprawy: natka pietruszki (świeża), sól
A to pestkapotrzebują więcej czasu, by zmięknąć. Składniki: 400 g boczniaków 2 marchewki 1 większa pietruszka 0.5 małego selera por ( biała część ) 1 większa cebula 4 ząbki czosnku 1 kawałek świeżego imbiru ( 5-6cm ) 6 ziaren ziela angielskiego 6 liści laurowych 1 łyżka suszonej słodkiej papryki 1 łyżka majeranku 1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz 1,5l wody, lub wywaru(...)łyżki oleju Przygotowanie: Boczniaki oczyszczamy, kroimy w grube paski. Marchew, pietruszkę i seler, ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę, a por w półplasterki. Imbir i czosnek ścieramy na drobnej tarce. W dużym, wysokim garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy wszystkie przygotowane warzywa, podsmażamy, co chwilę mieszając, około 3-4 minut. Dorzucamy grzyby, czosnek, imbir, ziele, liście, słodką
NiePieprz.pl