tradycyjnych; moje placki są zawsze pełne różnych warzyw oraz niecodziennych przypraw. Dlatego dziś proponuję Wam jeden z moich ulubionych przepisów na chrupiące placuchy z młodą marchewką oraz cukinią. Dodatek imbiru i kolendry robi swoje, a miętowy dressing czyni z nich prawdziwą ziemniaczaną ucztę. Gorąco zachęcam, tym bardziej że przygotujecie je w zaledwie pół godziny. * SKŁADNIKI na 2 tuziny placków Placki(...)ziemniaków (ok. 800 g) 2 duże marchewki (lub pęczek młodej) 1 cukinia 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki mąki pszennej 2 jajka ½ łyżeczki ziaren kolendry 3 cm kłącza imbiru sól, pieprz do smaku olej do smażenia Dressing miętowy: kubek jogurtu greckiego (400 g) solidna garść listków mięty ogrodowej 1 ząbek czosnku szczypta soli Do przybrania: pomidorki koktajlowe
Food Squaredaaawno już nie piekłam ciasteczek. Dlatego trzeba było to nadrobić! Na dworze coraz chłodniej więc doskonale sprawdzą się kruche ciastka z dodatkiem miodu i imbiru, które są w nich bardzo wyczuwalne. Śmiało możemy je dać dzieciom do szkoły jako dodatek na drugie śniadanie:) Składniki: 350g mąki pszennej, 125g masła, jajko, 200g cukru, 70g miodu(...)pół cytryny, szczypta soli, łyżka imbiru, łyżeczka sody oczyszczonej. Wykonanie Masło oraz miód stopić i przestudzić. Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną. Dodać cukier, imbir oraz stopione masło. Na koniec dać rozkłócone jajko i sok z cytryny, zagnieść ciasto. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć dłonią. Widelcem odcisnąć
Z miłości do słodkościWydawałoby się, że takie połączenie marynaty z mięsem nie będzie smaczne. A wręcz przeciwnie. Schab jest kruchy ale przeniknięty smakiem soku ananasowego, imbiru i chili. Dzięki mące kukurydzianej na wierzchu powstała skorupka, która zatrzymała wszystkie smaki. Schab podałam na talerzu Jesień PORCELANA BOGUCICE 1 kg schabu wieprzowego (w całości) 1 łyżka lubczyku 2 łyżeczki marynaty do mięs 1 szklanka(...)soku ananasowego (z puszki) 1 łyżeczka tartego chrzanu 1 łyżeczka imbiru 0,5 łyżeczki mielonego chili 1 łyżeczka cukru pudru 2 łyżki mąki kukurydzianej Schab nacieramy lubczykiem oraz marynatą do mięs. Mięso owijamy szczelnie folią aluminiową i odstawiamy na godzinę do lodówki. Przygotowujemy glazurę. W garnku mieszamy sok ananasowy, imbir, chrzan, przyprawę chili, cukier puder i mąkę kukurydzianą. Zagotowujemy
VioletoweKucharzeniekolorystyka pasuje do Święta Patryka :-) Na dwie porcje potrzebne będą: 2 jajka 1 średni brokuł (różyczki i łodyga osobno) 1 łyżka oleju 2 dymki ok 2 cm kawałek świeżego imbiru 0,5 litra bulionu ok 50 g ugotowanego ryżu szczypta cukru 1 łyżka sosu sojowego 0,5 łyżki oleju sezamowego plus odrobina do dekoracji 0,5 chili bez pestek Jajka(...)czekać na swoją kolej. Łodygę brokuła kroimy w kostkę, dymkę też tak mniej więcej w 1 cm kawałki. Chodzi o to, żeby to wszystko ugotowało się w jednym czasie. Imbir drobno siekamy. Do garnka z rozgrzanym olejem wrzucamy imbir, dymkę i łodygę brokuła. Przesmażamy przez minutkę. Dodajemy bulion, ugotowany ryż i różyczki brokuła. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy szczyptę cukru
Smaki Przyprawy i Koloryprzemęczone i potrzebują trochę więcej energii. Ta kompozycja idealnie sprawdza się na śniadanie (jeśli oczywiście komuś rano przed pracą chce się robić świeży sok...)gdyż połączenie pomarańczy z imbirem daje niesamowitego 'kopa energetycznego'. Polecam! Na 1 litr soku będą potrzebne: 6 zielonych jabłek 4 marchewki 2 pomarańcze 1 cytryna ze skórką 1 kawałek świeżego imbiru (wielkości kciuka) Wszystkie składniki dokładnie(...)myjemy, pomarańcze i imbir obieramy. Kolejno wrzucamy do sokowirówki. Można podawać ze świeżą miętą. Smacznego
Smaki Przyprawy i Koloryszkoda, by się zmarnowały. Nie mogłam się zdecydować, więc zrobiłam na 2 różne sposoby. Sposób 1. - w occie Składniki (na słoik 0,73 l): duży ząbek czosnku plaster imbiru liść laurowy kilkanaście ziaren białej gorczycy 3 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren kolorowego pieprzu gałązka bazylii łyżeczka soli łyżeczka cukru pomidorki 4 łyżki octu 28 łyżek gorącej wody (nie wrzątku) Sposób(...)Składniki (na słoik 0,73 l): duży ząbek czosnku plaster imbiru liść laurowy kilkanaście ziaren białej gorczycy 3 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren kolorowego pieprzu gałązka bazylii łyżeczka soli łyżeczka cukru pomidorki gorąca woda (nie wrzątek) W obu sposobach na dno słoików wysypałam ziarenka przypraw, wrzuciłam czosnek. Potem wrzucałam do wysokości szyjki słoika różne odmiany pomidorków koktajlowych, gdzieś pośrodku wkładając
Weekendy w domu i ogrodzieprzepisu ze strony Kwestia Smaku . Polecam jest naprawdę pyszne i bardzo zdrowe!!! Składniki (1 porcja) : • 30 g jarmużu (ok. szklanki) • ok. 1 cm kawałek korzenia imbiru • 1 szklanka soku pomarańczowego • 1/3 banana Wykonanie : Jarmuż umyć, oderwać miękkie liście od twardszej części pośrodku. Liście włożyć do pojemnika stojącego blendera, dodać obrany i pokrojony(...)kosteczkę imbir (lub na cienkie plasterki w poprzek włókien). Wlać sok pomarańczowy i dodać obranego banana. Miksować aż wszystkie składniki będą dokładnie rozdrobnione a napój będzie idealnie gładkiej konsystencji. UWAGA! ostrożnie dodawajcie imbiru dla niektórych ilość w przepisie może być za duża
cucinarebezpestkowe lub owoce pokrojone w kawałki (np. brzoskwinie, jabłka, gruszki, morele). W galaretkach można także zatopić suszone owoce (rodzynki, żurawiny) lub płatki migdałów, a same soki urozmaicić przyprawami (cynamonem, imbirem, anyżem) lub dosłodzić syropem z agawy lub klonowym. Substancją żelującą jest roślinny agar-agar, powszechnie stosowanej przez wegetarian, który w przeciwieństwie do żelatyny bardzo szybko tężeje w temperaturze pokojowej(...)Czerwony sok typu smoothie Owocudo Marwit (200 ml), 3 i 1/2 łyżeczki agar-agar, garść owoców jagodowych (borówki, maliny itp), 2-4 łyżeczki syrop z agawy (opcjonalnie), cynamon i imbir (opcjonalnie) . Przygotowanie: Umyte i osuszone owoce przełożyć po 1-2 szt. do foremek na lód, część foremek pozostawić bez owoców. Soki przelać do dwóch oddzielnych rondli. Do czerwonego smoothie
SzczyptaSmaQcytryny nie zachowujemy. Wrzućcie owoce razem do garnka, wsypcie drobny cukier i wlejcie 250ml wody. Zagotujcie na małym ogniu, bez przykrycia, dodajcie obrany i pokrojony drobniej kawałek imbiru, kilka zmiażdżonych ziaren kardamonu i 4-5 gwiazdek anyżu. Początkowo nasza marmolada wygląda jak cienka pomarańczowa zupa. Biała piana, która zbiera się na wierzchu, z czasem zniknie- niech Was nie kusi(...)czeka Was jeszcze chwila gotowania i ponowne sprawdzenie po około 20-30 minutach. Do smaku dodajcie whisky lub rum, jeśli jest za słodka- sok z limonki. Usuńcie korzeń imbiru jeśli się jeszcze nie rozleciał, odparujcie przez około 5 minut alkohol i sok z limonki. Gotową, gorącą konfiturę przelejcie do słoiczków. Zakręćcie je dokładnie i ustawcie słoiki do góry dnem
Karo in the Kitchenczasu robiąc tak szybki obiad. Na dwie porcje potrzebujecie dwie wybrane torebki zupy i 800ml wody. Wodę wlewam do garnka, wrzucam obrany i przepołowiony ząbek czosnku, kawałek zmiażdżonego korzenia imbiru, kilka kropli jasnego sosu sojowego albo sosu rybnego, gałązkę pietruszki i obie torebki z opakowania- olej i sproszkowaną bazę. Gotuję całość około 10 minut pod przykryciem, na małym ogniu(...)wyłączam, wyławiam imbir, czosnek i pietruszkę. Wrzucam lekko pokruszony makaron i krewetki, przykrywam i zostawiam na 3-4 minutki. Zupę rozlewam do głębokich miseczek, dzielę na dwie miski wcześniej przygotowane dodatki, ustawiam krewetki, posypuję prażonym sezamem. I uzbrajam się w łyżkę. O ile zjedzenie tacy sushi przy pomocy pałeczek nie sprawia żadnych problemów i nie męczy, o tyle zupa
Karo in the Kitchenjeśli Wam się nie spieszy – nawet na całą noc. Zacukrzony rabarbar puści dużo soku i odda dużo smaku. Wrzucamy do niego obrany i pokrojony w cienkie plasterki kawałek imbiru, rozciętą laskę wanilii i stłuczoną gwiazdkę anyżu. Wyciskamy sok z dojrzałej cytryny. Stawiamy na ogniu i zalewamy szklanką wody. Gotujemy na maluśkim ogniu, tak żeby tylko lekko mrugał, co jakiś(...)przecierając zawartość sitka i odkładam do miseczki fragmenty rabarbaru, które się na sitku zbierają. Nie wyrzucam ich – są super jako marmolada, znikną w dwa dni. Wyjmijcie tylko przyprawy i imbir i wstawcie miseczkę z rabarbarowym musem do lodówki. Syrop przelewam do szklanych butelek z zatyczką. Może stać w lodówce 2-3 tygodnie. Mógłby postać dłużej i bez lodówki, ale wymagałoby
Karo in the Kitchenzakupie podudzi – będzie się trzeba wysilić z wycięciem kości z mięsa, ja jednak wolę ciemne mięso niż jasne i takiego używam do zupy. Mięso kroimy w jednokęsowe kawałki. Imbir i czosnek obieramy, siekamy razem. Pieczarki pozbawiamy nóżek, a ich kapelusze kroimy w grubsze półplasterki. Paprykę myjemy, pozbawiamy ją gniazda nasiennego i kroimy w dość drobną kostkę. Szczypior i kolendrę(...)oraz trawę cytrynową drobno kroimy. Pomidora parzymy wrzątkiem, obieramy i kroimy na małe kawałki. Liście limonki kaffir zostawiamy w całości. W dużym garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i imbir. Smażymy chwilę razem, aż uwolnią aromat. Wrzucamy cale naszykowane wcześniej mięso kurczaka i smażymy, mieszając, aż zmieni kolor z każdej strony. Wrzucamy pieczarki i paprykę, smażymy całość razem około
Karo in the Kitchenglutenu, mega zdrowa, wegańska. Kolorowa i przepyszna. Idealna na upały. Słodko-kwaśna, chrupiąca, z wyraźnym smakiem imbiru i orzeszków ziemnych. Sama w roli głównej z powodzeniem wystąpi jako śniadanie, obiad, kolacja lub nawet lunch do pracy. Komosa ryżowa, zwana również ryżem peruwiańskim (quinoa- czytamy kiin-łha) to pseudozboże – roślina wytwarza bogate w skrobię i białko nasiona, ale w rzeczywistości(...)ognia i trzymamy ją jeszcze około 10 minut pod przykryciem aż do końca wchłonie wodę, następnie spulchniamy ją widelcem i studzimy. Szykujemy dressing, mieszając kolejno masło orzechowe, miód, imbir, sok z limonki, olej, ocet, sos sojowy. Mieszamy aż mikstura będzie gładka i kremowa. Jeśli jest za gęsta, dodajcie więcej oleju lub odrobinę wody żeby ją rozrzedzić. Wymieszajcie dressing z ugotowaną
Karo in the KitchenSkładniki na 5 lizaków: 2 plastry ananasa 100 ml zalewy ananasowej łyżeczka miodu 3-4 łyżki płatków ryżowych błyskawicznych 1 cm świeżego imbiru łyżka powideł śliwkowych kakao instant do posypania Przygotowanie: W rondelku rozpuszczamy miód z syropem/zalewą z ananasa. Redukujemy do gęstego syropu i dodajemy płatki ryżowe. Plastry ananasa kroimy w drobną kostkę. Dorzucamy ją rondelka razem(...)powidłami śliwkowymi i czekamy chwilkę. Masa musi być zwarta, by dobrze trzymała się w foremkach do lizaków lodowych. Imbir obieramy siekamy w drobną kosteczkę. Mieszamy razem zostawiając odrobinę do dekoracji. Ostudzoną masę przekładamy do foremek i mrozimy. 3 godziny powinny wystarczyć jako minimalny czas. Wyjęte z foremki obsypujemy kakao i odrobiną imbiru
Karczma Honoriettykubek śmietanki 30 % (200-250 ml) 1 puszka krojonych pomidorów lub passaty pomidorowej (400-500 ml) ew. ½ szklanki wody ok. 3 cm kawałek kłącza imbiru 1 łyżka czerwonej pasty curry lub 2-3 łyżeczki przyprawy curry lub domowa przyprawa przygotowana wg poniższych składników: ½ łyżeczki mielonego kardamonu ½ łyżeczki mielonej kurkumy ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego(...)dusimy kilka minut. Cebulę z czosnkiem i cebulą przekładamy do garnka z kurczakiem i warzywami. Mieszamy. Dolewamy passatę pomidorową lub pokrojone pomidory oraz starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Jeśli jest potrzeba (mało sosu), dodajemy pół szklanki wody. Przyprawiamy całość pastą lub przyprawą curry. Można pokusić się o własne przygotowanie mieszanki, nie jest to zbyt skomplikowane, a można
bistro mama