imbir - 9508 przepisów (strona:67/634)

Marokańskie klopsiki 180

Bardzo popularne w Maroko- klopsiki z dodatkiem kolendry, imbiru, kuminu-akurat moje smaki,więc postanowiłam wypróbować. Wyszły fantastyczne. SKŁADNIKI: 250-300 g mielonego z drobiu lub wołowiny garść oliwek ( u mnie czarne) pęczek natki pietruszki  ząbek czosnku Przyprawy: ilośc według upodobań-ale powinno być wyraziście imbir w proszku (następnm razem dodam świeżego, myślę,że będzie jeszcze lepiej się komponował(...)kolendra kumin szczypta szafranu łyżka czerwonej papryki bulion sól pieprz sok z cytryny cebula mąka ok. 2 łyżek masła PRZYGOTOWANIE: Mielone przyprawiamy solą, pieprzem, kuminem, kolendrą, imbirem oraz połową posiekanej natki. Oliwki siekamy, czosnek przepuszczamy przez praskę-również dodajemy do mielonego. Mięso wyrabiamy-ja dodaję 1/4 szklanki zimnej wody i dokładnie wtłaczam w mięso. Następnie robimy niewielkie kulki, które obtaczamy

Kopystką po garach
PIECZONE PODUDZIA W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM (test patelni Woll Diamond Lite) 239

podudzi z kurczaka 2-3 marchewki 2 cebule 2 czerwone papryki ok. 70 g pędów bambusa Marynata: 3 łyżki oliwy 1 łyżka sosu sojowego ok. 2 cm imbiru 1-2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej sól, pieprz Sos: 250 ml soku ananasowego 3 łyżki ketchupu 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka cukru 1/2 szklanki wody 1/2 łyżeczki papryki(...)słodkiej mielonej szczypta papryki chili sól, pieprz Wykonanie: Podudzia z kurczaka najlepiej zamarynować dzień wcześniej. Marynata: Czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o małych oczkach. W misce łączymy ze sobą oliwę, sos sojowy, posiekany czosnek, starty imbir, paprykę słodką mieloną oraz szczyptę soli i pieprzu. Podudzia z kurczaka myjemy, osuszamy i czyścimy

Kuchnia MagdaLeny
Nalewka agrestowa ( smaczna, aromatyczna, zdrowa i kolorowa ). 126

Składniki : 50 dkg dojrzałych zdrowych owoców zielonego agrestu 20 dkg cukru trzcinowego 1/2 laski wanilii 30 g świeżego korzenia imbiru 0,5 l wody 0,5 l spirytusu 70 % Sposób wykonania :   Z agrestu usuń ogonki i zaschnięte kwiatostany, opłucz pod bieżącą wodą ( najlepiej na sitku lub cedzaku ), osusz z nadmiaru wody. Owoce tylko lekko rozgnieć drewnianym tłuczkiem, nie rób(...)nich miazgi, wrzuć do czystego, dużego słoja. Wodę zagotuj, rozpuść w niej cukier, odstaw do wystygnięcia. Imbir dokładnie umyj, pokrój na małe kawałeczki razem ze skórką. Do słoja wrzuć pokrojoną na mniejsze kawałki laskę wanilii oraz imbir, wlej spirytus, zalej zimnym syropem przygotowanym z wody i cukru. Całość wymieszaj drewnianą łyżką. Słój szczelnie zamknij wieczkiem  i odstaw w ciepłe

Przepisy i porady kulinarne
Kurczak słodko-kwaśny 259

gości na naszym stole. Pokochały go też nasze dzieciaki (choć w wersji delikatniejszej, z małą ilością chili). 1 podwójna pierś z kurczaka puszka ananasa 4 łyżki oleju mały kawałek imbiru 2 małe papryczki chili 4 ząbki czosnku 1,5 szklanki soku jabłkowego 2 łyżeczki octu winnego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki soku cytrynowego 2 łyżki masła klarowanego To danie(...)robi się naprawdę szybko, dlatego warto na początku przygotować składniki. Imbir i czosnek obieramy. Papryczki chili myjemy i usuwamy z nich pestki. Wszystko razem siekamy. Kurczaka kroimy w nieduże kawałki i delikatnie solimy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią imbir, czosnek i papryczki chili. Przyprawy podsmażamy krótko, aż nie zaczną intensywnie pachnieć. Dodajemy na patelnię pokrojonego kurczaka

Dieta bez mleka
Ciasteczka cytrynowo - imbirowe 163

Niby zwykłe i proste w wykonaniu ciasteczka ale jakie pyszne. Idealnie kruche i pachnące cytryną, imbirem i goździkami. Składniki: - 3 szklanki mąki pszennej - 1 łyżeczka mielonego imbiru - 300 g masła - 1 szklanka cukru - 2 łyżki cukru waniliowego - 1 jajko - 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny - 1 łyżka soku z cytryny - szczypta mielonych goździków - szczypta soli Przygotowanie: Miękkie masło ucieramy(...)cukrami. Dodajemy jajko, skórkę oraz sok z cytryny. Miksujemy by składniki dobrze się połączyły a następnie dodajemy mąkę, goździki,  oraz imbir. Wyrabiamy ciasto i formujemy lub wykrawamy foremkami ulubiony kształt ciasteczek. Ciasteczka pieczemy w 180 C przez około 15 minut

Zainspirowana w kuchni
Curry z ciecierzycą i fasolą szparagową 191

mrożonej dyni w kostce ( ewentualnie świeża dynia ) 1 puszka ( 400 g ) ciecierzycy 4 kostki szpinaku mrożonego ( brykiet ) 1 puszka ( 400 ml ) mleka kokosowego 2 ząbki czosnku 1 cm imbiru kumin chili kurkuma sos sojowy sok z limonki lub cytryny sól  olej kokosowy Przygotowanie: Czosnek i imbir obrać i pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju kokosowego(...)rozgrzanym tłuszczu podsmażyć czosnek i imbir -  nie spalić czosnku. Na patelnię dodać fasolę szparagową i dynię - nie rozmrażaną. Dusić, aż warzywa zmiękną. Następnie dodać odsączona  ciecierzycę z puszki oraz szpinak w brykiecie. Całość zalać mlekiem kokosowym. Curry gotować kilka minut. Pod koniec gotowania doprawić danie kuminem, chili i kurkumą. Dodać sos sojowy i sok z limonki lub cytryny

kolorowotorcikowo
Koktajl truskawkowy 183

które skutecznie wspomagają spalanie tłuszczu, zawierają wiele witamin i doskonale wpływają na kondycję włosów. • Czas przygotowania: 4 minuty • Smak: przewaga truskawek • Kiedy pić: o każdej porze Składniki : • garść truskawek • imbir • 2 łyżki płatków owsianych • łyżka miodu • woda (według uznania) Przygotowanie : Płatki owsiane pozostaw na noc w wodzie, tak aby dobrze nasiąkły. Zetrzyj imbir ​Umyj truskawki, pokrój na mniejsze części(...)wrzuć do blendera razem z imbirem, miodem i przygotowanymi płatkami owsianymi. Miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Dolej do całości trochę wody i ponownie zmiksuj

KUCHNIA POLSKA
Krem korzeniowy z dodatkiem fioletowej brukselki i imbiru 225

Zwykły krem z niezwykłych warzyw korzeniowych wzbogacony smakiem pieczonej fioletowej brukselki i nutą imbirową. Krem korzeniowy z dodatkiem fioletowej brukselki i imbiru. Zupa Krem Składniki ok. 700 g słodkiego ziemniaka, obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę 2 średniej wielkości żółte rzepy, obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę 1 śrdeniej wielkości cebula, obierz i drobno posiekaj olej kokosowy(...)inny tłuszcz do smażenia ok. 1 l 200 ml zimnej wody 1 łyżka suszonego lubczyku lub wedle smaku sól świeży imbir starty na grubych oczkach - dodatek na wierzch zupy Przygotowanie Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 3 min Otwieranie Garnka Szybkie Jeśli powyższe wskazówki nic Ci nie mówią, zapraszam tutaj . rozgrzej w szybkowarze tłuszcz dodaj cebulę, szczyptę soli i podsmażaj

Szybko Szybkowar
Krem z kukurydzy z nutą pikanterii 181

Gęsty krem z kukurydzy z dodatkiem wyrazistego imbiru, pikantnej nuty w postaci papryczki chilli i chrupiących pestek dyni to świetna propozycja idealnie rozgrzewającej zupy. Składniki: 3 kolby kukurydzy 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki 1,5l bulionu warzywnego 2 łyżki masła 2 łyżeczki startego świeżego imbiru 50g pestek dyni przyprawa chilli sól pieprz olej Wykonanie: 1. Kolby kukurydzy umyć(...)mieszając. 2. Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę. 3. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dodać bulion, pokrojone ziemniaki w kostkę, podsmażoną kukurydzę, starty imbir i gotować do miękkości warzyw. Następnie zmiksować blenderem do postaci kremu i doprawić solą oraz pieprzem. 4. Krem z kukurydzy podawać posypany podprażonymi pestkami dyni i grzankami

Szalona Kuchnia Eweliny
Tradycyjne curry z kurczaka 189

łyżki koncentratu pomidorowego 1 duża cebula drobno posiekana  3 cm kawałek kory cynamonu 2-3 strąki zielonego kardamonu 3-4 liście curry 2 goździki 3 cm kawałek świeżego imbiru drobno posiekany 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki czerwonej pasty curry pół łyżeczki brązowego cukru pół łyżeczki mielonej kurkumy  sól i pieprz do smaku 3 łyżki oleju(...)tradycyjne curry z kurczaka Na patelni rozgrzewam olej, dodaję goździki, kardamon, cynamon i liście curry i ciągle mieszając smażę około 3-4 minut.  Dodaję drobno pokrojoną cebulę, posiekany imbir i czosnek i smażę kolejne 2 minuty. Dodaję pastę curry, kurkumę i smażę około 3 minut. Dorzucam kawałki kurczaka i smażę do czasu aż mięso się zetnie czyli około

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Grillowany mix szaszłykowy z pikantnymi talarkami, z manioku 182

świeżych zielonych szparagów, 2 czerwone cebule, 2 garście pomidorków koktajlowych- żółte i czerwone, 2 białe kiełbasy, 2 małe młode cukinie, 1 maniok, 2 – 3 łyżki sosu z soją i imbirem z kawałkami chili, mieszanka przypraw do warzyw na grilla, olej rzepakowy, sól. Przygotowanie: Maniok obieramy i kroimy na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Polewamy sosem z soją(...)imbirem (można zastąpić sosem sojowym wymieszanym z świeżo startym imbirem i świeżo mielonymi papryczkami chili), odstawiamy na 1-2 godz. SZASZŁYKI: Jeśli używamy drewnianych wykałaczek, przed grillowaniem należy zanurzyć je w wodzie i pozostawić na ok. 30 min. Podczas grillowania nie zapalą się i nie złamią. Szaszłyki warzywne: Czerwoną cebulę kroimy na ćwiartki i oddzielamy każdą warstwę. Na wykałaczki nabijamy

Moniki Smakołyki
Zapiekanka z bakłażana, pełnowartościowy obiad wegetariański 145

Zapiekanka z bakłażana z beszamelem. To beszamel głównie nadaje pysznego kremowego smaku. Dobrze doprawiony przez gałkę muszkatołową, kurkumę oraz imbir. Smakowało nawet męskiej części spożywających ten obiad, więc jest sukces!!! Składniki: szklanka czerwonej ciecierzycy 2 bakłażany łyżka oleju 400g pomidorów w puszce cebula 3 ząbki czosnku łyżeczka miodu tymianek 50g masła 2 łyżki mąki 200ml mleka sól, pieprz gałka muszkatołowa(...)imbir, kurkuma Sposób przygotowania: Ciecierzycę ugotuj. Bakłażana pokrój w plasterki. Posól i odstaw na 5 minut. Następnie lekko skrop olejem i podsmaż go lub zgrilluj z dwóch stron. Cebulę pokrój w drobną kostkę i skarmelizuj na łyżce oleju. Dodaj posiekany czosnek i chwilę podsmażaj. Zalej pomidorami z puszki i gotuj aż sos się zredukuje. Dopraw do smaku solą, pieprzem, miodem

wysmienity
przyspieszacz metabolizmu,czyli imbir z dodatkami 127

Składniki 0,5 litra wody 2 łyżki (20-25g) stołowe startego korzenia imbiru 2 łyżki cynamonu Cejlońskiego pomarańcza,lub mandarynka do smaku umyta wyszorowana i pocięta ze skórką Wykonanie Doprowadź do wrzenia wodę , dodać korzeń imbiru i cynamon. Odstawić na około 20 minut. Po tym czasie przecedzić i pić jedną szklankę z samego rana, na czczo, następne dwie(...)południe i wieczorem. I tak przez dwa tygodnie. Potem zrobić przerwę na tydzień i powtórzyć ponownie.:))ps. to foto szmaciane sitko ,przydatne przy filtrowaniu płynu.  cynamon i imbir przyspiesza metabolizm

w mojej kuchni
Lejdi lemonejd 207

ciasta zgubi się dwie łodygi rabarbaru i znajdzie się je po zamknięciu piekarnika. No mi się to zdarzyło, wielkie tam rzeczy. Ale lemoniada jest, tak? No! RABARBAROWA LEMONIADA Z IMBIREM 2 laski rabarbaru (nasz! wciąż w przeprowadzkowej doniczce, jeszcze żyje) 1 plasterek świeżego imbiru 5 czubatych łyżeczek cukru 100 ml wody do ugotowania syropu opcjonalnie sok z cytryny do smaku(...)butelka wody mineralnej lekko gazowanej Rabarbar myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Razem z plasterkiem imbiru i cukrem wrzucamy do małego garnka i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i chwilę gotujemy. Zestawiamy z pieca i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Jeśli syrop wydaje się mało kwaskowy, dodajemy sok z cytryny. Ostudzony syrop przecedzamy przez sitko, następnie zalewamy 700ml lekko gazowanej wody

les mirabelles
Orzeźwiający koktajl melonowo - pomarańczowy 204

latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Koktajl z melona miodowego i pomarańczy z dodatkiem limonki i imbiru najlepiej smakuje po schłodzeniu. Jest lekki i orzeźwiający. Polecam na gorące dni :) Składniki potrzebne do przygotowania koktajlu: pół melona miodowego, 1 cała pomarańcza, sok z jednej limonki, kawałek świeżego imbiru(...)skórki, najpierw ścinam oba czubki, kładę pomarańczę na desce i obkraję boki, tak żeby odciąć całą białą skórkę. Kroję pomarańczę na plastry i dorzucam do melona. Dodaję jeszcze imbir obrany ze skórki i pokrojony w plasterki i   wyciśnięty sok z limonki. Dolewam wodę do kubka i miksuję na jednolitą masę. Wkładam koktajl na godzinę do lodówki. Przed podaniem mieszam

Gotuj Się Kto Może