Składniki: 1 filet z piersi kurczaka 100 g ryżu 1 pomidor 1 cebula carry, pieprz, imbir, papryka ostra mielona Kurczaka kroimy na kawałki, polewamy oliwą i mieszamy z przyprawami (carry, papryka -ok. łyżeczka; imbir, pieprz szczypta). Tak przygotowanego kurczaka wrzucamy na patelnię i smażymy. Cebulę kroimy w półksiężyce dorzucamy do kurczaka. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pomidora kroimy(...)kostkę i dodajemy do kurczaka. Ryż odcedzamy wrzucamy na patelnię, mieszamy z kurczakiem doprawiamy imbirem i bazylią. Smacznego
Moje-pitraszenieidealnie sprawdzi się jako nietypowy deser, bo nieco pikantny, lub ciekawa przekąska na imprezę. Mnie to połączenie bardzo smakuje, ponieważ słodycz ananasa przełamana jest delikatną ostrością papryczki i imbiru. Jak dla mnie rewelacja! Polecam! Składniki : 1 dojrzały ananas 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryczka chili kawałek świeżego imbiru (około 2cm) 2 łyżki jasnego sosu sojowego(...)czasu aż cebula się zeszkli. Trzeba jednak uważać, aby nie przypalić czosnku. Dodać pokrojonego ananasa i smażyć kilka minut aż się przyrumieni i lekko skarmelizuje. Dodać starty na tarce imbir, sos sojowy, sok z limonki i drobno pokrojoną papryczkę chili. Dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez kilka minut. Podawać natychmiast. Smacznego
Codzienne Gotowaniezróbcie więcej, gdyż na drugi dzień smakuje ,jak wiadomo, lepiej! Składniki 200 g dyni hokkaido lub innej 1 średnia cukinia 2 czerwone cebule 4 daktyle 3 cm świeżego kłącza imbiru pół szklanki ciecierzycy z puszki 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów konserwowych skórka z połowy cytryny olej kokosowy do smażenia sól morska do smaku ekologiczna komosa ryżowa czarna SYMBIO(...)przypraw pół łyżeczki mielonego cynamonu pół łyżeczki nasion kolendry pół łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka łagodnego curry 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego Zmiksuj mieszankę przypraw. Imbir i czosnek zetrzyj na drobnej tarce.Dynie umyj, obierz, wydrąż. Jeśli jest to hokkaido, nie obieraj.Pokrój w kostkę, posól, możesz oprószyć szczyptą przygotowanych wcześniej przypraw. Upiecz w nagrzanym
Z Kuchni Do Kuchniprzekąskę same w sobie. Składniki: Ciasto: 140g mąki pszennej ok. 125ml ciepłej wody szczypta soli Farsz: Pół dorodnego pora 5 sporych liści kapusty pekińskiej pieprz, sos sojowy szczypta imbiru Sos: 5 łyżek sosu sojowego ćwierć łyżeczki imbiru 3 łyżeczki drobno posiekanego pora (jasno zielona część) kilka kropel soku z cytryny Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski i partiami dodajemy wodę(...)lodówki na jakieś 30 minut. Pora kroimy w półplasterki, kapuste szatkujemy. Rozgrzewamy w rondelku trochę oleju i podsmażamy warzywa, aż zmiekną. Przyprawiamy w międzyczasie odrobiną sosu sojowego, pieprzu i imbiru. Składniki sosu łączymy ze sobą i odstawiamy do lodówki, żeby smaki się połączyły Ciasto dzielimy na porcje, rozwałkowujemy cienko na posypanej mąką stolnicy. Szklanką wycinamy kółka średnicy około 6cm. Delikatnie
Gotuj z Rumcajsemduże marchewki 1 średni batat-słodki ziemniak półtorej szklanki pokrojonej w kostkę dyni pół szklanki czarnej soczewicy SKWORCU 1 puszka mleka kokosowego 400 ml 2-4 cm świeżego kłącza imbiru 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka curry kilka nasion kolendry szczypta cynamonu i kurkumy sól morska bądz himalajska ok.15 listków świeżej bazylii sok z połowy cytryny opcjonalnie ziarna sezamu Czosnek oraz(...)imbir zetrzyj drobno a cebulę pokrój w cieniutkie piórka.Warzywa w kostkę. W garnku rozpuść olej kokosowy i na rozgrzany włóż imbir i chwilkę podsmażaj,dodaj cebulki. Wsyp curry i kurkumę. Zapach będzie obłędny! Po chwili dodaj pomidory, czosnek, soczewicę i warzywa. Dosmacz solą, spróbuj. Wlej mleko kokosowe oraz ok. 2 szklanek wody.Gotuj około 15 minut aż soczewica zmięknie
Z Kuchni Do Kuchnichcę przekazać go Wam, bo warto! Składniki 1 – 2 filety z łososia bez skóry pół brokuła 15 pomidorków koktajlowych 1 puszka mleka kokosowego świeża bazylia 3 cm świeżego kłącza imbiru 2 ząbki czosnku 1 średnia czerwona cebula pół łyżeczki kurkumy pół łyżeczki curry szczypta nasion kopru włoskiego szczypta cynamonu sok z połowy cytryny uprażony sezam sól morska lub himalajska syrop(...)agawy opcjonalnie ugotowany wcześniej ekologiczny czarny ryż SYMBIO Łososia umyj , pokrój w dużą kostkę, posól i odstaw na chwilkę do lodówki. Brokuł podziel na drobne różyczki i odłóż. Imbir obierz i posiekaj na cieniutkie plasterki, cebulę w grubsze piórka .Pomidorki na pół. Do głębokiego garnka wlej mleko kokosowe. Gdy się zagotuje dodaj imbir, nasiona kopru, cynamon, curry ,czosnek
Z Kuchni Do Kuchnimakaronu ryżowego 2 opakowania tofu po ok. 20 dag 1 średnia cebula 3 garście fasolki szparagowej 3 cm świeżego korzenia imbiru 2 ząbki czosnku marynata (1/2 szklanki sosu sojowego, pieprz cayenne, 1 łyżka oleju sezamowego) Tofu kładę na talerzu, dociskam deską i pozostawiam na kilkanaście minut po to aby puścił nadmiar płynu, dzięki temu wchłonie całą marynatę. Tofu kroję(...)cayenne i olej sezamowy) i odstawiam na kilkanaście minut. Po tym czasie odsączam go a marynatę zachowuję. Fasolkę płuczę, odcinam końcówki i kroję na pół. Cebulę kroję w kostkę. Imbir ścieram na tarce. W cienkie plasterki kroję czosnek. Makaron zalewam wrzącą wodą, przykrywam i odstawiam na ok. 15 minut do spęcznienia. Potem dokładnie odsączam. W woku rozgrzewam olej
Bike By Lifeakurat macie pod ręką. Składniki: 250 g wołowiny (u mnie rostbef) 1 czerwona papryka 1 duża marchewka 4 cebulki dymki 2 ząbki czosnku 5 cm kawałek świeżego imbiru 2 garści orzechów nerkowca, uprażonych na suchej patelni 2 łyżki sosu chili 1 łyżka sosu rybnego 3 łyżki sosu sojowego olej do smażenia około 200 g makaronu do dań z woka(...)Przygotowanie: Oczyszczoną wołowinę kroimy w cienkie plasterki w poprzek włókien mięsa. Paprykę oczyszczamy, kroimy w podłużne paski. Obieramy marchewki i imbir i kroimy w słupki. Cebulki kroimy w ćwiartki, a czosnek w plasterki. Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy i zostawiamy na sicie. Na patelnię lub do woka wlewamy olej i porządnie rozgrzewamy. Wrzucamy mięso, smażymy przez
Smakowity Blog Kulinarnyskładniki: 1000 g pigwy 700 g miodu ok. 4 cm korzenia imbiru wykonanie: Pigwę myjemy, kroimy w plasterki i usuwamy pestki. Imbir obieramy i również kroimy w plasterki. W słoju układamy na przemian pigwę z imbirem, każdą warstwę polewamy miodem. Słój zakręcamy i odstawiamy w zimne miejsce. Od czasu do czasu potrząsamy
Domowy Smak Jedzeniapomarańczową dynię to postanowiłam ją wykorzystać i zrobić pyszną, rozgrzewającą zupę. Dynię piekłam razem z czosnkiem i warzywami, przez co nabrała fajnego aromatu i smaczku. A dodatek curry i imbiru dodatkowo urozmaicił i wzbogacił jej smak. Naprawdę polecam! ok. 750 g. dyni kilka ząbków czosnku oliwa z oliwek sól pieprz ok. 1 litra rosołu (lub bulionu warzywnego) 1 marchewka(...)pietruszka szczypta curry imbir (może być świeży lub suszony) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dynię obrać i pokroić na części. Ułożyć ją w naczyniu żaroodpornym, dodać pokrojone ząbki czosnku, marchewkę i pietruszkę pokrojone w plasterki i skropić oliwą z oliwek. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec, aż warzywa będą miękkie (ok. 30-40 minut). Upieczone warzywa przełożyć do garnka, zalać rosołem
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniehumor. Spróbujcie koniecznie ! Składniki (4 porcje): 700 g dyni * 1 płaska łyżka oleju kokosowego (lub innego oleju roślinnego do smażenia) 1 puszka zielonej soczewicy 1 średnia cebula kawałek imbiru wielkości kciuka 2 – 3 ząbki czosnku 1 zielona papryka 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 1 puszka krojonych pomidorów (400 g) +1/4 wody po przepłukaniu puszki sól himalajska, świeżo zmielony(...)obraniu ze skóry Wykonanie: Przygotuj składniki: Dynię obierz ze skórki, pozbądź się nasion a miąższ pokrój w kostkę około 1 cm. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj. Imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Paprykę pokrój w słupki. Komosę przesyp na sito i dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą. Płucz ją przez kilka minut – do momentu aż przestanie się
Moja pasja smakupieczarek 3 cebule szalotki 400 ml mleka kokosowego w puszce 2 ząbki czosnku 200 g ryżu basmati 2 łyżki masła 2 łyżki sosu sojowego kawałek imbiru sól pieprz Filety z kurczaka płuczemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w kostkę i doprawić solą, pieprzem, natrzeć sosem sojowym i startym imbirem( około 1/2 małej łyżeczki imbiru
KuchcikoweLoveniemal „jednopatelniowe” ;) danie w tajskim stylu. Kawałki piersi kurczaka smażone z pokrojonymi na talarki ziemniakami i orzeszkami ziemnymi (co by chrupnięcie było), doprawione aromatycznymi przyprawami w postaci pasty curry, imbiru, czosnku, czy sosu rybnego. Całość gotowana w mleku kokosowym (które trochę łagodzi dość ostry smak czerwonej pasty curry). Jeśli poszukujecie nowych smaków to to danie jest właśnie dla Was! Przy(...)więc dobre podczas niezbyt sprzyjającej jesiennej aury :) Składniki (2-3 porcje): 2 pojedyncze piersi kurczaka (lub 1 podwójna) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku ok. 2 cm świeżego korzenia imbiru 1 łyżka czerwonej pasty curry 1 łyżka sosu rybnego 1-2 łyżki soku z cytryny 250 ml mleka kokosowego 300 g ziemniaków 50 g orzeszków ziemnych (+ trochę do posypania) sól
MyCookBook.plcały obiad. Składniki na 3 osoby podwójna pierś z kurczaka (lub 400 gr krewetek, lub po połowie jednego i drugiego) 4 duże, możliwie dojrzałe pomidory 5 cm kawałek imbiru 2 garście grzybów mun krojonych w cienkie paseczki (lub całe grzyby do pokrojenia) 2 cebulki dymki lub szalotki + ew. szczypior czerwona papryczka chilli 1 litr bulionu puszka (165 ml) mleka kokosowego(...)lekko szklimy na patelni – można to zrobić razem z kawałkami kurczaka. Uważamy tylko, żeby nam się nie zarumieniły, ponieważ stają się gorzkie. Papryczkę pozbawiamy pestek i drobno kroimy, imbir obieramy, trawę cytrynową kroimy na 5 cm kawałki. Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, przeważnie również wymaga krótkiego obgotowania. Do garnka wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy
Patchworkręcznego blendera. Puree powinno być dosyć rzadkie, ale musi utrzymywać kształt. Jeśli jest za gęste – dodajemy jeszcze odrobinę mleka. Sos śliwkowy W rondelek wlewamy wodę i whisky. Dodajemy suszony imbir, trzy kopiaste łyżki powideł. Całość dokładnie mieszamy rózgą do połączenia, stawiamy na ogień i redukujemy na średnim ogniu aż zostanie 2/3 płynu i sos widocznie zgęstnieje. Tuż przed podaniem(...)klasyka kuchni chińskiej – a że jak wiemy kaczka lubi sos śliwkowy i pomarańcze, wszystko razem smakuje niesamowicie. Purée jest kremowe i maślane, sos słodko-alkoholowy z wyczuwalną nutą imbiru, a surówka anyżkowa, cytrusowa i orzeźwiająca. SKŁADNIKI Purée z ziemniaków i selera – 500g ziemniaków (waga po obraniu) – 1 średni seler, około 300g – 50g masła 82% tłuszczu – 130ml
Karo in the Kitchen