pomarańcze 1 mango na sos: około 4 łyżek płynnego miodu sok wyciśnięty z 1 limonki sok wyciśnięty z 1 cytryny sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru - jeżeli nie lubimy imbiru to możemy go pominąć (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Sałatka owocowa Przygotowanie: Mango obkrawam dookoła pestki, kroję miąższ w kostkę i daję(...)kostkę, pokrojony ananas dodaję do sałatki. Pomarańcze dokładnie obieram i kroję na mniejsze kawałki i również dodaję do sałatki. Do miodu dodaję sok z limonki, cytryny, pomarańczy oraz imbir i całość dokładnie mieszam. Tak przygotowanym sosem polewam sałatkę i delikatnie mieszam. Gotową sałatkę wstawiam na około godzinę do lodówki przed podaniem. Sałatka owocowa jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam
Uwaga Babcia Gotujekolejne danie z kurczakiem i pomarańczami. W przepisie połączyliśmy pięć podstawowych smaków - słodycz miodu, ostrość papryczek chili, słony smak soli, gorzki kurkumy oraz kwaśny imbiru i octu ryżowego. Warto spróbować, bo smakuje rewelacyjnie. Składniki około 70 dag filetów z kurczaka 1 łyżka stołowa kandyzowanej skórki pomarańczowej lub gęstej konfitury pomarańczowej 1 lub 2 łyżek skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej do zagęszczenia(...)więcej, nawet do 5 łyżek, ale lepiej doprawić po spróbowaniu, niż przygotować zbyt pikantne ) 1 łyżeczka mielonej suszonej skórki pomarańczowej lub świeżo otartej skórki z pomarańczy 1/2 łyżeczki mielonego imbiru lub 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego imbiru 1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu 1/4 łyżeczki kurkumy sól do smaku Przygotowanie marynaty : wszystkie składniki wymieszać ze sobą Ps. Sos Sriracha
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataLekkie i zdrowe, dla małego i dużego a mowa oczywiście o KOKTAJLACH :) Dziś typowo Zielony , ze szpinakiem, kiwi, imbirem. Polecam i Na ZDROWIE:) SKŁADNIKI: 🍹150 ml wody 🍹Sok z 1/2 cytryny 🍹2 garście szpinaku świeżego 🍹1 kiwi 🍹1 plaster imbiru PRZYGOTOWANIE: Szpinak myję, wkładam do kubka. Dodaję plaster imbiru. Kiwi dokładnie obieram a następnie myję pod bieżącą wodą
Gotowanie Patkilekką goryczką trzeba się jednak przyzwyczaić lub dodać mu odrobinę słodyczy. Wybraliśmy to drugie rozwiązanie, wzbogacając koktajl świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczowy. Dla podkręcenia smaku dorzuciliśmy też kawałek świeżego imbiru. Dłuższą chwilę zajęło nam wypracowanie proporcji odpowiadających naszym upodobaniom smakowym, ale w końcu się udało. Po zblendowaniu otrzymaliśmy gęsty, wyjątkowo zielony i pożywny koktajl. Po raz kolejny miło(...)zaskoczył Breville Blend-Active Pro miksując wszystko tak dokładnie, że nie znaleźliśmy nawet małego kawałeczka liścia. Taki koktajl (zwłaszcza z imbirem) jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem niż poranna kawa, dodaje energii i z powodzeniem zastępuje śniadanie. Składniki duża garść jarmużu 1 jabłko około 1 cm kawałek obranego imbiru (można dodać mniej) sok z pomarańczy głodomory mogą dodać także bardzo
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataowocowych herbat zapakowanych w kopertach. Z World of Fruits Collection Box wybrałam moje, ulubione smaki, owocowych herbatek. TEEKANNE World Ginger &Lemon – to korzenno i owocowa mieszanka z imbirem i cytryną. To herbatka raczej na chłodniejsze i deszczowe dni. Napar o żółtej barwie jest bardzo aromatyczny za sprawą imbiru i dodatku trawy cytrynowej. Jest to herbata lekko ostra, nieco(...)cierpka w smaku. Dodatek jabłka i cytryny znacznie równoważy smak. Skład: : Imbir (24%), jabłko (13%), trawa cytrynowa (11%), werbena cytrynowa (11%), aromat cytrynowy (10%), lukrecja, skórka pomarańczy, skórka cytryny (6%), korzenie cykorii, aromat imbirowy (1%), regulator kwasowości: kwas cytrynowy. Jak prawidłowo przyrządzić napar ?-Torebkę należy zalać świeżo zagotowaną wodą i zaparzać przez 8 minut. TEEKANNE World Forest Fruits
Kasia i jej kobiecy światnaszej kuchni najczęściej występuje jako składnik sałatek. Dziś jednak została wykorzystana inaczej, a mianowicie do przyrządzenia przepysznej, bardzo oryginalnej, niebanalnej w smaku potrawce. W połączeniu z zieloną częścia pora, imbirem, czosnkiem i gęstym, śmietanowym wręcz mlekiem oraz słodkimi rodzynkami uczyniła najlepszą ucztę dla podniebienia. Nie bójmy sie jeść kapusty. To nie ona jest ciężkostrawna, a dodatki z którymi zazwyczaj występuje(...)minerałów, w tym wapnia, potasu i magnezu. Polecam jeść często, a wyjdzie to Wam na zdrowie! Składniki na 3 porcje: 1/2 główki małej kapusty, 1 por (zielona część), imbir wielkości opuszka palca, 4 ząbki czosnku, 1 1/4 szklanki gęstego mleka roślinnego, u mnie - kokosowo - owsiane domowej roboty (1/2 szklanki płatków owsianych + 1/2 szklanki płatków kokosowych + 1 szklanka wody
Jeść, by żyć w zdrowiusztuk: 500 g mąki orkiszowej jasnej 240 ml mleka 50 g masła 4 łyżki miodu 30 g drożdży 1 jajko+1 żółtko 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 szczypta kardamonu 1 laska wanilii Syrop do pasków rabarbarowych: 6 łodyg rabarbaru 300 g ksylitolu/cukru 300 ml wody kawałek wielkości orzecha włoskiego imbiru dodatkowo: 2 łyżki masła 2 łyżki ksylitolu/cukru(...)Misę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości rabarbar obrać, następnie pociąć wzdłuż na 5-6 cienkich pasków. W garnuszku zagotować ksylitol z woda i imbirem. Gorącym syropem zalać rabarbarowym paski i odstawić na 30 minut, by zmiękły i nabrały słodyczy. Przed użyciem paski wyjąć z syropu i odsączyć na papierowym ręczniku. Pozostały syrop możesz zużyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zrobić ten osakański smakołyk? Zobaczcie sami*: Składniki: 100 g przesianej mąki woda 2 jajka 1 łyżeczka sproszkowanego dashi 1 łyżeczka sproszkowanych katsuobushi Cebulka dymka Kilka niedużych płatków marynowanego młodego imbiru ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka sosu sojowego Kawałki (ok. 1×1 cm) ośmiornicy – z mojego egzemplarza ukroiłam po prostu dwie dorodne macki Do podania: majonez sos okonomi katsuobushi(...)dodałam proszek do pieczenia i rozrabiałam ciasto z mąki i wody aż do uzyskania konsystencji takiej, jak ciasto naleśnikowe. 2. Dodałam jajka i zmiksowałam. 3. Cebulkę dymkę oraz marynowany imbir dokładnie posiekałam, a płatki katsoubushi zmieliłam w blenderze na proszek. 4. Posiekaną cebulkę, imbir, proszek z katuobushi, sproszkowany bulion dashi oraz sos sojowy dodałam do masy mączno-wodno-jajecznej
Kate's KitchenBardzo wyrazisty sos a' la tzatziki na bazie cukini i imbiru,bardzo orzeźwiający.Polecam do ryb i mięs grillowanych. 1 jogurt typu greckiego 0.5 małej startej na tarce że skórką cukini 0.5 cm.startego na tarce imbiru 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oliwy Odrobina soku z cytryny Sól i świeżo zmielony pieprz ***************************************** Startą cukinię lekko solimy i odstawiamy(...)minut,odcedzamy z soku ,dodajemy do niej jogurt naturalny,starty imbir,oliwę,wyciśnięty czosnek oraz sok z cytryny dla smaku.Mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem.Odstawiamy sos do schłodzenia do lodówki.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimąki pszennej, 300 g zimnego masła, 50 g cukru pudru, skórka otarta z jednej cytryny, 3 żółtka, 1 kg rabarbaru, 250 g cukru, 1 łyżka świeżo startego imbiru* 2 łyżki bułki tartej, 4 białka, 200 g cukru, masło i bułka tarta do wysypania formy Ciasto: mąkę, pokrojone masło, cukier, żółtka włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat(...)miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut. Rabarbar obrać, pokroić na niewielkie kawałki, wrzucić do garnka, dodać imbir, wsypać cukier i rozgotować. Odparować płyn. Tortownicę (24-26 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. 2/3 ciasta rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki (do 1/2 wysokości) formy. Ciasto ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika
królestwo garówtowarzystwie jajka, bo tak smakuje najlepiej, i jest to też dobre źródło białka, ale w tej sałatce nie ma nudy! Znajdziecie tutaj wyborne połączenie ryby i marynowanego różowego imbiru, który tak chętnie zjadamy do sushi. Polecam Wam tą sałatkę, którą zrobicie w kwadrans. Łapcie przepis! PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z TUŃCZYKIEM! SKŁADNIKI: - garść rukoli - 2 łyżki tuńczyka z wody (puszka(...)ugotowane na twardo jajo ekologiczne - 1/4 ogórka zielonego - 5 czarnych oliwek - 7 plastrów imbiru w zalewie - 5-6 ugotowanych w osolonej wodzie pieczarek - oliwa z orzechów włoskich, sól himalajska, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1/3 łyżeczki musztardy miodowej, mieszanka ziół Rukolę myjemy, wykładamy na talerz, dodajemy pokrojony w plasterki ogórek, jajko pokrojone na ćwiartki, tuńczyka, oliwki pokrojone w plasterki
SMYKWKUCHNIdomowymi sajgonkami. Z podanych proporcji wychodzi ok 250 ml sosu - wystarczy na długo. Składniki: 1/2 papryczki chilli lub 1/4 łyżeczki tartego chilli 2 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru 1 płaska łyżka cukru brązowego 1 łyżka cukru białego 2 łyżki sosu śliwkowego lub zalewy ananasa z puszki lub ewentualnie 1 dodatkowa łyżka cukru sok z 1/2 limonki(...)małej cytryny 1/4 szkl octu octu ryżowego lub jabłkowego 2 łyżki sosu sojowego solonego 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej woda Papryczkę posiekać na drobno, czosnek przecisnąć przez praskę a imbir zetrzeć na drobnej tarce. 1 szkl wody zagotować w rondelku z białym cukrem, chilli, czosnkiem i imbirem. Gotować ok 5 minut. Dodać cukier brązowy, ocet ryżowy
Ze smakiem bez glutenuDanie w stu procentach trafione w moje smaki. RYŻ JAŚMINOWY z MIELONĄ WOŁOWINĄ Składniki: (2 porcje) 100 g ryżu jaśminowego 200 g mielonej wołowiny 1 cebula 2 -3 cm imbiru 1 jajko 4 liście kapusty pekińskiej 1/2 czerwonej papryki 2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka sosu ostrygowego 1/2 łyżeczki pasty curry (opcjonalnie, do zaostrzenia smaku) 3 łyżki oleju kokosowego(...)smażenia Przygotowanie: Ryż gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Cebulę kroimy w pióra, imbir ścieramy na drobnej tarce. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i imbir, smażymy do zeszklenia (jeśli danie ma być ostre dodajemy też 1/2 łyżeczki pasty curry). Następnie dodajemy rozmącone jajko i mieszamy z cebulą. Kiedy jajko się zetnie dodajemy mięso mielone i chwilę
Bon appetit mon amiesłodko-kwaśnym. Dużym uznaniem cieszą się w Chinach potrawy kuchni wschodniej z okolic Szanghaju. Świeże ryby, krewetki, kraby i owoce morza podaje się w pikantno-słodkich sosach z dodatkiem imbiru, curry i kolendry. Ryby podaje się w całości, a nie jako filety pozbawione ości, a krewetki w pancerzykach, ponieważ Chińczycy lubują się w samodzielnym obieraniu i oczyszczaniu jedzenia. Wszystkie potrawy(...)piwniczka z winami. Choć w naszym domu jeszcze piwniczki z różnymi trunkami nie ma, za to sajgonki chrupiące z polędwiczkami i warzywami otulone papierem ryżowym w aromacie imbiru, kolendry i pierzu zawitały na nasz stół. Jest smacznie, inaczej niż zwykle, bo z chińskim akcentem. Z podanego przepisu wyszło 13 sajgonek. Smacznego:) Składniki: 340 g polędwiczek z kurczaka
Zasmakuj Kuchnisłoik warzyw chińskich ( bambus, kiełki, marchew, papryka ) 1/2 część świeżego ananasa 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu warzywnego 1 mała papryczka chilli 1 łyżka tartego imbiru 2 łyżki soku z cytryny lub limonki 1 łyżeczka kminku rzymskiego, mielonego 1 łyżeczka curry 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju(...)PRZYGOTOWANIE : Do garnka wlewamy olej, podpiekamy cebulę i pokrojonego kurczaka. Ananasa wycinamy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy, wlewamy bulion, dodajemy sól, papryczkę chilli, kmin, tarty imbir, paprykę w proszku, mleko kokosowe oraz warzywa chińskie. Mieszamy i zagotowujemy. Na koniec wsypujemy pokrojoną kolendrę i doprawiamy zupę do smaku cukrem, imbirem i wlewamy sok z cytryny
Kulinarne Fantazje Marioli