imbir - 9508 przepisów (strona:99/634)

Galaretki pełne owoców - zdrowa słodycz 225

bezpestkowe lub owoce pokrojone w kawałki (np. brzoskwinie, jabłka, gruszki, morele). W galaretkach można także zatopić suszone owoce (rodzynki, żurawiny) lub płatki migdałów, a same soki urozmaicić przyprawami (cynamonem, imbirem, anyżem) lub dosłodzić syropem z agawy lub klonowym. Substancją żelującą jest roślinny agar-agar, powszechnie stosowanej przez wegetarian, który w przeciwieństwie do żelatyny bardzo szybko tężeje w temperaturze pokojowej(...)Czerwony sok typu smoothie Owocudo Marwit (200 ml), 3 i 1/2 łyżeczki agar-agar, garść owoców jagodowych (borówki, maliny itp), 2-4 łyżeczki syrop z agawy (opcjonalnie), cynamon i imbir (opcjonalnie) . Przygotowanie: Umyte i osuszone owoce przełożyć po 1-2 szt. do foremek na lód, część foremek pozostawić bez owoców. Soki przelać do dwóch oddzielnych rondli. Do czerwonego smoothie

SzczyptaSmaQ
Marmolada z pomarańczy z imbirem 182

cytryny nie zachowujemy. Wrzućcie owoce razem do garnka, wsypcie drobny cukier i wlejcie 250ml wody.   Zagotujcie na małym ogniu, bez przykrycia, dodajcie obrany i pokrojony drobniej kawałek imbiru, kilka zmiażdżonych ziaren kardamonu i 4-5 gwiazdek anyżu. Początkowo nasza marmolada wygląda jak cienka pomarańczowa zupa. Biała piana, która zbiera się na wierzchu, z czasem zniknie- niech Was nie kusi(...)czeka Was jeszcze chwila gotowania i ponowne sprawdzenie po około 20-30 minutach.   Do smaku dodajcie whisky lub rum, jeśli jest za słodka- sok z limonki. Usuńcie korzeń imbiru jeśli się jeszcze nie rozleciał, odparujcie przez około 5 minut alkohol i sok z limonki. Gotową, gorącą konfiturę przelejcie do słoiczków. Zakręćcie je dokładnie i ustawcie słoiki do góry dnem

Karo in the Kitchen
Japonia instant. Ramen 182

czasu robiąc tak szybki obiad. Na dwie porcje potrzebujecie dwie wybrane torebki zupy i 800ml wody. Wodę wlewam do garnka, wrzucam obrany i przepołowiony ząbek czosnku, kawałek zmiażdżonego korzenia imbiru, kilka kropli jasnego sosu sojowego albo sosu rybnego, gałązkę pietruszki i obie torebki z opakowania- olej i sproszkowaną bazę. Gotuję całość około 10 minut pod przykryciem, na małym ogniu(...)wyłączam, wyławiam imbir, czosnek i pietruszkę. Wrzucam lekko pokruszony makaron i krewetki, przykrywam i zostawiam na 3-4 minutki.   Zupę rozlewam do głębokich miseczek, dzielę na dwie miski wcześniej przygotowane dodatki, ustawiam krewetki, posypuję prażonym sezamem. I uzbrajam się w łyżkę. O ile zjedzenie tacy sushi przy pomocy pałeczek nie sprawia żadnych problemów i nie męczy, o tyle zupa

Karo in the Kitchen
Syrop z rabarbaru – baza do napoi i drinków 197

jeśli Wam się nie spieszy – nawet na całą noc. Zacukrzony rabarbar puści dużo soku i odda dużo smaku. Wrzucamy do niego obrany i pokrojony w cienkie plasterki kawałek imbiru, rozciętą laskę wanilii i stłuczoną gwiazdkę anyżu. Wyciskamy sok z dojrzałej cytryny. Stawiamy na ogniu i zalewamy szklanką wody. Gotujemy na maluśkim ogniu, tak żeby tylko lekko mrugał, co jakiś(...)przecierając zawartość sitka i odkładam do miseczki fragmenty rabarbaru, które się na sitku zbierają. Nie wyrzucam ich – są super jako marmolada, znikną w dwa dni. Wyjmijcie tylko przyprawy i imbir i wstawcie miseczkę z rabarbarowym musem do lodówki. Syrop przelewam do szklanych butelek z zatyczką. Może stać w lodówce 2-3 tygodnie. Mógłby postać dłużej i bez lodówki, ale wymagałoby

Karo in the Kitchen
Tom yum khai – tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym 399

zakupie podudzi – będzie się trzeba wysilić z wycięciem kości z mięsa, ja jednak wolę ciemne mięso niż jasne i takiego używam do zupy. Mięso kroimy w jednokęsowe kawałki.   Imbir i czosnek obieramy, siekamy razem. Pieczarki pozbawiamy nóżek, a ich kapelusze kroimy w grubsze półplasterki. Paprykę myjemy, pozbawiamy ją gniazda nasiennego i kroimy w dość drobną kostkę. Szczypior i kolendrę(...)oraz trawę cytrynową drobno kroimy. Pomidora parzymy wrzątkiem, obieramy i kroimy na małe kawałki. Liście limonki kaffir zostawiamy w całości.   W dużym garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i imbir. Smażymy chwilę razem, aż uwolnią aromat. Wrzucamy cale naszykowane wcześniej mięso kurczaka i smażymy, mieszając, aż zmieni kolor z każdej strony. Wrzucamy pieczarki i paprykę, smażymy całość razem około

Karo in the Kitchen
Quinoa – komosa ryżowa – sałatka tajska z orzechowo-imbirowym sosem 232

glutenu, mega zdrowa, wegańska. Kolorowa i przepyszna. Idealna na upały. Słodko-kwaśna, chrupiąca, z wyraźnym smakiem imbiru i orzeszków ziemnych. Sama w roli głównej z powodzeniem wystąpi jako śniadanie, obiad, kolacja lub nawet lunch do pracy. Komosa ryżowa, zwana również ryżem peruwiańskim (quinoa- czytamy kiin-łha) to pseudozboże – roślina wytwarza bogate w skrobię i białko nasiona, ale w rzeczywistości(...)ognia i trzymamy ją jeszcze około 10 minut pod przykryciem aż do końca wchłonie wodę, następnie spulchniamy ją widelcem i studzimy. Szykujemy dressing, mieszając kolejno masło orzechowe, miód, imbir, sok z limonki, olej, ocet, sos sojowy. Mieszamy aż mikstura będzie gładka i kremowa. Jeśli jest za gęsta, dodajcie więcej oleju lub odrobinę wody żeby ją rozrzedzić. Wymieszajcie dressing z ugotowaną

Karo in the Kitchen
Ananasowo-imbirowe lizaki lodowe z płatkami ryżowymi 148

Składniki na 5 lizaków: 2 plastry ananasa 100 ml zalewy ananasowej łyżeczka miodu 3-4 łyżki płatków ryżowych błyskawicznych  1 cm świeżego imbiru łyżka powideł śliwkowych kakao instant do posypania Przygotowanie: W rondelku rozpuszczamy miód z syropem/zalewą z ananasa. Redukujemy do  gęstego syropu i dodajemy płatki ryżowe. Plastry ananasa kroimy w drobną kostkę. Dorzucamy ją rondelka razem(...)powidłami śliwkowymi i czekamy chwilkę. Masa musi być zwarta, by dobrze trzymała się w foremkach do lizaków lodowych. Imbir obieramy siekamy w drobną kosteczkę. Mieszamy razem zostawiając odrobinę do dekoracji. Ostudzoną masę przekładamy do foremek i mrozimy. 3 godziny powinny wystarczyć jako minimalny czas. Wyjęte z foremki obsypujemy kakao i odrobiną imbiru

Karczma Honorietty
Kurczak curry 208

kubek śmietanki 30 % (200-250 ml) 1  puszka krojonych pomidorów lub passaty pomidorowej (400-500 ml) ew.  ½ szklanki wody   ok. 3 cm kawałek kłącza imbiru 1 łyżka czerwonej pasty curry lub 2-3 łyżeczki przyprawy curry lub domowa przyprawa przygotowana wg poniższych składników:  ½ łyżeczki mielonego kardamonu  ½ łyżeczki mielonej kurkumy  ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego(...)dusimy kilka minut. Cebulę z czosnkiem i cebulą przekładamy do garnka z kurczakiem i warzywami. Mieszamy. Dolewamy passatę pomidorową lub pokrojone pomidory oraz starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Jeśli jest potrzeba (mało sosu), dodajemy pół szklanki wody.  Przyprawiamy całość pastą lub przyprawą curry. Można pokusić się o własne przygotowanie mieszanki, nie jest to zbyt skomplikowane, a można

bistro mama
Pikle z ogórków 195

duże ogórki zielony koper z zawiązkami nasion ząbek czosnku kawałek (ok. 3 cm) chrzanu kilkanaście ziaren białej gorczycy odrobina chili w proszku lub kawałek świeżej chili listek laurowy plaster imbiru Składniki zalewy umieścić w garnku i zagotować. Odstawić do ostudzenia. Na dno słoika wsypać ziarna gorczycy i wcisnąć pozginany koper. Dorzucić czosnek (lekko nadkrojony), imbir, chili, liść laurowy i chrzan(...)dań obiadowych lub warzyw czy mięs grillowanych. Pamiętam czasy, gdy dorośli jadali je pod wódeczkę :) --------- Podobne: Ogórki konserwowe Cukinie i patisony w occie Ogórki z papryką, cebulą i imbirem

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasteczka Imbirowe 147

Ciasteczka Imbirowe Kruche z zewnątrz i lekko "kleiste" wewnątrz o wyraźnym smaku imbiru, idealne w połączeniu ze szklanką mleka, coś w sam raz na coraz chłodniejsze jesienne wieczory. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 duże jajko 1 łyżka esencji waniliowej 2/3 szklanki cukru 2 łyżki zmielonego imbiru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki zmielonych goździków 170 gram(...)miękkiego masła szczypta soli cukier do obtoczenia ciasteczek Mieszamy mąkę, imbir, cynamon, goździki i sodę. W osobnej misce ucieramy na gładką masę masło, następnie dodajemy cukier oraz jajko. Dodajemy mąkę z pozostałymi składnikami, ucieramy na gładką masę. Z powstałej masy, lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego (masa będzie dość rzadka i klejąca można przed ulepieniem każdej z kulek nabrać odrobinę mąki

Słodka Kraina Wypieków
Makaron Soba z tofu, kurkami i szalotkami 192

dodać je w całości – danie będzie wyglądać bardzo interesująco! Składniki: 150 g makaronu Soba 6-8 sztuk małych szalotek 200 g kurek 1 kostka tofu 2 cm kawałek świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju ryżowego 3 łyżki soku z cytryny  3-4 łyżki sosu sojowego posiekana natka pietruszki do podania Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Wszystkie(...)szalotki obierz, i ewentualnie większe sztuki przekrój na połówki. Kurki opłucz, oczyść gąbeczką, osusz i przekrój na mniejsze kawałki. Tofu pokrój w 1 cm kostkę. Imbir i czosnek obierz i posiekaj w drobną kosteczkę. W woku lub na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć kostki tofu i podsmażaj je przez 1-2 minut na dużym ogniu. Za pomocą łopatki wyjmij

Roślinna - blog wegański
Curry z Kurczaka z Mleczkiem Kokosowym, Imbirem i Bazylią 209

awokado z czosnkiem ( spokojnie możesz użyć innego roślinnego oleju) 4 łyżeczki  czerwonej pasty curry 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 3 ząbki czosnku 2-3 cm świeżego kawałek imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 i 1/2 łyżeczki cukru 1 garść świeżych liści bazylii Ja podałam z Dzikim Ryżem i Ryżem Basmati. Poniżej podaję linki do postów: Jak Ugotować Dziki Ryż(...)Ugotować Ryż Basmati W pierwszej kolejności pokroiłam mięso w kostkę. Imbir i czosnek starłam na tarce o drobnych oczkach. Na rozgrzany wok wlałam 4 łyżki oleju, wyłożyłam 4 łyżeczki czerwonej pasty curry i smażyłam przez chwilkę. Do tego dołożyłam mięso pokrojone w kostkę i na dużym ogniu obsmażyłam z każdej strony, mieszając w taki sposób, aby pasta curry pokryła kawałki

Blondynka Gotuje
W kuchni Kari: przyprawy 143

pochodne wykazują silne działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Kurkuma wspomaga więc gojenie się ran i walkę z przeziębieniem. - CURRY: mieszanka przypraw, w której skład wchodzą najczęściej: kurkuma,  kolendra, imbir, czosnek, chili, pieprz, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, kardamon i kminek.  Jej skład i smak różnią się w zależności od producenta. Curry Madras to mieszanka curry o ostrym smaku. - MUSZTARDOWIEC(...)roślinka ;) W każdym razie jest to przyprawa warta uwagi, bo działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Gorczyca wspomaga też regenerację komórek naszego organizmu. Obniża też ciśnienie krwi i działa odkażająco. - IMBIR: ma właściwości rozgrzewające i napotne. Przyprawa ta wykazuje silne właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Skutecznie wspomaga też walkę z komórkami rakowymi. Imbir pomaga złagodzić ból i zmniejszyć stan zapalny stawów, przeciwdziała reumatyzmowi

Wegańska kuchnia orientalna
Bomba antyoksydantów 195

jeśli ty zaopiekujesz się sobą dla mnie.  Jim Rohn      Antyoksydanty - zdrowe i modne. Ich wysoką zawartość znajdziemy między innymi w mielonym cynamonie, kurkumie i imbirze, mniejszą w parzonej zielonej herbacie i surowym ananasie. Wszystko to z kolei znajdziemy w tym smoothie. Wypijmy je i niech ta zdrowa bomba wybuchnie w naszych organizmach. Bum bum. Składniki(...)dwie porcje 2 banany 2 łyżki oleju kokosowego 1.5 szklanki mleka konopnego 2 łyżeczki mielonej kurkumy 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 szklanka kawałków mrożonego ananasa 4 łyżeczki mocno zaparzonej zielonej herbaty (u mnie z dodatkiem ziół ajurwedyjskich) Przygotowanie:      Jedna lub dwie godziny przed przyrządzaniem smoothie kroimy ananasa w kostkę i mrozimy

Weganizm infantylny
syrop z mirabelek 161

Składniki śliwki 2 kg cukier 1 kg imbir duży kawałek cynamon mielony 1 łyżka kardamon 1 łyżeczka cytryny 2 duże Wykonanie Śliwki umyć, przeciąć na połowę, wypestkowa,zasypać cukrem i pozostawić na noc.Rano zlać sok ,i ogrzewac go z przyprawami oraz obranym i pokrojonym imbirem. Ogrzewać pod przykryciem, na minimalnym płomieniu, okolo 50-60 minut(...)pasteryzowac 8-10 minut. Syrop śliwkowy jest gotowy,jest z soku z owoców z dodatkim przypraw i własnej produkcji.   Przez smak śliwki wyraźnie przebija się cynamon,i imbir. To idealny syrop na chłodne jesienne czy zimowe wieczory .  Syrop jest dość gęsty i słodki ,dlatego do picia trzeba rozcieńczać go z wodą Nadaje wyjątkowy aromat herbatom, świetnie

w mojej kuchni