Niby zwykłe i proste w wykonaniu ciasteczka ale jakie pyszne. Idealnie kruche i pachnące cytryną, imbirem i goździkami. Składniki: - 3 szklanki mąki pszennej - 1 łyżeczka mielonego imbiru - 300 g masła - 1 szklanka cukru - 2 łyżki cukru waniliowego - 1 jajko - 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny - 1 łyżka soku z cytryny - szczypta mielonych goździków - szczypta soli Przygotowanie: Miękkie masło ucieramy(...)cukrami. Dodajemy jajko, skórkę oraz sok z cytryny. Miksujemy by składniki dobrze się połączyły a następnie dodajemy mąkę, goździki, oraz imbir. Wyrabiamy ciasto i formujemy lub wykrawamy foremkami ulubiony kształt ciasteczek. Ciasteczka pieczemy w 180 C przez około 15 minut
Zainspirowana w kuchnimrożonej dyni w kostce ( ewentualnie świeża dynia ) 1 puszka ( 400 g ) ciecierzycy 4 kostki szpinaku mrożonego ( brykiet ) 1 puszka ( 400 ml ) mleka kokosowego 2 ząbki czosnku 1 cm imbiru kumin chili kurkuma sos sojowy sok z limonki lub cytryny sól olej kokosowy Przygotowanie: Czosnek i imbir obrać i pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju kokosowego(...)rozgrzanym tłuszczu podsmażyć czosnek i imbir - nie spalić czosnku. Na patelnię dodać fasolę szparagową i dynię - nie rozmrażaną. Dusić, aż warzywa zmiękną. Następnie dodać odsączona ciecierzycę z puszki oraz szpinak w brykiecie. Całość zalać mlekiem kokosowym. Curry gotować kilka minut. Pod koniec gotowania doprawić danie kuminem, chili i kurkumą. Dodać sos sojowy i sok z limonki lub cytryny
kolorowotorcikowoktóre skutecznie wspomagają spalanie tłuszczu, zawierają wiele witamin i doskonale wpływają na kondycję włosów. • Czas przygotowania: 4 minuty • Smak: przewaga truskawek • Kiedy pić: o każdej porze Składniki : • garść truskawek • imbir • 2 łyżki płatków owsianych • łyżka miodu • woda (według uznania) Przygotowanie : Płatki owsiane pozostaw na noc w wodzie, tak aby dobrze nasiąkły. Zetrzyj imbir Umyj truskawki, pokrój na mniejsze części(...)wrzuć do blendera razem z imbirem, miodem i przygotowanymi płatkami owsianymi. Miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Dolej do całości trochę wody i ponownie zmiksuj
KUCHNIA POLSKAZwykły krem z niezwykłych warzyw korzeniowych wzbogacony smakiem pieczonej fioletowej brukselki i nutą imbirową. Krem korzeniowy z dodatkiem fioletowej brukselki i imbiru. Zupa Krem Składniki ok. 700 g słodkiego ziemniaka, obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę 2 średniej wielkości żółte rzepy, obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę 1 śrdeniej wielkości cebula, obierz i drobno posiekaj olej kokosowy(...)inny tłuszcz do smażenia ok. 1 l 200 ml zimnej wody 1 łyżka suszonego lubczyku lub wedle smaku sól świeży imbir starty na grubych oczkach - dodatek na wierzch zupy Przygotowanie Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 3 min Otwieranie Garnka Szybkie Jeśli powyższe wskazówki nic Ci nie mówią, zapraszam tutaj . rozgrzej w szybkowarze tłuszcz dodaj cebulę, szczyptę soli i podsmażaj
Szybko SzybkowarGęsty krem z kukurydzy z dodatkiem wyrazistego imbiru, pikantnej nuty w postaci papryczki chilli i chrupiących pestek dyni to świetna propozycja idealnie rozgrzewającej zupy. Składniki: 3 kolby kukurydzy 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki 1,5l bulionu warzywnego 2 łyżki masła 2 łyżeczki startego świeżego imbiru 50g pestek dyni przyprawa chilli sól pieprz olej Wykonanie: 1. Kolby kukurydzy umyć(...)mieszając. 2. Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę. 3. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dodać bulion, pokrojone ziemniaki w kostkę, podsmażoną kukurydzę, starty imbir i gotować do miękkości warzyw. Następnie zmiksować blenderem do postaci kremu i doprawić solą oraz pieprzem. 4. Krem z kukurydzy podawać posypany podprażonymi pestkami dyni i grzankami
Szalona Kuchnia Ewelinyłyżki koncentratu pomidorowego 1 duża cebula drobno posiekana 3 cm kawałek kory cynamonu 2-3 strąki zielonego kardamonu 3-4 liście curry 2 goździki 3 cm kawałek świeżego imbiru drobno posiekany 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki czerwonej pasty curry pół łyżeczki brązowego cukru pół łyżeczki mielonej kurkumy sól i pieprz do smaku 3 łyżki oleju(...)tradycyjne curry z kurczaka Na patelni rozgrzewam olej, dodaję goździki, kardamon, cynamon i liście curry i ciągle mieszając smażę około 3-4 minut. Dodaję drobno pokrojoną cebulę, posiekany imbir i czosnek i smażę kolejne 2 minuty. Dodaję pastę curry, kurkumę i smażę około 3 minut. Dorzucam kawałki kurczaka i smażę do czasu aż mięso się zetnie czyli około
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataświeżych zielonych szparagów, 2 czerwone cebule, 2 garście pomidorków koktajlowych- żółte i czerwone, 2 białe kiełbasy, 2 małe młode cukinie, 1 maniok, 2 – 3 łyżki sosu z soją i imbirem z kawałkami chili, mieszanka przypraw do warzyw na grilla, olej rzepakowy, sól. Przygotowanie: Maniok obieramy i kroimy na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Polewamy sosem z soją(...)imbirem (można zastąpić sosem sojowym wymieszanym z świeżo startym imbirem i świeżo mielonymi papryczkami chili), odstawiamy na 1-2 godz. SZASZŁYKI: Jeśli używamy drewnianych wykałaczek, przed grillowaniem należy zanurzyć je w wodzie i pozostawić na ok. 30 min. Podczas grillowania nie zapalą się i nie złamią. Szaszłyki warzywne: Czerwoną cebulę kroimy na ćwiartki i oddzielamy każdą warstwę. Na wykałaczki nabijamy
Moniki SmakołykiZapiekanka z bakłażana z beszamelem. To beszamel głównie nadaje pysznego kremowego smaku. Dobrze doprawiony przez gałkę muszkatołową, kurkumę oraz imbir. Smakowało nawet męskiej części spożywających ten obiad, więc jest sukces!!! Składniki: szklanka czerwonej ciecierzycy 2 bakłażany łyżka oleju 400g pomidorów w puszce cebula 3 ząbki czosnku łyżeczka miodu tymianek 50g masła 2 łyżki mąki 200ml mleka sól, pieprz gałka muszkatołowa(...)imbir, kurkuma Sposób przygotowania: Ciecierzycę ugotuj. Bakłażana pokrój w plasterki. Posól i odstaw na 5 minut. Następnie lekko skrop olejem i podsmaż go lub zgrilluj z dwóch stron. Cebulę pokrój w drobną kostkę i skarmelizuj na łyżce oleju. Dodaj posiekany czosnek i chwilę podsmażaj. Zalej pomidorami z puszki i gotuj aż sos się zredukuje. Dopraw do smaku solą, pieprzem, miodem
wysmienitySkładniki 0,5 litra wody 2 łyżki (20-25g) stołowe startego korzenia imbiru 2 łyżki cynamonu Cejlońskiego pomarańcza,lub mandarynka do smaku umyta wyszorowana i pocięta ze skórką Wykonanie Doprowadź do wrzenia wodę , dodać korzeń imbiru i cynamon. Odstawić na około 20 minut. Po tym czasie przecedzić i pić jedną szklankę z samego rana, na czczo, następne dwie(...)południe i wieczorem. I tak przez dwa tygodnie. Potem zrobić przerwę na tydzień i powtórzyć ponownie.:))ps. to foto szmaciane sitko ,przydatne przy filtrowaniu płynu. cynamon i imbir przyspiesza metabolizm
w mojej kuchniciasta zgubi się dwie łodygi rabarbaru i znajdzie się je po zamknięciu piekarnika. No mi się to zdarzyło, wielkie tam rzeczy. Ale lemoniada jest, tak? No! RABARBAROWA LEMONIADA Z IMBIREM 2 laski rabarbaru (nasz! wciąż w przeprowadzkowej doniczce, jeszcze żyje) 1 plasterek świeżego imbiru 5 czubatych łyżeczek cukru 100 ml wody do ugotowania syropu opcjonalnie sok z cytryny do smaku(...)butelka wody mineralnej lekko gazowanej Rabarbar myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Razem z plasterkiem imbiru i cukrem wrzucamy do małego garnka i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i chwilę gotujemy. Zestawiamy z pieca i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Jeśli syrop wydaje się mało kwaskowy, dodajemy sok z cytryny. Ostudzony syrop przecedzamy przez sitko, następnie zalewamy 700ml lekko gazowanej wody
les mirabelleslatin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Koktajl z melona miodowego i pomarańczy z dodatkiem limonki i imbiru najlepiej smakuje po schłodzeniu. Jest lekki i orzeźwiający. Polecam na gorące dni :) Składniki potrzebne do przygotowania koktajlu: pół melona miodowego, 1 cała pomarańcza, sok z jednej limonki, kawałek świeżego imbiru(...)skórki, najpierw ścinam oba czubki, kładę pomarańczę na desce i obkraję boki, tak żeby odciąć całą białą skórkę. Kroję pomarańczę na plastry i dorzucam do melona. Dodaję jeszcze imbir obrany ze skórki i pokrojony w plasterki i wyciśnięty sok z limonki. Dolewam wodę do kubka i miksuję na jednolitą masę. Wkładam koktajl na godzinę do lodówki. Przed podaniem mieszam
Gotuj Się Kto Możesoczysty. Spróbujcie… Składniki na marynatę sok z 1/4 cytryny 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka syropu klonowego Składniki ok. 300g filetu z łososia pęczek szczypiorku 3 cm imbiru 2 ząbki czosnku olej sezamowy 150g makaronu ryżowego 1/2 papryczki chilli Makaron ryżowy z łososiem – przepis Wszystkie składniki na marynatę łączymy ze sobą i następnie marynujemy w niej łososia. Odstawiamy(...)minut. Szczypiorek drobno siekamy, imbir ścieramy na tarce, ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, papryczkę drobno siekamy. Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Łososia układamy skórą do dołu w formie do zapiekania i pieczemy przez ok. 12-13 minut w temperaturze 180 st. C. Na patelni przez ok. 1 minutę smażymy imbir, szczypiorek, czosnek i papryczkę. Dodajemy odcedzony z wody makaron
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Serowe, drożdżowe ciasto z orzeźwiającym, kwaskowym rabarbarem połączonym ze słodko-ostrym świeżym imbirem, otulone chrupiącą kruszonką to świetny pomysł na łatwe w przygotowaniu, szybkie sezonowe ciasto. Składniki: Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 110g masła extra 42g świeżych drożdży 4 łyżki cukru 2 jajka 1/2 szklanki mleka szczypta soli Masa serowa: 250g sera białego 2 żółtka 2 łyżeczki(...)cukru wanilinowego 2 łyżki cukru pudru starta skórka z 1/2 cytryny Wierzch: 350g rabarbaru 3cm świeżego imbiru 3 łyżki cukru Kruszonka: 100g mąki pszennej 50g masła extra 50g cukru Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta masło do wysmarowania formy bułka tarta do posypania formy Wykonanie: 1. Ciasto: W letnim mleku rozrobić drożdże a masło i cukier rozpuścić
Szalona Kuchnia Ewelinyproste i szybkie do zrobienia, które można podać na obiad lub ciepłą kolację. Składniki: 4 kapusty pak choi 1 większa papryczka chilli 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki posiekanego drobno imbiru 2-3 łyżki oleju 1 łyżka miodu sól do smaku łuskane pestki słonecznika Kapusty opłukać pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Przekroić na pół. Papryczkę chilli i czosnek(...)posiekać razem z imbirem. Patelnię rozgrzać, dodać czosnek, imbir i chilli - zeszklić mieszając. Dodać miód, wymieszać i włożyć połówki kapusty pak choi. Na średnim ogniu obsmażyć z obu stron do odpowiedniej miękkości. Kapusta jest smaczna zarówno tylko lekko obsmażona dla smaku, jak i uduszona do miękkości. Jeśli zależy nam, aby była całkowicie miękka, wtedy dobrze jest ją podlać odrobiną
Codzienna kuchnia niecodziennajest kremowa i aromatyczna ale także dostarcza organizmowi beta karotenu. Marchewka nadaje zupie słodyczy. Składniki: 500 g marchewki 220 g ziemniaków 2 łyżki oleju 1 cebula 2 łyżki posiekanego imbiru 2 ząbki czosnku 2 szklanki bulionu drobiowego 1 jabłko 1 szklanka soku pomarańczowego 1 puszka mleczka kokosowego 1 łyżeczka soli 1 łyżka miodu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kminku pieprz(...)smaku Cebule obieramy i kroimy w mniejsze części. Podsmażamy przez 3 minuty na rozgrzanym oleju. Dodajemy imbir , miód oraz czosnek i podsmażamy jeszcze 2 minuty. Marchewkę, ziemniaki, jabłko obieramy i kroimy w mniejsze części. Do bulionu dodajemy jabłko, marchewkę i warzywa oraz podsmażoną z imbirem i czosnkiem cebulę. Doprowadzamy do wrzenia po czym gotujemy na wolnym ogniu
Kuchnia w oparach