Pieczony indyk z dodatkiem imbiru i limonki, to bardzo prosty i szybki sposób na pieczonego indyka. nie wymaga od nas prawie w ogóle pracy przy jego przygotowaniu. To co potrzebujesz to dobry kawałek mięsa, najlepiej całą nogę indyka lub udo czy podudzie. Dziesięć minut wolnego czasu i obiad gotowy. Mięso możesz też wykorzystać do lunch box, na kanapki(...)sałatki. Mięso jest soczyste i aromatyczne. PRZEPIS NA PIECZONEGO INDYKA: - udziec indyka - 2 cm świeżego imbiru - 1 limonka - sól, pieprz - oliwa z oliwek Mięso natrzyj solą, posyp startym na tarce imbirem, skrop sokiem z limonki lub cytryny. Wyciśnięte skórki włóż do naczynia, w którym będziesz piec mięso. Mięso polej oliwą z oliwek, dodaj 100 ml wody. Mięso umieść
SMYKWKUCHNIKiedyś dawno temu ugotowałam zupę z soczewicy i za bardzo nam nie smakowała..ale tym razem dzięki Monice podjęłam wyzwanie , miała być zupa a w niej soczewica, czosnek i imbir .Tak więc zaczęłam działać..a, że miałam kawałek kapusty pekińskiej to dodałam też do zupki , puszkę pomidorów i efekt tak widać..Gdzieś w necie wyczytałam , że soczewicę soli się(...)robi wg siebie.No i taka zupka może być ze śmietaną lub bez śmietany, też wedle własnego gustu. ścinki mięsa wieprzowego [od żeberek] czosnek 1-2 marchewki kilka ziemniaków kawałek imbiru kawałek kapusty pekińskiej puszka pomidorów 10 dkg czerwonej soczewicy 2-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól,pieprz listek, ziele domowa wegeta lubczyk Ścinki mięsa zalać wodą , dodać
Moje domowe kucharzeniePłatki owsiane lub orkiszowe gotowane z nasionami chia w dużej ilości mleka kokosowego . Podawane z mango i imbirem. Opcjonalnie polane syropem klonowym i skropione sokiem z pomarańczy. Można ugotować więcej owsianki i odgrzewać ją w kolejnych dniach, dolewając więcej mleka. Dodatek mleka kokosowego działa tutaj cuda i powoduje, że owsianka ma aksamitną konsystencję i pyszny lekko kokosowy smak. SKŁADNIKI(...)płatków owsianych lub orkiszowych 1 łyżka nasion chia 2 łyżeczki ksylitolu lub cukru 400 ml mleka kokosowego lub zwykłego krowiego DO PODANIA 1 małe, dojrzałe mango 1 łyżeczka tartego imbiru 3 łyżeczki ksylitolu lub cukru opcjonalnie: syrop klonowy, sok z pomarańczy WYKONANIE Mango obieramy, kroimy w drobną kostkę i razem z imbirem i cukrem wkładamy do rondelka. Zalewamy 1/2 szklanki
cool and mintysobie kieliszek tego rozgrzewającego napoju. Miód w połączeniu z winem i cynamonem daje świetne walory smakowe, ale przede wszystkim zbawiennie działa na nasz organizm i wpływa na nasze zdrowie. Imbir jest bogaty w substancje przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Kardamon pomaga w walce z przeziębieniem, przyspiesza przemianę materii, odświeża oddech, a nawet poprawia potencję. Goździki działają silnie przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Wymiatają(...)drogach oddechowych wydzielinę i ułatwiają jej odkrztuszenie. Składniki do przygotowania grzańca 200 ml czerwonego wina. Ja wybieram wino słodkie Pomarańcza łyżka miodu naturalnego 0,5 cm startego imbiru kilka goździków 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki kardamonu -mielonego Wino przelewamy do garnka i podgrzewamy do temperatury 70 C. Zestawiamy z ognia, dodajemy miód, imbir i pozostałe przyprawy. Przelewamy
Kasia i jej kobiecy światkurczaka sok z 1 pomarańczy 1 łyżeczka soli mąka ziemniaczana do obtoczenia mięsa 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1 nieduża ostra papryczka około 5 cm średniej grubości świeżego imbiru 3 większe ząbki czosnku 1-2 łyżki oleju 150 ml mleczka kokosowego 250 ml wody Mięso pokroić w mniejsze kawałki. Do soku z pomarańczy dodać sól i pieprz. W takiej(...)marynacie zanurzyć mięso. Naczynie szczelnie przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin. Z papryczki usunąć nasionka, imbir oskrobać ze skórki, czosnek obrać. Wszystko drobno posiekać. Mięso wyjąć z marynaty. Osuszyć jak najdokładniej na ręczniku papierowym. Oprószyć delikatnie mąką ziemniaczaną. Na patelni rozgrzać olej, włożyć mięso i krótko obsmażyć ze wszystkich stron. Dodać posiekany imbir, czosnek i papryczkę. Krótko
Codzienna kuchnia niecodziennaniego zrobić nie tylko kompot, ale również cudowny sos. Ugotowane owoce użyłem zaś do farszu i połączyłem z pieczoną kaczką, podbijając smak sosem sojowym, octem ryżowym, czosnkiem i imbirem. Kluczem do sukcesu pierogów gyoza jest ciasto przygotowane z mąki pszennej i ryżowej zaparzanej najpierw wrzątkiem. Ma ono zupełnie inną, bardziej plastyczną strukturę i po ugotowaniu na parze jest cudownie delikatne(...)mąki pszennej ½ łyżeczki soli 150 ml wrzątku 2 łyżki oleju Farsz: 2 kacze piersi garść suszonej żurawiny 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 papryczki chili 2 cm kłącza imbiru 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka klarowanego masła sól, pieprz Sos z suszonych owoców: 100 g suszonych śliwek (można użyć wędzonych) 100 g suszonych jabłek
Food Squareznaleźć się na moim blogu. Przepis jest taki jak lubię, czyli nieskomplikowany i szybki. Sos ma wyrazisty, intensywny i lekko pikantny smak dzięki podsmażeniu cebuli, czosnku i świeżego imbiru oraz dodatku kilku orientalnych przypraw, bez których nie można się obejść w kuchni indyjskiej. Na szczęście są one łatwo dostępne w każdym większym markecie lub delikatesach azjatyckich. Składniki(...)porcje: puszka ciecierzycy puszka pomidorow masło klarowane cebula 2 ząbki czosnku 2 cm imbiru 1/2 łyżeczki nasion kolendry 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki kurkumy łyżeczka garam masala łyżeczki chilli sól kolendra świeża limonka dodatkowo: ryż basmati Ciecierzycę odsączyć z zalewy. Nasiona koledry i kuminu utłuc w moździerzu. Na patelni rozgrzać masło klarowane, zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę
wyzwania kuchennesoczewicy (wychodzenie z diety dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 45 minut Składniki: 200 g suchej czerwonej soczewicy ok. 2 szklanek wody 1 duża cebula 2 ząbki czosnku kawałek świeżego imbiru (3 cm) 1 szklanka gęstej pasaty pomidorowej 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki kolendry odrobina oliwy z oliwek EV sól morska lub himalajska czarny pieprz limonka liście kolendry Wykonanie: Cebulę i czosnek(...)obieramy, kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni na niewielkiej ilości oliwy. Imbir ścieramy na drobnej tarce. Dodajemy przyprawy, imbir, odrobinę wody i smażymy razem przez 1-2 minuty. Soczewicę płuczemy na sicie pod zimną wodą, wrzucamy do garnka, dodajemy przesmażoną cebulę z przyprawami, wszystko zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż soczewica będzie miękka, wtedy dodajemy
Kulinarne przygody Gatitymałe 500 g brukselki Razem: ok. 160 zł Przyprawy: Suszone oregano Suszony rozmaryn Suszony tymianek Gałka muszkatołowa (najlepiej świeżo otarta, ale może też być sproszkowana) Papryczka chili Imbir Sos sojowy Sos rybny Olej sezamowy Sól Pieprz Ze spiżarni: Olej rzepakowy/oliwa Masło Bułka tarta Dwie szklanki rosołu lub dwie kostki rosołowe Kieliszek czerwonego wina Miód Parmezan Mleko Zanim zaczniecie robić zakupy(...)aromatyczny, zdrowy, nie zawiera konserwantów. W przeciwieństwie do kostek rosołowych czy zup w proszku. Rosół wystarczy mocno podgrzać i przyprawić, np. sosem sojowym oraz odrobiną oleju sezamowego i posiekanego imbiru lub ostrej papryczki chilli. JAK ROZMRAŻAĆ ROSÓŁ Rosół najlepiej rozmrażać przekładając go rano z zamrażalnika do lodówki. Nie zostawiajcie go w kuchni na cały dzień! W najlepszym razie skwaśnieje
Niedzielny kucharzPachnące imbirem chrupiące ciasto o nieregularnych brzegach, ze świeżymi jabłkami i aromatycznym cynamonem to doskonały pomysł na deser z wykorzystaniem naszych polskich jabłek. Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej 150g masła 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 60g cukru pudru szczypta soli Dodatkowo: 500g obranych jabłek 3 łyżki cukru 3 łyżki startego imbiru 2 łyżeczki cynamonu cukier + jajko do posmarowania(...)posypania brzegów cukier puder do posypania tarty oliwa do wysmarowania blachy Wykonanie: 1. Jabłka obrać, pozbawić gniazda nasiennego, pokroić w plasterki, posypać cukrem, startym imbirem i cynamonem. 2. Ciasto Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką i zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie schłodzone ciasto przełożyć
Szalona Kuchnia Ewelinymałe 500 g brukselki Razem: ok. 160 zł Przyprawy: Suszone oregano Suszony rozmaryn Suszony tymianek Gałka muszkatołowa (najlepiej świeżo otarta, ale może też być sproszkowana) Papryczka chili Imbir Sos sojowy Sos rybny Olej sezamowy Sól Pieprz Ze spiżarni: Olej rzepakowy/oliwa Masło Bułka tarta Dwie szklanki rosołu lub dwie kostki rosołowe Kieliszek czerwonego wina Miód Parmezan Mleko Zanim zaczniecie robić zakupy(...)aromatyczny, zdrowy, nie zawiera konserwantów. W przeciwieństwie do kostek rosołowych czy zup w proszku. Rosół wystarczy mocno podgrzać i przyprawić, np. sosem sojowym oraz odrobiną oleju sezamowego i posiekanego imbiru lub ostrej papryczki chilli. JAK ROZMRAŻAĆ ROSÓŁ Rosół najlepiej rozmrażać przekładając go rano z zamrażalnika do lodówki. Nie zostawiajcie go w kuchni na cały dzień! W najlepszym razie skwaśnieje
Niedzielny kucharzciekawi co to takiego, a więc jest to przede wszystkim nowość w Radix Bis. To produkt godny polecenia ze względu na kompilację składników w nich zawartych ( grzyby mun, imbir, daktyle ), które czynią go pro zdrowotnym. Produkt stworzony został, aby wspomagać pracę układu sercowo – naczyniowego . Jego systematyczne spożywanie zmniejsza krzepliwość krwi, obniża cholesterol, działa przeciwzapalnie, podnosi odporność organizmu w walce(...)szerokie, m.in. pomagają przy przeziębieniach, stymulują układ odpornościowy, łagodzą dolegliwości brzucha, ale przede wszystkim zmniejszają krzepliwość krwi i poprawiają krążenie. Ich systematyczne jedzenie przeciwdziała nadciśnieniu i kruchości naczyń krwionośnych. Imbir - natomiast dzięki olejkom eterycznym rozgrzewa, łagodzi dolegliwości żołądka, wspomaga leczenie infekcji, oczyszcza krew. Daktyle wspomagają pracę układu sercowo – naczyniowego. Posiadają właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe, a także alkalizujące (odkwaszają organizm). Składniki
Sama słodycz i szczypta chiliWitajcie :) Jak mnie już znacie :) uwielbiam słodkości i zawsze muszę mieć coś upieczone do kawy. Dzisiaj propozycja mięciutkich ciasteczek z nutką imbiru, bananem i czekoladą. Polecam wypróbować bo są szybkie w przygotowaniu i pyszne. Gdy się piekły ich aromat unosił się po całym domu :) Zapraszam :) Składniki : 1 dojrzały banan 100 g posiekanej czekolady 150 g masła miękkiego(...)cukru trzcinowego 1 cukier waniliowy 1 jajko 210 g mąki typ 550 1/2 łyżeczki sody na czubek noża imbiru mielonego Galeo 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie : Banana rozgniatamy widelcem, następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy,masło i jajko, ucieramy na gładką masę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia,sodą i imbirem,dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy ciasto łyżką, będzie miało
Sama słodycz i szczypta chilibędzie piękna ale idealnie nada się na popołudniowe spotkanie przy kawie czy orientalny odlot smakowy przy oglądaniu ulubionego filmu ;] Wanilia polubi się z goździkami, róża z kardamonem i imbirem a mięta z anyżem... ciekawe nie ? :] Dla 3 osób Czas przygotowania; 10 minut Składniki: Opakowanie ciasteczek maślanych Łyżka masła Szczypta mielonego lub rozkruszonego anyżu Szczypta mielonych lub rozkruszonych gozdzików Szczypta mielonego(...)kardamonu 3 cm obranego i drobno posiekanego świeżego imbiru 1 opakowanie małego serka mascarpone 15g cukru z PRAWDZIWĄ wanilią Kilka dużych listków świeżej mięty Szczypta mąki ziemniaczanej Sok z 1/3 małej cytryny 3-4 łyżki konfitury z płatków róży Przygotowanie: 1/ Rozłóż ciastka na blaszce tak, by na każde tureckie ciastko przypadały 3 ciastka maślane. Połóż na początku pierwsze
Kuchnia PROzdrowotnaOstry, wyrazisty w smaku, bardzo aromatyczny, pachnący cynamonem, curry i świeżym imbirem filet z kurczaka prosto z Indii to moja propozycja dla fanów kuchni azjatyckiej. Składniki: 500g fileta z kurczaka 1 czerwona cebula 4 ząbki czosnku 30g świeżego imbiru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżeczki curry 2 łyżki octu winnego 1 puszka pomidorów bez skórki 125g(...)pieprzem i delikatnie podsmażyć na maśle. 2. Masło rozpuścić w woku lub głębokiej patelni, dodać drobno posiekaną cebulę, czosnek oraz starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Wszystko wymieszać i smażyć do momentu aż cebula i czosnek się zeszklą, następnie dodać ocet winny, śmietanę, przecier pomidorowy, pomidory z puszki, cynamon, curry, ostrą paprykę, pokruszoną w dłoniach
Szalona Kuchnia Eweliny