Pobudzająca i alkalizująca organizm miętowa herbata, którą robiłam już niezliczoną ilość razy. Garść listków mięty zaparzamy z cytryną, imbirem, laską cynamonu i anyżem. Na koniec dosładzamy do smaku miodem lub syropem klonowym. Najczęściej przygotowuję ją w jednym większym dzbanku, który stawiam na podgrzewaczu. Dzięki temu herbatka nabiera jeszcze więcej aromatu i smaku. Jeśli nie wypijecie wszystkiego od razu(...)przelać do szklanej butelki i przechowywać w lodówce. SKŁADNIKI / 4-6 osób 1 cytryna garść świeżych lub suszonych listków mięty 1 laska cynamonu 2 gwiazdki anyżu 3 cm kawałek imbiru 3 łyżki miodu WYKONANIE Cytrynę obieramy ze skórki, kroimy w grube plastry i wkładamy do dzbanka. Imbir myjemy, kroimy w cieniutkie plastry i również wkładamy do dzbanka. Dodajemy listki mięty
cool and mintypasty sezamowej wywar z gotowania piersi 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego 2 łodygi dymki pokrojone w plasterki 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę kawałek (2cm) świeżego imbiru startego na drobnej tarce(opcjonalnie suszony imbir w proszku) 1 łyżka pieprzu syczuańskiego rozgniecionego w moździerzu 1 łyżka brązowego cukru Do przybrania: dymka sos sweet-chilli pieprz syczuański(...)pasta była prawie stała, dlatego musiałam dolać dużo wywaru, pasta sezamowa powinna być jednak półpłynna, wtedy wystarczy kilka łyżek wywaru). Do pasty sezamowej dodać sos sojowy, ocet ryżowy, dymkę, imbir, pieprz syczuański i cukier. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku - sos powinien być słodko - kwaśny i lekko pikantny. Jeżeli sos jest zbyt "tępy" od pasty sezamowej należy dolać nieco więcej
Codzienne Gotowaniedyni Muscat de Provance znanej jako dynia zielona, która w miarę dojrzewania przebarwia się na pomarańczowo. Miąższ ma gruby i soczysty, w intensywnym pomarańczowym kolorze. Zupa jest przyprawiona imbirem i odrobiną chili, dlatego ma delikatnie pikantny smak. Z ilością chili lepiej nie przesadzać, gdyż może zaburzyć lekko słodkawy smak dyni. Krem ma bardzo przyjemną aksamitną konsystencję i intensywny pomarańczowy kolor(...)litry kremu) 2,2 kg dyni (po obraniu 1,5 kg) 1 duża marchew 3 średnie ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 pomidor 3 cm świeżego imbiru lub 1 łyżeczka mielonego 1/4 łyżeczki chili 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy z oliwek pieprz i sól do smaku śmietana
Kuchcik gotujeJesień w pełni, więc na talerzach proponuję połączenie królów jesieni - jabłka i dyni. W duecie tworzą niepowtarzalny smak i aromat. Mega sycąca i mega rozgrzewająca z dodatkiem imbiru i czosnku. Spróbujcie :) Składniki: 0,5 kg musu z dyni (przepis TUTAJ ) 2 ząbki czosnku 1 cebula 3 jabłka 1/2 łyżeczki mielonego imbiru po 1/2 łyżeczki ostrej i słodkiej papryki w proszku(...)kroimy w plasterki, po czym dodajemy do cebuli i zalewamy 1/2 bulionu. Pod przykryciem dusimy ok 5 minut.Puree z dyni dołączamy razem z reszta bulionu do pozostałych składników. Imbir, papryki oraz pieprz i sól dodajemy do smaku i miksujemy całość. Podajemy na gorąco z jogurtem i grzankami. Smacznego
ChilliJemyfiletu z łososia 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki oleju roślinnego Sos pomarańczowo - imbirowy: 1 łyżeczka oleju roślinnego 1 papryczka chili 2 cm kawałek imbiru 1 cebula szalotka 1/2 łyżeczki kurkumy sok z 1 pomarańczy 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżki syropu klonowego lub 1 łyżka miodu Salsa z mango i awokado: 1 dojrzałe mango 1 dojrzałe(...)chili, cukier, oliwę i mieszamy. Na końcu dodajemy listki kolendry. Odstawiamy. Sos pomarańczowo - imbirowy: 1. W rondelku rozgrzewamy olej. Papryczkę chili kroimy w plasterki i usuwamy z nich pestki. Imbir i cebulę obieramy i ścieramy na tarce. 2. Papryczkę, imbir i cebulkę wrzucamy na rozgrzany olej i podsmażamy około 1 minutę, mieszamy. Następnie dodajemy kurkumę, wyciśnięty sok z pomarańczy
kruche babeczkiarchew zawiera dużo witamin poprawiających kondycję komórek i odmładzających nasz organizm. Olej z wiesiołka natomiast zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wpływają na prawidłowy przebieg wszystkich procesów życiowych. Imbir ma właściwości przeciwzapalne, bakteriobójcze, dlatego pomaga utrzymać nasz organizm w zdrowiu. Dlatego warto pić ten koktajl jak najczęściej. Składniki : 2 średnie marchewki 2 pomarańcze 1 jabłko 2 łyżeczki startego korzenia(...)imbiru 1 cytryna 1 łyżka oleju z wiesiołka Sposób wykonania : W arzywa i owoce dokładnie umyj. Z jabłka usuń gniazda nasienne, marchewkę obierz, pokrój na kawałki. Świeży korzeń imbiru obierz, zetrzyj na tarce. Z pomarańczy i cytryny wyciśnij sok, usuń pestki. Wszystkie składniki zmiksuj blenderem na jednolitą konsystencję. Gotowy koktajl rozlej do szklanek, wypij
Przepisy i porady kulinarnewraz z pestkami dyni. Składniki na 4 porcje: 2,5 szklanki wody 0,5 kg upieczonej dyni (np. hokkaido) sok z 1 pomarańczy 1 batat 1 cm kawałek świeżego imbiru 1 łyżka masła klarowanego sól, pieprz do dekoracji pestki dyni Na samym początku upiec dynię: umyć ją, osuszyć, przekroić na pół i wydrążyć z pestek oraz miękkiego miąższu. Przygotowaną dynię(...)mniejsze kawałki. Przygotowanego batata przełożyć do dyni i całość piec po przykryciem około 60 minut w 180ºC. Upieczone warzywa będą bardzo miękkie. W międzyczasie wycisnąć sok z pomarańczy. Imbir obrać i bardzo drobno posiekać. W garnku rozpuścić masło i dodać imbir. Chwilę smażyć. Następnie do tego samego garnka przełożyć upieczone warzywa. Wlać sok z pomarańczy oraz wodę (na początek
Ugotowaćzapraszam Was na wspaniały delikatny pomarańczowo cytrynowy sernik . Idealny na zbliżające się święta i każde przyjęcie. Prosta, dość efektowna dekoracja, a do tego wspaniałe aromatyczne cytrynki z miodem i imbirem wraz z puszystą delikatną serową masą tworzą po prostu idealnie pyszne połączenie. Jeśli lubicie serniki, to polecam Wam przygotować właśnie to ciasto. Spróbujcie. Delikatny pomarańczowo cytrynowy sernik Składniki(...)sera na sernik (z wiaderka) 2 płaskie łyżki cukru pudru 2 Śnieżki (bita śmietana w proszku) 1 szklanka mleka 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka cytrynowa 3-4 cytrynki z imbirem i miodem Ogródek Dziadunia + 2 łyżki syropu z cytrynek 500 ml wrzącej wody Do dekoracji: 1 czubata łyżeczka cukru pudru 1 czubata łyżeczka cynamonowego cukru cytrynki z imbirem i miodem
Słodkie okruszkiGrzane piwo z miodem i imbirem, rozgrzewa i dobrze smakuje. Za oknem chłód i zimno, a ja polecam miłośnikom tego napoju alkoholowego kufel ciepłego grzańca. Na blogu w zakładce Alkohole i Napoje znajdziecie inne pomysły, które może przypadną Wam do gustu. Szczególnie polecam pożywny koktajl , bez procentów, ale samo zdrowie. Składniki 1/2 l piwa jasnego 4 goździki 2 łyżki(...)miodu 3 szczypty imbiru cynamon Do rondelka wlać piwo, dodać goździki, imbir i miód. Wszystko zagrzać tak, aby piwo było gorące, ale się nie zagotowało. Wymieszać i wlać do kufla. Posypać cynamonem i pić ciepłe. grzane piwo
O kuchni z uczuciempowiedział ,że na kolację to muszą być kanapki? Niekoniecznie! Dziś u nas jaja sadzone z kleksami pomidorowej papryki i z lekką nutką imbiru, wszak zimno. Taka kolacja może być również śniadaniem. Jeśli macie dostęp do jaj wiejskich ,to ten posiłek jest naprawdę bardzo zdrowy i pożywny! Składniki w dowolnych ilościach jaja wiejskie kawałek zielonej papryki kawałek czerwonej papryki pomidory malinowe(...)kawałek świeżego kłącza imbiru prażone pestki dyni tłoczony na zimno olej kokosowy pomidorowa papryka od Małe Szczęścia chleb razowy Do posiłku zaparzyłam sobie jedną z moich ulubionych herbat o odświeżającym smaku kwiatu czarnego bzu i soczystych cytryn Teekanne Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju kokosowego, wrzuć pokrojoną w kawałki paprykę, pomidory ,a następnie zetrzyj odrobinę imbiru
Z Kuchni Do Kuchniplastrach) - inne ulubione dodatki (awokado, papryka, por, drobny szczypiorek…) Dodatkowo: - sos sojowy oryginalny japoński Marukin - chrzan wasabi (pasta lub proszek) - woda z octem ryżowym (do moczenia rąk) - imbir marynowany ( tu przepis ) - mata bambusowa - bambusowa podstawka na sushi Podstawą sushi jest dobrze ugotowany ryż. Wsypujemy go do miski i kilka razy zmieniając wodę płuczemy, aż woda będzie prawie przejrzysta. Po odcedzeniu(...)japońskie, długość ostrza 18 lub 21cm. Wyprodukowane w Japonii, profesjonalne noże do sushi/sashimi. (kupisz tu KLIK ) Do sushi podajemy sos sojowy (do maczania) i wasabi. Jako dodatek zalecany jest imbir marynowany , który Japończycy używają do przegryzania (w małych ilościach) pomiędzy kolejnymi kęsami sushi. Imbir oczyszcza kubki smakowe. Moje sushi podałam na ręcznie malowanej ceramice japońskiej Linia Sakura Novu oraz specjalnej
mojewypiekiinietylkoPikantna zupa z pieczonych warzyw , mimo iż ma długą listę składników, jest wyjątkowo łatwa i szybka do przygotowania. Dzięki dodatkowi imbiru, czosnku i cynamonu doskonale rozgrzewa w jesienne chłodne dni. Poza sezonem można pominąć dodatek dyni lub zastąpić ją mrożoną kukurydzą albo czerwoną fasolą. Pikantna zupa z pieczonych warzyw znana jest chyba pod każdą szerokością geograficzną, choć w zależności(...)bardzo małego selera (około 70 g) 5 łyżek czerwonej soczewicy około półtora litra bulionu warzywnego lub drobiowego (można zastąpić kostkami rosołowymi) 2 liście laurowe 2 cm posiekanego świeżego imbiru lub 1 łyżeczka suszonego imbiru 1 łyżeczka chilli w proszku pół łyżeczki mielonego kuminu duża szczypta cynamonu kilka łyżek oleju sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKolejna propozycja rozgrzewającej herbatki. Tym razem, zielona z imbirem i miodem. Jest pyszna i na jesienne wieczory będzie idealna. Składniki: - 2 szklanki zielonej herbaty - 1 łyżka miodu - 1 łyżka świeżego startego imbiru - 2 łyżki soku z cytryny Herbat zaparzyć. Na 1 szklankę herbaty dodać 0,5 łyżki miodu, 1/4-1/2 łyżki startego imbiru i 1 łyżkę soku z cytryny. Smacznego
CookYourselfluzie, to sama przyjemność. Składniki: 500 g mięsa wieprzowego (łopatka lub karkówka) 300 g makaronu soba pieprz sól 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 3 cm korzenia imbiru 1 papryczka chili 1 czerwona papryka 1 cukinia 1 marchewka olej sezamowy Sos: 150 ml wody 100 ml sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 60 g miodu 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)Dodatki: sezam cebulka dymka ze szczypiorkiem świeża kolendra papryczka chili pokrojona w plasterki Przygotowanie: Mięso kroimy w paski i oprószamy pieprzem. Czosnek i imbir drobno siekamy, pozostałe warzywa kroimy w plasterki. Makaron gotujemy według instrukcji z opakowania, po czym przepłukujemy zimną wodą. W rozgrzanym woku lub na dużej patelni podsmażamy na oleju sezamowym przez 30 sekund: czosnek, imbir
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: - 1/2 opakowania makaronu chow mein - 3 cebule dymki - duża garść mieszanki kiełków - pojedynczy filet z kurczaka - garść prażonego sezamu - niewielki korzeń imbiru - 3 ząbki czosnku - mała papryczka chilli - olej sezamowy - olej kokosowy - 1/2 limonki Marynata: - 100 ml sosu teryiaki - łyżka octu ryżowego - łyżeczka brązowego cukru Przygotowania zaczynamy dzień wcześniej. Kurczaka płuczemy, wycinamy wszytskie błonki i kroimy na spore(...)nawet 24h. Makaron zalewamy gorącą wodą, przykrywami i odstawiamy na ok 7 minut. Odcedzamy. Przygotowujemy składniki, ponieważ po rozgrzaniu woka będzie trzeba działać bardzo szybko: czosnek i papryczkę siekamy, imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobniutkich oczkach. Dymkę kroimy w krążki razem ze szczypiorkiem. W woku (lub w głębokiej patelni) rozgrzewamy bardzo mocno łyżkę oleju kokosowego. Dodajemy starty imbir
Cook&Love