soczysty. Spróbujcie… Składniki na marynatę sok z 1/4 cytryny 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka syropu klonowego Składniki ok. 300g filetu z łososia pęczek szczypiorku 3 cm imbiru 2 ząbki czosnku olej sezamowy 150g makaronu ryżowego 1/2 papryczki chilli Makaron ryżowy z łososiem – przepis Wszystkie składniki na marynatę łączymy ze sobą i następnie marynujemy w niej łososia. Odstawiamy(...)minut. Szczypiorek drobno siekamy, imbir ścieramy na tarce, ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, papryczkę drobno siekamy. Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Łososia układamy skórą do dołu w formie do zapiekania i pieczemy przez ok. 12-13 minut w temperaturze 180 st. C. Na patelni przez ok. 1 minutę smażymy imbir, szczypiorek, czosnek i papryczkę. Dodajemy odcedzony z wody makaron
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Serowe, drożdżowe ciasto z orzeźwiającym, kwaskowym rabarbarem połączonym ze słodko-ostrym świeżym imbirem, otulone chrupiącą kruszonką to świetny pomysł na łatwe w przygotowaniu, szybkie sezonowe ciasto. Składniki: Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 110g masła extra 42g świeżych drożdży 4 łyżki cukru 2 jajka 1/2 szklanki mleka szczypta soli Masa serowa: 250g sera białego 2 żółtka 2 łyżeczki(...)cukru wanilinowego 2 łyżki cukru pudru starta skórka z 1/2 cytryny Wierzch: 350g rabarbaru 3cm świeżego imbiru 3 łyżki cukru Kruszonka: 100g mąki pszennej 50g masła extra 50g cukru Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta masło do wysmarowania formy bułka tarta do posypania formy Wykonanie: 1. Ciasto: W letnim mleku rozrobić drożdże a masło i cukier rozpuścić
Szalona Kuchnia Ewelinyproste i szybkie do zrobienia, które można podać na obiad lub ciepłą kolację. Składniki: 4 kapusty pak choi 1 większa papryczka chilli 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki posiekanego drobno imbiru 2-3 łyżki oleju 1 łyżka miodu sól do smaku łuskane pestki słonecznika Kapusty opłukać pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Przekroić na pół. Papryczkę chilli i czosnek(...)posiekać razem z imbirem. Patelnię rozgrzać, dodać czosnek, imbir i chilli - zeszklić mieszając. Dodać miód, wymieszać i włożyć połówki kapusty pak choi. Na średnim ogniu obsmażyć z obu stron do odpowiedniej miękkości. Kapusta jest smaczna zarówno tylko lekko obsmażona dla smaku, jak i uduszona do miękkości. Jeśli zależy nam, aby była całkowicie miękka, wtedy dobrze jest ją podlać odrobiną
Codzienna kuchnia niecodziennajest kremowa i aromatyczna ale także dostarcza organizmowi beta karotenu. Marchewka nadaje zupie słodyczy. Składniki: 500 g marchewki 220 g ziemniaków 2 łyżki oleju 1 cebula 2 łyżki posiekanego imbiru 2 ząbki czosnku 2 szklanki bulionu drobiowego 1 jabłko 1 szklanka soku pomarańczowego 1 puszka mleczka kokosowego 1 łyżeczka soli 1 łyżka miodu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kminku pieprz(...)smaku Cebule obieramy i kroimy w mniejsze części. Podsmażamy przez 3 minuty na rozgrzanym oleju. Dodajemy imbir , miód oraz czosnek i podsmażamy jeszcze 2 minuty. Marchewkę, ziemniaki, jabłko obieramy i kroimy w mniejsze części. Do bulionu dodajemy jabłko, marchewkę i warzywa oraz podsmażoną z imbirem i czosnkiem cebulę. Doprowadzamy do wrzenia po czym gotujemy na wolnym ogniu
Kuchnia w oparachkulinarnych pomysłów. Dosyć często ratowaliśmy się różnego rodzaju zupami, przygotowanymi na bazie wegańskiego wywaru warzywnego . Tym razem jest to zupa krem z marchewki z orientalną nutką, czyli z imbirem i kuminem. Zupa jest pyszna i sycąca. Serdecznie Was zachęcam do jej przygotowania, na pewno będzie Wam smakować! Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański(...)grejpfrutem wegańską szarlotkę Zupa krem z marchewki (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1,5 litra wegańskiego wywaru warzywnego 3 spore marchewki 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru 1 łyżeczka czerwonej papryki wędzona papryka do smaku 1 łyżeczka kuminu pieprz sól natka pietruszki do posypania Wykonanie: Marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wywar wraz z warzywami
Kulinarne przygody Gatityschab wyszedł bardzo smaczny. Może następnym razem pokroję mięso w paski aby dało się jeść pałeczkami. Z plastrami miałam nieco kłopotu. Podałam z surówką z ogórków i marynowanego imbiru. Inspiracją był ten przepis Składniki (3-4 porcje) ok 600 g schabu bez kości 1 i 3/4 szklanki bulionu drobiowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki wina(...)ryżowego lub wytrawnego sherry 3 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżeczki startego świeżego imbiru 3 gwiazdki anyżu 4 szalotki 1 marchewka, pokrojona w plasterki pęczek szczypioru ok 50 g mieszanych chińskich grzybów ( użyłam mieszanki grzybów w zalewie) lub kilka suszonych chińskich grzybów, najlepiej mieszanych 100 g boczniaków pokrojonych w mniejsze kawałki dowolny azjatycki makaron Przygotowanie Jeżeli używamy
Stare Garywersji wege - 1 czerwona cebula - 2 kolorowe papryki - 2 łodygi selera naciowego - 300 g brokuła - 2 ząbki czosnku - 1 cukinia - 1 kawałek pora - sól kłodawska, pieprz czarny, świeży imbir, czosnek granulowany - 2 łyżki oliwy - 1 łyżka sezamu - do posypania szczypiorek, natka pietruszki Marynata imbirowa: 1/2 łyżeczki suszonego mielonego imbiru + sok z 1/2 limonki + 1 łyżeczka mielonej kurkumy(...)piecz 30 minut w 190 C. Posiekaj drobno warzywa w paski, talarki lub plastry, posyp solą, pieprzem, czosnkiem i wymieszaj. Rozgrzej wok, wlej oliwę, dodaj posiekany kawałek imbiru i wrzuć warzywa. Smaż ok 5 minut, ciągle mieszając, na koniec wsyp sezam i wymieszaj.Podawaj warzywa z upieczonym kurczakiem. Posyp natką pietruszki lub szczypiorkiem
Apetyczna babeczkakurczaka 4 świeże ogórki Makaron linguini 200 g 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego 1/2 szklanki pasty tahini 2 łyżki miodu 1 łyżka octu 1 łyżeczka tartego imbiru 1/2 łyżeczki pieprzu Siekany szczypiorek Marynata: Posiekana szalotka 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka tartego imbiru 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka octu ryżowego 1/2 łyżeczki miodu Przygotowanie: (jeśli masz(...)połowie pieczenia zagotuj wodę i wstaw makaron do wrzątku. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Krok 4 W głębokim naczyniu wymieszaj sos sojowy, olej sezamowy, pastę tahini, miód, ocet, imbir i pieprz. Jeśli sos jest za gęsty rozcieńcz go gorącą wodą. Odcedź makaron, przepłucz w zimnej wodzie i dodaj do sosu. Dokładnie wymieszaj. Krok 5 Wyciągnij kurczaka z piekarnika
Niedzielny kucharzPieczony indyk z dodatkiem imbiru i limonki, to bardzo prosty i szybki sposób na pieczonego indyka. nie wymaga od nas prawie w ogóle pracy przy jego przygotowaniu. To co potrzebujesz to dobry kawałek mięsa, najlepiej całą nogę indyka lub udo czy podudzie. Dziesięć minut wolnego czasu i obiad gotowy. Mięso możesz też wykorzystać do lunch box, na kanapki(...)sałatki. Mięso jest soczyste i aromatyczne. PRZEPIS NA PIECZONEGO INDYKA: - udziec indyka - 2 cm świeżego imbiru - 1 limonka - sól, pieprz - oliwa z oliwek Mięso natrzyj solą, posyp startym na tarce imbirem, skrop sokiem z limonki lub cytryny. Wyciśnięte skórki włóż do naczynia, w którym będziesz piec mięso. Mięso polej oliwą z oliwek, dodaj 100 ml wody. Mięso umieść
SMYKWKUCHNIKiedyś dawno temu ugotowałam zupę z soczewicy i za bardzo nam nie smakowała..ale tym razem dzięki Monice podjęłam wyzwanie , miała być zupa a w niej soczewica, czosnek i imbir .Tak więc zaczęłam działać..a, że miałam kawałek kapusty pekińskiej to dodałam też do zupki , puszkę pomidorów i efekt tak widać..Gdzieś w necie wyczytałam , że soczewicę soli się(...)robi wg siebie.No i taka zupka może być ze śmietaną lub bez śmietany, też wedle własnego gustu. ścinki mięsa wieprzowego [od żeberek] czosnek 1-2 marchewki kilka ziemniaków kawałek imbiru kawałek kapusty pekińskiej puszka pomidorów 10 dkg czerwonej soczewicy 2-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól,pieprz listek, ziele domowa wegeta lubczyk Ścinki mięsa zalać wodą , dodać
Moje domowe kucharzeniePłatki owsiane lub orkiszowe gotowane z nasionami chia w dużej ilości mleka kokosowego . Podawane z mango i imbirem. Opcjonalnie polane syropem klonowym i skropione sokiem z pomarańczy. Można ugotować więcej owsianki i odgrzewać ją w kolejnych dniach, dolewając więcej mleka. Dodatek mleka kokosowego działa tutaj cuda i powoduje, że owsianka ma aksamitną konsystencję i pyszny lekko kokosowy smak. SKŁADNIKI(...)płatków owsianych lub orkiszowych 1 łyżka nasion chia 2 łyżeczki ksylitolu lub cukru 400 ml mleka kokosowego lub zwykłego krowiego DO PODANIA 1 małe, dojrzałe mango 1 łyżeczka tartego imbiru 3 łyżeczki ksylitolu lub cukru opcjonalnie: syrop klonowy, sok z pomarańczy WYKONANIE Mango obieramy, kroimy w drobną kostkę i razem z imbirem i cukrem wkładamy do rondelka. Zalewamy 1/2 szklanki
cool and mintykurczaka sok z 1 pomarańczy 1 łyżeczka soli mąka ziemniaczana do obtoczenia mięsa 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1 nieduża ostra papryczka około 5 cm średniej grubości świeżego imbiru 3 większe ząbki czosnku 1-2 łyżki oleju 150 ml mleczka kokosowego 250 ml wody Mięso pokroić w mniejsze kawałki. Do soku z pomarańczy dodać sól i pieprz. W takiej(...)marynacie zanurzyć mięso. Naczynie szczelnie przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin. Z papryczki usunąć nasionka, imbir oskrobać ze skórki, czosnek obrać. Wszystko drobno posiekać. Mięso wyjąć z marynaty. Osuszyć jak najdokładniej na ręczniku papierowym. Oprószyć delikatnie mąką ziemniaczaną. Na patelni rozgrzać olej, włożyć mięso i krótko obsmażyć ze wszystkich stron. Dodać posiekany imbir, czosnek i papryczkę. Krótko
Codzienna kuchnia niecodziennaniego zrobić nie tylko kompot, ale również cudowny sos. Ugotowane owoce użyłem zaś do farszu i połączyłem z pieczoną kaczką, podbijając smak sosem sojowym, octem ryżowym, czosnkiem i imbirem. Kluczem do sukcesu pierogów gyoza jest ciasto przygotowane z mąki pszennej i ryżowej zaparzanej najpierw wrzątkiem. Ma ono zupełnie inną, bardziej plastyczną strukturę i po ugotowaniu na parze jest cudownie delikatne(...)mąki pszennej ½ łyżeczki soli 150 ml wrzątku 2 łyżki oleju Farsz: 2 kacze piersi garść suszonej żurawiny 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 papryczki chili 2 cm kłącza imbiru 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka klarowanego masła sól, pieprz Sos z suszonych owoców: 100 g suszonych śliwek (można użyć wędzonych) 100 g suszonych jabłek
Food Squareznaleźć się na moim blogu. Przepis jest taki jak lubię, czyli nieskomplikowany i szybki. Sos ma wyrazisty, intensywny i lekko pikantny smak dzięki podsmażeniu cebuli, czosnku i świeżego imbiru oraz dodatku kilku orientalnych przypraw, bez których nie można się obejść w kuchni indyjskiej. Na szczęście są one łatwo dostępne w każdym większym markecie lub delikatesach azjatyckich. Składniki(...)porcje: puszka ciecierzycy puszka pomidorow masło klarowane cebula 2 ząbki czosnku 2 cm imbiru 1/2 łyżeczki nasion kolendry 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki kurkumy łyżeczka garam masala łyżeczki chilli sól kolendra świeża limonka dodatkowo: ryż basmati Ciecierzycę odsączyć z zalewy. Nasiona koledry i kuminu utłuc w moździerzu. Na patelni rozgrzać masło klarowane, zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę
wyzwania kuchennesoczewicy (wychodzenie z diety dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 45 minut Składniki: 200 g suchej czerwonej soczewicy ok. 2 szklanek wody 1 duża cebula 2 ząbki czosnku kawałek świeżego imbiru (3 cm) 1 szklanka gęstej pasaty pomidorowej 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki kolendry odrobina oliwy z oliwek EV sól morska lub himalajska czarny pieprz limonka liście kolendry Wykonanie: Cebulę i czosnek(...)obieramy, kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni na niewielkiej ilości oliwy. Imbir ścieramy na drobnej tarce. Dodajemy przyprawy, imbir, odrobinę wody i smażymy razem przez 1-2 minuty. Soczewicę płuczemy na sicie pod zimną wodą, wrzucamy do garnka, dodajemy przesmażoną cebulę z przyprawami, wszystko zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż soczewica będzie miękka, wtedy dodajemy
Kulinarne przygody Gatity