Aromatyczna zupa, jesienna, z nutką imbiru. Składniki 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1,2 l wrzątku 1 łyżeczka klarowanego masła 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 800 g miąższu dyni piżmowej 150 g sera koziego podpuszczkowego imbir mielony 2 łyżeczki koperku 1 szkl drobnego makaronu (np zacierki) sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)usuwamy miąższ i razem z serem kozim ścieramy na drobne wiórki (najmniejsze oczka na tarce). Dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości makaronu. Całość doprawiamy solą, pieprzem i suszonym imbirem. Podajemy z posiekanym koperkiem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding
R'n'G Kitchenplasterkami czosnku. Sałatka z grillowanej dyni Składniki: 1 dynia 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z pestek dyni 1 łyżeczka soli koszernej ½ łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka mielonego imbiru do sałatki: Szpinak Baby ½ szklanki pokruszonego niebieskiego sera pleśniowego ½ szklanki prażonych orzechów Pekan 4 pomidory pokrojone w plasterki domowy sos V inaigrette Przygotowanie: Grilla rozgrzewamy do około 200-220 stopni(...)kroimy na połowę, usuwamy nasiona i kroimy ją na 2 cm plastry (nie usuwamy skóry). W dużej misce mieszamy pokrojone plastry dyni z oliwą z oliwek, solą pieprzem i imbirem. Tak przygotowane plastry dyni grillujemy około 4-5 minut z każdej strony (muszą być ładnie rumiane ale mieć zwartą konsystencje nie mogą być wręcz rozgotowane). Plastry grillowanej dyni kroimy
naRuszciebrokułami (4 porcje): 500 g mielonej wołowiny (udziec) 400 g ryżu jaśminowego lub basmati 1 brokuł 1 mała marchewka pęczek dymki 2 wyciśnięte ząbki czosnku 3 cm kawałek świeżego imbiru starty na tarce 1 papryczka chilli (bez pestek) – można pominąć 2 łyżki oleju rzepakowego lub kukurydzianego garść ziaren sezamu sól morska Sos tajski: 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka(...)osolonym wrzątku zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Dymkę kroimy na plasterki lub półplasterki (zostawiając trochę posiekanego szczypioru do dekoracji). Chilli pozbawiamy pestek i drobno siekamy. Czosnek wyciskamy, imbir trzemy na tarce o drobnych oczkach. W woku lub dużej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy posiekaną dymkę, pokrojone chilli, wyciśnięte ząbki czosnku i starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Przesmażamy przez
Poezja smakukorzeń i nasiona łopianu, cayenne, goździki, jeżówka, czosnek, kwiat czerwonej koniczyny, tymianek spożywanie ziół o działaniu przeciwwirusowym, m.in. liść, korzeń i nasiona łopianu, kwiat i owoce czarnego bzu, czosnek, imbir, melisa, lukrecja, majeranek, krwawnik, dziurawiec spożywanie ziół o działaniu przeciwutleniającym, m.in. traganek, miłorząb, zielona herbata, głóg, ostropest, rozmaryn, szałwia, kurkuma należy spożywać odpowiednie ilości białka, które pomaga w odbudowie przeciwciał(...)przyczynia się do zmniejszania guzów. Codziennie należy przyrządzić świeży sok, powinno spożywać się jedną porcję dziennie przez ok. 5 dni. w tygodniu): 3 buraki z liśćmi, 1 cm. korzenia imbiru, 1 świeża papryczka chilli (można zmniejszyć ilość), 2 jabłka, 1 ząbek czosnku, 2 łodygi selera CZOSNKOWO - CEBULOWY (ma najsilniejsze działanie przeciwutleniające i przeciwbakteryjne, jest piekielnie mocny ): 3 łodygi selera naciowego
Naturalna KuchniaMamy już listopad , ranki i wieczory są zimne , ja mam dla Was propozycję pysznej rozgrzewającej herbatki z lipą , miętą i Cytrynkami z imbirem w miodzie z Ogródka Dziadunia , które mam przyjemność testować . Szczególnie polecam wypicie takiej herbatki po długim spacerze na dworze . Imbir ma wiele właściwości rozgrzewających i leczniczych polecany jest szczególnie zimą gdy nasz organizm podatny jest(...)przeziębienia . Zapraszam :) Składniki : 1 łyżka Cytrynek z imbirem w miodzie z Ogródka Dziadunia 1 łyżka suszonej lipy szczypta suszonej mięty 1 torebka czarnej herbaty cukier do smaku Wykonanie : Do dzbanuszka wsypujemy lipę , miętę , dodajemy czarną herbatę , zalewamy wrzątkiem , dodajemy cytrynki w miodzie
Sama słodycz i szczypta chiliproporcje na słoiczek o pojemności 220-250 gramów 3-6 strąków chili 3-4 ususzone ząbki czosnku lub 1,5 łyżeczki czosnku w proszku 3-4 cm ususzonego korzenia imbiru lub 1,5 łyżeczki mielonego imbiru 1 mała laska cynamonu 1 łyżka nasion kminku 2 łyżki nasion kolendry 1,5 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu 1 łyżeczka goździków 1 łyżeczka nasion(...)chilli) lub w ostateczności czerwony barwnik spożywczy. Sprzęt młynek z rozdrabniaczem - korzystam z modelu MMK-06M firmy MPM suszarka do warzyw i owoców patelnia Przygotowanie Jeżeli używamy świeżego imbiru, czosnku i chili to należy je najpierw pokroić (z wyjątkiem chili) i ususzyć. Czas suszenia podałam w poście "Skarby jesieni - suszenie warzyw" Nasiona kminku, kolendry, kardamonu, kozieradki, czarnego pieprzu oraz
Kulinaria - potrawy z różnych stron światatowarzyszą przy wykonaniu tej zupy, efekt jest przepyszny, więc opłaca się trochę pomęczyć. Porcja na 4 osoby: 6 dużych białych cebul 700ml bulionu 3 kromki razowego chleba gałka muszkatołowa imbir sól świeżo mielony pieprz Dodatki: 2 pszenne bułki na grzanki 150g żółtego sera Sposób wykonania: Cebulę kroimy na grube plastry, przenosimy do garnka i szklimy na oleju. Po przygotowaniu(...)cebulę zalewamy bulionem i gotujemy aż nadmiar odparuje. Dodajemy trzy kromki razowego chleba i całość miksujemy na gładką masę. Przyprawiamy gałką muszkatołowa, imbirem i dużą ilością świeżo mielonego pieprzu. Do zupy dodajemy grzanki i starty żółty ser. Zupa jest lekko słodkawa, a charakteru dodaje jej świeżo mielony pieprz. Jest również bardzo pożywna i rozgrzewająca, co zawdzięczamy oczywiście imbirowi! Przypadnie
Kuchnia Pani Wiosnyprzepisem z blogu: Brunetka w kuchni. Trochę bardziej niż "trochę" zmodyfikowałam jego pierwotną wersję a gorzką czekoladę zamieniłam na białą. Ciasteczka są niezwykle aromatyczne i na pewno posmakują miłośnikom imbiru, ale i nie tylko. Można je przechowywać około tygodnia (zamknięte w pojemniku; wg autorki). (15-16 sztuk) 120g masła/margaryny 110g cukru 180g mąki 1 łyżeczka cukru cynamonowego 1 łyżka(...)oleju (użyłam z orzeszków ziemnych) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia (w oryginale go nie było) 50g kandyzowanego imbiru 8 kostek białej czekolady (można użyć dowolnej) Masło z cukrem utrzeć do białości i połączyć z przesianymi (*) suchymi składnikami. Na końcu ciasto wymieszać z olejem i posiekanym imbirem. Z masy formować kulki (mniej więcej o wielkości orzecha włoskiego
Di gotujedyni (pomarańczowa) 2 cebule 2 czerwone papryki 2 średniej wielkości cukinie 3 ząbki czosnku 5 czubatych łyżeczek przecieru pomidorowego 1,5 l bulionu warzywnego Olej Plasterek świeżego imbiru 1 łyżka soku c cytryny Sól, pieprz, vegeta Przygotowanie: Do garnka wlewamy 1,5 l wody, dodajemy 1 marchewkę, 1 pietruszkę(...)patelnię 2-3 łyżki oleju i obsmażamy kostki dyni z każdej strony. Z bulionu wyławiamy warzywa, i dodajemy obsmażoną dynię. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz drobno pokrojony plasterek imbiru. Wyciskamy łyżkę cytryny dodajemy do bulionu i gotujemy całość 15 min. Między czasie dusimy do miękkości paprykę oraz cebulkę na odrobinie oleju. Po upływie 15 min dodajemy uduszoną cebulkę
Sprawdzone przepisy kulinarnejednym daniu tak olbrzymia ilość smaków i aromatów możliwa jest tylko w chinach. Coś wspaniałego! Szparagówka sama w sobie słodka, mięso z dodatkiem świeżego imbiru i sosu sojowego - delikatnie słono pikantne. I ten zapach... Do tego już totalne pomieszanie bo kasza kus kus z odrobiną garam masali! Pomieszanie z poplątaniem ale smak - cudowny! Fasola szparagowa po chińsku ok 25 minut(...)fasolki szparagowej - u mnie mrożona. * 2 łyżki oleju arachidowego lub kukurydzianego - u mnie słonecznikowy * 5 łyżek bulionu z kostki drobiowej lub wody * 1 łyżka drobno posiekanego świeżego imbiru * 1 łyżka masła * 4 łyżki mielonego mięsa wołowego - nie miałam więc drobno pokroiłam ugotowaną kaczkę - smakowało super więc mięso dowolne * 1 łyżka sosu sojowego - dałam ciemnego * 1 łyżka sosu hoisin - nie miałam
sierotka maRysia w kuchnidawno już przeze mnie nie robione a naprawdę dobre. Bardzo łatwe, a jednocześnie idealne na specjalne okazje. Smak jest naprawdę indyjski - pikantny, bardzo aromatyczny. Wcześniej robiłam go z suszonym imbirem i był o wiele bardziej pikantny niż ze świeżym, ale równie pyszny. Polecam! SCHAB PO INDYJSKU łatwe ponad 1 h dla 4-5 osób Składniki: * 50 dag schabu bez kości(...)łyżki sklarowanego masła * 4 średniej wielkości pomidory/2 puszki pomidorów bez skórki * 2 nieduże cebule * 3 ząbki czosnku * kawałek świeżego kłącza imbiru drobno pokrojony lub 1/2 łyżeczki suszonego sproszkowanego * natka pietruszki * 1/2 szklanki bulionu warzywnego * sól Do dzieła!!! Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Smażymy do miękkości na maśle rozgrzanym w rondlu. Dodajemy pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
sierotka maRysia w kuchnisię na blogu. Można ją przygotować na wiele sposobów, podać z różnymi dodatkami. Nie jest czasochłonna, o ile wcześniej przygotujecie sobie zapas dyniowego puree. Rozgrzewające właściwości zupa zawdzięcza dodatkowi imbiru, czosnku i curry. Dzięki nim, nie tylko świetnie smakuje, ale i powoduje, że po jej zjedzeniu ciepło w cudowny sposób rozchodzi się po całym naszym ciele. Nie zapomnijcie też(...)makaron ryżowy to ciekawy i efektowny dodatek nie tylko do kremowych zup, ale także krewetek, mięs i orientalnych sosów. Składniki: 2 szklanki puree z dyni 3 cm kawałek imbiru 2 ząbki czosnku 2 szalotki 400 ml mleka kokosowego 1 litr bulionu warzywnego 1 łyżeczka curry w proszku sól biały pieprz 2 łyżki oleju Dodatkowo: prażony makaron ryżowy* pestki dyni
Smakowity Blog Kulinarnykomentarzu adres:) Dziś proponuję zaskakująco łatwe, a zarazem wyrafinowane danie, które każdy bez trudu przygotuje w domu. Przepyszne, soczyste kacze piersi z sosem śliwkowym z wyczuwalną pomarańczą i imbirem, podane z figami. Po prostu danie doskonałe. Polecam! Scroll down for recipe in English Piersi kacze w sosie śliwkowym z figami (2 porcje) Składniki: 6 śliwek, bez pestek i pokrojonych(...)ósemki 2/3 szklanki wody sok z jednej pomarańczy ½ łyżeczki przyprawy pięć smaków 1 cm kawałek imbiru, starty na tarce 4-6 łyżek miodu sól i pieprz do smaku 2 kacze piersi oliwa z oliwek do posmarowania 2 figi, pokrojone w ćwiartki Przygotowanie: Umieść śliwki, wodę, sok pomarańczowy, przyprawę pięć smaków i imbir w małym rondelku i doprowadź do wrzenia. Następnie
karmelowySkładniki (porcja na 2 osoby): - pół średniej wielkości dyni - imbir - 1 pomarańcza - sól - pieprz - około 0,5 litra wody - łyżka jogurtu greckiego - łyżka masła - łyżka oliwy Przygotowanie : 1. Dynię umyć, obrać i zetrzeć na tarce. 2. Zetrzeć na tarce plaster imbiru. 3. Roztopić masło z oliwą, dodać imbir i delikatnie podsmażyć około 1 minutę. 4. Włożyć dynię, zalać wodą
Kuchenne innowacje