imbir - 9508 przepisów (strona:92/634)

CURRY Z KURCZAKIEM I DYNIĄ 155

pieczarek 3 cebule szalotki 400 ml mleka kokosowego w puszce 2 ząbki czosnku 200 g  ryżu basmati  2 łyżki  masła 2 łyżki sosu sojowego kawałek imbiru  sól  pieprz Filety z kurczaka płuczemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w kostkę i doprawić solą, pieprzem, natrzeć sosem sojowym i startym imbirem( około 1/2 małej łyżeczki imbiru

KuchcikoweLove
Kurczak curry w stylu tajskim 129

niemal „jednopatelniowe” ;) danie w tajskim stylu. Kawałki piersi kurczaka smażone z pokrojonymi na talarki ziemniakami i orzeszkami ziemnymi (co by chrupnięcie było), doprawione aromatycznymi przyprawami w postaci pasty curry, imbiru, czosnku, czy sosu rybnego. Całość gotowana w mleku kokosowym (które trochę łagodzi dość ostry smak czerwonej pasty curry). Jeśli poszukujecie nowych smaków to to danie jest właśnie dla Was! Przy(...)więc dobre podczas niezbyt sprzyjającej jesiennej aury :) Składniki (2-3 porcje): 2 pojedyncze piersi kurczaka (lub 1 podwójna) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku ok. 2 cm świeżego korzenia imbiru 1 łyżka czerwonej pasty curry 1 łyżka sosu rybnego 1-2 łyżki soku z cytryny 250 ml mleka kokosowego 300 g ziemniaków 50 g orzeszków ziemnych (+ trochę do posypania) sól

MyCookBook.pl
Zupa tajska na listopadowy obiad 193

cały obiad. Składniki na 3 osoby podwójna pierś z kurczaka (lub 400 gr krewetek, lub po połowie jednego i drugiego) 4 duże, możliwie dojrzałe pomidory 5 cm kawałek imbiru 2 garście grzybów mun krojonych w cienkie paseczki (lub całe grzyby do pokrojenia) 2 cebulki dymki lub szalotki + ew. szczypior czerwona papryczka chilli 1 litr bulionu puszka (165 ml) mleka kokosowego(...)lekko szklimy na patelni – można to zrobić razem z kawałkami kurczaka. Uważamy tylko, żeby nam się nie zarumieniły, ponieważ stają się gorzkie. Papryczkę pozbawiamy pestek i drobno kroimy, imbir obieramy, trawę cytrynową kroimy na 5 cm kawałki. Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, przeważnie również wymaga krótkiego obgotowania. Do garnka wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy

Patchwork
Kaczka 5 smaków na purée z ziemniaków i selera, ze śliwkowym sosem whisky i surówką z fenkułu 240

ręcznego blendera. Puree powinno być dosyć rzadkie, ale musi utrzymywać kształt. Jeśli jest za gęste – dodajemy jeszcze odrobinę mleka. Sos śliwkowy W rondelek wlewamy wodę i whisky. Dodajemy suszony imbir, trzy kopiaste łyżki powideł. Całość dokładnie mieszamy rózgą do połączenia, stawiamy na ogień i redukujemy na średnim ogniu aż zostanie 2/3 płynu i sos widocznie zgęstnieje. Tuż przed podaniem(...)klasyka kuchni chińskiej – a że jak wiemy kaczka lubi sos śliwkowy i pomarańcze, wszystko razem smakuje niesamowicie. Purée jest kremowe i maślane, sos słodko-alkoholowy z wyczuwalną nutą imbiru, a surówka anyżkowa, cytrusowa i orzeźwiająca. SKŁADNIKI Purée z ziemniaków i selera – 500g ziemniaków (waga po obraniu) – 1 średni seler, około 300g – 50g masła 82% tłuszczu – 130ml

Karo in the Kitchen
Temari sushi 173

Składniki: - 250g ryżu do sushi - 300 ml wody - 50 ml sushi su (zaprawa do ryżu) - 200g wędzonego łososia w plasterkach Dodatkowo: - woda z octem ryżowym (do moczenia rąk) - imbir marynowany ( tu przepis ) - sos sweet chilli (lub/i sojowy) - do wyboru Zaczynamy od przygotowania ryżu . Wsypujemy go do dużej miski i kilka razy zmieniając wodę (2 – 3) płuczemy, aż woda będzie(...)postępujemy do wyczerpania wszystkich składników. Kawałki łososia powinny być takie, aby przykryły kulkę z ryżu. Temari sushi podajemy z sosem sweet chilli lub sojowym. Jako dodatek zalecany jest imbir marynowany , który Japończycy używają do przegryzania pomiędzy kolejnymi kęsami sushi (imbir oczyszcza kubki smakowe). Temari sushi jest potrawą niezwykle smaczną i dekoracyjną. Zachwyci oko i podniebienie niejednego smakosza kuchni japońskiej

mojewypiekiinietylko
Makaron soba ze szpinakiem, rzodkiewką i papryką 185

duże garście liści świeżego szpinaku 8 – 10 rzodkiewek 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 średnia żółta cebula 2 – 3 ząbki czosnku 3 cm kawałek imbiru 1 łyżka oleju roślinnego do smażenia 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 2 łyżeczki białego sezamu duża garść orzechów nerkowca Wykonanie: Przygotuj wszystkie składniki: Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstaw(...)Szpinak przepłucz pod wodą, osusz.Papryki pokrój w małą kostkę. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Imbir obierz ze skórki zetrzyj tarce o małych oczkach. Rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki. Na łyżce rozgrzanego oleju podsmaż cebulę i imbir. Gdy cebula zmięknie – dodaj czosnek i smaż przez około 1 minutę. Następnie dodaj paprykę, smaż 4 – 5 minut. Dodaj szpinak

Moja pasja smaku
KASZA Z AROMATYCZNYM ŁOSOSIEM, GROSZKIEM, GRANATEM I KOLENDRĄ 220

pół godzinki - to moja propozycja na naprawdę ciekawy posiłek dla całej Rodziny.  Pożywna kasza jęczmienna z aromatycznymi i rozpadającymi się w ustach kawałkami łososia, którego zamarynowałam w czosnku , imbirze i  odrobinie sosu sojowego. Do tego dodałam czerwoną cebulkę, zielony groszek, chrupiący seler naciowy, pomidorki koktajlowe, garść kolendry i ... soczyste ziarenka granatu, które są "kropka(...)warzywnego) 1/2 - 3/4 łyżeczki soli (do smaku) 100 g mrożonego groszku zielonego 10 cm selera naciowego 300 g filetu z łososia 1 łyżka sosu sojowego 1-2 cm korzenia imbiru 1 duży ząbek czosnku 8 pomidorków koktajlowych ziarenka z 1 granatu pieprz do smaku 4 łyżki siekanej kolendry WYKONANIE: Filet z łososia pokrój w większe kawałki, około

Słodko-Słony Świat Ilony
Zupa z dyni i sera koziego 167

Aromatyczna zupa, jesienna, z nutką imbiru. Składniki 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1,2 l wrzątku 1 łyżeczka klarowanego masła 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 800 g miąższu dyni piżmowej 150 g sera koziego podpuszczkowego imbir mielony 2 łyżeczki koperku 1 szkl drobnego makaronu (np zacierki) sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)usuwamy miąższ i razem z serem kozim ścieramy na drobne wiórki (najmniejsze oczka na tarce). Dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości makaronu. Całość doprawiamy solą, pieprzem i suszonym imbirem. Podajemy z posiekanym koperkiem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding

R'n'G Kitchen
Jesienne grillowanie – sposoby na pyszne dania z dynią 154

plasterkami czosnku. Sałatka z grillowanej dyni Składniki: 1 dynia 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z pestek dyni 1 łyżeczka soli koszernej ½ łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka mielonego imbiru do sałatki: Szpinak Baby ½ szklanki pokruszonego niebieskiego sera pleśniowego ½ szklanki prażonych orzechów Pekan 4 pomidory pokrojone w plasterki domowy sos V inaigrette Przygotowanie: Grilla rozgrzewamy do około 200-220 stopni(...)kroimy na połowę, usuwamy nasiona i kroimy ją na 2 cm plastry (nie usuwamy skóry). W dużej misce mieszamy pokrojone plastry dyni z oliwą z oliwek, solą pieprzem i imbirem. Tak przygotowane plastry dyni grillujemy około 4-5 minut z każdej strony (muszą być ładnie rumiane ale mieć zwartą konsystencje nie mogą być wręcz rozgotowane). Plastry grillowanej dyni kroimy

naRuszcie
Smażona mielona wołowina z brokułami 279

brokułami (4 porcje): 500 g mielonej wołowiny (udziec) 400 g ryżu jaśminowego lub basmati 1 brokuł 1 mała marchewka pęczek dymki 2 wyciśnięte ząbki czosnku 3 cm kawałek świeżego imbiru starty na tarce 1 papryczka chilli (bez pestek) – można pominąć 2 łyżki oleju rzepakowego lub kukurydzianego garść ziaren sezamu sól morska Sos tajski: 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka(...)osolonym wrzątku zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Dymkę kroimy na plasterki lub półplasterki (zostawiając trochę posiekanego szczypioru do dekoracji). Chilli pozbawiamy pestek i drobno siekamy. Czosnek wyciskamy, imbir trzemy na tarce o drobnych oczkach. W woku lub dużej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy posiekaną dymkę, pokrojone chilli, wyciśnięte ząbki czosnku i starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Przesmażamy przez

Poezja smaku
Herbatka z miętą , lipą i cyrynkami z imbirem w miodzie . 157

Mamy już listopad , ranki i wieczory są  zimne , ja mam dla Was propozycję pysznej rozgrzewającej herbatki z lipą , miętą i Cytrynkami z imbirem w miodzie z Ogródka Dziadunia , które mam przyjemność testować . Szczególnie polecam wypicie takiej herbatki po długim spacerze na dworze . Imbir ma wiele właściwości rozgrzewających i leczniczych polecany jest szczególnie zimą gdy nasz organizm podatny jest(...)przeziębienia .                                 Zapraszam :) Składniki : 1 łyżka Cytrynek z imbirem w miodzie z Ogródka Dziadunia 1 łyżka suszonej lipy szczypta suszonej mięty  1 torebka czarnej herbaty cukier do smaku Wykonanie : Do dzbanuszka wsypujemy lipę , miętę , dodajemy czarną herbatę , zalewamy wrzątkiem , dodajemy cytrynki w miodzie

Sama słodycz i szczypta chili
Tandoori masala - mieszanka przypraw 203

proporcje na słoiczek o pojemności 220-250 gramów 3-6 strąków chili 3-4 ususzone ząbki czosnku lub 1,5 łyżeczki czosnku w proszku 3-4 cm ususzonego korzenia imbiru lub 1,5 łyżeczki mielonego imbiru 1 mała laska cynamonu 1 łyżka nasion kminku 2 łyżki nasion kolendry 1,5 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu 1 łyżeczka goździków 1 łyżeczka nasion(...)chilli) lub w ostateczności czerwony barwnik spożywczy. Sprzęt młynek z rozdrabniaczem - korzystam z modelu MMK-06M firmy MPM suszarka do warzyw i owoców  patelnia Przygotowanie Jeżeli używamy świeżego imbiru, czosnku i chili to należy je najpierw pokroić (z wyjątkiem chili) i ususzyć. Czas suszenia podałam w poście "Skarby jesieni - suszenie warzyw" Nasiona kminku, kolendry, kardamonu, kozieradki, czarnego pieprzu oraz

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kremowa cebulowa! 156

towarzyszą przy wykonaniu tej zupy, efekt jest przepyszny, więc opłaca się trochę pomęczyć. Porcja na 4 osoby: 6 dużych białych cebul 700ml bulionu 3 kromki razowego chleba gałka muszkatołowa imbir sól świeżo mielony pieprz  Dodatki: 2 pszenne bułki na grzanki 150g żółtego sera Sposób wykonania: Cebulę kroimy na grube plastry, przenosimy do garnka i szklimy na oleju. Po przygotowaniu(...)cebulę zalewamy bulionem i gotujemy aż nadmiar odparuje. Dodajemy trzy kromki razowego chleba i całość miksujemy na gładką masę. Przyprawiamy gałką muszkatołowa, imbirem i dużą ilością świeżo mielonego pieprzu. Do zupy dodajemy grzanki i starty żółty ser. Zupa jest lekko słodkawa, a charakteru dodaje jej świeżo mielony pieprz. Jest również bardzo pożywna i rozgrzewająca, co zawdzięczamy oczywiście imbirowi! Przypadnie

Kuchnia Pani Wiosny
Ciasteczka z kandyzowanym imbirem i białą czekoladą 199

przepisem z blogu: Brunetka w kuchni. Trochę bardziej niż "trochę" zmodyfikowałam jego pierwotną wersję a gorzką czekoladę zamieniłam na białą. Ciasteczka są niezwykle aromatyczne i na pewno posmakują miłośnikom imbiru, ale i nie tylko. Można je przechowywać około tygodnia (zamknięte w pojemniku; wg autorki). (15-16 sztuk) 120g masła/margaryny 110g cukru 180g mąki 1 łyżeczka cukru cynamonowego 1 łyżka(...)oleju (użyłam z orzeszków ziemnych) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia (w oryginale go nie było) 50g kandyzowanego imbiru 8 kostek białej czekolady (można użyć dowolnej)     Masło z cukrem utrzeć do białości i połączyć z przesianymi (*) suchymi składnikami. Na końcu ciasto wymieszać z olejem i posiekanym imbirem.   Z masy formować kulki (mniej więcej o wielkości orzecha włoskiego

Di gotuje
Zupa krem z dyni 203

dyni (pomarańczowa) 2 cebule 2 czerwone papryki 2 średniej wielkości cukinie 3 ząbki czosnku 5 czubatych łyżeczek przecieru pomidorowego 1,5 l bulionu warzywnego Olej Plasterek świeżego imbiru 1 łyżka soku c cytryny Sól, pieprz, vegeta Przygotowanie:                   Do garnka wlewamy 1,5 l wody, dodajemy 1 marchewkę, 1 pietruszkę(...)patelnię 2-3 łyżki oleju i obsmażamy kostki dyni z każdej strony. Z bulionu wyławiamy warzywa, i dodajemy obsmażoną dynię. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz drobno pokrojony plasterek imbiru.   Wyciskamy łyżkę cytryny dodajemy do bulionu i gotujemy całość 15 min. Między czasie dusimy do miękkości paprykę oraz cebulkę na odrobinie oleju. Po upływie 15 min dodajemy uduszoną cebulkę

Sprawdzone przepisy kulinarne