imbir - 9508 przepisów (strona:83/634)

Świąteczne gotowanie z Galeo i przepis na karpia 198

Teraz, w okresie przedświątecznym będziemy częściej sięgać po cynamon, kolendrę, gałkę muszkatołową. Na pewno nie zrezygnujemy z pieprzu, majeranku czy innych suszonych ziół. Rozgrzewać nas będzie ostre chili oraz imbir. A ryby szybko przyprawimy mieszanką przypraw do ryb. Spotkanie z Galeo było wstępem i pierwszym krokiem w wir przedświątecznych przygotowań. Powiem Wam, że dobrze się złożyło. W głowie powstał jakiś(...)SZARYM SOSIE - przepis  Składniki: 600 g filetów z karpia ½ pęczka włoszczyzny 1 cebula 1 łyżka mąki 100 ml czerwonego wina 100 g piernika 1 łyżeczka tartego, świeżego imbiru 2 łyżki rodzynek 2 łyżki migdałów 1 cytryna 1 łyżka powideł śliwkowych 1 łyżka miodu 1 l wody olej/masło przyprawy Galeo: liście laurowe, ziele angielskie, cynamon, pieprz, sól Przygotowanie

kolorowotorcikowo
Pieczona dorada z pomarańczą, limonką i żurawiną (Orata al forno con arancia, lime e mirtillo rosso) 157

Dorada w wersji świątecznej, pieczona w sosie pomarańczowo-limonkowym, aromatyzowana cynamonem, imbirem oraz goździkami. Upieczona ryba jest delikatna, soczysta i bardzo aromatyczna. Idealna propozycja dla smakoszy ryb. Smacznego! **** L’orata in versione natalizia viene cucinata in un succo di arancia e lime a cui aggiungere cannella, zenzero e chiodi di garofano: il pesce ne beneficerà acquistando delicatezza e aroma(...)amanti del pesce. Buon appetito! SKŁADNIKI 2 dorady 2 pomarańcze  2 limonki 50 g suszonej żurawiny 4 goździki  1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru świeży rozmaryn s ó l, pieprz   oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 2 orate 2 arance 2 lime 50 g di mirtilli rossi 4 chiodi di garofano 1/2 cucchiaino di cannella

La grande e la piccola cuoca
Zupa jaglana z cukinią i szpinakiem 129

Doskonała przystawka na każde przyjęcie. Składniki 2 cukinie pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 szklanki szpinaku, może być więcej 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 3 cm utartego kłącza imbiru szczypta  gałki muszkatołowej szczypta  kurkumy olej kokosowy extra virgin  do smażenia otarta skórka z 1 cytryny pół łyżeczki  curry premium sól himalajska do smaku nasiona chia(...)dekoracji jeśli lubicie i tolerujecie Cukinie należy umyć i pokroić w kostkę, cebulę w piórka a czosnek oraz imbir zetrzeć na tarce o małych oczkach. W dużym garnku rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy czosnek, imbir i cebulę. Dodajemy przyprawy, mieszamy i dusimy chwilkę. Dodajemy cukinię i zalewamy wrzątkiem tak, aby poziom wody nie przekroczył poziomu warzyw. Doprawiamy solą i gotujemy

Z Kuchni Do Kuchni
Magiczny eliksir: syrop imbirowy z kurkumą na przeziębienie 126

imbirowy z kurkumą na przeziębienie. Napój przygotowany na bazie tego syropu oczyści nasz organizm z toksyn, rozgrzeje go i będzie działał na niego stymulująco  W jego skład wchodzi imbir, który ma właściwości rozgrzewające i przeciwzapalne, sok z cytryny, miód oraz kurkuma. Kurkuma ma silne działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. W naszej kuchni była ona stosowna przede wszystkim(...)nowo, jako roślinę leczniczą lekarstwo. Syrop imbirowy z kurkumą na przeziębienie Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 100 ml naturalnego miodu 1 łyżka soku z  cytryny 3-centymetrowy kawałek imbiru 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego 1 łyżka kurkumy szczypta pieprzy cayenne Wykonanie: Olej bardzo delikatnie podgrzewamy, żeby się rozpuścił. Imbir ścieramy na drobnej tarce. Cytrynę dokładnie szorujemy i wyciskamy

Kulinarne przygody Gatity
Młoda kapusta z niedźwiedzią nutą. 113

czosnku  do młodej kapusty powiódł się znakomicie - wszystkim smakowała, więc podaję przepis. Młoda kapusta z niedźwiedzią nutą. 1 młoda kapusta pęczek czosnku niedźwiedziego 1 łyżka syropu mniszkowego z imbirem 1 cebula 1 łyżka masła sklarowanego 1 łyżeczka tymianku sok z cytryny do smaku sól i pieprz do smaku Obierz cebulę i kapustę z zewnetrznych liści. Pokrój kapustę w centymetrową(...)posól i duś kilka minut, Gdy zmieknie dodaj tymianek, czosnek niedźwiedzi, sól i pieprz do smaku. Na małym ogniu duś jeszcze kolejne kilka minut, dodaj syrop mniszkowy z imbirem i sok z cytryny do smaku. Jeśli nie masz syropu mniszkowego dodaj miód i szczyptę imbiru

Gotuj Sam!
Krem kokosowo-dyniowy z marchewką i batatem 124

ilość 2 puszki pomidorów konserwowych wysokiej jakości (czytajcie skład) 3 marchewki 1 duży batat- słodki ziemniak pół szklanki gotowanej kaszy jaglanej 1 puszka mleka kokosowego 4 cm świeżego kłącza imbiru 3 ząbki czosnku 1 czerwona cebula 1 mała łyżeczka curry  z dobrego źródła szczypta   cejlońskiego cynamonu kilka nasionek   kolendry szczypta  kurkumy sól morska lub  sól(...)listków bazylii + kilka do dekoracji sok z połówki cytryny ziarna sezamu opcjonalnie olej kokosowy virgin  do smażenia  Najpierw zetrzyj na tarce o małych oczkach obrany ze skórki imbir i czosnek. Następnie pokrój cebulę w piórka,warzywa w kostkę.  Nie lubię obierać i kroić batatów. szczerze.  To dość twarde warzywo o ciekawej skórce. Potrzebuję noża ostrego

Z Kuchni Do Kuchni
Szynka pieczona w czerwonej papryce i imbirze 264

obiadu lub jako wędlina na kanapki. Składniki:  1 kg szynki wieprzowej 1 łyżeczka białego pieprzu 3 łyżeczki ziołowego pieprzu 20 gramów czerwonej mielonej papryki 5 cm korzenia imbiru 3 ząbki czosnku oliwa z pestek winogron do polania mięsa Zagotowałam wodę w garnku w takiej wielkości, żeby zmieściła się w nim szynka W czasie, gdy woda się grzała, przygotowałam pozostałe(...)składniki: czosnek i imbir drobno posiekałam Paprykę i oba rodzaje pieprzu wymieszałam w salaterce Szynkę opłukałam i osuszyłam ręcznikiem papierowym Nagrzałam piecyk do 220 stopni Gdy woda w garnku się zagotowała, wyłączyłam gaz i włożyłam do wrzątku szynkę na 3 minuty, po czym wyjęłam ją i osuszyłam. Dzięki włożeniu mięsa na chwilę do wrzątku, zamykają się w nim pory

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Szynka pieczona w czerwonej papryce i imbirze 264

obiadu lub jako wędlina na kanapki. Składniki:  1 kg szynki wieprzowej 1 łyżeczka białego pieprzu 3 łyżeczki ziołowego pieprzu 20 gramów czerwonej mielonej papryki 5 cm korzenia imbiru 3 ząbki czosnku oliwa z pestek winogron do polania mięsa Zagotowałam wodę w garnku w takiej wielkości, żeby zmieściła się w nim szynka W czasie, gdy woda się grzała, przygotowałam pozostałe(...)składniki: czosnek i imbir drobno posiekałam Paprykę i oba rodzaje pieprzu wymieszałam w salaterce Szynkę opłukałam i osuszyłam ręcznikiem papierowym Nagrzałam piecyk do 220 stopni Gdy woda w garnku się zagotowała, wyłączyłam gaz i włożyłam do wrzątku szynkę na 3 minuty, po czym wyjęłam ją i osuszyłam. Dzięki włożeniu mięsa na chwilę do wrzątku, zamykają się w nim pory

Szczęśliwa kuchnia
Przyprawa korzenna do pierników 144

Pierniki nie byłyby piernikami bez dodania do nich aromatycznych przypraw, którym zawdzięczają charakterystyczny smak i zapach, ale nie tylko. Te egzotyczne przyprawy, takie jak cynamon, goździki, kardamon, imbir itd mają też właściwości konserwujące i lecznicze. Zanim zostały docenione w kuchni, służyły jako leki, afrodyzjaki i kadzidła. Były towarem niezwykle cennym, traktowanym na równi ze srebrem i złotem. Dziś dostęp(...)niej plasterek pomarańczy i odrobinę miodu), rozgrzewającego grzańca i innych świątecznych potraw jak np  korzennych śledzi .  Składniki: 10 płaskich łyżeczek mielonego cynamonu  4 płaskie łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżeczki mielonego kardamonu 2 czubate łyżeczki goździków 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 czubata łyżeczka ziaren kolendry 2 gwiazdki

Smakowity Blog Kulinarny
SMOOTHIE Z ANANASA, KIWI I GREJPFRUTA 170

dużą zawartość witaminy C. Przygotowanie : 5 min. Składniki dla 4 osób: ● 2 kiwi ● 1 różowy grejpfrut ● 1 jabłko ● 1 mały ananas (najlepiej gatunku Victoria)* ● Odrobina startego świeżego imbiru** ● 2 szczypty kurkumy ● 4-6 kostek lodu ● 3-4 łyżki syropu z agawy (opcjonalnie) Jabłko umyj i przekrój na pół, nie obierając go ze skórki. Usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój(...)środek, a następnie pokrój miąższ w kostkę. Grejpfruta umyj, osusz, przekrój na pół, wyciśnij z niego sok.*** Przygotowany sok z grejpfruta, miąższ i kawałki owoców wrzuć do blendera, dodaj imbir i kurkumę, oraz kostki lodu (lub około 5-10 cl wody mineralnej) Zmiksuj wszystkie składniki, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.   Jeśli koktajl jest zbyt gęsty, dodaj więcej kostek

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Zupa krem z dyni z nutką pomarańczy 110

blogu kremowej zupy dyniowej. Nie do wiary, że z mdłej dyni można uzyskać wyrazisty smak. Dokonał tego dodatek soku z pomarańczy, ostrej papryczki i imbiru. Zupa ma idealnie gładką konsystencję i piękny dyniowy kolor. Strukturę przełamują chrupiące pestki z dyni. Składniki: • 700 g miąższu dyni • 2 marchewki • 1 cebula • 1/2 szklanki soku(...)pomarańczy • 1/2 ostrej papryczki • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku • sól, pieprz do smaku • po 2 łyżki masła i oliwy • 5 łyżek serka białego u mnie Turek • kilka łyżek pestek z dyni Wykonanie: • Cebulę pokroić w kostkę, obraną marchew zetrzeć na tarce, dynię pokroić w grubszą kostkę. • Cebulę przesmażyć na maśle

To co kocham
Zupa krem dyniowo-marchewkowa z imbirem 111

ugotowałam zupę z dyni, która wszystkim bardzo smakowała i muszę w najbliższym czasie powtórzyć ten wyczyn. Zupa jest z dodatkiem marchewki i imbiru, lekko kwaśna, lekko słodka i mocno pieprzna. Jedliśmy ją z dodatkiem ugotowanego ryżu i pestek dyni. Składniki: • 3 marchewki • 1 cebula • kawałek pora • 3 łyżki oliwy • 3 szklanki(...)pokrojonej dyni • 2 łyżki soku z cytryny • sól, pieprz do smaku • 1 /2 łyżeczki imbiru • 1/2 szklanki śmietanki 30% • pestki dynii • ugotowany ryż Wykonanie: • Cebulę pokroić w kostkę, pora w krążki i podsmażyć na oliwie, posolić do smaku. • Zalać ok. 1,5 litra gorącej wody, dodać obraną i pokrojoną marchewkę. • Gotować

To co kocham
Wiosenna zupa z botwinki i dyni 128

puree, które przydaje się o każdej porze roku. Kolor tej zupy jest niesamowity, moja babcia mówiła, że to kolor biskupi. Smak natomiast trochę orientalny przez dodatek imbiru, trawy cytrynowej i mleczka kokosowego. Zupę jedliśmy z ryżem i różyczkami brokuła. Składniki: • 3 marchewki • 1 pietruszka • 1 cebula • kawałek pora • 3 łyżki oliwy • 4 szklanki pokrojonej(...)botwinki z łodyżkami, bez liści • 2 pędy trawy cytrynowej • gałązka rozmarynu • 2 łyżki soku z cytryny – 3 ząbki czosnku – ok. 2 cm kawałek imbiru • sól, pieprz do smaku • 1 puszka mleka kokosowego Wykonanie: • Cebulę pokroić w kostkę, pora w krążki i podsmażyć na oliwie razem z plastrami obranego czosnku

To co kocham
Sok z jabłkowo-gruszkowy z pietruszką i imbirem 153

pozytywny wpływ na pracę szarych komórek, poprawiają koncentrację,  zapobiegają nadciśnieniu * korzeń pietruszki - źródło potasu, pozytywnie wpływającego na regulację ciśnienia krwi, wspiera pracę układu pokarmowego, ma właściwości odkażające * świeży imbir - działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybicznie i przeciwwirusowo, wspomaga trawienie i poprawia ukrwienie, ma właściwości rozgrzewające Składniki: 3 jabłka 3 gruszki 1 duży korzeń pietruszki około 2 cm kawałek korzenia imbiru Wykonanie: Owoce(...)umyć. Korzeń pietruszki obrać ze skóry, pokroić w  kawałki. Jabłka ek nie obierać, podzielić tylko na ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne. Gruszki obrać i przekroić na pół. Korzeń imbiru obrać ze skórki. Owoce i warzywa wrzucań naprzemiennie do otworu skowirówki. Tak przygotowany sok najlepiej pić od razu po wyciśnięciu. Sok możemy także przechować w lodówce, w szczelnie zakręconej butelce

kolorowotorcikowo
Nalewka imbirowo-cytrynowa doskonała na przeziębienie. 113

Składniki : 1 l czystej wó dki 40 % 4 cytryny 40 dkg korzenia imbiru 20 dkg suszonych daktyli  20 dkg cukru 3-4 łyżki naturalnego miodu Sposób wykonania :   Imbir obierz ( np. łyżeczką ), pokrój na cienkie plasterki, wrzuć do dużego, czystego słoja. Cytryny umyj pod bieżącą wodą szczoteczką, a następnie sparz wrzątkiem na sitku. Pokrój w cienkie plastry razem(...)skórką i wrzuć do słoja z imbirem. Teraz do słoja dodaj suszone daktyle, cukier oraz miód. Wymieszaj poprzez kilkakrotne wstrząsanie słojem, słój zamknij i odstaw na 2-3 godziny, aby cukier się rozpuścił. Gdy cukier się już trochę rozpuści zalej składniki wódką , zamieszaj, słój szczelnie zamknij  i  odstaw w ciepłe miejsce na miesiąc. Pamiętaj, aby co kilka

Przepisy i porady kulinarne